301 redirects met WordPress: alles wat je moet weten (2022)

301 redirects opzetten

In dit artikel laat ik je zien hoe je 301 redirects opzet op je WordPress website.

301 redirects zijn onmisbaar wanneer je de URL van een pagina op je site aanpast. Maar het is ook van kritiek belang wanneer je twee websites wilt samenvoegen om zo te zorgen dat je je organisch verkeer maximaliseert.

Waar je 301 redirects ook voor wilt gebruiken, dit artikel vertelt je alles wat je moet weten.

Optie 1: 301 redirect instellen met een plugin

Veruit de eenvoudigste methode voor het opzetten van 301 redirects is gebruik maken van een plugin. Er zijn een aantal prima gratis opties hiervoor.

Zelf gebruik ik de Redirects plugin omdat deze licht is en eenvoudig te gebruiken is.

Ben je van plan enkel redirects op te zetten binnen dezelfde site? Dan heb je geen extra plugin nodig als je al Yoast of Rank Math gebruikt. 301 redirects zitten bij beide SEO plugins ingebakken.

Dit is hoe deze plugin werkt.

Installeer en activeer de plugin en navigeer naar Tools » Redirection. Dan klik je op de Add New knop om een nieuwe redirect op te zetten.

Redirect plugin WordPress

Voer vervolgens eerst de URL in van de link die je wilt doorverwijzen (bij Source URL). Je doet dit door enkel het deel van de URL wat na de naam komt in te vullen. Bijvoorbeeld, is de volledige URL https://www.start24.nl/wordpress-website-maken/ dan voer je enkel /wordpress-website-maken/ in.

Bij Target URL voer je vervolgens de URL van de pagina in waarna je wilt dat de Source URL. Ervan uitgaande dat het hier gaat om een andere site, vul je de volledige site in. Bijvoorbeeld, https://affiliate24.org/.  

Dan klik je op Save om de redirect op te slaan.

Nieuwe redirect opzetten

Dat is alles. Zo eenvoudig is het om de ene pagina naar de andere te redirecten.

Dit is een handige manier om specifieke pagina’s naar specifieke pagina’s door te verwijzen. Maar wat nou als je een hele site in één klap naar een andere website wilt doorverwijzen?

Dit is iets wat je kunt doen door op de Site link in het menu te klikken en het gewenste domein in te vullen bij Recolate to Domain.

Volledige site overzetten

Optie 2: 301 redirect handmatig instellen

Je kunt 301 redirects instellen via de .htaccess file. Als je het mij vraagt zijn er niet echt goede redenen om dit te doen. Maar als je toch de voorkeur geeft aan deze methode in plaats van het gebruik maken van een plugin, volg dan de volgende stappen.

Eerst moet je verbinding maken met de server van je site om je .htaccess-bestand te bewerken. Dit kun je doen op twee manieren:

  1. Maak verbinding met je server via FTP
  2. Gebruik de ingebouwde File Manager-tool, die je kunt vinden je hosting dashboard (bijvoorbeeld cPanel)

Om de ingebouwde File Manager-tool te gebruiken, log je in op je hosting dashboard en zoek je de tool. Maak vervolgens voor de zekerheid een back-up van je .htaccess-inhoud.

Gebruik de functie Edit om de 301-redirect code toe te voegen. Dit brengt je naar de teksteditor. Vanaf hier kun je de code toevoegen die je nodig hebt.

Welke 301-redirectcode je nodig hebt, hangt af van wat je wilt doen:

Een enkele pagina doorverwijzen

Om een enkele pagina door te verwijzen, voeg de volgende codering toe aan het bestand:

Redirect 301 /oudepagina.html http://www.voorbeeld.nl/nieuwepagina.html

Vervang “oudepagina,” “voorbeeld.nl,” en “nieuwepagina” met de pagina’s die je naar elkaar wilt doorverwijzen.  

Het volledige domein doorverwijzen

Om een volledig domein naar een andere site door te verwijzen, voeg de volgende codering toe:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(?:www\.)
oudesite\.nl$ [NC]
RewriteRule ^http://
nieuwesite.nl%{REQUEST_URI} [L,R=301]

Zorg ook hier dat je “oudesite” en “nieuwesite” vervangt met de correcte gegevens.

Wanneer gebruik je een 301 redirect?

Er zijn twee redenen om een 301 redirect in te zetten:

  • Een pagina op je site is verhuisd of samengevoegd met een andere pagina en je wilt de bezoeker doorverwezen naar de nieuwe pagina (die zich al dan niet op een andere website bevindt)
  • De permalink van je pagina is veranderd

Zet je geen 301 op, dan landt de bezoeker op een 404 error pagina. Dit oogt onprofessioneel en zorgt voor een slechte ervaring voor je bezoekers. Maar dat is niet alles. Google houdt hier ook niet van waardoor je een negatieve impact op je SEO kunt voelen.

301 redirects zijn ook een kritieke tool wanneer je de ene site samenvoegt met een andere. Bijvoorbeeld, onlangs hebben we een site over VPN’s samengevoegd met Start24. In plaats van de content over te zetten en de VPN site daarna offline te zetten, hebben we alle pagina’s van de VPN site doorverwezen naar hun nieuwe locaties op Start24. De VPN site staat in wezen nog gewoon online, maar iedere pagina wordt automatisch door verwezen.  

Dit zorgde ervoor dat we de bestaande rankings van de VPN site overnamen en we hebben kunnen profiteren van de backlinks die naar de VPN site wezen.

Verder lieten we Google op deze manier weten dat de content nu bij Start24 hoort, en we het niet zomaar zonder toestemming hebben overgenomen van een andere site.

Afsluitend

Wanneer je een pagina wilt doorverwijzen of de URL ervan wilt veranderen, zijn 301 redirects essentieel.

Hoewel je ze handmatig kunt opzetten, is het vele malen eenvoudige en sneller om een plugin te gebruiken.

Doe je dit binnen dezelfde site, dan kun je hiervoor het beste de SEO plugin gebruiken die je al geïnstalleerd hebt staan op je site, Rank Math of Yoast. Wil je redirecten naar een ander domein, maak dan gebruik van de gratis Redirects plugin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *