WordPress pagina of bericht dupliceren

Het dupliceren van een WordPress pagina of bericht kan je veel tijd besparen.

Soms tref je een situatie waarin een nieuwe pagina of bericht nagenoeg identiek moet zijn aan een al bestaande pagina of bericht. In plaats van deze pagina (gemakshalve zal ik voor de rest van dit artikel pagina’s en berichten als “pagina” aanduiden) van de grond af aan op te bouwen, kan het je veel tijd besparen om de bestaande pagina te dupliceren.

Zelfs als de pagina inhoudelijk nogal verschilt, kan dit je tijd uitsparen. Bijvoorbeeld wanneer de nieuwe pagina dezelfde titel structuur of andere elementen deelt met de originele pagina.

In dit artikel ga ik je mijn favoriete manieren laten zien om dit te doen.  

De makkelijkste manier: gebruik de Post Duplicator plugin

Wanneer ik zelf een pagina wil dupliceren gebruik ik de Post Duplicator plugin.

Nu ben ik extreem kritisch ten aanzien van iedere plugin die ik op m’n sites installeer. Ik kijk altijd of ik de gewenste functionaliteit niet op een handmatige manier of via m’n huidige tech stack kan bereiken. Iedere plugin die je toevoegt een klein beetje gewicht aan je site toevoegt en zou kunnen conflicteren met je theme of andere plugins.

De Duplicator plugin was voor mij echter een no-brainer. Hij is extreem licht, goed gecodeerd en wordt regelmatig ge-update. Ook is hij open source en helemaal gratis te gebruiken. Ondertussen is hij al op meer dan 200.000 verschillende websites geïnstalleerd.  

Post Duplicator plugin WordPress

Hieronder laat ik je zien hoe je met deze plugin een pagina dupliceert.

Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, ga naar je pagina’s. Wanneer je nu over een pagina heen hoovered, zie je een nieuwe knop: Duplicate post.

WordPress bericht dupliceren met Post Duplicator

Druk op die knop en vervolgens maakt de plugin in één klap een exacte kopie van de pagina (de kopie wordt aangemerkt met het woord “Copy” achteraan de titel):

WordPress bericht gedupliceerd

De nieuwe pagina is een exacte kopie van het origineel en heeft precies dezelfde tags, categorieën en (indien van toepassing) custom field types. User comments worden niet gekopieerd.

Je hoeft Post Duplicator niet apart in te stellen voor je ermee aan de slag gaat. Maar als je wilt kun je in de weer met de volgende instellingen (je vindt deze als je via Tools naar Post Duplicator navigeert):

Post Duplicator instellingen

Let op: wanneer je een pagina dupliceert met deze plugin wordt deze direct gepubliceerd (behalve als het origineel niet gepubliceerd is). Zorg daarom dat je de kopie direct veranderd naar een draft.

Een iets meer omslachtige manier: doe het handmatig

WordPress Gutenberg had een beetje een valse start. Het project was eigenlijk nog verre van afgerond en als resultaat schreven veel gebruikers het compleet af.

Als je er vandaag de dag mee bezig gaat echter, zie je dat je met een behoorlijk gepolijst product te maken hebt vol handige functies. Een zo’n functie is dat je super eenvoudig blokken van de ene pagina naar de andere pagina kunt kopiëren (zelfs tussen verschillende websites).

Maar dat is niet alles: je kunt ook een volledige pagina kopiëren en de inhoud ervan plakken in een lege pagina. Dit doe je als volgt.

Klik op de 3 balletjes rechtsboven in de toolbar van een pagina. Klik vervolgens op de knop onder “Tools” genaamd Copy all content.

WordPRess Gutenberg copy all content

Maak vervolgens een nieuw pagina. Voer een titel in en klik nu op het eerste lege blok. Gebruik de Ctrl + V functie (op Windows) of command + V (op Mac) om alle content hierin te plakken. Of gebruik de rechtermuisknop en kies plakken.

Tada! Al je content van de vorige pagina staat nu in de nieuwe pagina.

Als je maar een enkele keer een pagina wilt dupliceren, dan is dit waarschijnlijk een betere manier dan een plugin te gebruiken. Wanneer je regelmatig pagina’s wilt dupliceren echter, zal je met een plugin beter af zijn.   

Wanneer is het handig om een WordPress bericht of pagina te dupliceren?

Zodra je een of meerdere WordPress websites voor een tijdje runt zal je behoefte gaan krijgen aan het versnellen van je workflow. Je wilt dubbel werk zoveel mogelijk voorkomen.

Sommige pagina’s lijken nogal op elkaar qua lay-out. Een voorbeeld van Start24 zijn onze Terms of Service en Privacy pagina’s.

De lay-out van deze pagina’s identiek. Het zou dus zonde zijn geweest om na het in elkaar zetten van de ene, de andere van de grond af aan op te bouwen. Dit is een voorbeeld van waar ik de Post Duplicator plugin heb gebruikt om mezelf wat tijd uit te sparen.

Een ander voorbeeld zijn sommige van onze productvergelijking pagina’s. Deze zijn qua inhoud compleet verschillend van elkaar. Maar ze bevatten een relatief ingewikkelde titelstructuur die we gebruiken voor alle pagina’s die binnen die artikel categorie vallen. Wederom bespaart het dupliceren van deze pagina’s me tijd uit die ik vervolgens kan steken in bijvoorbeeld het maken van betere content.  

Zorg dat de gedupliceerde pagina over unieke content beschikt

Let met het dupliceren van pagina’s op het volgende: zorg dat je de content van de kopie dusdanig aanpast dat het je bezoekers en Google niet in verwarring brengt (exacte kopieën van je content kunnen een negatieve impact hebben op de SEO van je site). Lees daar hier meer over.

Conclusie

Het snel kunnen dupliceren van een pagina maakt met managen van je WordPress website net een tikkeltje sneller en eenvoudiger.

De twee meest voor de hand liggende manieren om een pagina te dupliceren zijn als volgt: gebruik een plugin of doe het handmatig via de WordPress Gutenberg editor. Er zijn meerdere plugins die je kunt gebruiken maar mijn persoonlijke favoriet is Post Duplicator.

Een plugin is de meest logische optie als je met regelmaat pagina’s wilt dupliceren. Handmatig is beter wanneer je het maar een enkele keer wil doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *