WordPress Full Site Editing: een volledig overzicht

WordPress Full Site Editing (FSE) is de volgende grote stap binnen de evolutie van WordPress. Het project is een radicale verandering die gebruikers veel meer controle geeft over het design van hun website.

De naam verraadt het al een beetje: WordPress Full Site Editing maakt het aanpassen van je WordPress site een beter geïntegreerde en soepelere ervaring.

Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over WordPress Full Site Editing. We gaan kijken naar wat het precies is, welke voordelen met zich meebrengt, hoe je het gebruikt, wat voor impact het zal gaan hebben op WordPress themes en meer.

Wat is WordPress Full Site Editing (FSE)?

Om het grof samen te vatten: het idee achter Full Site Editing is om een ​​verzameling features te bieden gebaseerd op Gutenberg Blocks die werken op alle onderdelen van je website (o.a. ook headers en footers). Niet enkel berichten en pagina's.

Dit moet het aanpassen je site veel sneller en intuïtiever maken. In plaats van dat je site-brede en pagina specifieke veranderingen apart van elkaar moet doorvoeren, kun je dit via FSE doen vanuit een enkele interface.

Hieruit bestaat het Full Site Editing project

Je kunt Full Site Editing zien als de overkoepelende projectnaam voor verschillende sub-projecten binnen Gutenberg. Projecten binnen Full Site Editing omvatten o.a. de Site Editor, Global Styles, verschillende site-/post-/pagina-specifieke blokken, Query block, Navigation block, templates en block themes.

Hieronder vind je korte beschrijvingen van deze sub-projecten (aan de hand van beschrijvingen van de officiële WordPress website):

 • Site Editor. Een overkoepelende ervaring waarmee je direct tussen templates, template onderdelen, stijl opties en meer kunt navigeren en deze kunt bewerken.
 • Template editing. Een versimpelde directe editing ervaring waarmee je de template die een bericht of pagina gebruikt, binnen dat bericht of pagina kun aanpassen of creëren.
 • Blok theme. Laat een theme werken wat gebouwd is via templates bestaande uit blocks die compatibel zijn met FSE.
 • Styling. Een feature die aanpassingen in styling op 3 niveaus laat werken: lokale blokken, het standaard thema, en site-brede aanpassingen.
 • Theme Blocks. Nieuwe blocks waarmee je alles kunt doen wat traditionele templates met template tags ook kunnen (zoals het Post Author Block toevoegen).
 • Browsen. Een feature waarmee je kunt navigeren tussen verschillende onderdelen binnen de site editing ervaring zoals templates, pagina's en meer.
 • Navigatieblok. Een nieuw blok waarmee je het navigatiemenu van een site kunt bewerken, zowel qua structuur als qua ontwerp.

De voordelen van Full Site Editing

Nu je weet wat Full Site Editing inhoudt, laten we gaan kijken naar de voordelen die het heeft.

 • Met de WordPress Full Site Editor is het niet meer nodig te wisselen tussen de Customizer en de WordPress Site Editor (het standaard WordPress dashboard). In plaats daarvan kun je stilistische aanpassingen aan je site doen en content creëren vanuit dezelfde interface.
 • Je kunt ook de lay-out voor je pagina’s ontwerpen vanuit deze zelfde interface. Naast dat dit sneller is, maakt het WordPress ook een stuk eenvoudiger op te pikken voor beginners.
 • WordPress gebruikers met weinig technische skills kunnen eenvoudiger veranderingen aan hun site toepassen zonder afhankelijk te hoeven zijn van een webdeveloper of designer.
 • Je kunt met Full Site Editing site brede veranderingen aan je site maken. Bijvoorbeeld, je kunt een header ontwerpen die op iedere pagina zichtbaar is. Maar je kunt dan pagina specifieke instellingen gebruiken om een unieke header voor die bepaalde pagina te maken.
 • FSE geeft je de optie hapklare pagina template lay-outs te maken met blocks die je gemakkelijk tussen verschillende websites kunt delen.

Kort samengevat maakt moet FSE WordPress ontwikkeling sneller, eenvoudiger en uitgebreider maken.

Hoe gebruik je Full Site Editing in WordPress?

Op het moment van schrijven kun je op de volgende manier van Full Site Editing gebruik maken.

Het makkelijkste is om een staging site op te zetten als testomgeving. Vervolgens installeer je de Gutenberg plugin (deze plugin bevat nieuwe WordPress features voordat ze onderdeel worden van de WordPress core) en een blocks theme zoals Twenty Twenty-Two.

Vervolgens zou je een nieuwe optie in je menu moeten zien: WordPress Classic Editor. Hiermee kun je dan ieder onderdeel van je site aanpassen, zoals je header en footer, navigatie en content templates.

WordPress 5.9, wat uit zou moeten komen eind januari 2022, zal FSE in de core hebben opgenomen waardoor je het ook zonder de Gutenberg plugin kunt gebruiken.

Wat voor impact gaat FSE hebben op WordPress themes?

WordPress is heel duidelijk: Full Site Editing is de eindbestemming van het platform. Ondertussen zijn er echter nog talloze WordPress themes die niet of slechts zeer beperkt samenwerken met Gutenberg. Neem bijvoorbeeld het immens populaire Divi theme.

De korte termijn impact van FSE op WordPress themes zal dus minimaal zijn. Mensen houden niet van verandering en gebruikers zullen niet snel hun bekende tools en werkmethodes dumpen.

Dit hoeven ze ook niet te doen: Full Site Editing is namelijk optioneel.

Voor mij persoonlijk is de Block Editor (Gutenberg) de toekomst van WordPress. Met Start24 zijn we al bijna een jaar geleden 100% Gutenberg gegaan. Ik zie FSE als de logische vervolgstap binnen het bouwen en onderhouden van WordPress sites. Maar het zal niet voor iedereen zijn: sommige mensen zullen altijd de voorkeur blijven houden voor traditionele themes. De twee zullen voorlopig dus nog wel naast elkaar blijven bestaan.

Wat ik verwacht is dat uiteindelijk veel WordPress themes FSE gaan ondersteunen, maar dat dit kan nog jaren duren.

Wat voor impact gaat FSE hebben op page builders?

Page builders zoals Divi en Elementor zijn immens populair, zeker onder gebruikers zonder codering vaardigheden.

Gutenberg themes hebben wat mij betreft echter wel al het begin van het einde ingeluid voor page builders. Met een Gutenberg theme zoals Kadence kun je precies hetzelfde als met een page builder als Elementor. Echter is je site met zo’n theme veel sneller dan een Elementor site.

Hierom zie je behoorlijk wat gebruikers afscheid nemen van hun page builder. Met FSE wordt dit proces mogelijk versnelt. Page builders zullen in nabije toekomst nergens heen gaan, maar ik verwacht dat hun toegevoegde waarde in de ogen van veel mensen wel zal blijven afnemen.

Conclusie

WordPress Full Site Editing is een bijzonder interessante stap binnen de ontwikkeling van WordPress.

WordPress zelf beschouwt het als het ultieme einddoel voor WordPress. Alleen daarom is het al de moeite waard er mee aan de slag te gaan en kijken of je het wat vindt.

Heb je vragen over Full Site Editing? Laat dan hieronder een bericht achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *