WordPress dashboard uitgelegd voor beginners (2022)

WordPress dashboard

Het WordPress dashboard is het controlecentrum van je WordPress website. Via het WordPress dashboard (ook wel WordPress Admin genoemd) voeg je berichten en pagina’s toe, installeer je plugins en kies je een thema voor je site.

Als je net een WordPress website hebt gemaakt kan het WordPress dashboard redelijk overweldigend zijn.

Daarom heb ik deze handleiding in het leven geroepen. Ik ga je precies uitleggen wat alle onderdelen van het WordPress dashboard betekenen, wat je er mee kunt, en waar je op moet letten.

Laten we beginnen.

Home

WordPress dashboard home

De homepagina van het WordPress dashboard stelt je op de hoogte wanneer er een nieuwe WordPress versie is (en vertelt wat de veranderingen ervan inhouden), laat een status sitediagnose zien (die je laat weten of bijvoorbeeld je thema en plugins niet meer up-to-date zijn) en laat in één opslag zien over hoeveel pagina’s, berichten en reacties je site beschikt.

Daarnaast kun je er aankomende WordPress evenementen mee in de gaten houden en zullen sommige plugins die je gebruikt er widgets installeren.

In de praktijk zal je waarschijnlijk deze pagina niet veel gebruiken. Het geeft een handig overzicht van het een en ander, maar het is meestal niet nodig deze pagina actief in de gaten te houden.

Updates

WordPress dashboard updates

Updates binnen WordPress zijn een kritiek onderdeel van WordPress onderhoud. Dit onderdeel van het WordPress dashboard laat je weten of je WordPress thema, plugins, vertalingen en WordPress zelf up-to-date is.

Een van de belangrijkste redenen waarom WordPress sites worden gehackt is het hebben van achterhaalde software. Hou dit onderdeel van je WordPress site goed in de gaten en zorg dat je ieder aspect van je WordPress site up-to-date houdt.

Bedenk je wel het volgende. In zeldzame gevallen kan een software update leiden tot bugs of glitches op je site. Test daarom je site regelmatig om zeker te weten dat alles nog naar behoren werkt. Mocht er iets belangrijks breken op je site (nogmaals, de kans dat dit gebeurd is miniem), zorg dan dat je een backup van je site terugzet.

Berichten

WordPress berichten

In de berichten (of “Posts” in het Engels) sectie van je dashboard kun je berichten op je site toevoegen op je website.

Door op de knop “Nieuw bericht” te klikken voeg je een nieuw bericht toe aan je WordPress site. Ga vervolgens met je muis over een van je bericht titels heen, en je kunt het bericht uitgebreid bewerken, snel bewerken of verwijderen.

In deze sectie kun je ook categorieën en tags managen. Als je naar boven op dit bericht scrolt en naast de auteursnaam kijkt, dan zie je daar de categorie van dit bericht. Klik hierop en je ziet vervolgens alle andere artikelen op onze site die ook onder deze categorie vallen. Met categorieën kun je de content van je site dus op een overzichtelijke manier indelen voor je bezoekers.

Tags kun je zien als zoekwoorden die je aan je berichten toevoegt. Zelf gebruik ik ze alleen voor hele specifiek randgevallen, maar in principe heb je ze niet echt nodig. Voor elke tag die je toevoegt maak je bovendien een extra pagina aan. Wanneer je niet op let, voeg je makkelijk tientallen of honderden extra pagina’s toe aan je site die geen waarde toevoegen.  

Even het verschil tussen WordPress berichten en pagina’s uitleggen (op het eerste gezicht lijken deze twee nogal op elkaar). Berichten zijn dynamisch in dat ze onderdeel kunnen uitmaken van een blog feed. Daarmee worden nieuwe berichten automatisch op een onderdeel van je site toegevoegd. Mensen gebruiken ze meestal voor een blog artikel zoals hetgeen je nu aan het lezen bent. Pagina’s zijn meer statisch van aard en worden gebruikt voor bijvoorbeeld de homepagina of contact pagina.    

Media

WordPress dashboard media

Hier kun je media bestanden zoals afbeeldingen en video’s uploaden en verwijderen.

Zelf vind ik de media sectie vooral handig om bestanden weg te gooien die ik niet meer gebruik.

Het uploaden van media doel ik altijd via de berichten- of pagina editor.

Pagina’s

WordPress dashboard pagina's

De Pagina’s sectie binnen het WordPress dashboard werkt precies hetzelfde als het berichten onderdeel.

Reacties

WordPress dashboard reacties

Je kunt ervoor kiezen om bezoekers te laten reageren op je berichten. Ik raad je aan dit te doen. Het kan je interessante feedback geven en kan helpen met het creëren van een community binnen je website.

In dit overdeel kun je berichten goedkeuren, weigeren, erop reageren, ze verwijderen of ze als spam markeren.

Bedenk dat zodra je site gaat groeien, je te maken gaat krijgen met meer spam berichten. Verderop in dit artikel ga ik je een manier laten zien om dit tegen te gaan.  

Weergave

WordPress dashboard weergave

In het Weergave onderdeel zie je de volgende opties (afhankelijk van het thema wat je hebt geïnstalleerd)

  • Thema’s
  • Customizer
  • Widgets
  • Menu’s
  • Thema bestand editor

Thema’s

Het WordPress thema wat je kiest heeft een grote impact op de look and feel en functionaliteit van je site. Bij thema’s kun je nieuwe WordPress themes installeren en activeren. Ook kun je wanneer je op “thema details” klikt (zweef met je muis boven een thema) automatische updates instellen. Hierdoor hoef je niet telkens zelf je WordPress site te checken of je thema wel of niet up-to-date is.

Customizer

Via de WordPress Customizer kun je header en footer van je site aanpassen, een ander lettertype kiezen, een logo voor je site instellen en meer. De precieze instelopties die je hier krijgt verschillen per WordPress thema.

Widgets

Hiermee kun je widgets toevoegen die je binnen je hele site terugziet. Denk bijvoorbeeld aan “gerelateerde berichten” binnen de zijbalk van je blog artikelen.

Menu’s

Hiermee pas je de menu items aan binnen bijvoorbeeld het navigatiemenu bovenaan je site.

Plugins

WordPress dashboard plugins

Je gebruikt WordPress plugins om bepaalde functionaliteit aan je website toe te voegen. Denk hier bijvoorbeeld aan een reserveringsfunctie of een contactformulier.

Klik op Plugins om nieuwe plugins toe te voegen, bestaande plugins te verwijderen, of plugins te deactiveren. Je kunt plugins toevoegen via een zip bestand of door te zoeken in de WordPress plugin directory.

Probeer zo min mogelijk plugins te installeren als mogelijk is. Iedere plugin die je toevoegt kan je site ietsje trager maken of conflicteren met een andere plugin.  

Kijk eerst of je WordPress theme niet al de functionaliteit bevat die je met een plugin wilt toevoegen.

Hier vind je een overzicht van onze favoriete zakelijke WordPress plugins.  

Gebruikers

WordPress dashboard gebruikers

Vaak manage je een WordPress site met meerdere gebruikers. In dit onderdeel kun je je gebruikers managen en nieuwe gebruikers toevoegen.

Wanneer je een gebruiker toevoegt, kun je deze de volgende rollen geven:

  • Abonnee – kan alleen het eigen profiel managen
  • Bijdrager – kan berichten schrijven maar ze niet plaatsen
  • Auteur – kan berichten schrijven en plaatsen
  • Redacteur – kan ook berichten van anderen aanpassen en verwijderen
  • Beheerder – kan alles

Bedenk dat een beheerder alles kan op je site wat jij ook kan, inclusief gebruikers verwijderen.

Een paar tips: geef iemand nooit meer rechten dan hij/zij nodig heeft en zorg dat je direct gebruikers verwijderd die niet meer aan je site werken.

Gereedschap

WordPress dashboard gereedschap

Met dit onderdeel kun je data van uit andere platforms importeren (bijvoorbeeld van een Blogger blog), je site exporteren, een sitediagnose stellen, persoonsgegevens exporteren en persoonsgegevens verwijderen.

Instellingen

WordPress dashboard instellingen

Het Instellingen onderdeel van het WordPress dashboard bevat een aantal interessante opties waar je je goed van bewust moet zijn met het opzetten en managen van je site.

Algemeen

Hier kies je een titel en slogan voor je site. WordPress adres en Site adres hoef je niet aan te raken. Je kunt hier ook een nieuwe admin email instellen, de site taal aanpassen en een datumnotatie kiezen voor je berichten (ik raad je aan hier te kiezen voor “aangepast” en dan de volgende waarden in te vullen: F j, Y).

Schrijven

Hiermee kun je een standaard categorie kiezen voor je berichten en opties instellen voor het plaatsen van berichten via email. De meeste mensen kunnen deze sectie overslaan.

Lezen

Stel je homepagina in (een feed van je laatste berichten of een zelfgekozen, statische pagina) en kies hoeveel berichten een blog pagina maximaal mag tonen.

Zorg dat je het kopje “Zoekmachines ontmoedigen om deze site te indexeren” niet per ongeluk aanvinkt.

Discussie

Bevat instellingen voor de reacties op je website. Je kunt bijvoorbeeld kiezen of mensen een emailadres moeten geven om te kunnen reageren. Ook kun je instellen hoe diep mensen kunnen reageren op “geneste” reacties (bijvoorbeeld 5 niveaus).

Ook kun je instellen of de oude reacties eerst verschijnen of juist als laatste.

Een erg handige optie op deze pagina heet “Niet toegestane reactie toetsen.” Je kunt hier woorden aan toevoegen die ervoor zorgt dat een reactie automatisch de prullenbak ingaat. Handig om hardnekkige spammers uit je blikveld te houden.

Media instellingen

Pas de thumbnail grootte van je media bibliotheek aan en kies de maximale grootte voor afbeeldingen die aan je media bibliotheek worden toegevoegd. Die laatste optie is handig om te voorkomen dat je site veel te grote afbeeldingen bevat. De grootte die wij hebben gekozen hier is 1024 bij 1024 pixels, wat voor onze doeleinden prima is.

Run je bijvoorbeeld een fotografie website, dan wil je waarschijnlijk dit formaat wat groter hebben.

Permalink

De beste permalink structuur die je kunt kiezen is “berichtnaam.” Iedere andere optie eindigt geheid in tranen. Deze instelling zorgt ervoor dat de naam van je bericht wordt gebruikt voor de URL van het bericht. Dat is makkelijk voor zowel Google als je bezoekers.

Privacy

Kies een privacybeleidspagina voor je site.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *