De WordPress Customizer: een complete handleiding (2023)

De WordPress Customizer is een krachtige tool waarmee je drastische veranderingen kunt doorvoeren aan je WordPress website.

Je kunt er de kleuren, lettertypes en header en footer van je site mee aanpassen. Ook kun je er (meestal) de layout van je berichten mee veranderen en er een logo mee aan je site toevoegen.

De Customizer is de belangrijkste tool binnen WordPress voor het toepassen van website-brede identiteitsveranderingen.

In dit artikel vertel ik je alles over de WordPress Customizer wat je moet weten.

Naar de WordPress Customizer navigeren

De makkelijkste manier om naar de WordPress Customizer de navigeren, is het via de frontend van je WordPress site. Ga naar een willekeurige pagina op je website en klik op de Customizer knop in de balk bovenaan.

Naar WordPress Customizer navigeren

De WordPress Customizer gebruiken

De WordPress Customizer is de perfecte tool om de algehele look and feel van je site aan te passen.

WordPress Customizer

Wat je precies met de WordPress Customizer kunt doen, hangt af van het WordPress thema wat je gebruikt.

De screenshots van hieronder zijn van een WordPress website gebouwd met Kadence – bij andere thema’s ziet dit er mogelijk net iets anders uit en kun je sommige dingen niet doen.  

Kleuren en lettertypes

Lettertypes en kleuren hebben een belangrijk effect op hoe je site voelt en oogt.

Bij Kadence kun je een globaal kleurenpalet gebruiken wat is gekoppeld aan je tekst, knoppen en achtergronden. Pas dit palet aan, en de kleuren van je volledige website veranderen in één klap.

Customizer kleuren

Je kunt ook het lettertype aanpassen voor je titels en paragraaf tekst, evenals de grootte van de verschillende teksten op je website (paragraaf, H1, H2, etc.).

TIP: Ik raad je aan om één of hooguit twee verschillende lettertypes voor je site te gebruiken. Meerdere lettertypes vertragen je site, en geven je site bovendien een onprofessionele indruk.

Header en footer

De header en footer behoren tot de belangrijkste navigatiepunten van je website. Afhankelijk van je thema kun je hier behoorlijk wat interessante aanpassingen maken. Zo kun je een zoekknop toevoegen, je logo veranderen, en menu’s toevoegen.

WordPress Customizer header aanpassen

Post/pages layout

Wil je een zijbalk in je artikelen of niet? Wil je een featured image laten zien, een auteursnaam toevoegen, en de datum van je artikelen? De Post/pages layout sectie biedt uitkomst.

Afhankelijk van je thema kun je hier ontzettend veel dingen naar je eigen smaak aanpassen.

Site Identity

Bij Site Identity kun je de titel, het logo en de favicon van je WordPress website aanpassen.

Ook kun je er een tagline voor je site toevoegen.

Menu’s

Je menu is een kritiek onderdeel van je website navigatie. We hebben een uitgebreide handleiding wat je alles vertelt wat je moet weten over WordPress menu’s, maar hier is alvast een kort samenvatting.

Je kunt de menu sectie in de WordPress Customizer gebruiken om berichten, pagina’s en externe links aan je menu toe te voegen. Dankzij een handige drag-and-drop tool kun je ook gemakkelijk dropdown menu’s in elkaar zetten.

Extra CSS

De Customizer is ook waar je extra CSS aan je website toevoegt.

Voor Start24 gebruiken we zo’n 80 regels aan extra CSS. Hiermee veranderen we bijvoorbeeld de regelafstand tussen paragrafen, voegen we schaduweffecten toe aan onze afbeeldingen en voegen we een “lintje” toe aan sommige van onze product boxes.

Je hoeft niet gebruik te maken van deze functionaliteit, maar door dit wel te doen kun je je website uitdossen met een 100% uniek design. Daarnaast kun je als je handig bent met CSS bepaalde functionaliteit genereren waar je anders een extra plugin voor nodig zou hebben.

Over het voortbestaan van de WordPress Customizer

Als het aan WordPress zelf ligt, lijkt het er op dat de Customizer vroeg of laat gaat verdwijnen.

Sinds de introductie van Full Site Editing vind je de Customizer niet meer terug in Twenty Twenty-Two en Twenty Twenty-Three – de eigen thema’s van WordPress.

Met Full Site Editing laat WordPress je ieder element van je WordPress site aanpassen op iedere pagina, wat de Customizer overbodig maakt.

De meeste populaire WordPress themes maken echter nog steeds gebruik van de Customizer, en ik gok erop dat dit de komende jaren niet gaat veranderen. Wat hieraan bijdraagt is dat Full Site Editing nog niet echt goed werkt en het gros van de WordPress community het links laat liggen.

Het zal nog een hele flinke verbeterslag moeten maken voordat het de Customizer van de troon kan stoten.  

Afsluitend

Als je het mij vraagt is de WordPress Customizer een onmisbare feature binnen het WordPress platform.

Zoals je hierboven kunt zien, laat het je talloze grote veranderingen doorvoeren aan je website vanuit een enkele eenvoudig te gebruiken interface.

Wat je precies met de Customizer kunt veranderen hangt af van je WordPress thema, maar meestal kun je het gebruiken om:

  1. De kleuren en lettertypes van je site aan te passen
  2. De header en footer in te stellen
  3. De layout van je berichten en pagina’s te veranderen
  4. De site identiteit te veranderen in de vorm van je logo, site titel en tagline
  5. Menu’s toe te voegen
  6. Extra CSS toe te voegen

In de nieuwste WordPress thema’s (van WordPress zelf) is de Customizer niet meer beschikbaar, maar ik gok erop de Customizer de komende jaren nergens heen zal gaan bij het gros van de populaire thema’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *