WordPress.com vs. WordPress.org: welke is beter?

WordPress.com vs WordPress.org

WordPress.org en WordPress.com zijn twee compleet verschillende platformen.

Veel mensen die voor het eerst zelf een website maken halen WordPress.com en WordPress.org door elkaar. Hierdoor kiezen ze het verkeerde platform om hun website of blog mee te maken.

In dit artikel ga ik je vertellen wat precies de verschillen zijn tussen WordPress.com en WordPress.org. Ook ga ik je vertellen welke van deze twee het beste is voor jouw website.

Laten we beginnen.

Start24 staat vol met handleidingen om verschillende soorten websites mee te maken. In dit artikel ga ik uitgebreid in op de verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org, maar ik kan je alvast vertellen welke van de twee beter is voor de meeste mensen. Dit is WordPress.org (wij gebruiken WordPress.org voor al onze websites).

Als je direct wilt beginnen met het in elkaar zetten van je website (met WordPress.org), bekijk dan een van de volgende handleidingen:

WordPress.com vs WordPress.org vergelijken

Om de verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org goed te kunnen begrijpen, gaan we eerst op individueel niveau naar beide platforms kijken.

WordPress.org

WordPress.org is het platform waar het gros van de mensen naar verwijst wanneer ze het hebben over WordPress.

Het is 100% gratis om te gebruiken (lees hier waarom dit zo is), wordt gebruikt door miljoenen mensen (meer dan een derde van alle websites is gebouwd op WordPress) en is populair onder zowel kleine bloggers als megabedrijven zoals Bloomberg en Disney.

Het enige wat je nodig hebt om met WordPress.org aan de slag te gaan is een domeinnaam en webhosting.   

WordPress.org voordelen

 • WordPress.org is open source, 100% gratis om te gebruiken en is veruit de meest populaire CMS ter wereld (het wordt gebruikt door meer dan 40% van alle websites).
 • Je kunt geld verdienen met je website zonder dat je restricties opgelegd worden.
 • Je bezit je website en alle data die erop staat. Zolang je niets illegaals doet, kan niemand je website offline halen.
 • Je kunt de functionaliteit van je website uitbreiden via tienduizenden gratis en premium plugins.
 • Je hebt gigantisch veel mogelijkheden op het gebied van design. Dit komt doordat je kunt kiezen uit talloze WordPress themes.  

Hier gaan we dieper op deze WordPress voordelen in.

WordPress.org nadelen

Voor meer over WordPress.org, bekijk ons wat is WordPress artikel.

De kosten van een WordPress site liggen tussen een paar euro per maand en tientallen euro’s per maand. Dit hangt volledig af van hoeveel verkeer je site aantrekt (populaire sites hebben zwaardere webhosting nodig), of je betaalde themes en plugins gebruikt en wat voor functionaliteit je nodig hebt (webshops kosten in de regel meer per maand dan statische content websites).  

WordPress.com

Matt Mullenweg is de oprichter van WordPress.org, maar hij is ook de medeoprichter van WordPress.com. Dit draagt uiteraard alleen maar bij aan de verwarring over het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org.

WordPress.com is een hosting bedrijf wat een aangepaste versie van de open source versie van WordPress.org gebruikt. In tegenstelling tot wanneer je WordPress.org gebruikt, is deze software al voor geïnstalleerd.

WordPress.com is beschikbaar in de volgende varianten:

 • Gratis. Ideaal om een eenvoudige hobby site mee in elkaar te draaien zonder commerciële insteek. Je kunt hier geen plugins op installeren en hebt weinig design opties. Daarnaast bevindt je site zich op een sub-domein.  
 • Pro. Kost €15 per maand (wordt jaarlijks gefactureerd). Met WordPress.com Pro krijg je onder anderen automatische backups, kun je meerdere beheerders toevoegen en kun je verschillende themes en plugins installeren.

WordPress.com voordelen

 • Het heeft een gratis versie. Perfect als je een simpele blog wilt maken zonder commerciële ambities.
 • Site onderhoud en veiligheid wordt voor je geregeld.

WordPress.com nadelen

 • WordPress.com plaatst advertenties op je site wanneer je hun gratis pakket kiest. Hier verdien jijzelf niets aan.
 • Je mag zelf geen advertenties plaatsen op je gratis website.
 • Op de gratis website zit je vast aan een sub-domein.
 • Veel minder themes en plugins beschikbaar dan bij WordPress.org. Hierdoor kun je uiteindelijk veel minder kanten op met je site en zit je meer in een keurslijf geperst.
 • Je kunt niet zelf plugins uploaden of themes zelf ontwikkelen en die gebruiken.  
 • WordPress.com kan je site verwijderen zodra ze vinden dat je niet aan voorwaarden voldoet.
 • Het is niet geschikt voor websites met veel verkeer.

Als je het mij vraagt heeft WordPress.com een stuk meer nadelen dan voordelen. Het zal je dan ook niet verbazen dat WordPress.com vele malen minder populair is dan WordPress.org.

Al deze nadelen zijn goede redenen om je site van WordPress.com naar WordPress.org te verhuizen.

WordPress.com versus WordPress.org: vergelijkingstabel

Voor de overzichtelijkheid heb ik hieronder de belangrijkste karakteristieken van WordPress.org en de twee WordPress.com pakketten (gratis en betaald) in een tabel geplaatst.

WP.orgWP.com (gratis)WP.com (Pro)
KostenVanaf €2 per maand (voor hosting)Gratis€15 per maand
Eigen domeinnaamJaNeeJa
Hosting opslagOneindig1GB50GB
Geld verdienenJaNeeJa
SEO featuresJaNeeJa
WordPress themesJaNeeBeperkt
WordPress pluginsJaNeeBeperkt
Google AnalyticsJaNeeJa
Website onderhoudNeeJaJa
Website beveiligenNeeJaJa
WebshopJaNeeJa
Website beheerdersOnbeperkt1Onbeperkt
Volledige controleJaNeeNee

Conclusie

Er zijn niet veel goede redenen om WordPress.com te verkiezen boven WordPress.org.

De mensen die ik tref die WordPress.com gebruiken lijken dit vaak per ongeluk te doen. Ze wilden WordPress gebruiken zonder zich ervan bewust te zijn dat er verschillende varianten zijn.

WordPress.org is goedkoper, biedt meer mogelijkheden en wordt door veel meer mensen gebruikt. Bovendien bezit je met WordPress.org je eigen website en ben je niet afhankelijk van de grillen van een derde partij.  

Veelgestelde vragen

Wat is beter: WordPress.org of WordPress.com?

WordPress.org is op vrijwel ieder vlak het superieure platform. Je krijgt meer vrijheid, het kost minder en het wordt gebruikt door veel meer mensen (waardoor het een sterkere online community heeft).

WordPress.com biedt eigenlijk alleen de volgende voordelen: het heeft een gratis versie (zij het dat deze alleen geschikt is voor eenvoudige hobby blogs) en je hoeft je niet te bekommeren om website onderhoud.


Kan ik m’n site verhuizen van WordPress.com naar WordPress.org?

Dat kan zeker. WordPress.com is zelfs zo vriendelijk geweest een handleiding te maken die je precies laat zien hoe je dit kunt doen.


Hoe kan ik een site beginnen via WordPress.org?

Kies allereerst de juiste WordPress hosting provider. Vervolgens heb je een domeinnaam nodig.

Dan moet je een WordPress thema kiezen.

Om je hiermee te helpen hebben we tientallen handleidingen geschreven die je alle info bieden die je nodig hebt.   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *