Van WordPress.com naar WordPress.org verhuizen: een complete handleiding

Als je je website van WordPress.com naar WordPress.org wilt verhuizen, dan ben je hier aan het juiste adres.

WordPress.org biedt functionaliteit en mogelijkheden waar WordPress.com niet aan kan tippen. Het is verstandig om de overstap te maken.

In deze stap-voor-stap handleiding laat ik je zien hoe je je WordPress.com site op de juiste manier migreert naar WordPress.org.

Wat je nodig hebt voor je begint

Voordat je je site over kunt hevelen naar WordPress.org heb je webhosting nodig.

Heb je nog geen webhosting, dan raad ik Cloud86 aan omdat het de perfecte mix biedt tussen snelheid, gebruiksvriendelijkheid en betaalbaarheid. Cloud86 is de snelste WordPress hosting van Nederland en staat op nummer 1 in ons overzicht van beste webhosts.  

Kies voor hun Webhosting Start of hun Webhosting Medium pakket.

Als je nog geen domeinnaam hebt dan kun je die ook via Cloud86 registreren. Een .nl domeinnaam krijg je voor iets meer dan een tientje per jaar. Bekijk onze tips voor het kiezen van een goede domeinnaam.   

Stappenplan om van WordPress.com naar WordPress.org te verhuizen

Het overzetten van een WordPress.com site naar WordPress.org is een eenvoudig en pijnloos proces wat minder dan een half uur zou moeten kosten.

Stap 1: Exporteer je website’s content vanuit WordPress.com

Ga allereerst naar het dashboard van je WordPress.com website.

Navigeer naar Tools » Export en klik op de Export All knop.

WordPress.com site exporteren

Hiermee exporteer je je volledige WordPress site. Zodra het exporteer bestand klaar is, wordt het naar je email adres verstuurd en verschijnt er een download link. Klik op de download knop om het bestand te downloaden.

WordPress.com bestand downloaden

Dit bestand is een ZIP-bestand wat je zodra het gedownload is moet uitpakken. Wanneer je dit hebt gedaan, zou je een map moeten zien wat een .xml bestand bevat.  

Stap 2: Installeer WordPress op je webhosting

De volgende stap is het installeren van WordPress op je webhosting pakket.

Gebruik je Cloud86 dan is dit extreem eenvoudig. In het Cloud86 dashboard ga naar Diensten » Bekijk details (druk op de 3 bolletjes naast je hosting pakket)en klik op Inloggen op Plesk.

Inloggen Plesk

Klik verzolgens op WordPress installeren en… that’s it. WordPress is nu geïnstalleerd op je hosting pakket.  

Mocht je meer willen weten over het installeren van WordPress, bekijk dan onze WordPress installatie handleiding.

Stap 3: Importeer de content naar je WordPress.org website

Om je WordPress.com site naar je kersverse WordPress.org site te verhuizen, moet je inloggen op je WordPress.org dashboard.

Navigeer nu naar Tools » Import en klik op de Install Now knop.

WordPress site importeren

WordPress installeert nu de WordPress importeer functionaliteit. Zodra dit klaar is, klik op op de Run importer knop.

Run WordPress importer

Selecteer nu het bestand wat je bij stap 1 hebt gemaakt en klik op Upload file and import.

Importeer WordPress bestand

Vervolgens krijg je de optie om een nieuwe gebruiker aan te maken of de content van je WordPress site te koppelen aan een bestaande gebruiker. Ik raad je aan de tweede optie te kiezen.

Verder is er nog de optie “Import Attachments.” Zorg dat je deze optie aan vinkt, want anders worden je afbeeldingen niet goed geïmporteerd.

Klik nu op de Submit knop.

Nu is het een paar minuten wachten. Wanneer de migratie is gelukt zie je het volgende bericht verschijnen:

Stap 4: Link de WordPress.com site door naar je WordPress.org site (of maak de site privé)

Op dit moment staat je website op twee plekken: op WordPress.com en je zelf-gehoste WordPress.org website.

Je kunt ervoor kiezen je WordPress.com site op privé te zetten zodat deze niet meer zichtbaar is voor gebruikers en zoekmachines.

Om dit te doen ga je naar het dasboard van je WordPress.com site, navigeer je naar Settings » General en klikje op Private. Vergeet niet hierna op Save settings te drukken.

De tweede optie is het doorverwijzen van de pagina’s van je oude WordPress.org site naar je nieuwe WordPress.com site via een 301 redirect. Het kan slim zijn om dit te doen wanneer je site al bezoekers aantrekt (zij het via zoekmachines, social media of direct verkeer).

Dit doe je via naar Settings » General en dan Redirect onder het kopje Site address.

WordPress.com redirect

Vervolgens vul je de domeinnaam van je nieuwe website in.

Deze dienst kost $13 per jaar. Het is waarschijnlijk niet de moeite waard als je oude site nog geen of nauwelijks bezoekers aantrekt.

Als je ervoor kiest gebruik te maken van deze dienst, dan zal je dit in de meeste gevallen niet meer dan een jaar of 2 hoeven te doen. Dit moet genoeg tijd bieden voor bezoekers om te wennen aan je nieuwe domein.

Stap 5: Loop je nieuwe site van A tot Z na

Je zult waarschijnlijk niet tegen problemen aan gaan lopen met het verhuizen van je WordPress site. Voor dit artikel heb ik een sinds 2012 bestaande WordPress.com site overgeheveld naar WordPress.org. De verhuizing verliep vlekkeloos. Alle afbeeldingen deden het nog en er zaten ook geen problemen in de links.

Ik gok dat de site die jij over wilt zetten aanzienlijk nieuwer dan mijn site, dus alles zou perfect moeten werken.

Niettemin is het verstandig om alles voor de zekerheid na te lopen:

  • Check je afbeeldingen
  • Klik op alle links
  • Kijk of de URL’s er goed uit zien
  • Bekijk alle berichten en pagina’s

Een WordPress thema en plugins kiezen

WordPress.com beschikt over veel van de WordPress thema’s die ook voor WordPress.org beschikbaar zijn. Misschien heb je al een thema gekozen wat je wilt gebruiken voor je WordPress.org site. In dat geval is het enige wat hoeft te doen dit thema te installeren op je nieuwe site.

Maar als je gebruik maakt van het standaard Twenty Twenty-Two thema, dan wil je wellicht je horizon verbreden.

Voor Start24 gebruiken wij Kadence en ik raad je stellig aan dit ook te doen. Het is een razendsnel, multifunctioneel thema waarmee je praktisch iedere site kan bouwen die je maar kunt bedenken. Voor meer WordPress thema opties, bekijk onze beste WordPress thema’s artikel.

Plugins die je nodig hebt voor je site hangen af van het type site, maar de meeste sites hebben baat bij de volgende plugins:

Voor meer over plugins, bekijk ons mega-overzicht van de 63 beste WordPress plugins in alle categorieën.

Conclusie

Een WordPress.com website naar WordPress.org verhuizen is een supereenvoudig proces wat niet meer dan 30 minuten hoeft te duren.

Met WordPress.org kun je veel meer kanten op en je spaart er geld mee uit ten opzichte van WordPress.com. Genoeg reden dus om de overstap te maken.

Veelgestelde vragen

Ik had al een betaald pakket van WordPress.com aangevraagd. Kan ik m’n geld terug krijgen?

Dat kan mits je het pakket binnen de afgelopen 30 dagen hebt aangeschaft. WordPress.com heeft een niet-goed-geld-terug garantie van 30 dagen.

Wat is het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com?

WordPress.com is de commerciële tak van het WordPress project. Het bedrijf biedt hosting aan waar een aangepaste versie van WordPress op staat voor-geïnstalleerd. Je hoeft niet zelf WordPress te installeren en site onderhoud en veiligheid wordt voor je geregeld. Daar staat tegenover dat het een stuk duurder is en je er veel minder kanten mee op kan.

Daarom gebruikt vrijwel iedereen – van bloggers tot grote bedrijven – WordPress.org.

Meer over de verschillen tussen de twee lees je in ons WordPress.com vs. WordPress.org artikel.  

Ik heb m’n domeinnaam al geregistreerd via WordPress.com. Kan ik nog steeds verhuizen?

Dat kan zeker. Je kunt je domeinnaam verhuizen naar je nieuwe provider, of hem bij WordPress.com laten staan en koppelen aan je nieuwe website.

Hoeveel kost WordPress.org?

WordPress zelf is helemaal gratis. Het enige waar je voor moet betalen is hosting, wat niet meer dan een paar euro hoeft te kosten per maand als je voor Cloud86 kiest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *