De 5 beste WordPress caching plugins om je website sneller te maken

WordPress caching plugins

De beste WordPress caching plugins maken je site een stuk sneller met minimale moeite.

In dit overzicht bespreek ik mijn 5 favoriete opties. De beste optie hiervan voor jou hangt af van de webserver die je gebruikt en of je bereid bent te betalen voor een caching plugin.

Mijn persoonlijke favoriet is LiteSpeed cache. Hoewel ik deze plugin nog niet gebruik voor al m’n sites, is het slechts een kwestie van tijd voor het zo ver is. De plugin is gratis, (relatief) eenvoudig te gebruiken en wordt door extreem veel mensen gebruikt (waardoor de plugin continue wordt verbeterd).

WP Rocket of Flying Press zijn waarschijnlijk de beste opties voor mensen wiens hosting provider niet van LiteSpeed servers gebruik maakt of die niet bij SiteGround klant zijn.

De 5 beste WordPress caching plugins

Wat de beste plugin van deze voor jouw site is, hangt af van je specifieke situatie. Dat geldt vooral voor wanneer je geen LiteSpeed webhost hebt (in dat geval is LiteSpeed Cache bijna altijd de beste plugin).

Het hangt af van de webservers die je gebruikt, het type website wat je hebt, de theme die gebruikt en de instellingen van de plugin die je aan of uit hebt staan. Wat voor de ene gebruiker goed werkt, hoeft niet goed te werken voor een andere gebruiker.

Test een caching plugin dus altijd uitgebreid zelf, en schroom niet er een paar te proberen. Gebruik hiervoor een tool zoals GTMetrix maar open ook je site in een incognito browser en kijk hoe snel hij voelt voor jou als gebruiker. WordPress snelheidstesten vertellen nooit het complete verhaal.

LiteSpeed Cache (gratis)

WordPress caching plugins LiteSpeed

Als je hosting provider LiteSpeed servers gebruikt, is LiteSpeed Cache in 99% van de gevallen de beste caching plugin voor je website (kijk hier naar LiteSpeed hosting providers).

De plugin heeft belachelijk veel features, enterprise-level performance en is betrouwbaar. Daarnaast voert het caching op server-level uit – niet de frondend kant – wat superieur is aan file-based caching (wat bijvoorbeeld WP Rocket doet).

Je kunt de plugin (waar je veel meer snelheidsoptimalisaties mee kunt toepassen dan alleen caching) gebruiken bij iedere hosting provider, maar je hebt LiteSpeed servers nodig om toegang te krijgen tot alle features.

Tip: voor de meeste gebruikers zijn de standaard instellingen van LiteSpeed caching meer dan uitstekend. Je kunt zelf gaan sleutelen met de instellingen, maar doe dit alleen als je snapt wat je aan het doen bent en test met iedere instelling die je aanraakt of je site nog goed werkt.

WP Rocket (betaald)

WP Rocket cachin

WP Rocket is waarschijnlijk de meest bekende naam in de wereld van WordPress caching. Bevind je site zich niet op LiteSpeed servers of gebruik je niet SiteGround, dan is WP Rocket waarschijnlijk je beste optie.

WP Rocket wordt gebruikt door miljoenen mensen en beschikt hierdoor over uitstekende documentatie en een zeer levendige Facebook groep. Hierdoor kun je zonder al te veel moeite het maximale uit deze plugin halen.

Bedenk wel dat WP Rocket pak en beet $50 per jaar voor een enkele site kost. Wil je de plugin op zoveel sites gebruiken als je maar wilt, dan betaal je zo’n $200 per jaar.

SG Optimizer (gratis)

SG Optimizer caching

SG Optimizer is perfect voor je site wanneer je SiteGround als hosting provider gebruikt. Net als LiteSpeed Cache maakt de plugin gebruik van server-side caching.

Daarnaast is de plugin – hoewel je hem tegenwoordig met iedere hosting provider kunt gebruiken – 100% ingespeeld op SiteGround.

De plugin heeft pak en beet even veel instelmogelijkheden als WP Rocket, maar je kunt er minder kanten mee op dan met LiteSpeed Cache. Of dit positief is of niet hangt af van de hoeveelheid kennis die je hebt over het optimaliseren van websitesnelheid.

FlyingPress (betaald)

FlyingPress caching

FlyingPress is niet al te lang geleden ontwikkeld door een WordPress snelheid enthousiasteling. De plugin is op sommige vlakken iets minder gepolijst dan de andere opties in dit overzicht, maar daar tegenover staat dat het ook een aantal instellingen heeft die je elders niet vindt.

De plugin is in ieder geval van hoge kwaliteit en wordt omarmt door steeds meer gebruikers.

Je betaalt er wel net iets meer voor dan voor WP Rocket.

W3 Total Cache (gratis)

W3 Total Cache plugin

W3 Total Cache is een van de meest populaire gratis WordPress caching plugins op de markt. Het is een uitgebreide plugin met talloze instelmogelijkheden. Dat kan de plugin ietwat intimiderend maken voor beginners.

Wat is caching?

Caching is een verzameling van tijdelijk opgeslagen data die supersnel kan worden opgevraagd wanneer het nodig is. Denk aan je computer. Informatie wordt hierop opgeslagen op een harde schijf. Wanneer data die op je harde schijf staat wordt opgevraagd, moet je computer bepaalde processen verwerken wat tijd kost.

Caching lost dit probleem op door vaak opgevraagde informatie tijdelijk op te slaan in het werkgeheugen (RAM). Hierdoor kan een computer snel toegang krijgen tot het bestand.

Je kunt iets soortgelijks doen met je WordPress website. WordPress is een dynamisch content systeem. Dat betekent dat zodra een bezoeker op je site terecht komt, WordPress de database induikt en een paar andere stappen afloopt voordat deze webpagina naar de browser wordt gestuurd.

Dit kost extra tijd – vooral als veel bezoekers tegelijkertijd je site bezoeken en er simultaan allerlei pagina’s worden opgevraagd.

Caching zorgt ervoor dat WordPress niet allerlei stappen hoeft te doorlopen om een pagina aan een gebruiker te laten zien. In plaats van dat het systeem een pagina’s telkens uit de database op moet graven, maakt je caching plugin een kopie van de pagina nadat ‘ie voor het eerst geladen wordt, en toont deze kopie vervolgens aan iedere verdere bezoeker die de pagina opvraagt.

Waarom je caching wilt gebruiken op je website

Caching is belangrijk voor zowel jezelf als je bezoekers.  

Allereerst verminderd caching de druk op je WordPress hosting pakket waardoor je toegewezen server resources minder snel overbelast raken. Hierdoor wordt je site ook sneller.

Een snelle website biedt een betere gebruikerservaring dan een trage website aan je bezoekers. Dit draagt er vervolgens weer aan bij dat gebruikers langer op je website zullen willen blijven. Dit levert je uiteindelijk meer conversies op, evenals indirecte SEO voordelen.

Wat je met caching ook ziet is de enorme impact op TTFB. In m’n eigen tests heb ik die met een factor van 4-5 keer lager zien worden.

Conclusie

Een caching plugin is een must voor het sneller maken van je WordPress site en het ervoor zorgen dat je webserver niet onder veel druk komt te staan.

Het beste is om gebruik te maken van server-side caching zoals het geval is bij LiteSpeed Cache en SG Optimizer. Echter, als dit geen mogelijkheid voor je is, kijk dan naar WP Rocket of Flying Press.

Voor meer over plugins, bekijk ons WordPress plugins overzicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *