Zo kun je je WordPress cache legen (stap voor stap)

Zowel je browser, hosting server en caching plugin kan je gecachete content laten zien. Hierdoor kun je veranderingen die je aan site doorvoert – zoals design aanpassingen of een snelheidsverbetering die je wilt testen – vaak niet direct zien.

Neem je contact op met bijvoorbeeld je hosting provider, dan is het eerste advies vaak om “je cache te legen.”

In dit artikel ga ik je laten zien hoe je je WordPress cache leegt. We gaan kijken naar je browser cache, webhosting cache en naar het legen van WordPress cache plugins.

Wat is WordPress caching?

Je kunt caching vergelijken met het werkgeheugen (RAM) van je computer. Dit werkgeheugen bevat tijdelijk bestanden en programma’s waardoor je deze sneller kunt gebruiken – veel sneller dan wanneer je computer ze vanuit je harde schijf op zou vragen.

De WordPress cache bereikt iets soortgelijks door een statische versie van je webpagina’s op te slaan. Deze worden bewaard in de cache totdat deze verloopt, de content wordt veranderd (meestal) of je als gebruiker handmatig de cache leegt.

WordPress caching zorgt ervoor dat pagina’s veel sneller laden voor je bezoekers. Daarnaast doet het ook minder beslag op je server resources doordat het niet telkens opnieuw bestanden en elementen van je webpagina op hoeft te vragen.

Sommige hosting providers beschikken over ingebouwde caching vanuit de server. Voorbeelden hiervan zijn SiteGround en Kinsta, en verschillende LiteSpeed hosting providers. Dit is de snelste manier van caching.

Hiertegenover staat file-based caching waar plugins zoals WP Rocket van gebruik maken. File-based caching werkt op (bijna) iedere hosting provider maar is trager dan server-side caching.      

Waarom moet je zélf je WordPress cache legen?

Het kan zijn dat de cache niet doorheeft dat er veranderingen aan je WordPress website zijn doorgevoerd. Hierdoor kunnen jij en je bezoekers een oude versie van je site aantreffen.

Door je cache handmatig te legen, kun je dit oplossen. Het zorgt ervoor dat iedereen de meest recente versie van je website te zien krijgt.  

Leeg je browser cache

Allereerst wil je je browser cache legen. Browsers slaan statische webbestanden op zoals afbeeldingen, stylesheets, JavaScript en andere site bestanden om ervoor te zorgen dat sites zo snel mogelijk laden.

Echter, browsers hebben niet altijd door dat er een nieuwe versie van een webpagina bestaat. Hierdoor laten ze de oude versie zien die nog in je browser cache opgeslagen staat.

Als je Google Chrome gebruikt, is de makkelijkste manier om de cache van een website te legen een extensie te gebruiken. Ikzelf doe dit via Clear Cache.

Clear Cache Chrome

Dit werkt als een shortcut waarmee je binnen één klik je cache kunt legen zonder dat je door talloze schermen hoeft te navigeren.

Als je liever niet gebruik maakt van een browser extensie en/of je gebruikt geen Chrome, bekijk dan een van deze handleidingen:

Cache legen via een plugin

Wanneer je een caching/optimalisatie plugin gebruikt zoals LiteSpeed Cache (de beste caching plugin op de markt – en hij is gratis), SG Optimizer (van SiteGround) of WP Rocket, moet je de cache legen via de plugin.

Deze plugins maken hebben hier meestal een gemakkelijk te bereiken knop voor die je zowel vanuit het WordPress dashboard als je site zelf kunt bereiken, zoals bijvoorbeeld bij SG Optimizer.

SG cache legen

Klik op deze knop, en je cache wordt geleegd.

LiteSpeed cache geeft je iets meer opties, maar werkt in de kern hetzelfde. Klik op Purge All en de hele cache wordt geleegd.  

WordPress cache legen

Cache legen via de server

Voor een managed WordPress host als Kinsta kun en hoef je geen caching plugin te installeren. Caching bij Kinsta vindt plaats aan de server zijde en dat is waar je de cache kunt legen.

(SiteGround’s caching, evenals die van LiteSpeed webhosts, vindt óók plaats aan de kant van de server, maar hebben wél een aparte plugin via waar je specifieke caching instellingen kunt regelen.)

Om de cache van een WordPress site aan de server kant te legen, log je in bij je hosting provider. Er zijn niet veel providers waar je dit kan doen. De enigen die me te binnen schieten zijn SiteGround, Kinsta en WP Engine.

Bij bijvoorbeeld SiteGround ga je naar Site Tools, Speed, Caching en dan klik je op Flush Cache onder de tabs Dynamic Cache en Memcached.

SiteGround cache legen in Site Tools

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *