Wix vs WordPress: welke moet je kiezen?

Wix of WordPress? Welke websitebouwer is het beste voor jouw website?

Hoewel meer dan een derde van alle websites op WordPress draaien, zijn er andere platforms om een website mee te maken.

Daarom ga ik hier WordPress met Wix (hier kun je Wix gratis proberen) vergelijken en de voordelen en nadelen van beide tools bespreken. Hierdoor moet je uiteindelijk gemakkelijker de juiste websitebouwer voor jouw site kunnen kiezen.

Laten we beginnen.

Let op: dit artikel gaat over Wix vs WordPress.org, niet WordPress.com. Hier kun je lezen wat het verschil is tussen WordPress.org en WordPress.com.

Wix vs WordPress: welke is beter om mee te bloggen?

Je kunt met zowel Wix als WordPress bloggen. Maar een van de twee is hier beduidend meer geschikt voor dan de ander.

Bloggen met Wix

Je kunt met Wix eenvoudig een blog toevoegen aan je site. Je kunt je blog artikelen opleuken met afbeeldingen en video’s, en je kunt er categorieën en tags aan koppelen.

Voor blog berichten gebruik je niet de Wix website bouwer. In plaats daarvan krijg je een vrij kale tekstbewerker die niet heel veel lay-out opties biedt.

Wix blog artikel toevoegen

Commentaar van je bezoekers is niet zo gemakkelijk te managen als op WordPress. Veel Wix-gebruikers kiezen uiteindelijk voor een derde partij als Facebook of Disqus om hun comments te beheren.

Wix’ blog onderdeel mist verder ook een aantal belangrijke features. Denk hier aan de datum van je berichten naar achter kunnen zetten en privé berichten maken.

Bloggen met WordPress

WordPress is begonnen als blogplatform. Het platform is al sinds jaar en dag het go-to platform voor serieuze bloggers. Elke maand zijn er duizenden mensen die een blog met WordPress beginnen.

Het biedt letterlijk alle features die je nodig hebt voor het maken van een prachtige blog. De Gutenberg editor geeft je volledige vrijheid op dit gebied.

Blog schrijven met WordPress in Gutenberg.

Verder heeft WordPress ook een uitstekend ingebouwd commentaar systeem.

Tot slot kun je je blog uitbreiden met plugins die je praktisch elke functionaliteit laten toevoegen die je maar kunt bedenken.

Winnaar: WordPress

Er is geen serieuze blogger ter wereld die Wix in plaats van WordPress gebruikt. WordPress wint hier met vlag en wimpel.

E-commerce mogelijkheden

Een online shop opstarten is een type functionaliteit die veel ondernemende mensen zoeken in een websitebouwer. Laten we kijken hoe de e-commerce functionaliteit van beide websitebouwers zich tot elkaar verhoudt.  

E-commerce met Wix

Om de e-commerce functionaliteit van Wix te gebruiken zal je gebruik moeten maken van hun betaalde pakketten. Met de gratis versie van Wix kun je geen producten verkopen.

In tegenstelling tot WordPress is Wix een besloten systeem. Dat betekent dat er een waslijst aan producten is die je niet via Wix kan verkopen, waaronder alcohol.

Nu wilde je waarschijnlijk de producten van Wix’ verboden lijst al niet gaan verkopen, maar toch is het vervelend wanneer een platform je dergelijke restricties oplegt.

In sommige gevallen verkoop je niet eens een “verboden” product en kun je alsnog tegen problemen oplopen:

Wix review op Trustpilot

Door een vergissing van Wix’ kant heeft deze gebruiker nu al maanden geen uitbetalingen ontvangen.

Wix’ eigen betalingssysteem is met 2,9% transactiekosten en 30 cent vaste kosten aan de prijzige kant. Maar gelukkig kun je ook derde partijen zoals PayPal gebruiken.

Wix’ e-commerce systeem voelt qua features minder rijk dan dat van andere e-commerce platforms.

E-commerce met WordPress

Je kunt eenvoudig een webwinkel beginnen op WordPress via WooCommerce, het populairste e-commerce platform ter wereld. WooCommerce is open source en gratis te gebruiken.

WooCommerce homepage

Daarnaast zijn er voor WordPress nog talloze andere e-commerce plugins beschikbaar waarmee je producten en diensten kunt verkopen.

De meeste van deze plugins laten je producten verkopen zonder restricties.

Verder is er voor WordPress ook nog het uitstekende MemberPress beschikbaar. Dit kun je gebruiken om online cursussen te verkopen.

Winnaar: WordPress

Wil je een behoorlijke online winkel opzetten, dan is WordPress met WooCommerce een veel betere optie dan Wix. WordPress biedt veel meer vrijheid, flexibiliteit en mogelijkheden dan Wix.

Website design mogelijkheden

Website design is een kritieke succesfactor voor je site. Hier gaan we de webdesign mogelijkheden van Wix en WordPress met elkaar vergelijken.

Website design met Wix

Je kunt met Wix vrij eenvoudig een mooie website maken. Je krijgt meer dan 900 design templates waar je uit kunt kiezen evenals verschillende themes. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën zoals business, hobby’s en kunst.

Wix templates

Het design van je site kun je vrij eenvoudig aanpassen via de Wix editor.

Bedenk wel dat wanneer je een template gekozen hebt je hieraan vastzit. Wanneer je dit wilt veranderen, zal je je site opnieuw moeten bouwen.

Website design met WordPress

Er zijn duizenden themes voor WordPress beschikbaar. Voor praktisch ieder type website is er wel een theme beschikbaar. Sommige van de beste themes kun je gratis gebruiken.  

Daarnaast kun je het uiterlijk van veel van deze themes ook naar eigen smaak aanpassen. Ook kun je een developer een unieke theme voor jouw site laten ontwikkelen.

Je kunt je WordPress theme bovendien binnen een paar klikken verwisselen met een andere theme.

Verder zijn er page builders zoals Elementor waarmee je pagina’s kunt ontwerpen die er precies zo uit zien als je wilt. Ook kun je met de Gutenberg editor prachtige pagina’s ontwerpen.

Winnaar: WordPress

WordPress biedt tig keer mogelijkheden voor het ontwerpen van een mooie, unieke site. Daarnaast kun je je WordPress theme veranderen wanneer je maar wilt.

Plugins

Plugins zijn programmaatjes die in je website klikt. Deze geven je site extra functionaliteit. Laten we kijken hoe het ervoor staat met de plugins van Wix en WordPress.

Plugins voor Wix

Er zijn meer dan 200 plugins beschikbaar voor Wix (Wix noemt deze “apps”). Sommige van deze zijn gratis, voor anderen moet je betalen. Deze plugins laten je onder anderen social media knoppen, contact formulieren en comments aan je site toevoegen.

Hoewel er niet echt veel plugins beschikbaar zijn voor Wix, dekt het aanbod de meeste functionaliteit die je als webmaster wilt hebben.

Plugins voor WordPress

Er zijn meer dan 60,000 plugins beschikbaar voor WordPress. Het gros hiervan is gratis, sommige zijn freemium, en tot anderen krijg je alleen betaalt toegang.

WordPress plugin repository

Zoals je zou verwachten bieden deze plugins nagenoeg iedere functionaliteit voor je website die je maar kunt bedenken.

Winnaar: WordPress

Er zijn veel meer mensen die plugins ontwikkelen voor WordPress dan voor Wix. Het resultaat is dat WordPress meer én betere plugins heeft.

Gebruikersgemak

Is websiteontwikkeling nieuw voor je, dan verwacht je een websitebouwer die eenvoudig gebruiken is.

Gelukkig vereisen zowel Wix als WordPress geen enkele technische kennis, zodat ieder mens met beide platforms eenvoudig een site kan maken.

Gebruikersgemak Wix

Wix biedt een gemakkelijk te gebruiken drag-and-drop editor waar je direct mee aan de slag kan. Klik op een element van je site en je kunt het direct eenvoudig aanpassen.

Je kunt elementen van je site verplaatsen, tekst aanpassen binnen een klik, en afbeeldingen veranderen.

Gebruikersgemak WordPress

Het gebruikersgemak van WordPress hangt een beetje af van theme en page builder die je gebruikt. Sommige zijn intuïtiever dan anderen.

Bouw je je site in Gutenberg of gebruik je een page builder als Elementor, dan kun je je site bijna even eenvoudig aanpassen als een Wix website.

Om het meeste uit WordPress te halen zal je wel meer tijd kwijt zijn dan bij Wix, maar dit komt omdat WordPress veel meer mogelijkheden biedt.

Winnaar: Wix

Zowel Wix en WordPress zijn doodeenvoudig te gebruiken, ook wanneer je geen enkele technische kennis hebt. Een eenvoudige website kun je met beide tools even gemakkelijk in elkaar zetten.

WordPress heeft een iets steilere leercurve, maar dit komt vooral naar bovendrijven wanneer je een geavanceerde website wilt maken.

Vrijheid en migratiemogelijkheden

Het kan zijn dat je op een gegeven moment je website wilt migreren naar een ander platform of webhosting.

Hier gaan we kijken naar de vrijheid en migratiemogelijkheden die Wix en WordPress bieden.

Vrijheid en migratiemogelijkheden Wix

Wanneer je Wix kiest zit je aan het platform vast. Je site wordt gehost op Wix en dit kun je niet veranderen. Je kunt enkel blog berichten exporteren in XML formaat. Al je andere data zal je handmatig moeten downloaden.

Wix is een gesloten systeem. Dat heeft helaas een nogal negatieve impact op je bewegingsvrijheid.

Vrijheid en migratiemogelijkheden WordPress

WordPress is een CMS die het zeer eenvoudig maakt je content je exporteren. Met één klik kun je je content downloaden in XML-formaat.

Daarbij kun je door middel van backup en migratie plugins je volledige site ook eenvoudig naar je computer of een cloud account zoals Google Drive downloaden.

Verder kun je ook altijd makkelijk je webhosting veranderen wanneer je ontevreden bent met je huidige hosting provider.  

Winnaar: WordPress

Wix maakt het zeer lastig je data te migreren. Wanneer je eenmaal Wix kiest, zit je er aan vast. Met WordPress kun je je data een stuk makkelijk migreren.

Kosten

Kosten zijn een belangrijke overweging voor het kiezen van een website platform. Laten gaan kijken naar hoe het kostenplaatje bij Wix en WordPress er precies uitziet.

Kosten Wix

Je kunt gratis met Wix een website bouwen. Echter, voor de meeste sites is dit geen goede optie. Ten eerste zal je Wix advertenties boven- en onderaan je website moeten dulden. Daarbij kun je niet je eigen domeinnaam aan je site koppelen.

Verder kun je met de gratis versie van Wix ook geen producten via je site verkopen, Google Analytics gebruiken etc.

Laten dus gaan kijken naar de kosten van betaalde pakketten, die Wix opdeelt in zakelijk en persoonlijk:

Wix betaalde pakketten

Het goedkoopste Wix pakket zonder advertenties kost 8,50 euro per maand. Het duurste pakket kost 35 euro per maand.

Lees hier meer over de kosten van Wix.

Kosten WordPress

Het mooie van WordPress is dat het 100% gratis is. Wel zal je je site ergens moeten hosten. Bij een goede budget hosting dienst zoals Hostinger kan dit voor een paar euro per maand, terwijl je voor een meer premium dienst als SiteGround ongeveer een tientje per maand kwijt zult zijn.

Voor kleinere websites is shared hosting perfect, terwijl snelgroeiende, grotere websites er verstandig aan doen te kijken naar cloud hosting.  

Sommige WordPress themes en plugins kosten geld, maar er zijn meer dan zat geweldige gratis varianten. Zo heeft Kadence, de theme die wij voor Start24 gebruiken, ook een gratis versie.

Winnaar: WordPress

Met WordPress kun je uiteindelijk goedkoper uit zijn dan met Wix, gezien je voor een paar euro per maand al een site met alle functionaliteit die je wilt online kunt krijgen.

Conclusie

WordPress is in nagenoeg ieder opzicht superieur aan Wix. Ik kan je Wix alleen aanbevelen indien je een doodsimpele site wilt bouwen en écht geen zin hebt om zelf webhosting op te zetten (wat overigens niet meer dan een kwartier hoeft te duren).

WordPress heeft een net iets uitgebreidere leercurve dan Wix, maar uiteindelijk krijg je er een 10x betere website voor terug.

In dit artikel laat ik je stap-voor-stap zien hoe je een WordPress website bouwt.

Als je toch liever een site met Wix maakt, kijk dan naar dit artikel. Ook kun je hier onze zeer uitgebreide Wix review lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *