Van Wix naar WordPress migreren: een complete uitleg (2022)

Wix naar WordPress

Hoewel het zeer eenvoudig is een site met Wix te maken, lopen veel bedrijven en individuen vroeg of laat tegen de lamp. De reden dat je nu dit artikel leest heeft er waarschijnlijk mee te maken dat Wix je niet de design-mogelijkheden of functionaliteit biedt die je nodig hebt.

Ben je er nog niet helemaal uit of je de stap van Wix naar WordPress wilt maken? Lees dan ons Wix vs. WordPress artikel.

Wix is een gesloten systeem en maakt een verhuizing naar WordPress niet heel eenvoudig. Maar er zijn een paar methodes om jezelf aardig wat tijd te besparen. In dit artikel laat ik je precies zien hoe.  

Voordat je begint: hosting kiezen en WordPress installeren

Als je al webhosting en een domeinnaam geregistreerd, scrol dan door naar het volgende hoofdstuk.

Zo niet, blijf lezen.

Zoals je waarschijnlijk weet is webhosting waar je website leeft op het internet. Het is waar alle tekst, afbeeldingen, codering en andere bestanden van je website opgeslagen staan. Het kiezen van de juiste webhosting kan lastig zijn als je het voor het eerst doet. Aan de hand van hun websites zijn veel hosting partijen nauwelijks uit elkaar te halen. Daarnaast stromen deze websites over van het jargon.

Maar maak je geen zorgen. Bij Start24 hebben we bij meer dan 30 hosting providers webhosting afgesloten en uitgebreid getest. Hierdoor kunnen we je precies vertellen welke hosting goed is en om welke hosting je met een grote boog heen moet lopen.

De beste hosting voor de meeste mensen is Cloud86. Dit is zo omdat het:

Wil je deze hosting vergelijken met andere uitstekende WordPress hosts, lees dan dit artikel.

Heeft je Wix website nog geen unieke domeinnaam? Bekijk dan ons artikel over hoe je een domeinnaam kiest en koopt. Het goede nieuws is dat je bij de meeste hosting providers ook een domeinnaam kunt registreren.

WordPress installeren is dezer dagen een super eenvoudig proces wat je binnen een enkele klik kunt bewerkstelligen bij de meeste hosting providers.  

Wix content importeren naar WordPress

Zoals genoemd is Wix een gesloten platform. Het bedrijf heeft ervoor gekozen migraties naar een ander platform niet makkelijk te maken.

Er zijn grofweg 3 migratie opties (los van het handmatig zelf doen) die geen van allen optimaal zijn:

  • Gebruik de RSS feed om artikelen over te zetten. Dit werkt echter alleen bij oudere Wix websites.
  • Gebruik de CMS2CMS plugin. Het is een betaalde plugin en de kosten voor het gebruik ervan zullen afhangen van hoe complex je site is, de grootte en wat voor soort site het is.
  • Huur een bureau in om het handmatig voor je te doen. Kan prijzig uitvallen.

Hieronder meer over de eerste twee van deze 3 opties.

1. Gebruik de RSS feed

Ga naar je Wix website en zet /feed.xml aan het einde van de URL om toegang te krijgen tot het RSS bestand van je site.

Let op: dit werkt alleen bij oudere Wix blogs. Bij nieuwere Wix blogs zijn de RSS feeds verwijderd.

Je komt nu uit op een pagina met code. Het enige wat je hier hoeft te doen is op de rechtermuisknop te drukken en het bestand met deze code op te slaan. Dit bestand wordt standaard opgeslagen in het feed.xml formaat.

Vervolgens ga je naar het WordPress dashboard en navigeer je naar Tools » Import.

Klik bij RSS eerst op Install Now en vervolgens op Run Importer. Hier kies je het .xml bestand wat je zojuist hebt gedownload.

Vervolgens kun je bij de Posts/Berichten sectie in je WordPress dashboard bekijken of alle berichten correct zijn overgezet.

Bedenk echter dat je afbeeldingen nog steeds gehost zijn op je Wix site. Deze zal je opnieuw moeten uploaden op je WordPress site.

Wil je ze allemaal tegelijkertijd uploaden, dan kan dit via FTP.

2. Gebruik de CMS2CMS plugin

Het probleem met bovenstaande methode is dat nieuwere Wix sites geen RSS feed meer hebben.

Als die methode voor jou niet werkt, dan kun je de CMS2CMS plugin proberen.

Deze plugin is niet zaligmakend en kan niet je site 1 op 1 overzetten. Wel kun je er veel tijd mee uitsparen – vooral als je veel content gepubliceerd hebt staan op je Wix website.

CMS2CMS is een betaalde plugin. Hoeveel het kost om een Wix site naar een WordPress over te zetten, hangt af van het type site, de complexiteit en de grootte. Gelukkig biedt de plugin een gratis versie die je kan laten zien hoe het eindresultaat van de migratie eruit ziet. Hierdoor kun je bepalen of je het kostenplaatje de moeite waard vindt.

Na de migratie

Nadat je de migratie hebt uitgevoerd, zal je nog steeds je site qua design opnieuw moeten bouwen. Hiervoor heb je een WordPress thema, paginabouwer en plugins nodig.

Kies het juiste WordPress thema en paginabouwer

WordPress biedt duizenden thema’s. Een WordPress thema bepaalt in grote mate het uiterlijk en de functionaliteit van je site. Ik raad je allereerst aan een multifunctioneel WordPress thema te kiezen omdat je hier complete vrijheid mee hebt als het gaat om design.

Mijn persoonlijke favoriet? Kadence. We gebruiken dit voor Start24 en daarnaast gebruik ik het voor al m’n andere websites. Het is licht, eenvoudig te gebruiken en mooi ontworpen. Voeg de gratis Kadence Blocks plugin aan je site toe en je hebt zelfs niet meer een traditionele paginabouwer zoals Elementor nodig.

Het probleem van een traditionele pagebuilder als Elementor of Divi is het je site vertraagd. Dit is voor mij de grootste reden geweest om er af te stappen enkele jaren terug.

Installeer de plugins die je nodig hebt

Plugins zijn programmaatjes die je in je WordPress site klikt waarmee je extra functionaliteit kunt toevoegen. Onderhand zijn er meer dan 60.000 gratis WordPress plugins beschikbaar.

De juiste plugins kiezen voor je website kan een overweldigend proces zijn. Daarom heb ik dit overzicht van beste WordPress plugins samengesteld binnen iedere categorie.

Maak je WordPress site zo snel mogelijk

Zoekmachines houden van snelle websites, en dit geldt ook voor je bezoekers. Daarom loont het om je site zo snel mogelijk te krijgen.

Kies een van de hosting providers en WordPress themes die ik aanbeveel, en je zal op het gebied van snelheid weinig extra werk meer hoeven te verrichten. Toch zijn er nog een paar dingen die je kunt doen, die ik in dit artikel over WordPress snelheid laat zien.  

Afsluitend

Een site migreren van Wix naar WordPress blijft hoe je het wendt of keert een ietwat klungelig proces. Hier is niets aan te doen, omdat Wix een gesloten platform is en ze er weinig hebben het hun gebruikers makkelijk te maken hun site naar WordPress te migreren.

Kort samengevat heb je 3 opties:

  • Gebruik de RSS feed (niet meer mogelijk bij nieuwere Wix sites)
  • Gebruik een plugin
  • Huur een bureau in

Daarnaast kun je het natuurlijk zelf handmatig doen.

Heb je nog vragen over het overzetten van een Wix site naar WordPress, laat dan hieronder een bericht achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *