De beste wifi routers voor zakelijk gebruik van 2023

Er is niets vervelender dan slecht internet. Een belangrijk element in stabiel en goed internet is een goede wifi router. Met steeds meer apparaten (zoals printers) en steeds zwaardere internet behoeftes kom je met de standaard wifi router zowel op je thuiswerkplek als op kantoor soms te kort. Veel mensen lossen dat op door een nieuwe wifi router te kopen.

We onderzochten daarom welke wifi routers je het beste kan kopen om je internetervaring naar een hoger niveau te tillen. Zeker er nu steeds meer wifi 6 apparaten beschikbaar komen.

We hebben deze lijst samengesteld door naar wifi routers te kijken van verschillende perspectieven. Niet elke behoefte is gelijk. We hebben gekeken naar de beste wifi routers op het gebied van snelheid, dekking en beveiliging voor een goede wifi router voor zowel een goede thuiswerkplek of voor kleiner kantoor of detailhandel.

De wifi routers die wij aanraden zijn te verkrijgen bij Bol, Coolblue & Amazon. Prijzen kunnen nogal wat verschillen per aanbieder. Kijk daarom bij beide. Dan weet je zeker dat je de beste prijs hebt.

Beste prijs-kwaliteit verhouding (onze keuze)

Asus RT-AX88U

Asus RT-AX88U

Max snelheid: 6.000 Mbps | Aantal frequenties: 3; 1x 2.4 GHz, 2x 5 GHz | Ethernet poorten: 8 | USB: 2 | Wifi-standaard: 6

De RT-AX88U is volgens ons de beste “all round router“ voor klein zakelijk gebruik op dit moment. De AX88U heeft een high-end uiterlijk (zover dit echt uitmaakt voor een router), haalt goede snelheden van maximaal 6 Gigabit per seconde en de router ondersteunt het “802.11 AX” of ook wel “wifi 6”. 

Wifi 6 is het nieuwste protocol. Dit zorgt voor hogere topsnelheden en een betere verbinding in bijvoorbeeld drukke ruimtes. Ook oudere protocollen worden ondersteunt zodat ook oudere apparaten gewoon kunnen verbinden.

Verder kan de RT-AX88U op 3 frequenties uitzenden. Zo kan je zonder al te veel problemen met 8 apparaten tegelijk internetten via wifi. Deze router van Asus heeft hier een trucje voor zodat het gebruik over de verschillende frequenties slim wordt verdeeld. Dat zorgt voor nog meer stabiliteit en een betere gebruikerservaring..

Je kan er verder gemakkelijk en zorgeloos 4K video's mee te streamen. Je prikt er daarnaast aan de achterkant ook nog eens 8 WLAN kabels in. 

Daarnaast zitten er nog 2 USB 3.1. poorten op waar je een externe hardeschijf of soortgelijk aan kan hangen. Zo kan je gemakkelijk bij je bestanden en kan je een lokaal netwerk opzetten.

Een andere speciale functionaliteit is de ingebouwde VPN server zodat je veilig van afstand op je thuisnetwerk of kantoornetwerk kan inloggen.

Deze zaken bij elkaar maken het een veelzijdige, veilige en sterke router voor een thuiskantoor of kleinere kantoren waar je meerdere jaren vooruit kan.

Zijn er dan helemaal geen minpunten? Niets is perfect dus ook de RT-AX88U niet. De interface waar je de router kunt benaderen en kunt configureren is al sinds 2012 hetzelfde en biedt niet de beste user experience. Echter, dit is een plek waar je als het goed is maar zelden komt. Dat overleef je dan dus wel.

De beste zakelijke router wat betreft bereik (voor kantoren of winkels)

Netgear Orbi Pro AC3000

Netgear Orbi Pro AC3000

Max snelheid: 3.000 Mbps | Aantal frequenties: 3; 1x 2.4 GHz, 2x 5 GHz | Ethernet poorten: 4 (per hub) | USB: geen | Wifi-standaard: 6

In veel grotere ruimtes zoals kantoortuinen of winkels is de stabiliteit van wifi een uitdaging. Soms zijn er wel verschillende routers, maar ontstaan er toch “dead zones” waar het bereik slecht of er helemaal niet is. Ook het overschakelen tussen routers gaat niet altijd even vlekkeloos. Dit is frustrerend en onhandig. Zeker nu videobellen een vlucht heeft genomen, wil je voorkomen dat je internet connectie steeds verwisseld.

Met de Netgear Orbi Pro voorkom je dit soort taferelen en pak je het professioneel aan. Je hebt een punt waar het internet op binnenkomt en vervolgens creëer je met de andere satelliet hubs van de Orbi Pro een “mesh netwerk” waarmee je een groot gebied goed kan afdekken.

De Netgear Orbi Pro komt als basisset met 2 punten. Deze kan je uitbreiden tot grotere pakketten met meer satelliet hubs erbij. Je dekt er zo een groot aantal vierkante meters mee af.

Bij 3 hubs krijg je een soort driehoek waarbinnen je goed internet hebt. bij 4 een ruit, etc. etc.

Elke satelliet hub tot 40 verbindingen tegelijkertijd aan. Dat is geen huis-tuin-en-keuken caliber meer.

De prestaties zijn in termen van snelheid “OK” te noemen. Het is zeker niet de snelste oplossing maar met 3000 Mbps per seconden kan iedereen in een kantoor er alle doorsnee zaken prima mee doen.

Het instellen kan in principe iedereen en er komt een Netgear app mee die ook niet-techneuten in staat stellen om de boel te installeren.

Al met al is de Netgear Orbi Pro een hele goede wifi router voor het zakelijke gebruik. 

Wil je op kantoor, in de horeca of in een detailhandel er zeker van zijn dat iedereen doorlopend goed en stabiel internet heeft? Dan is de Netgear Orbi Pro een goede professionele oplossing. 

Let wel op, de prijs is ook gericht op de zakelijke markt. Het is geen goedkope oplossing en tenzij je in een kasteel woont is dit ook een overkill voor een particulier.

De beste router voor een beperkt budget

Lxbxh (cm): 16,1 x 10,1 x 3,7| Gewicht: 301g | mAh: 10.000 | Amp: 2,4| Poorten: 2x USB

Linksys EA6350

Linksys EA6350

Max snelheid: 1.200 Mbps | Aantal frequenties: 2; 1x 2.4 GHz, 1x 5 GHz | Ethernet poorten: 4 | USB: 1 | Wifi-standaard: 5

Heb je een kleine kantoorruimte of thuiswerkplek en wil je geen grote bedragen uitgeven aan een beetje extra connectiviteit? Dan is de Linksys EA6350 een prima keuze voor een beperkt budget.

De router beschikt over wifi-6 (802.11ac) en haalt snelheden tot ongeveer 1200 Mbps. Daarmee kan je prima met een aantal mensen tegelijkertijd streamen of videobellen zonder dat je dit merkt in terugvallende snelheden of connectieproblemen.

Verder kan je bepaalde apparaten of applicaties prioriteren. Mocht je dus een gebruiker zijn met een zwaardere internet behoefte, dan kan je die laten voorgaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gameconsole in je netwerk.

Je prikt er overigens aan de achterkant ook 4 WLAN kabels in met een snelheid van 1 Gigabit.

Net als eigenlijk alle routers tegenwoordig is de beveiliging goed en zit er een VPN functionaliteit ingebouwd.

De Linksys EA6350 heeft ook een kinderslot, zodat je bepaalde websites kan blokkeren en gebruik kunt monitoren. Zo voorkom je dus porno of gamen op de werkvloer. Zelf geloof ik niet zo in het blokkeren van sites, maar voor sommige bedrijven is het helaas nodig.

Al met al is de Linksys EA6350 de beste keuze wanneer je een beperkt budget hebt en je “gewoon” goed internet wil hebben in een kleine kantoorruimte of thuiskantoor. Verwacht geen wonderen, maar in dit prijssegment geeft de EA6350 AC1200+ je het meeste waar voor je geld.

De beste router wanneer snelheid het belangrijkste is

Netgear Nighthawk AX12

Netgear Nighthawk AX12

Max snelheid: 6.000 Mbps | Aantal frequenties: 2; 1x 2.4 GHz, 1x 5 GHz | Ethernet poorten: 4 | USB: 2 | Wifi-standaard: 6

In ons stuk over ergonomische muizen noemde ik de gemiddelde ergonomische muis een platgeslagen alien. De Netgear Nighthawk AX 12 Wi-Fi 6 router is de bijbehorende UFO.

Het design doet denken aan een gemiddelde UFO uit een ongeveer elke Sci-fi film van de afgelopen 40 jaar.

Naast het design heeft de Nighthawk AX12 nog een andere karakteristiek die overeenkomt met een UFO: snelheid. Deze is – met name op de 5GHz frequentie – echt een stuk sneller dan de directe concurrenten (waaronder de ASUS RT-AX88U; onze beste keuze).

De snelheid volgens de prospectus is maximaal 6.000 Mbps. Dit is gelijk aan de RT-AX88U. Hou er echter rekening mee dat dit de maximale snelheid is. De Nighthawk AX12 weet onder meer omstandigheden bij deze 6.000 Mbps in de buurt te komen dan de RT-AX88U. In de meeste tests wint de AX12 door zo'n 10% sneller te zijn.

De Nighthawk AX12 is daarmee “top-of-the-line” wanneer het op snelheid aankomt.

Net als de meeste routers komt deze router met een interface waar je het e.e.a. kunt configureren. Ook hier kan je bepaalde sites blokkeren. Een tot in detail uitgewerkte “parental control” ontbreekt echter.

Verder kan je via de router ook een VPN starten en zo op afstand inloggen. 

Je kan er ook nog 4 WLAN kabels in prikken. Toch koop je deze router echt voor de snelheid van de wifi. Dus dat zal in dit geval het verschil niet maken mocht je voor de Nighthawk AX12 kiezen.

Dat stukje extra snelheid dan de rest zie je wel direct terug in de prijs. De router is wat dat betreft een stuk prijziger dan de directe concurrentie en daarom ook niet onze “beste” keuze. 

Mocht de Wi-Fi snelheid echter erg belangrijk zijn, dan heb je met de Nighthawk AX12 de beste van de klas te pakken.

De meest gebruikersvriendelijke router

Google Nest Wifi

Google Nest Wifi

Max snelheid: 2.300 Mbps | Aantal frequenties: 2; 1x 2.4 GHz, 1x 5 GHz | Ethernet poorten: 1 | USB: geen | Wifi-standaard: 5

De meeste routers zijn lelijk en geven je het gevoel dat ze sinds hun ontstaan in de jaren 2000 min of meer dezelfde gebruiksvriendelijkheid hebben aangehouden. Routers staan in dezelfde categorie als een printer met je wifi netwerk verbinden: 99 van de 100 keer zal het niet vlekkeloos verlopen en is het onhandig.

Google probeert het anders te doen met de Google Nest Wifi. Het apparaatje is werkt net als een google home speaker. Installeren is super eenvoudig. Je zet de Nest wifi aan, je volgt de stappen in de app en binnen 10 minuten heb je een prima wifi verbinding liggen zonder gedoe.

De Nest wifi ziet er een beetje uitziet als een klomp ijs of als een waxinelichtjeshouder. Er zit een speaker in en een microfoon zo kan je meteen Google assistant aanroepen wanneer je wil.

Je kan met de Nest wifi snelheden halen van zo’n 2.300 Mbps. en de Google router is uitgerust met wifi 6, dus je kanter de komende jaren mee vooruit.

Net als de Netgear Orbi is de Google Nest wifi een “mesh netwerk router”. Je kan er dus verschillende satellieten bij plaatsen om zo een dekkend wifi netwerk te creëren in een grotere ruimte zonder dat telkens verbindingen wisselen.

De Netgear Orbi is naar mijn mening net wat voordeliger en sterker dan de Google Nest wifi voor het aanleggen van een mesh netwerk. 

De Google Nest wifi koop je daarom ook echt wanneer je jouw hele “router experience” wil verbeteren en geen oubollige software meer wil hebben, maar alles gewoon netjes in je google home app wil integreren.

En je krijgt er dus een ingebouwde wifi speaker bij. Voor kleine en hippe kantoren kan ik me goed voorstellen dat je zoiets in je design vind passen. De router is mooi, goed uitgewerkt, krachtig genoeg en gebruikersvriendelijk.

Samengevat: dit zijn de beste wifi routers van 2023 voor zakelijk gebruik

Volgens ons zijn dit de beste wifi routers van 2021 voor zakelijk gebruik:

  • De Asus RT-AX88U geeft je het meeste waar voor je geld op dit moment.
  • De Netgear Orbi Pro AC3000 een goede keuze wanneer je een grotere ruimte wil dekken.
  • De Linksys EA6350 is de beste router voor mensen met een beperkt budget.
  • De Netgear Nighthawk AX12 is de beste router wanneer snelheid belangrijk is.
  • De Google Nest Wifi is de meest gebruiksvriendelijke router van dit moment.

Waar moet je op letten bij het kopen van een router?

Wanneer je een router gaat kopen zijn er een aantal zaken waar je op wil letten:

  • Heeft de router wifi 6 of 802.11 AX?
  • Hoe snel is de router?
  • 5 Ghz en 2.4 Ghz frequenties?
  • Internet via WLAN kabel of wifi?

Heeft de router wifi 6 of 802.11 AX?

Wifi 6 of 802.11 AX is de nieuwe standaard voor wifi connectiviteit. Niet elke router heeft dit al. Zorg dat een router altijd Wifi 6 aan kan. Zo ben je er zeker van dat je de komende jaren vooruit kunt met je router. Wifi 6 zorgt voor een meer stabiele connectie wanneer een ruimte vol staat met mensen of spullen en je kan er hogere snelheden mee halen dan met de lagere wifi standaarden.

Hoe snel is de router?

Niet elke router is even snel. De snelste routers komen dicht bij elkaar in de buurt en halen snelheden van maximaal rond de XX Gigabit. De snelheid die je kan realiseren zal verschillen met hoe ver je van de router af staat, hoeveel objecten er zijn en hoeveel andere gebruikers er op de wifi meeliften. Hou er rekening mee dat de 5Ghz frequentie op routers je in de regel sneller wifi geeft en dat de 2.4 Ghz frequentie op de routers verder draagt en dus op grotere afstanden wat stabieler zal zijn.

Hoe snel je router moet zijn, hangt van je gebruik af. Denk van te voren dus na over hoeveel gebruikers er tegelijk gebruik gaan maken van het internet en hoe intensief dit is. Een kantoor vol professionele gamers hebben een andere behoefte dan een clubje advocaten.

Wanneer gebruik je 5Ghz en 2.4 Ghz frequenties op je router

De meeste routers hebben tegenwoordig ten minste twee verschillende frequenties. Meestal is dit een 5 Ghz frequentie en een 2.4 Ghz frequentie. Je kan dus ook kiezen met welk van deze frequenties je jouw apparaat verbindt. De 5 Ghz frequentie is in de regel sneller, maar heeft een minder groot bereik en de 2.4 Ghz frequentie is wat langzamer, maar heeft een groter bereik. Zit je dus ver af van de router, overweeg dan om te kiezen voor de 2.4 Ghz frequentie.

Internet via WLAN kabel of wifi?

De meeste routers hebben de mogelijkheid om WLAN kabels op aan te sluiten. In veel gevallen zal een kabel je een snellere en betere verbinding bieden dan de wifi connectie. Toch is de kwaliteit en stabiliteit van wifi de afgelopen jaren sterk verbeterd. Naar mijn mening is daarmee het verschil verwaarloosbaar voor de normale gebruiker. Is snelheid of stabiliteit echt erg belangrijk? Dan is het wellicht toch slim om gewoon een WLAN kabel te gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *