Wie host mijn website? Zo vind je dit uit

wie host mijn website

Wie host mijn website?

Wellicht heb je een tijd niks meer met je site gedaan en is je dit ontschoten. Of misschien ben je een site tegengekomen die razendsnel laadt waarvan je benieuwt bent wie de webhost is. Dan is het nog mogelijk dat iemand anders een site voor je heeft opgezet maar geen verdere informatie heeft verschaft.  

Een laatste – meer ellendige reden – kan zijn dat iemand de content van je site steelt en dat je hun hosting provider hiervan op de hoogte wilt stellen.

Hoe het ook zij, in dit artikel ga ik je laten zien hoe je kunt uitvinden wie een bepaalde website host.

Wie een website host is niet altijd even voor de hand liggend

De vraag “wie host mijn website” kan eigenlijk een aantal verschillende antwoorden hebben. Hosting bestaat namelijk uit verschillende diensten. En hoewel het mogelijk is om al je hostingdiensten via één bedrijf te laten uitvoeren, is het niet ongebruikelijk dat een site van verschillende hosting gerelateerde diensten gebruik maakt.

Om een voorbeeld te geven:

  • Domeinregistratie bij Google Domains
  • Je DNS gehost op een privéserver
  • Webhosting bij Cloud86
  • Je CDN met Cloudflare
  • Emailhosting bij G Suite (Google)

Maar er zijn een aantal tools die je een behoorlijk goed idee geven van wie de webhost is van een site.

Let op: deze tools zullen niet goed op iedere website.

Veel hosting providers zijn eigenlijk resellers die servers huren bij bijvoorbeeld Amazon, Digital Ocean of Google. In dit geval kom je veelal niet verder dan wie de onderliggende hosting infrastructuur van een site verzorgt, niet waar de site eigenaar een hosting pakket heeft afgesloten.

Andere websites maken gebruik van een CDN zoals Cloudflare wat er voor zorgt dat de werkelijke hosting provider verborgen wordt gehouden.

Je gaat dus niet van iedere website uitvinden wie de hosting provider is.

3 tools om uit te vinden wie een website host

In veel gevallen laten de onderstaande tools je weten wie een site host. Ik zal je laten zien waarnaar je moet kijken aan de hand van een aantal voorbeelden.

Whois.domaintools.com

Ga naar whois.domaintools.com en vul de URL van je website in.

Site zoeken via Whois tool

Als voorbeeld neem ik deze site, Start24.

Bovenaan de resultaten die je de registrar. Dit verwijst naar waar de domeinnaam geregistreerd staat.

Vaak is het zo dat een website gehost is bij dezelfde partij als waar de domeinnaam geregistreerd staat. Zo zou je dus direct kunnen weten waar een site gehost wordt.

In het geval van Start24 is dit ook zo, maar nu wil het feit dat onze hosting provider een derde partij gebruikt voor hun domein registraties. Namelijk Tucows.com.

Daar heb je dus niks aan.  

Whois Start24

Scrol je echter omlaag dan zie je bij de nameservers SiteGround staan. En daar heb je het antwoord op wie Start24 host.

Whois nameservers

Nu bevatten de nameservers echter niet altijd de naam van de hosting provider. En als de website een CDN gebruikt, zal je hier bijvoorbeeld Cloudflare zien staan. Toch kunnen je nameservers je vaak op weg helpen.

Who.is

Een tweede optie is Who.is.

Who.is home

Deze tool is net wat meer Spartaans dan de bovenstaande optie, en biedt net wat minder gegevens. Wel werkt de tool razendsnel en heeft het een makkelijke interface.

Sidn.nl/whois

De whois tool van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) werkt alleen op Nederlandse websites. Daarnaast biedt het minder handvatten om er achter te komen wie de hosting van een site is dan bovenstaande opties.

Wel biedt het iets wat de tools hierboven je niet laten zien: de houder (soms een bedrijf, soms een individu) en contactgegevens van de persoon die een domein geregistreerd heeft.

Dit zie je bijvoorbeeld wanneer je zoekt op nu.nl:

Domeingegevens SIDN

Afsluitend

Hoewel je niet altijd erachter kunt komen via openbare data wie een site host, kom je met bovenstaande tools een heel eind.

De registrar gegevens geven in veel gevallen een goed idee wie de hosting provider van een site is. En anders kun je door naar de nameservers te kijken vaak een behoorlijk eind komen.

De IP location en ASN gegevens laten je vaak de onderliggende hosting infrastructuur van een site zien, maar dit vertelt lang niet altijd wie de daadwerkelijk hosting provider is.

Bedenk dat soms geen enkele tool soelaas gaat bieden. Bijvoorbeeld wanneer een website een CDN zoals Cloudflare gebruikt. In dit geval is de enige optie die je rest contact opnemen met de eigenaar van de website en het vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *