Website verhuizen: zo doe je dit

Van webhost veranderen en je website verhuizen hoeft niet lastig te zijn. En er zijn een paar goede redenen om je geluk elders te beproeven: je kunt je sites snelheid en uptime er drastisch mee verbeteren. Ook kan het je veel geld besparen. Of ergernis schelen: de klantenservice van sommige hosting providers is niet te harden.

Wat je reden ook moge zijn voor het willen verhuizen van je website, je bent hier aan het juiste adres. Ik ga je hier 3 manieren laten zien om van webhost te veranderen – gerangschikt van eenvoudig naar ingewikkeld.

Laten we gaan beginnen.

Optie 1: Kies een hosting provider die een gratis verhuizing aanbiedt

Veruit de eenvoudigste methode is het kiezen van een hosting provider die een gratis verhuisdienst aanbiedt. Een voorbeeld van een hosting provider die dit doet is Cloud86 (lees meer over deze provider in onze Cloud86 review), de beste Nederlandse hosting provider van dit moment.

Cloud86 biedt deze service aan bij al hun hosting pakketten behalve bij hun goedkoopste Webhosting Start pakket.

Dit zijn de dingen die ze voor je verhuizen:

 • Website
 • Database(s)
 • E-mailadressen en e-mail
 • Domeinnaam

Na de verhuizing doen ze nog een check om te zien of alles goed werkt. Dan pas verhuizen ze de domeinnaam. Tot die tijd blijven zowel je site als je emailadres bij je oude hosting provider nog werken. Hiermee kunnen downtime en andere mogelijke problemen tot een absoluut minimum beperkt worden.

Hier kun je meer lezen over de verhuisservice van Cloud86.

Hieronder vind je een paar internationale hosting providers die ook een gratis verhuisdienst aanbieden:

 • SiteGround – Een van de bekendste webhosting providers ter wereld. Deze provider staat bekend om hun uitstekende klantenservice. Het is dus niet verwonderlijk dat ze ook een gratis website verhuisservice aanbieden. Lees hier onze volledige SiteGround review.
 • Kinsta – Kinsta is een hosting provider waar je alleen WordPress websites op kunt draaien. Het grote voordeel hiervan: je krijgt toegang tot een infrastructuur die 100% geoptimaliseerd is voor WordPress websites. Dit leidt tot fantastische performance. Lees hier onze volledige Kinsta review.

Wat zijn de voordelen van een internationale webhost ten opzichte van een Nederlandse host zoals Cloud86?

 1. Ze hebben serverlocaties op meerdere continenten. Dit is praktisch als je je richt op bezoekers van over de hele wereld.
 2. Ze hebben 24/7 klantenservice. Nederlandse hosting providers zijn meestal alleen bereikbaar binnen Nederlandse kantooruren.

Als deze twee punten niet zo belangrijk voor je zijn, kies dan gewoon voor Cloud86.

Optie 2: Gebruik een WordPress website verhuis plugin

Als je hosting provider geen verhuisservice aanbiedt, kun je een plugin gebruiken. Hoewel er meerdere plugins voor dit doeleinde beschikbaar zijn, raad ik je aan All-in-One WP Migration te gebruiken. Deze plugin is gratis, eenvoudig te gebruiken en licht. Hier is hoe je je website verhuist met All-in-One WP Migration.

Stap 1: Installeer de plugin

Deze stap is redelijk voor de hand liggend. Ga naar je WordPress dashboard en klik op Plugins » Add New. Zoek vervolgens naar de All-in-One WP Migration plugin.

All-in-One WP plugin installeren

Installeer en activeer de plugin.

Stap 2: Exporteer de bestaande website 

Navigeer vervolgens naar All-in-One WP Migration » Export. Klik hier op de Export To knop. Vervolgens kun je je website naar je desktop downloaden (via de “file” optie) of een cloud platform zoals Google Drive.

Site exporteren met All-in-One WP plugin

(Gebruik deze plugin overigens ook als externe backup oplossing voor je WordPress site, voor het geval er ooit iets fout gaat met de backups van je hosting provider.)

Het exporteer proces start vanzelf:

Stap 3: Importeer de site

Maak nu een verse WordPress installatie bij je nieuwe webhost en log in op het dashboard. Installeer en activeer vervolgens de All-in-One WP Migration.

Navigeer nu naar All-in-One WP Migration » Import. Klik op Import From en kies de methode die je zojuist bij het exporteren van je site hebt gebruikt.

Site importeren met All-in-One WP Migration

Nu is het even wachten en…. That’s it. Zo eenvoudig is het om een website over te zetten via een plugin.

Echter, wat te doen als je dezelfde domeinnaam als voorheen wilt gebruiken? Het antwoord op die vraag hangt ervan af of je je domeinnaam hebt opgeslagen bij een externe dienst als Google Domains of bij je host zelf. Het handigst is aan je nieuwe webhost te vragen wat de beste aanpak is.

Optie 3: Verhuis je website handmatig

Tot slot kun je je website nog handmatig verhuizen. Dit is relatief ingewikkeld en je zal waarschijnlijk beter af zijn door een van bovenstaande opties te kiezen.

Dit hoe het proces in elkaar steekt voor het handmatig verhuizen van je website:

Stap 1: Sluit een hosting pakket af bij een nieuwe hosting provider

Hierboven vind je een aantal van mijn aanbevelingen.

Stap 2: Maak een backup van je bestanden

Log eerst in bij je FTP server. Gebruik hiervoor een FTP client zoals FileZilla.

Vindt daarna de root directory van je WordPress website en selecteer alle bestanden. Kopieer de bestanden naar je computer.

Stap 3: Exporteer de database

Hoe je hier toegang tot krijgt verschilt per webhost. Kies de database die je wilt exporteren en klik op “Export.”

Stap 4: Maak een database aan bij je nieuwe webhost

Nu is het tijd om een nieuwe verblijfplaats te maken voor de database die je zojuist hebt geëxporteerd.

Ga naar je nieuwe hosting provider en log in op je account. Browse naar de sectie die gaat over MySQL databases.

Maak nu het volgende aan:

 1. Een nieuwe database
 2. Een database gebruiker die volledige toegang heeft tot die database
 3. Een veilig database wachtwoord

Stap 5: Pas het Config.php bestand aan

Nu is het tijd om een nieuwe verblijfplaats te maken voor de database die je zojuist hebt geëxporteerd. Zoek nu een bestand op dat wp-config.php heet.

Het eerste wat je moet doen is een kopie van dit bestand maken en het op een veilige plek opslaan. Open het originele bestand vervolgens met een tekstverwerker en navigeer naar de volgende sectie:

define(‘DB_NAME’, ‘database_name_here’);

/** MySQL database username */

define(‘DB_USER’, ‘username_here’);

/** MySQL database password */

define(‘DB_password’, ‘password_here’);

/** MySQL hostname */

define(‘DB_HOST’, ‘localhost’);

Vervang de tekst “database_name_here, username_here” en “password_here” met de database naam, gebruikersnaam en het wachtwoord wat je zojuist hebt aangemaakt.

Zorg er daarnaast voor dat je je MySQL server informatie op slaat in de plaats van “localhost.”

Sla het bestand op zodra je klaar bent.

Stap 6: Upload je bestanden naar de nieuwe webhost

Zodra je klaar bent met dit alles, is het tijd om dit proces omgekeerd uit te voeren. Allereerst moet je de bestanden naar de server van je nieuwe webhost uploaden. Ditkan eventjes duren.

Zet je FTP client aan en verbindt met de nieuwe server. Gebruik het IP-adres van je nieuwe server: je domeinnaam is namelijk nog verbonden met je oude webhosting. Neem contact op met de klantenservice van je nieuwe host indien nodig.

Wanneer je klaar bent, upload de bestanden (samen met het aangepaste config.php bestand) naar de nieuwe root directory.

Stap 7: Importeer de database

De laatste stap behelst het importeren van de database. Log hiervoor in bij de database administratie tool van je nieuwe server.

Wat is de beste manier om van webhost te veranderen?

Gezien veel uitstekende hosting providers een gratis website verhuisdienst aanbieden, zijn er niet veel redenen om hier geen gebruik van te maken.

Het is snel, kost geen enkele moeite van jouw kant en wordt gedaan door professionals.

Bied je nieuwe hosting (pakket) geen gratis verhuisdienst aan, dan raad ik je aan gebruik te maken van de All-in-One Migration WP Plugin. De handmatige methode is vrij omslachtig en kan een tijdje duren.

Nieuwe WordPress website maken?

Misschien wil je niet alleen van webhost veranderen, maar vind je het ook tijd om je WordPress website op de schop te nemen. Bekijk in dat geval onze gratis WordPress handleiding. Ik laat je hier stap voor stap zien hoe je een WordPress site maakt op de manier hoe ik Start24 in elkaar heb gezet. Ik laat je precies zien welke theme en plugins ik heb gebruikt. Ook doe ik er onze website design en copywriting principes uit de doeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *