Website software: zo maak je een site op de juiste manier

Website software

Er is een eindeloos aantal manieren om een website te maken. Nieuwe website software wordt de wereld in geslingerd met de regelmatig van de klok.

Aan de ene kant is dit opwindend. Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Daarom heb ik dit artikel in het leven geroepen. Ik ga hier de website software uit de doeken doen die ik gebruik voor m’n eigen sites. Laat je hier door inspireren en bespaar je zo een hoop keuzestress en uren aan onderzoek.

In dit artikel noem ik wat ik persoonlijk de beste software vind om een website mee te maken. Deze software ik gebruik voor m’n eigen sites. Ik ben er bij uitgekomen na jaren van websites ontwikkelen en veelvuldig experimenteren met verschillende opties. Wil je liever een overzicht zien van verschillende manieren om een website te maken, bekijk dan een van deze artikelen:

Waarom WordPress de beste manier is om een site te maken

WordPress is het meest populaire platform om websites mee te maken. Hieronder leg ik je uit waarom. Als je dit wel gelooft en direct wilt zien welke aan WordPress gerelateerde software ik je aanraad, scrol dan door.  

WordPress wordt gebruikt door meer dan 40% van alle websites

Onderhand draait meer dan 40% van alle sites op WordPress. Om dit in precieze cijfers uit te drukken: het gaat hier om zo’n 455 miljoen sites. Daarbovenop komt dat WordPress zo’n 2 miljoen keer per jaar geïnstalleerd wordt wat de kloof met concurrerende website software groter en groter maakt.

WordPress wordt niet alleen veel meer gebruikt dan de alternatieven, maar het wordt gemiddeld ook gebruikt door websites met meer bezoekers.

WordPress marktpositie
Afbeelding afkomstig van w3techs.com

Het is een platform wat niet alleen wordt gebruikt door (kleine) bloggers, maar ook door webshopeigenaren, het MKB en grote multinationals. Het is website software “voor alle mensen.”

Maar goed, populariteit is niet altijd een voorspeller voor kwaliteit (zij bijvoorbeeld Microsoft Word). Dus waarom is het massale gebruik van WordPress eigenlijk positief?

Een belangrijke reden is dat WordPress niet alleen heel populair, maar ook open source is. Iedereen kan aan WordPress bijdragen. Of het nou gaat om WordPress zelf, of WordPress themes en plugins.

Hierdoor is een bruisend online ecosysteem rondom WordPress ontstaan. Met mensen van over de hele wereld die continue het platform verbeteren, maar ook samen komen op Facebook groepen en fora en elkaar helpen met vraagstukken.

Super veel flexibiliteit qua design en functionaliteit

Je kunt met WordPress bijna iedere site maken die je maar kunt bedenken. Zonder technische kennis.

Dat komt doordat er duizenden WordPress themes en plugins beschikbaar zijn (de meeste hiervan zijn gratis). Een WordPress theme is het hart van je site. Het bepaalt voor een groot deel de functionaliteit en designmogelijkheden waar je toegang tot hebt.

Plugins zijn programmaatjes die je in je site klikt voor zeer specifieke dingen. Denk bijvoorbeeld aan het accepteren van restaurant reserveringen of een plugin die je helpt je site beter zichtbaar te maken in zoekmachines.

Het is gratis

Aangezien WordPress open source is, is het ook gratis. Van alle populaire manieren om een site te maken, is WordPress daarmee een van de goedkoopste. Bovendien zijn veel thema’s en plugins ook gratis waardoor je een WordPress site de lucht in kunt krijgen voor een prikkie.

Een WordPress website bestaat uit 3 onderdelen:

 • WordPress dashboard/de WordPress core. Dit vormt de fundering van iedere WordPress website.
 • WordPress thema’s. Een map van bestanden die samen het uiterlijk en de functionaliteit van een WordPress site bepalen. Met sommige WordPress thema’s zit je vast in een keurslijf, terwijl met anderen je letterlijk ieder aspect van je site kunt aanpassen: van de layout tot de lettertypes en alles daartussen.
 • WordPress plugins. Programmaatjes die je in je site klikt die extra functionaliteit bieden. Dit kan van alles zijn.

WordPress dashboard (of de WordPress core)

Beschouw het WordPress dashboard als het controlecentrum van je WordPress site. Het koppelt alle verschillende software waar je site uit bestaat aan elkaar. Je kunt via het WordPress dashboard je thema’s en plugins beheren. Daarnaast gebruik je het ook om content te publiceren en bewerken en visuele veranderingen aan je website te maken.

WrodPress dashboard

Ook kun je er de gebruikers van je site beheren (als er meerdere mensen aan je site werken), de berichten die je bezoekers plaatsen managen en nog veel meer.

WordPress thema’s

Er zijn duizenden WordPress thema’s. Dit maakt het kiezen ervan uitdagend.

Ik heb talloze thema’s uitgeprobeerd en ben uiteindelijk bij Kadence terecht gekomen. Dit is waarom ik zelf Kadence de beste WordPress theme vind:

 • Het ziet er prachtig uit. Zonder dat je er ook maar iets aan hoeft te doen, ziet een Kadence site er zeer gelikt uit. Handig als design niet je sterkste skill is.
 • Het is gebruiksvriendelijk. Kadence is een theme die door veel professionele WordPress gebruikers wordt gebruikt, maar ook voor beginners makkelijk op te pakken is. Iets wat hieraan bijdraagt zijn hun (gratis) Starter Templates: prachtig ontworpen, kant-en-klare websites waarbij je alleen de tekst hoeft aan te passen.
 • Het is super licht en snel. Kadence heeft een super getalenteerd team wat performance zeer hoog in het vaandel heeft. Het resultaat? Een site die je bouwt met Kadence is bliksemsnel, wat leidt tot een goede gebruikerservaring voor je bezoekers en een site die hoger in Google komt.
 • Het is gratis. Kadence is er ook in de vorm van een betaalde, premium WordPress theme (Kadence Pro). Maar de gratis variant biedt meer dan genoeg mogelijkheden voor de meeste websites. Sterker nog, de gratis variant van Kadence biedt al veel meer mogelijkheden dan de meeste betaalde WordPress themes.

Wil je Kadence vergelijken met andere goede WordPress themes, bekijk dan dit artikel.

WordPress plugins

De WordPress plugins die je nodig hebt verschillen ontzettend van site tot site. Een webshop zal compleet andere plugins gebruiken dan een blog.

Toch zijn er een aantal plugins die voor (bijna) iedere site van pas zullen komen:

Deze plugins zijn allemaal gratis.

Je WordPress site huisvesten en er een domeinnaam aan verbinden

Iedere website heeft webhosting en een domeinnaam nodig.

Webhosting is waar je website leeft op het internet. Het is waar alle bestanden van je site, zoals tekst en afbeeldingen, opgeslagen staan. Wanneer je gebruik maakt van een hosting dienst, huur je een stuk webruimte op een server. Een server is een computer die continue in verbinding staat met het internet en zich bevindt in een datacenter. De server zorgt er dus voor dat mensen jouw website kunnen bezoeken.

Een domeinnaam is wat je intikt in je browserbalk om een website te bezoeken. Bekijk hier onze tips voor het kiezen en kopen van een domeinnaam.

Webhosting

Er bestaan talloze hosting providers, maar sommigen zijn meer geschikt voor WordPress dan anderen.

Simpel gezegd zoek je de volgende dingen in een goede WordPress host:

 • Snelheid. Snel ladende sites geven een betere user experience en converteren beter.
 • Betrouwbaarheid. Iedere hosting provider heeft gepland onderhoud waardoor je site tijdelijk onbereikbaar is, maar je mag verwachten dat dit tot een absoluut minimum beperkt is.
 • Features die je leven makkelijker maken. Denk aan automatische backups en een testomgeving (waar je nieuwe plugins kunt uitproberen en kunt experimenteren met nieuwe designs).
 • Betrouwbare klantenservice. Technisch bekwaam en zonder wachttijd te bereiken.
 • Betaalbaar. Als beginneling zou je niet meer dan 5 euro per maand moeten uitgeven.

Een provider die aan al deze kenmerken voldoet is het Friese Cloud86. Komt nog bij dat dit de snelste WordPress hosting provider van 2022 is.

Domeinnaam

Je kunt je domeinnaam onderbrengen bij een externe dienst zoals Google Domains of gewoon bij Cloud86. Het voordeel van een externe dienst is dat je er 1 of 2 euro op jaarbasis mee bespaart. Handig als je tig domeinen beheerd. Het voordeel van je domainnaam onderbrengen bij Cloud86 is dat het je tijd en gedoe bespaart.

Ben je van plan om op z’n hoogst een paar websites te maken, dan is het makkelijker om je domeinnamen gewoon via je hosting te registreren.

Een WordPress website maken: waar te beginnen?

Je kunt een ruwe versie van een WordPress website online hebben binnen een dag. We hebben een aantal handleidingen om je hiermee te helpen:

Hulp krijgen bij het maken van een WordPress site

Als complete beginner kan WordPress intimiderend voelen. Maak je echter geen zorgen. Zowel rond het platform zelf als de verschillende themes en plugins bestaan online communities die je kunnen helpen met je vragen.

Daar komt bij dat je altijd met mij contact opkomen. Het makkelijkste is om onder aan dit artikel een bericht achter te laten.

WordPress alternatieven

Een artikel over website software zou niet compleet zijn zonder toch even kort alternatieve manieren aan te halen om een site mee te bouwen.

Bij deze:

 • Wix. Goed voor beginners met een oog voor design. Lees meer over dit platform in onze Wix review.
 • JouwWeb. Waarschijnlijk de aller makkelijkste manier om een site mee te maken, maar flink beperkt qua functionaliteit. Lees meer over dit platform in onze JouwWeb review.
 • Shopify. Ideaal voor webshops. Lees meer over dit platform in onze Shopify review.

Bezoekerscijfers bijhouden

Het is met een website onverstandig om blind te varen. Dit zijn mijn favoriete tools om bij te houden hoe m’n sites het doen qua bezoekers:

 • Google Analytics. Onmisbare tool om het verkeer (van verschillende bronnen) en het gedrag van bezoekers op je site in de gaten te houden (bijvoorbeeld, hoeveel tijd besteden ze op je pagina’s).  
 • Google Search Console. Beste manier om het organisch verkeer naar je site te bekijken, en de gezondheid van je site te checken (de snelheid ervan en hoe mobiel-vriendelijk hij is).

Conclusie en volgende stappen

Dit artikel is het resultaat van jarenlang websites ontwikkelen. Website software kan je site maken of breken. Kies daarom verstandig.

De website software in dit artikel wordt veel gebruikt, is veelzijdig, en is makkelijk te leren. Bovendien is het grotendeels gratis.

Als je net begint met het maken van een website, bekijk dan ook onze:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *