Website planning in 3 stappen

Wanneer je een nieuwe website start is website planning iets waar je mogelijk niet aan denkt.
Toen wij met Start24 begonnen, gingen we direct aan de slag met het bouwen van de website en het schrijven van content. Er zat geen plan achter. Dit maakte het zo nu en dan lastig om te bepalen of we nog op het juiste pad zaten en zorgde ook voor branding inconsistenties.
Uiteindelijk is dit allemaal goed gekomen. Echter, wanneer ik nu een nieuwe website begin is het eerste wat ik doe een planning maken. Een planning geeft rust, duidelijkheid en leidt tot een makkelijk navigeerbare, gebruiksvriendelijke site. Op termijn bespaart het je ook veel tijd.
Website planning maken
Website planning kun je onderverdelen als volgt:
- Content
- Brand
- Tech
Voor persoonlijke blogs, informatieve websites of affiliate websites is een content planning het meest belangrijk. Hier zou ik als ik jou was de meeste tijd in steken. Bij ecommerce ligt het zwaartepunt wat meer op brand en tech.
Het goede nieuws: een website planning hoeft helemaal niet lang te duren. Binnen een uurtje of twee kun je er klaar mee zijn.
Je kunt de volgende tools gebruiken voor je website planning:
- Een notitie app zoals Apple Notes of OneNote
- Mindmapping software zoals MindMeister of MindMapping.com
- Een stuk papier en potlood
In dit artikel ga ik uit de doeken doen hoe ik zelf een website planning maak. Om het proces te illustreren, laat ik je de website planning zien die ik heb gemaakt voor een van m’n nieuwere websites: WebsiteGecko.com.
Bedenk: een plan voor een website hoeft niet perfect of volledig uitgekristalliseerd te zijn. Zaken kunnen veranderen en je zult op een gegeven moment je koers misschien moeten bijsturen. Je website planning zou als een goede fundering voor je site moeten vormen, maar wijk ervan af wanneer nodig.
1. Maak een content planning
Vooral wanneer je een content-gefocuste website maakt, is content planning extreem belangrijk. Ik raad je aan de eerste 100 artikelen en pagina’s van je site uit te plannen. Dit zijn een paar van de voordelen hiervan:
- Jij of jouw schrijvers hoeven niet continu te bedenken waarover geschreven moet worden.
- Je voorkomt content gaps: door een content planning kun je een bepaald onderwerp volledig dekken en zorg je ervoor dat er geen belangrijke artikelen missen.
- Je krijgt de interne structuur van je website helder. Je ziet makkelijk welke pagina’s van je site naar elkaar moeten linken waardoor Google je website beter kan begrijpen. Hierdoor kun je hoger in Google komen.
Types content
Content is er in vele vormen en maten. Hier zijn wat voorbeelden van pagina’s die bijna iedere site nodig heeft:
- Homepage
- Contactpagina
- Over ons pagina
- Privacy
- Terms of service
- Disclaimer
Dan is er nog content zoals:
- Product reviews
- Product pagina’s
- Beste X producten voor Y
- Vergelijking artikelen (product X vs. product Y)
- Case studies
- Opinie blogs
- Interviews
- Nieuwsberichten
- Infographics
- Interviews
- Handleidingen
Voor WebsiteGecko gebruik ik Apple Notes voor m’n content planning. Zo ziet dat eruit:

Ik heb m’n content onderverdeeld in categorieën en heb die categorieën vervolgens weer onderverdeeld in types content. Bijvoorbeeld product reviews of handleidingen.
2. Bedenk welke brand assets je nodig hebt
Naast je content wil je nadenken over de verschillende brand assets die je nodig hebt. Je kunt deze onderverdelen in je eigen brand assets en social media.
Je eigen brand assets
Dit zijn voorbeelden van je eigen brand assets:
- Kleuren
- Lettertypes
- Logo
- Type afbeeldingen
- Illustraties
- Iconen
Je hoeft deze branding niet allemaal uit te werken in het begin. Waarschijnlijk heb je de eerste maanden nog helemaal geen professioneel logo nodig, en kun je gewoon de naam van je website gebruiken als warmhouder.
(Zodra je een professioneel logo nodig hebt, raad ik je aan 99Designs te gebruiken.)
Voor WebsiteGecko had ik wel direct een professioneel logo laten ontwerpen. Achteraf gezien was dit een verspilling van m’n tijd en geld. De site is jong en er komen nog praktisch geen bezoekers op af. De voordelen van een mooi logo zijn dus miniem.
Toch kan het handig zijn sommige van deze brand assets vooraf al te ontwikkelen. Bijvoorbeeld je website kleuren. Doe je dit niet, dan kan je een paar maanden later eindigen met een inconsistent ogende website. Het kan dan veel tijd kosten om dit weer recht te trekken.
Iets anders wat handig is om vooraf te bedenken zijn je featured images. Wil je hiervoor foto’s of vector illustraties gebruiken? Meestal is het handig een van de twee aanpakken te kiezen om je site coherent te laten ogen. Begin je met foto’s, en bedenk je je later dat vector illustraties toch beter bij je site passen, dan kun je dagen kwijt zijn aan het veranderen hiervan (vertel ik je uit ervaring).
Externe brand assets zoals social media
Voorbeelden van social media:
Hoewel je misschien niet met al deze (of zelfs geen) van deze social media proactief bezig gaat zijn, is het handig zoveel mogelijk social media-accounts te registreren. Al is het maar om je je website brand op social media toe te eigenen.
3. Denk na over je tech benodigdheden en de bijbehorende kosten
Tot slot moet je bedenken welke tech je website nodig gaat hebben.
Gebruik je WordPress, dan wil je weten welke theme je nodig hebt om de website te kunnen bouwen die je wilt. Kijk ook naar de plugins die je nodig hebt om bepaalde functionaliteit aan je site toe te voegen. Bedenk ook wat dit allemaal kost.
Ik raad je aan een multifunctionele WordPress theme te kiezen. Eén waarmee je praktisch iedere website in elkaar kunt zetten die je maar kunt bedenken. Kies je voor een theme die maar één ding kan en weinig flexibiliteit biedt, dan is de kans een stuk groter dat je vroeg of laat van theme moet wisselen.
In dit artikel bespreek ik m’n favoriete WordPress themes. De theme die bovenaan staat hier (Kadence) gebruik ik voor al m’n websites, waaronder WebsiteGecko.
Specifieke features die je site nodig heeft vind je deels terug in je theme, en deels in aparte plugins.
Voorbeelden van features die bijna iedere site nodig heeft:
- Website beveiliging
- Backups
- SEO-instellingen
- Contact formulier
- Email lead gen
- Social media delen
Voorbeelden van niche specifieke features:
- Reservering systeem
- Delen van website alleen toegankelijk voor leden
- Ecommerce shop
- Popups
- Content filters
Conclusie
Je website plan hoeft niet super complex te zijn. Binnen een uur kun je een simpele versie in elkaar zetten. Geef het een middag, en je moet een behoorlijk alomvattende planning kunnen afronden.
Website planning betekent niet dat je de koers van je site in steen beitelt. Dingen veranderen en je wilt op een gegeven moment de koers van je site een beetje bijsturen. Toch kan een website planning je net dat beetje extra duidelijkheid en rust bieden om met een prettig gevoel met je website aan de slag te gaan.