Zo verzin je een goede website naam

Website naam

Het bedenken van een goede website naam is van kritiek belang. Verpest dit, en je maakt de kans een stuk kleiner dat bezoekers vanuit de Google zoekresultaten doorklikken naar jouw site.

Daarnaast representeert een website naam je merk en identiteit online. En run je een blog of informatieve website, dan bepaalt de naam van je site in grote lijnen welke onderwerpen je wel en niet kan bespreken.

Een goede website naam vinden die nog niet is geregistreerd is niet zo eenvoudig als het eens was. Kijkende naar hoe lang het internet al bestaat, is dit niet verbazingwekkend.

Maar maak je geen zorgen. In dit artikel ga ik je helpen om met een goede website naam op de proppen te komen.  

Waarom is een goede website naam zo belangrijk?

Eigenlijk om dezelfde reden dat iedere naam – bijvoorbeeld ook van een bedrijf of een kind – zo belangrijk is: namen wekken sterke emoties op.

Namen gaan hand in hand met het vertrouwen wat je voelt in iemand of iets. Mijn achternaam is Boer. Sure, een degelijke, eerlijke naam. Maar zeg dat ik de advocatuur was ingegaan, zou ik m’n naam dan prominent laten prijken op m’n praktijk (“Boer & co”)? Kleine kans.

Was McDonald’s dezer dagen even succesvol geweest als het was vernoemd naar Ray Kroc, de man die het bedrijf uiteindelijk overkocht? Nee, ik weet bijna zeker van niet.

Namen doen er toe. Website namen zijn hierop geen uitzondering.    

Tips voor het vinden van website namen

Het wordt iedere dag lastiger om een goede website naam te vinden. Hou daarom deze tips in je achterhoofd.

  • Doe grondig vooronderzoek. Je wilt niet alleen kijken of de naam die je op het oog hebt al is geregistreerd, maar ook of de naam die je op het oog hebt niet erg lijkt op die van een bestaande website. Dat kan op een gegeven moment gaan leiden tot verwarring en wanneer betreffende site een serieuze onderneming is, tot een rechtszaak.
  • Hou het bij de bekende TLD’s. Vermijdt hippe TLD’s (top level domains) zoals .live of .io. Hou het bij .nl, .com en .org. Ja, dit zorgt ervoor dat je keuze aanmerkelijk kleiner is, maar het maakt de kans dat mensen je website naam serieus nemen een stuk groter.   
  • Zorg dat de naam de lading van je site dekt. Tenzij je zelf een nieuw woord verzint (zoals Google), of er van overtuigd bent dat je een bestaand woord in een iconisch merk kan transformeren (zoals Apple), doe je er verstandig aan een naam te kiezen die de lading van je site dekt. Op z’n minst moet de naam het gevoel van je site goed weten over te brengen, zoals wij doen met Start24.nl (het starten van je onderneming).  
  • Je site naam moet aansluiten bij je beoogde publiek. Wie worden waarschijnlijk je lezers? Je wilt geen masculiene naam kiezen voor een site die over yoga gaat bijvoorbeeld.  
  • Voor bloggers / affiliate marketeers: hou het breed. Als je een weblog of affiliate site begint raad ik je aan je site naam zo breed mogelijk te houden. De reden hiervoor is als volgt. Wanneer je een nieuwe content site begint, weet je nooit helemaal zeker wat aan gaat slaan als het op je artikelen aankomt. Je begint misschien te schrijven over een onderwerp maar merkt op een gegeven moment dat content over een aanleunend onderwerp het beter doet. Is de naam van je site te specifiek, dan heb je dit soort mogelijkheden niet. Bijvoorbeeld, bij een site die grasmaaierheld.nl heet, sluit content die over ander tuingereedschap gaat niet goed aan.

Voorbeelden van effectieve website namen

Ik wil hier de bekende websites zoals Google en Facebook overslaan en me beperken tot het type websites die gewone stervelingen ook kunnen starten.

ThisIsWhyImBroke.com

Een humorrijke naam. Deze site is een verzameling van bizarre en nutteloze producten. De naam vertelt je wat er gebeurt als je te veel op hun aanbevelingen in gaat.

QuickSprout.com

Enigszins abstract, maar effectief in de zin dat de naam groei en groen uitademt en de site gaat over het starten van een onderneming.

NerdWallet.com

Financiële website die schrijft over financiële producen zoals creditcards. Ik geloof dat mensen, wanneer het gaat om dit soort belangrijke producten, lekker gaan op een nerderige aanpak.

Dingen die je niet moet doen

Bij het kiezen van een website naam zijn er een aantal dingen die je moet laten:

  • Gebruik geen streepjes in de naam. Ik snap dat dit een makkelijke manier kan zijn voor het toch krijgen van die perfecte domeinnaam die al is geregistreerd, maar het oogt onprofessioneel.
  • Vermijdt cijfers. “Ja, en Start24 dan?” hoor ik je al denken. Dit is wat mij betreft een uitzondering omdat 24 (als in 24 uren in een dag) een bekend bijvoegsel is voor website namen. Maar in de meeste gevallen zijn cijfers in je site naam niet een goede keuze.

Website naam generatoren

Als je er zelf niet helemaal uitkomt, laat je dan inspireren door een website naam generator. Dit zijn een paar voorbeelden:

  • DomainWheel
  • Nameboy
  • Lean Domainsearch

Let op, deze generatoren werken alleen voor Engelse website namen.

Wat te doen nadat je een goede website naam gevonden hebt?

Het eerste wat je wilt doen is hem registreren. Wacht er niet een week of zelfs een dag mee. Ik lees vaak verhalen van mensen op plekken zoals Reddit die een prachtige domeinnaam vonden, er nog even een nachtje op wilden slapen, en die er toen achter kwamen dat je naam niet meer beschikbaar was.

Op Cloud86 registreer je een .nl domeinnaam voor pak en beet een tientje per jaar. Er is geen reden om het risico nemen dat je gewenste naam weg is en te wachten.

Conclusie

Het vinden van een goede website naam anno nu kan een uitdaging zijn, maar met de tips in dit artikel moet je een heel eind kunnen komen.

Als je dit stuk nuttig vond, bekijk dan ook ons artikel over het registreren van een domeinnaam. Niet alle domeinregistratiediensten zijn gelijk geschapen. In dit stuk vertellen we je wat onze favorieten zijn.

Als je nog vragen hebt over website namen, of tips wilt, laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *