De 2022 begrippenlijst voor webhosting

begrippenlijst rond webhosting

Alle termen die gebruikt worden rond webhosting kunnen nogal intimiderend zijn wanneer je op zoek bent naar webhosting. Veel is in het engels, bestaat uit afkortingen en is ook nog eens vrij technisch.

Het is dus de hoogste tijd voor een webhosting begrippenlijst van alle woorden en afkortingen die je tegenkomt .

We houden deze begrippenlijst doorlopend bij. Mocht er iets missen of niet kloppen, laat het onderaan in het artikel weten door een comment achter te laten. Navigeer snel naar het begrip wat je zoekt via de inhoudsopgave.

Servers en hosting

Wanneer je webhosting wil kiezen, komt er veel op je af. Dit zijn begrippen die je ongetwijfeld tegenkomt bij het kiezen van webhosting.

De meestvoorkomende begrippen rond servers en webhosting

Apache webserver

Apache is een open-source webserver die ervoor zorgt dat je webpagina’s goed kunt hosten en dat bezoekers bestanden kunnen inlezen of bijvoorbeeld media kunnen streamen vanaf jouw server.

Apache bestaat sinds 1995 en veel webhosters bieden Apache aan. Een alternatief is NGINX. NGINX ook open-source jonger (2004) en sneller dan Apache.

Backup

Een backup is een kopie van bestanden of gegevens.

De meeste webhosting aanbieders bieden een backup mogelijkheid. Mocht er iets misgaan met je website kan je de laatste backup erbij pakken en deze laden.

Zo is alles weer zoals het was sinds je laatste backup. Hoe vaak er backups gemaakt worden kan je vaak instellen. Hou wel rekening met eventuele extra kosten voor het maken van de backups. Lees hier meer over slimme plugins voor het maken van backups.

Cloud hosting

Cloud hosting is een populaire vorm van webhosting. Met cloud hosting is je website verspreid over meerdere servers, in plaats van dat hij zich op slechts één server bevindt.

Je kunt de cloud voorstellen als een web van verschillende computers die allemaal met elkaar verbonden zijn.

Zodra meer computers worden toegevoegd aan het netwerk, wordt de cloud sterker en robuuster.

Als er één server offline gaat is dit geen probleem. Je website kan gebruik maken van de andere servers binnen de cloud.

Cloud hosting wordt in de regel interessant zodra je 50.000 maandelijkse bezoekers of meer begint aan te trekken.

Dit zijn de beste aanbieders van cloud hosting op dit moment.

Core

Een core, of CPU-kern, is het “brein” van een CPU. CPU's kunnen meerdere cores hebben. Je kan cores laten samenwerken zodat je parallel bewerkingen en berekeningen kan uitvoeren. Zo kan je hogere rekensnelheden halen. Een server kan wel 48 cores hebben.

CPU

CPU staat voor central processing unit. Het zijn de hersenen van de server en computer. De CPU kan berekeningen verwerken en taken uitvoeren. Een CPU bestaat uit 1 of meerdere cores.

Dedicated hosting

Bij dedicated hosting (of toegewijde hosting in het Nederlands) heb je als klant een eigen server voor jou ter beschikking. Dus echt een stuk hardware waar jij als enige op kan.

Dit betekent dat je precies weet wat er gebeurt en hoeveel je van de hosting kan verwachten. Hier lees je wat de beste aanbieders van dedicated hosting zijn.

HHD

HHD is een type harde schijf geschikt voor gegevensopslag. Het werkt net als een platenspeler met een arm die gegevens op de harde schijf kan uitlezen. HHD wordt bechouwd als een verouderde technologie nu SSD's er zijn. Ze zijn goedkoop en metname geschikt voor opslag van zaken die je niet veel hoeft op te roepen. Erg geschikt voor lange termijn opslag dus.

IOPS

Iops (input/output operations per second) is de meeteenheid voor het maximale aantal lees- en scrhrijfbewerkingen die je kan hebben met een server. Het wordt vaak genoemd door wehosting aanbieders met betrekking tot de prestaties van SSD's en HHDs

Latency

Latency is de meeting tussen het verzenden van een verzoek naar een server en het ontvangen van een antwoord. Vaak zal je zien dat er veel communicatie verloopt tussen de server en de gebruiker. Een hoge latency betekent dan in de regel langer wachten.

Linux server

Een server is in principe een computer gemaakt om websites aan te bieden. Daar moet nog een besturingssysteem op geïnstalleerd worden. Linux is een veelgebruikt besturingssysteem.

Linux is open source en kent meerdere varianten zoals het populaire Ubuntu.

Loadbalancing

Load balancing betekent dat het inkomende verkeer op een server over meerdere servers in het serverpark wordt verdeeld. Zo wordt de druk op servers beperkt en worden pieken in belasting goed opgevangen over de beschikbare servercapaciteit. Een loadbalancer bevindt zich tussen de clientside en de serverside in.

Mirror

Een “mirror” of “spiegel” is een 100% replica van de live server. Mocht de live server onverhoopt crashen of overbelast raken, kan je jouw bezoekers direct doorsturen naar de mirror server.

Het is daarmee eigenlijk een reserve website. Dat kan handig zijn als er grote gevolgen zitten aan bijvoorbeeld storingen.

Denk aan storingen bij bijvoorbeeld luchthavens of ziekenhuizen, maar ook webwinkels, populaire websites en grote apps.

NGINX

NGINX is een open-source webserver die door veel webhosters wordt gebruikt. Webservers als NGINX zorgen ervoor dat bezoekers de website goed kunnen laden en bijvoorbeeld kunnen streamen bij hun bezoek. Een bekend open-source alternatief van NGINX is Apache.

RAM

RAM staat voor random-access memory. Dit betekent zoveel als het korte termijn geheugen een computer. Hierin worden gegevens opgeslagen wanneer de processor ze nodig heeft. Zodra je de computer uitschakelt zijn deze gegevens weg.

Reseller hosting

Verkoop je webdiensten of maak je zo nu en dan websites voor klanten? Dan is reseller webhosting interessant. Je kunt het aanbieden als extraatje voor bij je bestaande diensten, of je kunt het gebruiken om een eigen hosting service mee op te zetten. Dit zijn de beste aanbieders van reseller hosting van dit moment.

Server

Een computer die informatie levert aan andere computers. Deze computers zijn speciaal ontwikkeld om dit zo slim en goed mogelijk te doen. Daarmee zijn servers anders dan de gemiddelde PC of laptop.

Server locatie

Een server (de computer) moet fysiek op een bepaalde plek staan. De server locatie verwijst naar de plek waar de server staat.

Waar de server staat kan invloed hebben op de ervaren snelheid voor de bezoeker en de geldende wet- en regelgeving kan van invloed zijn op de website.

Lees hier meer over server locaties en het belang ervan.

Shared hosting (gedeelde hosting)

Shared hosting is veel voorkomende vorm van webhosting. In Nederland wordt dit type webhosting ook wel eens “standaard hosting” genoemd. Het is met name geschikt voor kleinere websites (lees: tot 10.000 bezoekers per maand).

Bij shared hosting deel je een server met andere websites. Dit staat in contrast met een dedicated server, waar je een server helemaal voor jezelf hebt. Praktisch iedere webhosting provider biedt shared hosting aan.

Normaliter weet je niet met wie je een server deelt. Iedere klant krijgt een bepaalde hoeveelheid resources van de server toegewezen. Hoeveel dit is, hangt af van je hosting provider en het pakket dat je kiest.

Shared hosting is vaak goedkoper en handig voor beginners. Lees hier meer over de shared hosting en de beste aanbieders.

SSD (Solid State Drive)

SSD staat voor Solid State Drive. Dit betekent, in tegenstelling tot de HDD dat een SSD niet draait. Ze zijn kleiner en in de regel een stuk sneller omdat je als gebruiker niet hoeft te wachten tot de harde schijf draait zoals dit bij een HDD. Daarmee zijn SSD schijven per Gigabyte een stuk duurder, al worden ze snel goedkoper de laatste jaren.

Unmanaged hosting (zelfstandige hosting)

Wanneer je unmanaged hosting (ook wel “semi-managed” hosting genoemd) kiest moet je alles zelfstandig instellen en uitkiezen.

Alle zaken die bij de meeste aanbieders van webhosting standaard worden meegeleverd (bijv. cPanel) zijn hier niet aanwezig.

Deze vorm van hosting kan interessant zijn wanneer je veel weet van hosting en zelfstandig alles wil kunnen beheren. Denk hierbij aan grote apps of websites.

Uptime

Een uptime is de hoeveelheid tijd dat de server waar je website op draait per jaar te bereiken is. Dit wordt vaak in een percentage uitgedrukt. Lees hier meer over uptime, downtime en uptime garanties.

VPS Hosting – Virtual private server

Deze variant van shared hosting is geeft je als klant het idee dat je een eigen privé server hebt. In de praktijk is de hardwarematige server verdeeld in verschillende stukken en kunnen meerdere klanten erbij.

Het is in de regel wat goedkoper dan een dedicated server en je hebt wat meer vrijheden dan bij bijvoorbeeld cloud hosting. Dit zijn de beste aanbieders van VPS hosting.

Windows

Het bekende besturingssysteem Windows kan ook gebruikt worden voor servers en is daarmee een populair alternatief van Linux voor webservers.

Internet

Om iets te kunnen hosten heb je het internet nodig. Dit zijn de meest voorkomende begrippen rond internet.

De meestvoorkomende begrippen over internet

Bandbreedte

Bandbreedte is de snelheid van gegevensoverdracht. Vaak wordt het uitgedrukt in Gigabytes per seconde. Hoe hoger de bandbreedte is hoe meer er tegelijk verstuurd kan worden.

In veel gevallen betekent dit hoe hoger de bandbreedte, hoe sneller iets aankomt. Vergelijk het met het dunne deel van een zandloper. Hoe groter dit is, hoe sneller al het zand van A naar B komt.

Browser

Een browser (of “webbrowser”) is een clienttoepassing die HTML van een webserver vertaalt naar leesbare pagina. Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Internet Explorer en Apple Safari zijn allemaal veelgebruikte webbrowsers.

DDoS (Distributed Denial of Service)

Een DDoS (Distributed Denial of Service) is een digitale aanval op een server. Bij een DDoS attack, proberen meerdere computers zo vaak en zo veel mogelijk een server te benaderen, totdat deze uiteindelijk overbelast raakt.

Domeinnaam

Een domeinnaam is een unieke naam voor een site, zoals “start24.nl”. In principe is een domeinnaam niets meer dan een leesbaar “labeltje” voor de digitale postcode van een server: het IP-adres. Lees hier meer over de meest gemaakte fouten bij het kiezen van een domeinnaam.

Domein aliassen

Een domain alias of domein alias is niets anders dan andere naam voor dezelfde website. Zo gebruiken we bij Devise verschillende domeinnamen, afhankelijk van de gelegenheid.

DNS (Domein Naam Systeem)

Het DNS (Domain Name System) is het systeem dat domeinnamen en IP adressen aan elkaar koppelt en alles netjes bijhoud (dit gaat via een DNS-record).

FTP

FTP staat voor File Transfer Protocol. Dit is een protocol om bestanden tussen computers te delen. Je kan FTP software gebruiken om te verbinden met een server en zo gemakkelijk bestanden uploaden en downloaden.

HTTP (Hypertext Transfer Protocol)

Tegenwoordig hoef je het niet meer in te typen, maar je kent van het “ http:// ”.  HTTP staat voor “Hypertext Transfer Protocol” en is bedoeld om alles goed in je browser te laden.

Denk hierbij aan tekst, maar zeker ook andere zaken zoals afbeeldingen en videos. HTTP vormt de basis van het internet en is de taal waarmee webservers als Apache of NGINX met browsers kunnen communiceren.

IP-adres

Een IP-adres is een uniek nummer (bijvoorbeeld 93.184.216.119) dat aan een apparaat in op het internet is toegewezen. Je kan het vergelijken met een digitale postcode huisnummer combinatie.

In 99% van de gevallen zal je een domeinnaam kopen en deze koppelen aan een IP-adres. Zo kunnen mensen een leesbaar webadres bezoeken en onthouden. Lees hier meer over het kiezen van een goede domeinnaam.

Redirects

Met een redirect kan je een domein laten doorverwijzen naar een ander domein. Stel je zou “start23.nl” kopen, kan je mensen die deze site bezoeken automatisch doorverwijzen naar “start24.nl”.

SSL (Secure Sockets Layer)

SSL (Secure Sockets Layer) is een techniek voor veilige- en geauthenticeerde communicatie op het internet.

Het wordt vaak gebruikt door web servers en browsers, maar het kan ook worden gebruikt voor email servers en clients. Tegenwoordig is het erg gebruikelijk dat websites een SSL-certificaat hebben.

Dit is het “groene slotje” boven in de webbrowser voor de URL. Het groene slotje betekent in principe dat er niemand tussen jou als bezoeker en de aanbieder van de website kan komen.

De meeste aanbieders van hosting geven tegenwoordig een gratis SSL-certificaat bij hun webhosting. Dit zijn de beste aanbieders van webhosting op dit moment.

Topniveaudomein

Een top level domain is alles wat achter de “.” staat in een domeinnaam.  Bekende topleveldomeinen zijn “.nl” of bijvoorbeeld “.com”.

Lees hier meer over hoe domeinnamen precies werken en waar je op moet letten bij het kiezen van een domeinnaam.

TTFB

TTFB staat voor “time to first byte”. Dit is een meting die wordt gebruikt als een indicatie van het reactievermogen van een webserver. Het laat zien hoe lang het duurt voordat de gebruiker of client de eerste byte van de server ontvangt. Hoe sneller hoe beter.

URL

Een URL is het adres van een webpagina op het web. Het is vergelijkbaar met een domeinnaam, maar gaat net wat verder. Een URL kan specificeren waar je precies wil uitkomen. Een voorbeeld van een URL www.start24.nl/blog.

Webontwikkeling

Zodra je eenmaal je hosting hebt gekozen, wil je “iets” gaan hosten. Deze begrippen kom je ongetwijfeld tegen.

De meestvoorkomende begrippen van webontwikkeling

CSS

CSS staat voor “Cascading Style Sheets”. Het is een programmeertaal die HTML kan opmaken.

Tot kort geleden was kennis van CSS erg belangrijk voor de gemiddelde website eigenaar. Vandaag de dag is het voor ontwikkelaars nog steeds belangrijk, maar kan je ook zonder kennis van CSS een website maken.

Hier vind je een handleiding voor het maken van een website zonder dat je CSS of bijvoorbeeld HTML hoeft te beheersen.

Caching

Wanneer iemand je website bezoekt worden door de browser allerlei bestanden van jouw site tijdelijk bij de bezoeker opgeslagen.

Dit proces heet “caching”. Dit betekent dat de eerste keer dat een bezoeker op jouw website komt, de site wat langer zal laden. Daarna wat korter.

Het optimaliseren van hoe je website wordt geladen en welke delen er wel en niet geladen worden is een belangrijk onderdeel rond het optimaliseren van de ervaren snelheid van jouw site voor de bezoeker. Dit is onder andere belangrijk voor SEO. Lees hier meer over de caching en SEO.

HTML (Hypertext Markup Language)

HTML (Hypertext Markup Language) is in principe de standaardtaal die wordt gebruikt om webpagina's te maken.

Een webbrowser ontvangt ruwe HTML van een webserver.De webbrowser vormt HTML weer om naar iets leesbaars. CSS, Javascript en andere talen kunnen geladen worden binnen de HTML opmaak. Zo wordt de bezoeker een volledige gebruikerservaring geboden.

Tot voor kort was kennis van HTML erg belangrijk voor het maken van een website. Vandaag de dag hoef je eigenlijk nagenoeg geen HTML meer te kunnen om een website te bouwen.

Hiervoor kan je tegenwoordig slimme thema’s gebruiken van een CMS, zoals Kadence binnen WordPress.

CMS

CMS staat voor “content managementsysteem”.  Een CMS is een stuk software dat je installeert op je webserver om jouw “content” te managen.

Simpel gezegd zorgt het ervoor dat mensen zonder kennis van code een website kunnen beheren en onderhouden. Een populair CMS is WordPress. Lees hier hoe je een blog kan maken met WordPress.

Cron jobs

Cron jobs zijn geautomatiseerde scripts die je op gezette tijdstippen en momenten wil uitvoeren op je (web)server.

Vaak zijn het scripts die de boel onderhouden en je website netjes en opgeruimd houden aan de achterkant. Denk hierbij aan scriptjes die tijdelijke bestanden verwijderen om zo schijfruimte vrij te maken.

Bij de meeste webhosts zijn er verschillende cron jobs beschikbaar in cPanel.

cPanel

cPanel is een populair web hosting admin dashboard voor Linux Servers waarmee je de meeste zaken die op je server gebeuren kan monitoren of kan regelen.

Nagenoeg alle webhosters bieden cPanel aan. Het kan per webhoster verschillen hoeveel functionaliteiten er meegeleverd worden.

In cPanel regel je bijvoorbeeld je backups, de cronjobs en je SSL.

IP Blocker

IP Blocker is veel gebruikte software binnen cPanel. Je kan hiermee een IP-adres en reeks aan IP-adressen blokkeren je website te bezoeken.

Zo kan je op voorhand ongewenst bezoek of buiten houden. Denk hierbij aan mensen of bots die niets op je website te zoeken hebben uit en kwaad in de zin kunnen hebben.

JavaScript

JavaScript is een programmeertaal aan de “clientkant”. Dat wil zeggen dat de scripts draaien in de browser van de bezoeker en niet op de server.

Het geeft zo ontwikkelaars de mogelijkheid geeft om dynamische inhoud toe te voegen aan een HTML-website.

Met Javascript kan je bijna alles maken: van kleine animaties tot volledige webapps.

ModSecurity

ModSecurity is een veelvoorkomende webapplicatie in cPanel die een firewall biedt. ModSecurity beschermt bij een reeks aan cyberaanvallen en kan het verkeer monitoren.

MySQL

MySQL is een populair databasesysteem dat bij nagenoeg alle webhosters wordt aangeboden. MySQL is een belangrijk voor veel websites.

Er worden bijvoorbeeld producten of artikelen en dergelijke in MySQL opgeslagen en aangeroepen.

PHP

PHP is een gratis en open source programmeertaal. Je kan dynamische inhoud genereren en direct tonen in HTML.

Zo kan PHP zorgen er voor interactie op websites tussen de bezoeker en de server.

SSH

SSH, Secure Shell is een protocol dat ervoor zorgt dat twee computers kunnen communiceren data kunnen delen.

SSH is toegespitst op situaties waarin een gebruiker vanuit een onbeveiligd netwerk toegang wil tot een beveiligde omgeving en wordt vooral gebruikt door site admins om van verschillende plekken bij hun servers te kunnen.

Subdomein

Een subdomein is een apart deel van een website. Binnen dit domein kan worden doorverwezen naar andere websites of een uniek deel dat verder niets van doen heeft met de website van het domein.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan iets als “https://forum.start24.nl/”.

Een subdomein kan je gebruiken om te laten zien dat het nog steeds deel uitmaakt van de grotere website, maar het wel echt om een apart deel gaat.

WHM

WHM staat voor Web Host Manager. Dit is een dashboard waarmee je meerdere websites tegelijkertijd kunt managen.

Je hoeft dan niet steeds in- en uit te loggen in bijvoorbeeld cPanel.

Website bouwer

Websitebouwers zijn iets van de laatste jaren. Een website bouwer is een stuk software dat je helpt met het bouwen en configureren van een website.

Je hebt ze tegenwoordig in alle soorten en maten. Bekende websitebouwers zijn bijvoorbeeld van Wix, of de bekende WordPress thema’s als Elementor, Divi of Kadence.

Met een websitebouwer lever je in op flexibiliteit, maar win je in gebruikersgemak en snelheid. Websitebouwers zijn daarom erg geschikt voor startende website eigenaren.

WordPress

WordPress is een gratis te gebruiken, open source content management systeem (CMS) dat bestaat sinds 2003. Het is geschreven in PHP en gekoppeld aan MySQL-database.

Enorm veel websites gebruiken WordPress als basis. Ook veel bekende websites zijn gebouwd op WordPress. Lees hier meer over WordPress.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *