Wat kost een website in 2023? Een volledig overzicht

Is je zakelijke website toe aan vernieuwing? Wil je een blog lanceren of een ecommerce website? Of heb je een ander websiteproject in gedachten maar is je budget beperkt?

Hoe het ook zij, als je je afvraagt: “wat kost een website in 2022?” dan ben je hier aan het juiste adres. Ik geef je een detailleerde uitleg van het complete kostenplaatje van een website.

Laten we beginnen.

Wat kost een typische website?

Voor een eenvoudige website (zoals een zakelijke website voor freelancers en MKB of een blog) betaal je over het algemeen 100-200 vooraf en 2-20 aan maandelijks onderhoud. Dit is het geval wanneer je je website zelf bouwt. Werk je met een professionele webdesigner of bureau, dan zullen die kosten meestal liggen tussen de 1.500-5.000 vooraf en 50-100 aan maandelijks onderhoud.

WordPress, een websitebouwer of een professionele webdesigner?

Je kunt een website op een eindeloos aantal manieren maken.

Dit zijn de drie meest voor de hand liggende:

 1. Zelf maken met WordPress
 2. Zelf maken met een website maker zoals Wix, SquareSpace of Jimbo
 3. Een professionele website designer inschakelen

Tussen deze drie zou ik als ik jou was kiezen voor optie 1 of optie 3.

Persoonlijk zou ik niet een websitebouwer gebruiken om de volgende redenen:

 • Je hebt minder functionaliteit en flexibiliteit dan bij WordPress
 • WordPress is bijna even eenvoudig om te gebruiken
 • Je website is in het bezit van een derde partij. Dit houdt in dat je je aan hun regels te houden hebt
 • Hoge kosten in verhouding tot wat je krijgt

Toch zijn er veel mensen die zweren bij een website maker. Voor zij die geen enkele ervaring hebben met het ontwikkelen van websites en een zeer simpele website willen, kan het een goede optie zijn.

Wat je in de praktijk echter ziet is dat veel mensen uiteindelijk overstappen van een websitebouwer naar WordPress. Daarentegen stappen WordPress-gebruikers praktisch nooit over naar een websitebouwer.

Een website zelf maken met WordPress is iets wat iedereen kan – je hebt er geen technische kennis voor nodig. Bovendien kun je met WordPress ook kant-en-klare, gratis website templates installeren waar je alleen de tekst bij hoeft aan te passen.

Kadence Starter Template
WordPress biedt tig prachtige, gratis WordPress themes en templates

Een website laten maken kan een verstandige keuze zijn als je de duizenden euro’s die het kost kan missen en je zoveel mogelijk wilt focussen op je core business.

Ben je er nog niet helemaal uit of je een site zelf wilt maken of wilt laten maken? Bekijk dan dit artikel.

Kosten WordPress website

Wanneer je een WordPress site zelf maakt zie het kostenplaatje er meestal als volgt uit:

Website featureKosten
Domeinregistratie€10 – €15 per jaar
Webhosting€2 – €500 per maand
Website template of theme€0 – €500 eenmalig
Website logo€0 – €500 eenmalig
Website afbeeldingen€0 – €100 per maand

Overzicht van de meest voorkomende website kosten

Dit is hoe de verschillende kostenposten van een website eruit zien.

Domeinregistratie (€10-€15 per jaar)

Je kunt een domeinnaam registreren voor tussen de €10-€15 per jaar. De precieze kosten hangen af van het TLD (top level domain) wat je kiest (.nl, .com, .org) en je provider.

Bij een gespecialiseerde domeinregistratiedienst als Google Domains betaal je meestal 1 of 2 euro minder per jaar dan bij een hosting provider. De domeinnaam samen met je hosting registreren is echter een stuk sneller een makkelijker.

Er bestaan gratis domeinen via een subdomein, maar deze zijn hooguit voor hobby websites geschikt.

Bij sommige webhosting pakketten zit een domeinnaam gratis voor een jaar inbegrepen.    

Webhosting (€2-€500 per maand)

Welk type hosting je nodig hebt en hoeveel dit kost hangt volledig af van het type website. Meer features, betere performance, en meer bezoekers kunnen ontvangen betekent dat je meer betaalt. Dit is wat je in de praktijk kunt verwachten:

 • Kleine tot middelgrote blog of MKB-website: €2-€20 per maand
 • Grote blog of MKB-website: €20-€100 per maand
 • Kleine tot middelgrote ecommerce website: €20-€100 per maand
 • Grote ecommerce website: €100-€500 per maand

Voor de meeste sites (denk, kleinere blogs en simpele zakelijke websites die een paar honderd of paar duizend bezoekers per maand ontvangen) is goedkope hosting meer dan prima.

Bij een provider als Cloud86 betaal je een paar euro per maand voor je webhosting. Hiervoor krijg je extreem snelle hosting plus uitstekende support (beschikbaar op werkdagen tussen 9 en 5).

Wanneer je per se 24/7 support wilt, kijk dan naar SiteGround. Deze provider draait op het Google Cloud Platform waardoor je toegang krijgt tot de beste server resources. Daarnaast behoort SiteGround’s klantenservice tot de beste in de industrie.   

Website template of theme (€0-€500 eenmalig)

Een premium website theme kan honderden euro’s kosten. Als WordPress-gebruiker heb je echter ook toegang tot een aantal fantastische gratis WordPress themes.

Neem bijvoorbeeld Kadence. Deze theme is licht, snel en extreem veelzijdig. Het is makkelijk te gebruiken en ziet er prachtig uit. Het beste nieuws: Kadence heeft een gratis versie die de meeste betaalde WordPress themes in het stof laat bijten. Daarnaast krijg je bij Kadence ook toegang tot een stel kant-en-klare websites templates mocht je niet je site van nul willen opbouwen.

Kadence heeft een ook een Pro-versie (die wij gebruiken voor Start24) die je voor rond de 100 euro per jaar (of 500 euro eenmalig) kunt aanschaffen.

Met deze betaalde versie krijg je:

 • Premium support (handig voor als websites bouwen nieuw voor je is)
 • Meer theme functionaliteit
 • Toegang tot de Kadence Cloud (handig voor als je meerdere websites gaat maken)

Echter, voor de meeste websites zal de gratis versie van Kadence volstaan.

Website logo (€0-€500 eenmalig)

Via FreeLogo Design kun je een prima logo ontwerpen binnen een paar minuten. Geef de naam van je site, kies het type logo dat je zoekt, en vervolgens kun je kiezen uit een grote hoeveelheid automatisch gegenereerde logo’s. Je kunt zelf de kleuren aanpassen en andere veranderingen aanbrengen. Hiermee krijg je niet een uniek logo, maar het is een goede manier om kosten te besparen als je net begint.

Wil je een uniek, professioneel logo dan raad ik je 99Designs aan. Een logo laten maken gaat je hier tussen de €150 en €500 kosten, afhankelijk van de ervaring van de designer waar je mee werkt. Lees hier meer over 99Designs en hoe je het meeste uit deze dienst kan halen.

99Designs homepage

Website afbeeldingen (€0-€100 per maand)

Afbeeldingen spelen een grote rol in de aantrekkelijkheid van een website. Wil je een blog starten, dan zal je waarschijnlijk een constante toevoer van afbeeldingen nodig hebben. Bijvoorbeeld voor featured images maar ook voor afbeeldingen binnen je content.

Zolang je aan bronvermelding doet, kun je gratis gebruik maken van websites als Freepik, Pexels en Unsplash. Voor ongeveer 10 euro per maand kun je bij deze sites ook een premium abonnement krijgen waarmee je toegang krijgt tot meer afbeeldingen en geen bronvermelding meer hoeft toe te voegen.  

De beste stock foto’s vind je bij een dienst als Adobe Stock. Maak je hier gebruik van, dan zullen je maandelijkse kosten voor afbeeldingen richting de €100 euro kruipen.  

Overige kosten: content, apps en integraties, SEO en marketing

Hierboven heb ik de meest voor de hand liggende kosten genoemd die met een website gepaard gaan. Echter, websites heb je in alle soorten en maten, en kosten kunnen zich in nog veel meer vormen aandienen.

 • Content. Afhankelijk van de expertise en ervaring van een schrijver, kan content tussen de 5 en 20 cent per woord kosten. Sommige websites geven duizenden euro’s per maand aan content uit.
 • Apps en integraties. Veel apps (door WordPress plugins genoemd) voor je site zijn gratis of hebben gratis versies, maar voor sommige moet je betalen. Bijvoorbeeld, iets als reservering software zal meestal geld kosten.
 • SEO. Voor SEO gerelateerde kosten kun je denken aan bepaalde software om keyword onderzoek te doen zoals Ahrefs of SEMrush. De kosten van zo’n stuk software liggen vaak rond de €100 per maand.
 • Marketing. Om bezoekers naar je website te krijgen kun je inzetten op SEO. Maar als je direct verkeer wilt hebben, dan zal je moeten gebruik maken van iets als Google Ads of betaalde social mediacampagnes. Deze kunnen honderden of duizenden euro’s per maand kosten.

Bedenk: lang niet iedere website heeft bovenstaande dingen nodig. Voor een simpel “online visitekaartje” zal je dit soort kosten niet hoeven maken.

Voorbeeld: kostenplaatje van een website voor een kleine onderneming of freelancer

Nu je dit alles zo hebt gelezen denk je misschien: “dit is allemaal leuk en aardig, maar hoe pas ik dit toe op de site die ik nodig heb?”

Om dit te verhelderen ga ik een voorbeeld schetsen van een eenvoudige business site. Laten we zeggen een site voor een freelancer die coaching aanbiedt. Het doel is de kosten zo laag mogelijk te houden. Je hebt misschien net wat andere behoeftes voor je eigen site, maar dit voorbeeld kan je ieder geval helpen je kosten wat beter in te schatten.

We gaan de kosten hier uitdrukken in maandelijkse kosten, maar bedenk dat je voor dingen als hosting en een domeinnaam meestal een jaar vooruitbetaalt.  

Wat kost een website? Met een gratis starter site van Kadence niet veel

Een van Kadence’s gratis website templates. Je kunt hier zelf de tekst en afbeeldingen veranderen.

 • Domeinnaam: €1 per maand (€12 euro per jaar)
 • Webhosting: €2,99 per maand via Hostinger (€35,88 per jaar)
 • Business email: gratis (inbegrepen bij hosting)
 • Website template of theme: gratis (Kadence theme voor WordPress)
 • Website logo: gratis (via een dienst als FreeLogo Design)
 • Website afbeeldingen: gratis (dankzij websites als Freepik)
 • Website onderhoud: gratis (kwestie van zelf je plugins en theme updaten. Dit kost maximaal 10 minuten per maand)
 • Beveiliging: gratis (via plugins)
 • Website statistieken: gratis (via Google Analytics)
 • Email nieuwsbrief: gratis tot 2.000 inschrijvingen (via Mailchimp)
 • Totaal: €3,99 per maand

Nog niet eens 5 euro betalen per maand voor een website lijkt misschien te mooi om waar te zijn. Maar dat is toch echt hoe weinig een eenvoudige website kan kosten.

Conclusie

Een website hoeft niet veel te kosten wanneer je hem zelf maakt. Besteed je deze klus uit, dan kun je in de meeste gevallen rekenen op bedragen die in de duizenden euro’s lopen.

Maak je zelf een site, dan kun je voor minder dan €100 per jaar klaar zijn. Het grootste deel van dit bedrag zal naar je hosting en domeinnaam gaan.  

Natuurlijk hangt het volledige kostenplaatje (dus ook de kosten die je krijgt nadat je site de lucht in is) af van het type website, en of je geld gaat steken in zaken als een uniek logo, content, marketing en SEO-tools.

Veel websites hebben dit alles echter niet nodig.  

Wil je zelf een website bouwen? Bekijk dan een van onze handleidingen waarin we het hele proces stap-voor-stap aan laten zien:

Wil je toch een website laten bouwen? Neem dan contact met ons op.

Veel gestelde vragen

Hoe moeilijk is het om zelf een site te maken?

Tegenwoordig kun je een site maken zonder technische kennis. Het hele proces is erg eenvoudig. Wanneer je een platform als WordPress gebruikt, kun je een prima site de lucht in hebben binnen een weekend.


Kan ik een gratis domeinnaam en webhosting krijgen?

Ja, maar geen enkele serieuze site zou hier gebruik van moeten maken. Gratis hosting zit vol met advertenties, is langzaam en vaak onveilig. Gratis domeinnamen zijn altijd sub-domeinen waardoor je de naam van de aanbieder in je URL krijgt.


Moet ik een site zelf maken of het uitbesteden?

Dat hangt ervan af: is geld of tijd belangrijker voor je? Zit je krap bij kas, maak de site dan zelf. Aan de andere kant kan een goede professionele webdeveloper je tijd besparen die je anders moet steken in het leren van websiteontwikkeling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *