Wat is WordPress?

WordPress (WordPress.org) is een gratis te gebruiken, open source content management systeem (CMS) dat bestaat sinds 2003.

De meeste mensen associëren WordPress hoofdzakelijk met bloggen. Maar het is dusdanig geëvolueerd door de jaren heen dat het nu ook allerlei andere soorten websites ondersteunt, zoals meer traditionele mailinglijsten en forums, lidmaatschapssites, educatieve systemen en e-commerce sites.

WordPress is geschreven in PHP en gekoppeld aan een MySQL- of MariaDB-database. Als niet-coder zal je dat wellicht niet uitmaken en dat hoeft gelukkig ook niet, want ook als iemand die geen regel code kan schrijven kun je met WordPress alle kanten op.

Ik hou van WordPress (Start24 runt op WordPress). En ik raad iedereen van harte aan die een website start sterk te overwegen WordPress te gebruiken, vooral als je website vooral draait om content.

Waarom is dat?

Meer dan een derde van ’s werelds websites draait op WordPress en hun content management system is superieur aan dat van elke andere websitebouwer. Veel bekende namen zijn gebouwd op WordPress. Denk aan 538, Emerce.nl, Autoblog.nl, en internationaal Bloomberg, Vogue en Beyonce’s website.

Voorbeelden van WordPress websites.

Je bevindt je in goed gezelschap met een WordPress website

Doordat WordPress zo alom-aanwezig is, heeft het een gigantische online community aan ontwerpers en ontwikkelaars die themes en plugins ontwikkelen. Dit biedt praktisch eindeloze mogelijkheden om van jouw WordPress site te maken wat je maar wilt.

Met alleen WordPress ben je er nog niet

Maar in tegenstelling tot andere websitebouwers (zoals Wix), is WordPress geen one-stop-shop. Wat je ook nodig hebt:

  • Een domeinnaam: het webadres van je website. Die van ons is Start24. Die van jou moet je waarschijnlijk nog kopen. In dit artikel leggen we je precies uit wat er komt kijken bij het kopen van een domeinnaam, en hier zetten we uiteen hoe je een goede domeinnaam kiest. 
  • Webhosting: Hier worden de bestanden van je website opgeslagen, waardoor een gebruiker toegang heeft tot je website. Wijzelf raden SiteGround aan als de beste webhosting die er is, maar vergelijk deze optie vooral met een stel andere uitstekende kandidaten
  • Een theme: Een WordPress-thema bepaalt het uiterlijk van je website en hoe alle informatie erin werkt, dus een theme bepaalt functionaliteit (en ook snelheid – slecht ontworpen themes zijn trager) en aan de andere kant design. Elke WordPress-site wordt geleverd met een basisthema en er zijn duizenden gratis en betaalde thema's waaruit beschikbaar. Start24 gebruikt Kadence

Zodra je een domeinnaam en webhost hebt geregeld, kun je WordPress in een klik installeren en direct inloggen. Veel webhosting diensten linken direct door naar WordPress.

Wanneer je bent ingelogd zie je dat je site al een starttheme bevat. Je wilt waarschijnlijk een andere theme gebruiken. Dit is binnen een paar klikken te regelen. Vanaf hier kun je de menu’s, instellingen, en paginastructuur van je site aanpassen en blog posts schrijven.

Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org?

Ik kwam er op een gegeven moment niet uit waarom m’n WordPress inloggevens niet werkten. Bleek dat ik WordPress.com en WordPress.org door elkaar had gehaald!

Het is een veelvoorkomende verwarring, vooral ook omdat beiden zijn opgericht door dezelfde persoon.

WordPress.org is gratis en open source. Wanneer je webhosting hebt en WordPress installeert, gebruik je het platform van WordPress.org.

WordPress.com – zoals hun domeinextensie verraad – representeert de commerciële kant van de organisatie. Je kunt WordPress.com gebruiken om een ​​complete website voor jezelf op te zetten. Het is alsof je zowel hosting als WordPress krijgt. Als je wilt kun je dit zelfs doen zonder een domeinnaam aan te schaffen door de extensie .wordpress.com te gebruiken (dit is niet aan te raden voor een professionele website!).

Voor langere tijd was dit een uitstekende optie voor mensen die niet de moeite wilden nemen zelf webhosting te regelen en daarop zelf WordPress te installeren. Maar door de jaren heen zijn er twee belangrijke dingen veranderd:

  • Elke webhosting dienst biedt nu een eenvoudige WordPress-installatie.
  • Websitebouwers en themes (zoals Divi) bieden nu simpelere manieren om websites te bouwen en zijn gebruiksvriendelijker dan WordPress zelf

Hoewel WordPress websites veel gemakkelijker te beheren maakt, kan het voor sommigen nog steeds vrij ingewikkeld zijn. Zelfs basistaken kunnen nog een redelijke inspanning vereisen. Een theme als bijvoorbeeld Divi heeft dit probleem volledig opgelost.

Dus waar voorheen WordPress.com bekend stond het meest toegankelijk te zijn voor beginnend website ontwikkelaar, is nu die positie overgenomen door WordPress.org.

Lees hier meer over de verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org.

Ik wil een WordPress site maken. Waar begin ik?

Hoewel tegenwoordig iedereen in staat is een WordPress website te maken, kan het nog steeds een overweldigend proces zijn. Daarom heb ik de kennis die ik verspreid over vele maanden met trial-and-error en veel onderzoek heb opgedaan – wat is de beste webhosting, hoe regel ik een domeinnaam, wat zijn de juiste plugins, welke theme heb ik nodig, hoe werkt die theme? – gecondenseerd in een WordPress tutorial die je binnen een goed gefocuste middag kan afronden.

Je kunt ook onze WordPress blog handleiding bekijken.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *