Wat is TTFB (time to first byte) en hoe kun je dit verbeteren?

Wanneer je de snelheid van je website checkt via een tool als GTMetrix, zal je waarschijnlijk de term TTFB (time to first byte) hebben aangetroffen.

In dit artikel leg ik je precies uit wat TTFB is, welke factoren invloed hebben op TTFB, en hoe je je TTFB kunt verbeteren.

Wat is TTFB (time to first byte)?

TTFB (time to first byte) is een maatstaf die de responsiviteit van een webserver meet. Het meet hoelang het duurt om een verbinding op te zetten tussen de server en het downloaden van de content van een webpagina.

Verbinding maken met een server is een proces wat bestaat uit meerdere stappen. Iedere stap kan mogelijk tot vertragingen leiden (latency). Wanneer een site langzaam laadt (of helemaal niet laadt) is het cruciaal om de reden voor deze vertraging te kunnen vaststellen om zo de gebruikerservaring te kunnen verbeteren.

TTFB helpt ondernemingen zwakke punten in het verbindingsproces vast te stellen. Door te weten waar vertragingen plaats hebben, kunnen ondernemingen hun hosting tweaken en zo een snellere en stabielere performance krijgen. Aangezien snelheid van je website een directe impact heeft op hoe hoog deze in Google komt, is het cruciaal deze metric op orde te hebben.   

Wat heeft invloed op TTFB?

TTFB wordt beïnvloed door 3 factoren: een verzoek van het apparaat van de gebruiker sturen naar de server, dat verzoek verwerken en een respons genereren en antwoord sturen van de server naar de gebruiker.

1. Een verzoek naar een server sturen

Het meten van TTFB begint met een server verzoek. De tijd die het duurt voor een server om een verzoek te ontvangen kan variëren aan de hand van de tijd die het kost om een DNS lookup te doen, de snelheid van het netwerk van de gebruiker, de afstand tot de server, en interrupties in de verbinding. 

2. De respons verwerken en genereren

Zodra een server een verzoek ontvangt, moet het een antwoord generen. Hierbij worden verschillende processen gestart, zoals het maken van database calls, het draaien van web scripts en communiceren met andere systemen op het netwerk. Gebruikelijke strategieën om TTFB te verminderen op dit punt zijn het cachen van webpagina’s, optimaliseren van server-side code en het verbeteren van server hardware.

3. De respons terugsturen naar de gebruiker

Zodra een server een respons heeft gegenereerd, moet het dit terugsturen naar de gebruiker. Deze stap is afhankelijk van de snelheid van de server en de internetsnelheid van de gebruikers. De TTFB wordt bepaald op het moment dat de gebruiker begint met het krijgen van de respons, letterlijk wanneer de gebruikers browser de eerste byte ontvangt. Het verzenden van een verzoek en een antwoord via een netwerk kan bijna 40% van de TTFB uitmaken.

Wat is een goede TTFB?

Gebruik een tool als GTMetrix en je kunt binnen een paar seconden de TTFB van een pagina van je site bekijken.

GTMetrix TTFB

Je vraagt je misschien af wanneer je TTFB “goed” is. In de regel is een TTFB onder 200 ms zeer goed, en een TTFB onder 100 ms is fantastisch. Tussen de 300-500 ms is acceptabel. Wanneer je over de 600 ms heen schiet is het wellicht tijd om je web stack te gaan verbeteren.

Het verbeteren van je TTFB heeft twee belangrijke voordelen voor zowel gebruikers als website eigenaren:

  • Gebruikers kunnen genieten van een zienderogen snellere website. Ze hoeven minder tijd te wachten voor een webservice om een respons te genereren.
  • Website eigenaren profiteren omdat hun site hoger in Google komt en het eenvoudiger is gebruikers vast te houden. Het is minder waarschijnlijk dat gebruikers je site verlaten vanwege trage laadtijden.

Hoe kun je je TTFB verbeteren?

Je webhosting heeft veruit de grootste impact op TTFB. Er zijn talloze hosting providers die van twijfelachtige kwaliteit zijn. Bij dit soort providers zal je site gaan leiden onder een trage TTFB.

Hier zijn een paar voorbeelden van hosting providers waar je dit probleem niet mee zult hebben:

  • Cloud86. Een Nederlandse hosting provider met servers in Groningen. Cloud86 is een relatief nieuwe hosting provider maar het heeft in korte tijd een zeer grote en loyale gebruikers groep op weten te bouwen. De provider kenmerkt zich door zeer goede klantenservice, een breed aanbod aan hosting pakketten (waaronder de optie om zelf een VPS samen te stellen). Daarnaast hebben al hun hosting pakketten uitstekende performance waardoor je een uitstekende TTFB zult hebben op je website.
  • Hostinger. Een internationale webhost die zeer aantrekkelijk geprijsd is. Hostinger heeft miljoenen klanten over de hele wereld en biedt voor ieder wat wils. Hun hosting is zéér snel, makkelijk te gebruiken (en dus ideaal voor beginners) en hun klantenservice is zeer behulpzaam (hoewel niet al te snel: reacties kunnen 30 tot 40 minuten op zich laten wachten).
  • Kinsta. Een premium, managed WordPress hosting provider die perfect is voor snelgroeiende websites. Kinsta is een hosting provider die de rode loper voor je uitlegt. De dienst is zeer prijzig, maar is ideaal voor wanneer je zoekt naar een compleet zorgeloze ervaring en de best mogelijke performance. Kinsta is vooral geschikt voor serieuze business sites die een behoorlijk groot publiek aantrekken.

Het belang van een snelle website

TTFB maakt je site sneller en je wilt altijd dat je site zo snel als mogelijk is. De redenen hiervoor zijn als volgt:

Snelle sites converteren beter

Snelle websites maken je bezoekers blij en converteren beter. Trage websites zorgen dat je bezoekers een stuk sneller afhaken. Dit is een probleem voor iedere site, of het nou gaat om ecommerce shops of content websites.

Boven de 3 seconden laadtijd worden conversies volledig om zeep worden geholpen.  

Snelle sites komen hoger in Google

Hoewel website snelheid niet de belangrijkste Google ranking factor is, maakt het zeker een verschil. All things being equal zal een snellere pagina altijd hoger in Google komen dan een tragere pagina.

Pagina snelheid is zowel een directe als een indirecte ranking factor. Het is een directe ranking factor ten minste sinds Google’s Algorithm Speed Update. Echter, trage snelheid kan ook een indirecte impact hebben op rankings door het verhogen van bounce rate en het verminderen van de tijd die een bezoeker op de pagina doorbrengt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *