Wat is RAM?

RAM staat voor “Random-access memory.” In het Nederlands wordt er naar gerefereerd als “werkgeheugen.” Het is een cruciaal component van iedere gadget, waaronder tablets, laptops en smartphones. Zonder RAM zou alles wat je doet op wat voor systeem dan ook véél trager gaan. Ook wanneer je te weinig RAM hebt merk je al dat een applicatie pijnlijk traag kan zijn of soms zelfs helemaal niet werkt.

Kort uitgelegd is RAM een component dat tijdelijk informatie opslaat wat een apparaat nu of zeer snel nodig heeft. Toegang krijgen tot data in RAM gaat belachelijk snel, in tegenstelling tot data die op een hard drive opgeslagen staat.

RAM: korte termijn geheugen

Je zou kunnen zeggen dat RAM het korte termijn geheugen van een apparaat is. Het slaat tijdelijk de data op van het programma wat je op een bepaald moment aan het draaien bent, zoals een webbrowser, video bewerking software of een videogame.

RAM voorkomt dat de CPU door de trage hard drive of solid-state drive (SSD) heen moet graven iedere keer dat je een bepaalde taak wilt uitvoeren, zoals een berekening maken met een spreadsheet. Hoewel deze vormen van geheugen veel sneller zijn dan jaren geleden, hebben ze nog steeds de snelheid van een schildpad in vergelijking met RAM.

Data die zich bevindt in RAM is direct leesbaar door de CPU – de twee staan in directe verbinding met elkaar. Er zit geen vertraging in het lezen van deze data.

Zoals je je kunt voorstellen onthoudt RAM dingen niet voor altijd. Het is een technologie die maar een beperkte data opslag heeft en de opgeslagen data kwijt raakt zodra het apparaat uit gaat. Dat maakt het ideaal voor het simultaan draaien van apps en het uitvoeren van verschillende taken.

Dit is echter waarom je nog steeds een harde schijf nodig hebt – deze onthoudt data wel wanneer het apparaat wordt uitgezet.   

Verschillende soorten RAM

RAM is een brede term die meerdere types behuisd. Hier zijn een paar voorbeelden:

Met RAM of “werkgeheugen” wordt meestal DRAM (dynamic random access memory) bedoelt. Een betere aanduiding voor moderne systemen hiervan is SDRAM (synchronous dynamic access memory). Over het algemeen worden deze termen door elkaar gebruikt.

De meest verkochte RAM soort dezer dagen is DDR4. Oudere system gebruiken nog steeds DDR3 of DDR2. De cijfers verwijzen naar de generatie van de technologie, zoals 4G of 5G. Nieuwe generaties hebben grotere bandbreedte, uitgedrukt in megahertz (MHz). Daarbij verschillen zo ook fysiek van elkaar waardoor je ze niet samen kunt gebruiken binnen één apparaat.

Binnen de videogame industrie hoor je ook de term VRAM (video RAM) vallen. Dit soort RAM wordt gebruikt voor toegewijd geheugen wat grafische kaarten nodig hebben.

Hoeveel RAM heb je nodig?

Een belangrijke overweging bij de aanschaf van een nieuwe PC is de hoeveelheid RAM. Je hebt al een bepaalde minimale hoeveelheid nodig voor je operating system (OS), terwijl je programma’s die je er bovenop draait ook zo hun behoeftes hebben. Deze benodigdheden worden uitgedrukt in gigabytes (GB) en hangen vaak tussen de 1GB en 8GB.

Je PC heeft altijd meer RAM nodig dan de absolute minimum hoeveelheid die je OS en programma’s aangeven. Vaak zal je meerdere apps tegelijkertijd draaien en meestal zijn er ook processen in de achtergrond bezig waar je geen weet van hebt.

De hoeveelheid RAM is niet de enige factor waar je op moet letten: het werkgeheugen zelf moet ook snel zijn om te zorgen dat je apps snel draaien.

Net als een CPU heeft ook RAM kloksnelheid, wat in feite bepaald hoeveel data het per seconde aan kan. Dit wordt bandbreedte genoemd, en officieel gemeten in megabytes per second (MBps). Echter, je zal in de praktijk vaak zoiets zien betreft RAM: 8 GB 2133 MHz LPDDR3. Oftewel, de snelheid wordt uitgedrukt in MHz in plaats van megabytes.

Als het gaat om een PC, dan voor huis-tuin-en-keuken gebruik raad ik je aan minstens 8 GB aan RAM te kiezen. Gebruik je veel zware software zoals videobewerking programma’s, dan wil je waarschijnlijk op z’n minst 16 GB hebben. 

Hoe belangrijk is RAM?

RAM is een cruciaal component om een apparaat snel te laten draaien. Heb je er te weinig van, dan leidt dat tot frustrerend trage snelheden. Kleinere apparaten zoals een smartphone hebben logischerwijs minder RAM nodig dan een desktop PC waar je zware programma’s op draait.

Echter, veel RAM gebruiken of RAM kiezen met een zeer hoge MHz is geen garantie voor snelheid. Uiteindelijk is RAM slechts een onderdeel van het geheel wat leidt tot hoge snelheden.

Genoeg RAM is een randvoorwaarde om je apparaat snel te laten draaien. Maar wil je bijvoorbeeld je PC’s algehele snelheid significant verbeteren, dan zal vaak een snellere CPU of betere grafische kaart hier veel meer impact op hebben.

RAM en webhosting

Als je goede webhosting zoekt voor je website, vraag je je misschien af of je op de aangeboden hoeveelheid RAM moet letten. Het antwoord is ja: aangezien een hosting server in feite niks anders is dan een zeer krachtige computer die 24/7 met het internet in verbinding staat, is het belangrijk dat de specificaties ervan op orde zijn.

Hoeveel RAM heeft m’n website nodig?

Er is helaas niet een direct antwoord te geven op deze vraag. Hoeveel RAM je site nodig heeft hangt ervan af hoe zwaar je website is (is het een statische content website of een webshop?), hoeveel verkeer je site aantrekt en hoe efficiënt je site gecodeerd is.

CMS of content management systems zoals WordPress, Drupal, of Joomla hebben meestal op z’n minst 500 MB RAM nodig om optimaal te kunnen draaien. Echter, hiernaast heb je vaak een aantal andere applicaties, zoals plugins, nodig om een site naar behoren te kunnen draaien. In de meeste gevallen heb je dus ongeveer 1 GB aan RAM nodig.

Om dit iets eenvoudiger te maken:

Stel je bouwt een eenvoudige WordPress website met statische content pagina’s die een paar duizend bezoekers per maand aan gaat trekken, dan kun je met 1 GB RAM prima uit de voeten.

Overigens hoef je hier niet al te veel gedachten in te steken: wanneer hosting providers hun pakketten aanprijzen, geven ze aan voor wat voor type websites deze geschikt zijn en hoeveel maandelijkse bezoekers het pakket ongeveer aan kan.

Het is altijd handig de RAM te dubbel checken, maar meestal kun je ervan op aan dat wat de hosting provider aanbeveelt prima is voor je website. 

Veel gestelde vragen

Wat betekent RAM?

RAM staat voor “Random-access memory.” In het Nederlands wordt het ook wel “werkgeheugen” genoemd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *