Waarvoor worden VPN’s gebuikt?

Virtual private networks (VPN’s) versleutelen je web verkeer en verbergen je IP-adres. Mensen gebruiken ze voornamelijk om hun online privacy te beschermen, toegang te krijgen tot streaming diensten zoals Netflix in andere landen en veilig openbare WiFi te gebruiken.

Pak en beet een derde van ’s werelds internet gebruikers maakt gebruik van een VPN.

Je kunt de redenen die mensen hiervoor hebben als volgt indelen:

  • Privacy beschermen op openbare WiFi
  • Anoniem surfen
  • Veilig communiceren (belangrijk voor veel bedrijven)
  • Toegang krijgen tot websites met restricties
  • Toegang krijgen tot meer entertainment (zoals buitenlandse streaming websites)
  • Om te zorgen dat hun bandbreedte niet wordt afgeknepen door hun internetprovider
  • Om internetgedrag te verbergen voor overheden en soortgelijke instanties

Wat kun je doen met een VPN?

De twee voornaamste redenen om een VPN te gebruiken zijn het verbergen van je IP-adres en je browse gedrag te versleutelen. Dat klinkt niet heel spectaculair, maar deze twee functionaliteiten kunnen een wereld voor je openen als het gaat om je online privacy, veiligheid en vrijheid te verbeteren.

Ben je benieuwd naar het technische reilen en zijlen van een VPN, bekijk dan ons artikel over hoe een VPN werkt.

Hieronder zie je een uitgebreide lijst over alles wat je met een VPN kunt doen.

1. Bescherm je online privacy

Zonder een VPN kan je internetprovider alle websites zien die je bezoekt. Bovendien slaan ze deze informatie vaak op.

In bepaalde landen worden internetproviders wetmatig verplicht hen je browse gedrag te verzamelen en voor een lange periode op te slaan.

Overheden kunnen vervolgens toegang krijgen tot deze informatie wanneer ze maar willen. Dit geldt voor grote delen van Europa (zoals Nederland), de VS, de VK, Canada en Australië.

Echter, wanneer je een VPN gebruikt word je browse gedrag versleuteld omdat het eerst van jouw apparaat naar een privé server reist. Dat maakt het een stuk ingewikkelder voor websites, overheden en internet providers om je online gedrag in de gaten te houden.

Bovendien, zelfs al zou het iemand lukken beslag te leggen op je browse data, dan zou het onmogelijk zijn dit te decoderen.

Wanneer je een VPN gebruikt word je eigen IP-adres verborgen en vervangen met een IP-adres dat bij de VPN-server hoort, wat betekent dat het voor de sites die je bezoekt een stuk lastiger wordt om je te identificeren.

2. Content uit andere landen streamen

Wanneer je een dienst als Netflix, Disney Plus of Amazon Prime Video gebruikt verschilt de content per land. Dat betekent bijvoorbeeld dat jij als Nederlander andere (en minder) films en series kan zien dan een Amerikaanse Netflix gebruiker.

Dat is natuurlijk jammer. Maar, gelukkig zijn er VPN’s.

Doordat een VPN je IP-adres verandert denken websites dat je je op een andere locatie bevindt dan waar je daadwerkelijk bent. Hierdoor kun je ineens toegang krijgen tot duizenden films en series via streaming diensten die je normaal gesproken niet kunt zien.

Op die manier kun je een stuk meer halen uit deze streaming diensten.

Niet elke VPN kan je effectief toegang verschaffen tot buitenlandse streaming diensten echter. Wil je weten welke VPN’s het beste zijn voor Netflix, lees dan dit artikel.

3. Blijf veilig wanneer je openbare WiFi gebruikt

Het is schokkend eenvoudig voor criminelen om openbare WiFi netwerken te exploiteren. Hackers kunnen toegang krijgen tot slecht beveiligde netwerken en belangrijke data stelen zoals je bank gegevens, persoonlijke informatie en foto’s.

Wanneer je verbindt met de openbare WiFi van een café, een hotel of de trein, loop je gevaar wat betreft je persoonlijke of zakelijke gegevens.

Hackers kunnen met apparaten die minder dan 100 euro kosten praktisch ieder openbaar WiFi netwerk kraken.

VPN’s bieden ook hier uitkomst. Ze versleutelen je internetverkeer en maken het praktisch onmogelijk voor hackers om je data te stelen. Gebruik je openbare WiFi verbindingen vaak, dan kun je niet zonder een VPN.

Als je meer wilt weten over hoe je veilig blijft met het gebruik van openbare WiFi, lees dan ons artikel over hoe je openbare WiFi netwerken op een veilige manier gebruikt.

4. Websites deblokkeren en overheid censuur omzeilen

Autoritaire overheden wereldwijd blokkeren toegang tot bepaalde websites om op die manier burgers toegang tot die informatie te ontzeggen.

Zo heb je in China de beruchte “Great Firewall” die ervoor zorgt dat mensen geen toegang kunnen krijgen tot websites als Facebook, Google en YouTube.

En gedurende tijden van politieke onrust, hebben landen zoals India en Algerije websites en social media zoals WhatsApp en Twitter geblokkeerd.

In Nederland hebben we hier gelukkig geen last van. Maar mensen die in dat soort landen leven (of ze bezoeken als toerist) kunnen een VPN gebruiken om website blokkades te omzeilen en toegang te krijgen tot het gehele internet.

Sommige VPN-services bieden ook verduisteringstechnologie, die helpt om meer geavanceerde censuursystemen te omzeilen. “Obfuscation” camoufleert je VPN-verkeer, waardoor het lijkt op normaal browse gedrag.

Voor journalisten, activisten en klokkenluiders zijn VPN's een essentiële hulpbron om zich veilig uit te spreken tegen regeringen die de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid beperken.

Voor gewone mensen die onder censuur leven, kunnen VPN's ook een essentiële manier zijn om toegang te krijgen tot informatie en services die anders geblokkeerd zouden zijn.

5. Maak op een veilige manier gebruik van torrents

Bestanden downloaden of delen via torrent diensten zoals BitTorrent en uTorrent kan riskant zijn. Je IP-adres is zichtbaar voor andere torrent-gebruikers, en je internetproviders kan precies zijn welke bestanden je deelt en download.

Zonder een VPN is je IP-adres – en daarmee je identiteit – zichtbaar voor iedereen. In theorie kan je internetprovider je torrent gebruik delen met de autoriteiten waardoor je zwaar in de problemen kan komen vanwege copyright schendingen.

Machtige mediabedrijven houden eveneens P2P-verkeer in de gaten om de IP-adressen van torrenters te verzamelen. Vervolgens betalen ze advocatenkantoren die “copyright trollen” worden genoemd om alle gebruikers die ze kunnen vinden te vinden en te vervolgen.

Wij keuren het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal niet goed, maar als je legale bestanden torrent, is een VPN ook essentieel om je P2P-activiteit te versleutelen en te beschermen tegen nieuwsgierige derde partijen.

6. Voorkom dat je bandbreedte afgeknepen wordt

Ik heb eerder genoemd dat je internetprovider vrijwel zeker je online activiteiten in de gaten houdt. Zeker als je in Nederland woont.

Als je een land bezoekt zonder strenge wetten op het gebied van netneutraliteit, kan je internetprovider opzettelijk je internetverbinding vertragen. Dit wordt bandbreedtebeperking genoemd.

Internetproviders kiezen er meestal voor om je internetverbinding te vertragen wanneer je activiteiten uitvoert die veel bandbreedte vereisen, zoals het downloaden van grote bestanden, streamen of torrents.

Bandbreedtebeperking wordt doorgaans gebruikt om netwerk verstopping te minimaliseren en het verkeer op drukke tijden te helpen reguleren. Sommige internetproviders worden echter ook beschuldigd van het beperken van verbindingssnelheden puur voor hun eigen zakelijke gewin.

VPN-codering kan ervoor zorgen dat internetproviders je verbinding niet beperken, omdat ze geen idee hebben wat je precies online aan het doen bent.

Zonder toegang tot je internetactiviteit is het veel moeilijker voor je internetprovider om te weten wanneer deze je verbinding moet vertragen. Dit betekent dat je kunt blijven genieten van hogere en betrouwbaardere snelheden voor het downloaden van bestanden, gamen en streamen.

7. Spaar geld uit wanneer je online goederen of diensten koopt

E-commerce websites zoals YouTube, vliegmaatschappijen en autoverhuurbedrijven gebruiken vaak je IP-adres om te zien waar je je bevind. Zodra ze weten waar je bent, passen ze hun prijzen hierop aan.

Bijvoorbeeld, YouTube Premium kost minder in India dan het in Nederland kost.

Het is ook gebruikelijk dat dit type website cookies en trackingscripts gebruiken om je te targeten met specifieke advertenties.

Bedrijven gebruiken dit soort trackinginformatie vervolgens om de prijs van de producten waarvoor ze adverteren te manipuleren. Hoe meer een potentiële klant geïnteresseerd lijkt in een product, hoe hoger de prijs wordt. SkyScanner is een bekend voorbeeld van een website die dit doet.

Je kunt een VPN gebruiken om dit soort gerichte advertenties en prijsmanipulatie te voorkomen.

Door je IP-adres te verbergen en je locatie te vervalsen, kun je een website “misleiden” om je zo lagere prijzen aan te bieden op basis van het land waar je iets koopt.

Behalve dat het je betere prijzen kan bieden, is het ook een goed idee om een VPN te gebruiken om veilig online te winkelen.

Bij online transacties komen meestal gevoelige gegevens kijken, zoals je naam, adres en bankgegevens. Deze kunnen door VPN-codering kunnen worden beschermd.

8. Verbinding maken met een bedrijfsnetwerk

VPN-software komt in vele soorten en maten. Het eerste VPN-protocol heette Point-to-Point Tunneling (PPTP), en was er voor ontwerpen om mensen veilig en effectief vanuit huis te laten werken.

VPN’s worden tegenwoordig voor veel meer gebruikt dan alleen vanuit thuis werken. Sommige VPN-services zijn echter nog steeds specifiek ontworpen om je te helpen veilig verbinding te maken met het interne netwerk van een bedrijf.

Je hebt zogenaamde “consumenten-VPN's.” Deze diensten verbinden je apparaat met een server die eigendom is van het VPN-bedrijf, zodat je op het openbare internet kunt surfen met alle voordelen die we hierboven hebben beschreven. Als éénpitter of heel kleine ondernemingen zijn deze VPN's ook prima voor zakelijk gebruik in te zetten.

Het type VPN dat je bedrijven grootschalig inzetten voor remote werken, wordt een “zakelijke VPN” genoemd. Deze diensten verbinden geautoriseerde gebruikers met een gedeelde server op een bepaalde locatie, meestal een kantoor of hoofdkantoor.

Zakelijke VPN's bieden werknemers veilige toegang tot applicaties en bestanden die alleen beschikbaar zijn op het interne netwerk van het kantoor.

Het doel van de VPN is om te voorkomen dat gevoelige bedrijfsgegevens onbeschermd via het “open” web worden verzonden.

Waar beschermt een VPN je niet tegen?

Doordat een VPN je IP-adres verandert en je internetverkeer versleuteld word je online gedrag gehuld in een stuk meer privacy dan wanneer je geen VPN gebruikt. Dat wil echter niet zeggen dat een VPN je 100% anoniem maakt online.

Hier zijn een paar dingen waar een VPN je niet tegen beschermt:

  • Cookies en trackers. Cookies en webtrackers zijn kleine bestanden die door websites en adverteerders worden gebruikt om hun diensten aan te passen aan specifieke gebruikers. Ze slaan informatie op – zoals je naam, geslacht, locatie en soms browsegedrag – die kan worden gebruikt om je te identificeren. Zelf wanneer je een VPN aan hebt staan.
  • Browser finger printing. Je apparaat geeft de websites die je bezoekt gedetailleerde informatie over je besturingssysteem, browser en hardware. De som van deze informatie vormt een unieke “vingerafdruk” die kan worden gebruikt om je te volgen en te identificeren.
  • IP-, DNS- en WebRTC-lekken. Een VPN van slechte kwaliteit kan je identiteit blootleggen door informatie te lekken, zoals je echte IP-adres of DNS-verzoeken.
  • Internetverkeer vingerafdrukken. Wanneer je een VPN gebruikt, kan je internetprovider nog steeds zien dat er gegevens worden uitgewisseld tussen je apparaat en een VPN-server. Ze kunnen alleen de inhoud of bestemming van die gegevens niet zien. Het is soms mogelijk om het type gegevens dat wordt verzonden te identificeren (bijvoorbeeld surfen op het web, streaming, P2P) door middel van een analyse van timing en dichtheid. Dit staat bekend als “verkeersvingerafdrukken.”
  • Social media-accounts. Als je bent aangemeld bij persoonlijke accounts zoals Facebook en Google terwijl je op internet surft, maakt het niet uit of je een VPN gebruikt. Deze bedrijven kunnen je activiteit volgen en deze koppelen aan het IP-adres van je VPN-server.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *