Een VOF oprichten? Denk aan deze dingen

Een VOF, vol uitgeschreven “vennootschap onder firma” is een bekende ondernemingsvorm in Nederland. Met ongeveer 167.200 ingeschreven VOF's komt deze ondernemingsvorm achter de eenmanszaak en de B.V. op plek nummer drie.

Dit artikel geeft de grootste voordelen en nadelen van een VOF weer en legt uit waar je op moet letten.Een VOF bestaat uit tenminste twee “vennoten” die besluiten samen op te trekken. Wat betreft de juridische opzet lijkt het er veel op die van een eenmanszaak, maar dan met meer mensen. De officiële definitie van een VOF volgens de wet luidt:

“De vennootschap onder eene firma is de maatschap, tot de uitoefening van een bedrijf onder eenen gemeenschappelijke naam aangegaan.”

Wanneer start je een VOF?

Je start een VOF wanneer je met meerdere mensen wil gaan samenwerken onder één naam. Je kan daarvoor ook een B.V. beginnen, maar dat is vaak wat minder laagdrempelig.

Als je bijvoorbeeld een winkelpand huurt, dan kan de VOF dat doen. Wanneer je met twee eenmanszaken werkt, zal vaak één van de ondernemers uiteindelijk de verantwoordelijkheid moeten dragen. Nu deel je de opbrengsten en risico’s samen.

Je vind VOF’s in allerlei verschillende sectoren, maar een paar springen er uit:

  • De detailhandel
  • De bouw
  • Autodealers 
  • Horeca

De belangrijkste voordelen van een VOF

De voor- en nadelen van een VOF overlappen grotendeels met die van een eenmanszaak.

Minder opstartkosten en administratie dan een B.V.

Het oprichten van een VOF is een stuk eenvoudiger dan een B.V. Je hoeft geen statuten te laten opmaken. Ook hoef je niet langs de notaris. Verder blijft je boekhouding en belastingaangifte vaak redelijk overzichtelijk. Wel is het je aan te raden om samen met de andere vennoten een vennootschapscontract op te stellen over de wijze waarop je samenwerkt met elkaar, ook al is dit niet verplicht.

Aanzienlijk belastingvoordeel bij een VOF in het begin

Vaak kiezen startende of kleinere bedrijven voor de vorm VOF. Als VOF wordt inkomen belast in box 1. Dit betekent dat het gezien wordt als loon. Je hebt de eerste jaren recht op startersaftrek als VOF en je hebt doorlopend zelfstandigenaftrek. Dit scheelt zo een paar duizend euro per jaar.

B.V.’s bieden bij hogere omzetten en winsten wellicht meer voordeel, maar verwacht je geen gigantische winsten te maken de eerste periode, dan is een VOF een voordelige oplossing door deze twee vormen van aftrek.

Voorkom dubbele kosten en verdeel noodzakelijke taken

Door te starten met een andere vennoten in plaats van alleen te starten kan je verschillende voordelen behalen. Zo hoef je alles wat komt kijken bij het starten van een bedrijf zelf te regelen, maar kunnen jouw vennoten ook een deel doen. Ook hoef je niet allemaal losse verzekeringen, websites en bankrekeningen en dergelijke te regelen, maar kan je dit in één keer doen. Dit scheelt je zeker in het begin tijd en geld in vergelijking met twee of meerdere eenmanszaken die samen gaan werken. Zo behaal je eenvoudig synergieën.

Je hebt wat meer body dan een eenmanszaak heeft

Ben jij ziek of op vakantie? Dan kan je compagnon bijspringen zonder dat je perse omzet verliest en omgekeerd. Ook kan je wellicht wel meer werk gedaan krijgen dan dat je alleen zou lukken door schaalgrootte en teamgevoel. Natuurlijk moet je ook winsten en de verliezen samen delen. Je kan als eenmanszaak ook personeel hebben die je wellicht goed kan opvangen. Maar, in mijn ervaring is een vennoot daarin toch anders dan een medewerker. Een vennoot kan optreden als gelijkwaardige sparringpartner kan je bijvoorbeeld tegengas geven.

De grootste nadelen van een VOF

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Verreweg het allergrootste nadeel is dat iedereen in de VOF persoonlijk aansprakelijk is voor eventuele schulden. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan is ook het privévermogen van je partner mogelijk te claimen. 

In eerste instantie zal men eerst bij het bedrijf proberen de claim te verhalen. Wanneer hier onvoldoende vermogen is, dan wordt er gekeken naar het privévermogen van de vennoten.

Heeft jouw compagnon onvoldoende privévermogen? Dan komt de claim gewoon bij jouw privévermogen terecht. Het is daarom erg belangrijk om een VOF overeenkomst of VOF contract op te stellen. In zo’n overeenkomst stel je onderlinge afspraken af. Bijvoorbeeld hoe je jouw deel van de VOF gaat verkopen of tot welk bedrag iemand mag tekenen zonder dat de andere vennoten ook moeten tekenen.

Gelukkig kunnen privé-schulden gemaakt door jouw compagnon(s) als privé persoon je geen claim opleveren op je VOF (in principe). Dit vindt de hoge raad van de rechtspraak namelijk niet eerlijk. Als eenmanszaak kan dat wel.

Je betaalt inkomstenbelasting. Ook bij verkoop van je bedrijf

Je betaald over je winst inkomstenbelasting via box 1. Belasting betalen is een luxe. Echter, het is zonde om meer belasting te betalen dan nodig is. Naarmate je meer geld overhoudt is het verstandig om verder te groeien naar een B.V.

Net als bij een eenmanszaak wordt je bij verkoop van de VOF belast in box 1, via de inkomstenbelasting. Dat wil je eigenlijk liever niet. Je kan eventueel je geld wel onderbrengen in een lijfrentepolis (vergelijkbaar met een pensioenpotje). Ook dan kan je er echter niet bij en betaal je loonbelasting op het moment dat je die aan spreekt.

Wanneer je het geld van je verkoop verder wil investeren, dan wil je dat met zo veel mogelijk geld doen (zo is de uiteindelijke hefboom het grootst). Een onbelaste zakelijke euro is een stuk meer waard op die manier en geeft je meer mogelijkheden.

Je heb geen aandelen in een VOF

Wanneer je wil stoppen met je vof kan je jouw deel verkopen. Echter, een klein deel van je VOF verkopen aan bijvoorbeeld een investeerder kan niet. Wil je die mogelijkheid wel hebben, dan is het verstandiger om een B.V. op te richten.

Waar moet je verder op letten bij een VOF?

Zorg dat je jouw compagnon(nen) goed kent

Het van groot belang je te verdiepen in je vennoot of vennoten. Het zegt niet altijd alles, maar wil je echt met iemand in een VOF stappen die je slecht kent of die bijvoorbeeld gemakkelijk geld uitgeeft en privé behoorlijke schulden heeft? Goede “due diligence” en onderzoek vooraf kan je een hoop ellende besparen. Dit geldt natuurlijk ook voor vennoten in een B.V., maar er zijn daar net iets meer zekerheden ingebouwd door de juridische opzet en statuten.

Richt een VOF op via de KVK

Besluit je om een VOF op te richten? Dan moet je deze inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Je maakt eenvoudig via internet of de telefoon een afspraak bij een KVK locatie in jouw regio. Hier vind je een overzicht van alle stappen die genomen moeten worden. Het inschrijven kost 50 euro. Bewaar je betaalbewijs goed, deze kan je later namelijk gewoon opvoeren als aanloopkosten en zijn zo aftrekbaar voor de belasting.

Vaak zal je gevraagd worden bij de afspraak met de KVK of je direct een gewaarmerkte kopie wil hebben van je inschrijving. Dit kost je ter plekke 15 euro. Zo’n kopie wordt soms gevraagd bij het huren van een bedrijfsruimte of het openen van een zakelijke lening.

Het is echter aan te raden dit niet ter plekke te kopen, maar gewoon achteraf online op de website van de KVK.

Wanneer je het ter plekke koopt, dan betaal je het dubbele ten opzichte van een gewaarmerkte digitale uitdraai (15 euro t.o.v. 7,50 euro). In veel gevallen zal je het papieren uittreksel nog moeten inscannen. Koop je het online, betaal je dus minder en hoef je het niet in te scannen.

Een bijkomend punt, wanneer naar het uittreksel gevraagd wordt mag het vaak niet ouder dan een aantal weken zijn. Daarom is het het verstandigste het online te kopen wanneer je ernaar gevraagd wordt. Het succes van je VOF zal er niet vanaf hangen, maar het zijn al dit soort kleine dingen bij elkaar die wel het verschil gaan maken uiteindelijk.

Begin als VOF en groei door naar B.V.

Wanneer je een VOF start en het loopt goed, dan is het verstandig de eerste periode gretig gebruikt te maken van de startersaftrek, de relatief lage administratiekosten en opstartkosten. 

Mocht je meer winst gaan draaien, dan is het interessant om een B.V. op te richten en je VOF op te heffen. Lees hier meer over het oprichten van een B.V.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *