TunnelBear review (2022)

Tunnelbear review

TunnelBear is een freemium VPN die zich richt op beginners. Het biedt goede beveiliging features en een acceptabel log beleid. Het heeft echter een vrij klein server netwerk en werkt niet met Netflix. Dit maakt de dienst eigenlijk alleen geschikt voor veilig browsen en het gebruik maken van openbare WiFi netwerken.


Onze score:


TunnelBear voordelen

 • Snel op servers die dicht bij je zijn
 • Kunt er mee torrenten
 • Privacy-vriendelijk log beleid
 • Makkelijk te gebruiken voor beginners
 • Gratis versie is goed om te dienst uit te testen

TunnelBear nadelen

 • Je kunt er niet mee streamen
 • Sommige servers zijn niet zo stabiel waardoor je verbinding uitvalt
 • Geen niet-goed-geld-terug beleid
 • Niet op je router te installeren
 • Geen live chat

Virusscan bedrijf McAfee is de eigenaar van TunnelBear. Het heeft zowel een gratis als een betaalde versie. Beide versies draaien op AES-256 versleuteling, hebben geen restricties op torrenten, hebben een privacy-vriendelijk logbeleid en prima ontworpen apps voor desktop (Windows en macOS) en mobiel (Android en iOS).

De gratis versie heeft een data limiet van 500mb. Dat maakt de gratis variant eigenlijk alleen geschikt om de dienst mee uit te proberen of voor zeer sporadisch gebruik: zelfs met “gewoon” web browsen zal je deze limiet al erg snel bereiken.

Beide versies van TunnelBear gebruiken de OpenVPN en IKEv2 protocollen. Daarnaast beschikken de apps van de dienst ook over belangrijke beveiliging features zoals een kill switch. Ook hebben 3 onafhankelijke audits vastgesteld dat de dienst veilig is om te gebruiken.

Oftewel, er is een hoop dat TunnelBear goed doet. Toch schiet de VPN op veel vlakken te kort. Zo heeft het maar 23 server locaties waar je uit kunt kiezen. Ook kun je er niet mee streamen: diensten als Netflix of Disney+ werken er niet mee.

Verder kun je de VPN niet eens installeren op een router en ontbreken er nogal wat belangrijke features aan hun mobiele apps.

TunnelBear is niet een bijzonder goede of zelfs goedkope VPN. Het is een dienst van gemiddelde kwaliteit waarmee je je IP-adres kunt verbergen en veilig kunt internetten op openbare WiFi.

PrijsVanaf $3,25 per maand
SnelheidTot 90% van originele snelheid
Zakelijk pakketNee
Netflix USANee
Gelijktijdige verbindingen5
ServersOnbekend aantal
IP-adressen in 21 landen
JurisdictieCanada
Werkt opWindows, Mac, iOS, Android, Linux
VPN protocollenIKEv2/IPSec, L2TP/IPSec, OpenVPN, PPTP,
Chameleon
Geld-terug garantieGeen

Ik kan kort zijn betreft de streaming mogelijkheden van TunnelBear: die zijn er niet. Netflix, Disney+, BBC iPlayer – geen van allen werken. Dit is zeer teleurstellend.

Ook om mee te torrenten is TunnelBear geen hoogvlieger. Hoewel hun meeste servers torrenten toestaan, zijn hun torrent downloadsnelheden langzaam in vergelijking met veel andere VPN’s zoals NordVPN of ExpressVPN.

Wel hebben ze een kill switch wat torrenten veilig maakt, en is hun log beleid ook dusdanig dat je er veilig mee kunt torrenten.

TunnelBear was in het verleden erg langzaam, maar de laatste tijd hebben ze een flinke verbeterslag gemaakt. Vooral op lokale servers presteert TunnelBear uitstekend. De gratis versie is even snel als de betaalde versie.

Echter, hun servers zijn niet altijd stabiel. Zo liep ik in mijn tests tegen een aantal gevallen aan waar de verbinding uitviel.

Hun internationale server snelheid is goed. Ik zag snelheidsverliezen van tussen de 15 en 40% – wat acceptabel is. Echter, een dienst als NordVPN doet het nog steeds een stuk beter op dit vlak.

TunnelBear’s apps zijn stuk voor stuk zeer eenvoudig te gebruiken. Omdat ze over weinig geavanceerde features beschikken zijn ze ook overzichtelijk. Ervaren VPN-gebruikers zullen door het ontbreken hiervan niet aan hun trekken komen, maar voor beginners wordt het hele proces net iets makkelijker gemaakt.

Hoewel TunnelBear’s apps er op ieder platform hetzelfde uitzien en hetzelfde werken, verschillen ze wel op het gebied van functionaliteit. Zo kun je op geen van de apps van protocol wisselen en heeft de iOS-versie geen kill switch.  

TunnelBear heeft native apps voor Windows, MacOS, iOS en Android. Je kunt de VPN bovendien ook handmatig op Linux apparaten installeren.

Zowel de gratis als de betaalde versie van TunnelBear kun je gelijktijdig op 5 verschillende apparaten gebruiken. Dit is een vrij gebruikelijke limiet onder VPN’s.

Je kunt TunnelBear niet op een router installeren. Er zijn ook geen apps voor Amazon FireStick, Android TV en er is ook geen Smart DNS tool.

Hierdoor kun je de VPN niet gebruiken met diensten zoals Apple TV, Roku en smart TV’s.

TunnelBear heeft een minuscuul servernetwerk verspreid over slechts 23 landen. Hieronder bevinden zich de gebruikelijkere landen zoals de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en ons eigen Nederland.

Er zijn ook een paar opties in Azië en Zuid-Amerika, maar er zijn geen servers in Afrika. Ben je op zoek naar een dienst met flink veel servers, lees dan onze CyberGhost review.

TunnelBear’s logbeleid en privacy is prima. Hun logbeleid is transparant, duidelijk en geeft duidelijk weer dat je hier met een veilige dienst te doen hebt. Er zijn geen logs die laten zien dat je de dienst hebt gebruikt of wanneer je het hebt gebruikt. De enige data die TunnelBear opslaat is je email adres, om te bewijzen dat je een account hebt.

Qua land waar TunnelBear gevestigd is scoort het minder goed. Het hoofdkantoor van de VPN bevindt zich in Canada, terwijl het moederbedrijf (McAfee) zich in de VS bevindt. Beide landen zijn niet ideaal qua privacy.

Echter, omdat TunnelBear geen gebruikers logs opslaat, is de dienst nog steeds veilig te gebruiken.  

Qua encryptie en beveiliging features hebben we niks te klagen over TunnelBear. Ze gebruiken het OpenVPN protocol en AES-256 versleuteling.

Hun andere beveiliging features zijn ook wat we verwachten dat een behoorlijke VPN heeft.

Qua klantenservice schiet TunnelBear te kort. Ze hebben een chatbot die niet eens in staat is je te helpen met de meest simpele vragen, maar hebben geen live chat. Ze hebben wel een ticket systeem. Dit werkt naar behoren, maar het is wel een stuk minder handig dan 24/7 live chat.

Tunnelbear kun je krijgen vanaf $3,33 per maand. Dit is niet heel duur, maar voor dit bedrag biedt de dienst niet echt veel waar voor je geld. Je hebt premium VPN-diensten die evenveel of zelfs een klein beetje minder kosten, maar een veel betere service bieden.

Een tegenvaller: TunnelBear heeft geen niet-goed-geld-terug garantie. Praktisch iedere VPN-dienst heeft dit.

TunnelBear is een mooi ontworpen, makkelijk te gebruiken VPN. De dienst is veilig om te gebruiken en is prima om te gebruiken met openbare WiFi. Voor beginners is de dienst heerlijk om mee in de weer te gaan. Wanneer je een VPN nauwelijks nodig hebt, volstaat hun gratis versie zelfs.   

Echter, feit blijft dat TunnelBear nergens in uitblinkt en op veel vlakken zelfs tekortschiet. De VPN is ongeschikt om mee te streamen, mist veel geavanceerde features en tot slot is het niet geschikt om mee te torrenten.

Daarnaast kost TunnelBear evenveel of zelfs meer dan diensten die op ieder gebied een stuk beter zijn.

Hierom raad ik je aan naar een van onderstaande alternatieven te kijken.

Alternatieven op TunnelBear

Dit zijn de beste alternatieven voor TunnelBear:

 • NordVPN. Deze VPN is razendsnel, zeer goed om mee te streamen, heeft een uitgebreid server netwerk en is extreem veilig. Deze service verslaat TunnelBear op ieder vlak, en kost ongeveer even veel. Lees hier onze NordVPN review.
 • Surfshark. Met deze VPN kun je uitstekend streamen. Ook blinkt hij uit qua veiligheid, en kun je de VPN op zoveel apparaat tegelijkertijd gebruiken als je maar wilt. Lees hier onze Surfshark review.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *