STRATO review: sla deze Duitse webhost over (2023)

STRATO is een Duitse hosting provider die al sinds de jaren ’90 bestaat. Ze bedienen onderhand vele markten, maar hebben alleen maar servers in Duitsland staan. Doe je er als Nederlander verstandig aan je website bij hen onder te brengen?

STRATO review overzicht

Snelheid

Volgepropte, verouderde shared hosting servers.

Uptime

Behoorlijk wat klachten over storingen.

Support

Rampzalig: matig bereikbaar en niet capabel.

Eenvoud

Zelfontwikkeld dashboard wat gebruiksvriendelijk is.

Features

Standaard features maar weinig bijzonders.

Kosten

Spotgoedkoop maar prijzen gaan keer 6 na het eerste jaar.

Onze score:

2 / 5

Voordelen

 • Gratis domeinnaam voor een jaar
 • Gratis SSL-certificaat
 • Zeer goedkoop voor het eerste jaar
 • Goed beveiligd

Nadelen

 • Geen Nederlandse servers
 • Gebrekkige klantenservice
 • Slechte performance (uptime en snelheid)
 • Dashboard mist functionaliteit
 • Scherpe prijsverhogingen na instaptarief
 • Veel upsell pogingen

STRATO host meer dan 1,5 miljoen websites en heeft meer dan 2 miljoen domeinnamen die bij ze geregistreerd staan. Hun hoofdkantoor bevindt zich in Berlijn. Ze maken deel uit van United Internet AG, een enorm internetservicebedrijf uit Duitsland met in totaal 13 merken en een groot aantal dochterondernemingen.

STRATO is een van de weinige webhosting bedrijven met TV-reclames. Je kent hen waarschijnlijk van hun schreeuwerige spotje met Scooter frontman H.P. Baxxter. Faster. Better. STRATO. H.P. Baxter lijkt er in ieder geval zelf in te geloven.    

STRATO reclame Scooter

Echter, hosting bedrijven die zich in het speelveld van tv-reclames bevinden staan meestal niet bekend om de kwaliteit van hun dienstverlening. Dat geldt ook voor STRATO. Hoewel je er als hobbyist nog net mee uit de voeten kan, is het voor serieuzere ondernemingen niet geschikt door hun gebrekkige support, kwakkelende uptime en slechte snelheid. Ze zijn aantrekkelijk geprijsd, maar je krijgt voor hetzelfde geld betere webhosting elders (hierover later meer).

In deze STRATO review neem ik deze Duitse webhost onder de loep.

TIP: Onze Cloud86 review laat zien dat deze host véél sneller en stabieler is en betere klantenservice heeft dan Strato.

Bovendien betaal je er minder voor en krijg je bij Cloud86 50% korting voor het eerste jaar.

STRATO in één oogopslag

Uptime garantie
KlantenserviceTussen 10:00 en 14:00 telefonisch op werkdagen, email
Managed WordPress
Soorten hostingShared, VPS, dedicated
Basis featuresGratis domein en SSL, 10 GB opslag, email hosting
Meest geschikt voorHobby sites
Server locatiesDuitsland
Prijs vanaf€1 per maand (na verlenging €3 per maand)

STRATO snelheid, uptime en klantenservice

Snelheid

Het gros van STRATOs klanten maken gebruik van hun shared hosting. Met shared hosting deelt jouw website een server met andere websites.

STRATO is een prijsvechter die volop investeert in marketing. Logischerwijs blijft er dus relatief weinig geld over voor investeringen in R&D en moeten ze noodgedwongen hun servers volproppen met zoveel mogelijk websites om nog winst te kunnen maken.

Dit zorgt ervoor dat je site bij STRATO niet snel zal laden. Ook zullen de laadtijden onvoorspelbaar zijn, omdat een bezoekersgolf bij een andere site op de server betekent dat jouw site trager wordt.

Voor hobby sites is dit hooguit vervelend, maar voor business sites is dit funest.  

Uptime

Uptime refereert naar de tijd dat je website online is. Iedere hosting provider heeft wel te maken met downtime. Dit kan veroorzaakt worden door server onderhoud, hardware problemen of hacks. Bij goede hosting providers ligt de jaarlijkse downtime onder de 0,01%.

STRATO heeft geen uptime garantie maar als je hun kleine lettertjes bekijkt, zie je dat hun servers op jaarbasis 99% van de tijd beschikbaar zouden moeten zijn. Daar heb je natuurlijk niks aan. 1% downtime op jaarbasis zou gelijk staan aan een site die meerdere dagen offline is.

Kijken we naar klantenreviews dan zien we dat downtime met enige regelmaat wordt aangehaald als een nadeel aan STRATO.

STRATO downtime

Klantenservice

De grootste zwakke plek van STRATO is hun klantenservice. Je kunt hen op twee manier bereiken: per email of per telefoon. Echter is hun telefoonsupport maar enkele uren per dag beschikbaar.

STRATO klantenservice

De kwaliteit van STRATO’s klantenservice is een van de slechtste die ik tot nu toe heb meegemaakt. Problemen die je binnen enkele minuten zou moeten kunnen oplossen kosten vaak uren van heen en weer emailen omdat de medewerker het probleem niet goed snapt. Je merkt duidelijk dat hun medewerkers beperkte training hebben ontvangen van hun werkgever.

STRATO verder doorgelicht

Dashboard

In plaats van een standaardoplossing als cPanel of Plesk maakt STRATO gebruik van een zelfontwikkeld dashboard. Dit dashboard is niet heel lastig te gebruiken, maar er ontbreken wel een aantal geavanceerde functionaliteiten. Je kunt er je rekeningen betalen, een SSL-certificaat installeren en WordPress installeren.

Beveiliging

Qua veiligheid zit het met STRATO wel goed. Hun servers bevinden zich in Duitsland waar strenge privacy wetgeving geldt. Daarnaast laten ze hun datacenters keuren door een onafhankelijke, derde partij (TÜV-SÜD).

Ook heeft STRATO samen met een onderzoeksteam van de Humboldt Universiteit in Berlijn twee server-side security systemen ontwikkeld: STRATO ServerSide AntiVirus en STRATO ServerSide AntiSpam.

Daarnaast biedt STRATO bij al hun pakketten een gratis SSL-certificaat aan.

Hosting extra’s

Dit zijn een paar van de extraatjes die je krijgt bij een STRATO pakket:

 • Email hosting
 • Automatische backups
 • SSL-certificaat
 • Gratis domeinnaam voor een jaar

STRATO websitemaker

STRATO biedt ook een websitemaker aan. Deze is nogal beperkt: je kunt slechts 20 pagina’s toevoegen aan je site en er zijn weinig (mooie) templates om uit te kiezen. Wil je je site graag met een websitemaker in elkaar zetten dan zou ik eerder kijken naar een partij als JouwWeb.

STRATO hosting pakketten en tarieven

STRATO biedt shared hosting, VPS hosting en dedicated hosting aan.

Hun shared hosting – waar ze om bekend staan – kost tussen de €1 en €28 per maand. Hun meeste pakketten hebben ook setupkosten van €5 wat vrij ongebruikelijk is.

STRATO shared hosting pakketten

STRATO heeft ook WordPress hosting die precies hetzelfde is als hun shared hosting, zij het dat de specificaties (zoals schijfruimte) er net iets anders uit zien.

STRATO WordPress hosting

Alternatieven op STRATO

Het goede nieuws is dat er voor beginners talloze hosting providers zijn die in dezelfde prijsklasse als STRATO vallen maar een veel betere dienst aanbieden.

 • Cloud86. Cloud86 is een hosting provider van Nederlandse bodem wiens servers zich in Friesland bevinden. Het is een betrouwbare partij die uitstekende snelheid en uptime aanbiedt. Daarnaast is hun klantenservice meer dan uitstekend. Hun team bestaat uit echte WordPress-experts die je kunt bereiken op werkdagen zonder wachttijden. Daarnaast kun je bij hen al hosting afsluiten voor enkele euro’s paar maand. Bekijk hier onze Cloud86 recensie.
 • Hostinger. Dit is een internationale budget hosting provider. Ze hebben LiteSpeed servers waardoor je site zeer snel laadt bij hen, bieden degelijke uptime en een klantenservice die wellicht niet erg snel is (30 minuten wachttijd), maar wel 24/7 beschikbaar is. Bekijk hier onze Hostinger recensie.

Conclusie

Zelfs Scooter kan STRATO niet veranderen in een aantrekkelijk hosting bedrijf. Het positieve aan STRATO is dat het een grote naam is al sinds de jaren ’90 zaken doen. Daardoor weet je wat je aan ze hebt. Daarnaast hebben ze goede prijzen.

Echter heeft de dienst vrij verschrikkelijke klantenservice, scoort het niet goed qua snelheid en laat ook de uptime soms te wensen over. STRATO leunt vooral op hun naam, faam en marketing. Maar er zijn tig hosting bedrijven die het misschien niet lukken op TV te verschijnen (of dit niet willen), maar die wel op ieder front beter zijn dan STRATO.

Hoewel je er net aan een hobby site zou kunnen onderbrengen, kun je dit ook doen bij een betere hosting provider binnen hetzelfde prijssegment. Deze STRATO alternatieven vind je hierboven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *