Snelle hosting: de snelst geteste webhosting van 2022

Ben je op zoek naar snelle hosting voor jouw website?

Dan ben je hier aan het juiste adres. Snelheid is een super belangrijke factor voor het succes van je website. Niet alleen leidt het tot betere conversies, maar het is ook zeer belangrijk voor de SEO van je site.

De hosting providers in dit overzicht sluiten aan bij ieder budget. Ik heb gekeken naar hoe ze scoren op het gebied van time to first byte (TTFB), laadtijd, en first paint. Dit heb ik gedaan door een verse WordPress site te installeren zonder content en de snelheid te testen per hosting provider.

Hier vind je 5 van de snelste hosting providers ter wereld.

Gebruik je WordPress? Bekijk dan hier ons WordPress hosting snelheidsonderzoek waarin we 9 providers (7 Nederlandse en 2 internationale) aan de tand hebben gevoeld. Spoiler alert: de grote, bekende Nederlandse webhosts komen niet goed uit de verf. Het zijn de kleinere onafhankelijke partijen waarbij je écht snelle hosting krijgt. Bekijk het onderzoek om te zien wie de nummer 1 van Nederland is.

5 snelste webhosting providers

Cloud86 – Snelste Nederlandse hosting

Cloud86 bestaat slechts enkele jaren maar is sinds die tijd uitgegroeid tot een van de meest geliefde hosting providers van Nederland. Verwonderlijk is dit niet: de dienst blinkt uit op het gebied van klantenservice, heeft uitstekende uptime en is ook een echte snelheidsduivel.

Hier vind je de resultaten van de snelheidstest die ik heb uitgevoerd:

 • Laadtijd (seconden): 0,50
 • TTFB (milliseconden): 130
 • First paint (seconden: 0,90

Bedenk dat het hier gaat om hun hosting pakketten die minder dan een tientje per maand kosten.

Hier zijn een paar van de features die Cloud86 biedt:

 • Keuze uit veel soorten hosting: shared, cloud en managed cloud
 • Nederlandse klantenservice
 • Iedere 12 uur een back-up
 • Uptime van 99,98%
 • Maandelijks opzegbaar (een unicum binnen de hosting industrie: meestal zit je aan jarenlange overeenkomsten vast)

Heb je een website die zich puur richt op een Nederlands publiek, dan raad ik je aan voor Cloud86 te kiezen. De dienst heeft een solide team achter zich en biedt klantenservice in het Nederlands. Deze klantenservice kun je ook nog eens telefonisch bereiken.

Wel iets om aan te denken: deze klantenservice is alleen bereikbaar binnen Nederlandse kantooruren (binnen de Nederlandse hosting industrie is dit standaard). Wil je graag toegang tot 24/7 klantenservice? Kies dan een van de andere hosting providers van dit overzicht.

Meer over Cloud86

Bezoek Cloud86      Lees onze Cloud86 review

Cloudways – Snelste cloud hosting

Cloudways onderscheidt zich van praktische iedere andere hosting provider op de planeet niet alleen qua snelheid, maar ook hoe het webhosting aanvliegt. Je kiest via hen zelf je hosting infrastructuur, bij DigitalOcean, Linode, Amazon Web Services (AWS), Google Cloud of Vultr.

Ik heb Cloudways uitgetest via hun goedkoopste DigitalOcean pakket. Dit zijn de resultaten:

 • Laadtijd (seconden): 0,55
 • TTFB (milliseconden): 120
 • First paint (seconden: 0,70

Dit is, om het zacht uit te drukken, indrukwekkend.

Cloudways heeft 24/7 klantenservice. Daarnaast zijn hun hosting pakketten eenvoudig op te schalen. Dit is perfect voor als je een snelgroeiende website hebt.

Hier zijn een paar van de features die Cloudways aanbiedt:

 • Keuze uit 5 verschillende cloud providers
 • Kunt bijna elke app op hun platform installeren
 • Custom control panel
 • Automatische backups
 • Ingebouwde CDN
 • Zelfhelende servers

Cloudways is niet de ideale webhosting voor iedereen. Het is net iets lastiger te gebruiken dan de andere providers in dit overzicht, die shared hosting aanbieden. Ben je bezig met het maken van je eerste website, kijk dan naar een van de providers hieronder.

Wil je echter de allersnelste hosting (voor in verhouding het minste geld), dan moet je bij Cloudways zijn.  

Meer over Cloudways

Bezoek Cloudways    Lees onze Cloudways review

Kinsta – Snelste managed WordPress hosting

In de hosting wereld staat Kinsta bekend als een provider die de rode loper voor je uitlegt. Kinsta is een volledige managed WordPress hosting provider die wordt gebruikt door bedrijven als UbiSoft, TripAdvisor en Flippa. Daarnaast is het een hosting provider die gretig aftrek vindt onder een groot aantal populaire bloggers.

Dit is hoe Kinsta scoort op de snelheidstest:

 • Laadtijd (seconden): 0,63
 • TTFB (milliseconden): 90
 • First paint (seconden: 0,80

De hosting provider is perfect voor mensen die op zoek zijn naar een complete hand-off ervaring. Met Kinsta zal je nooit hoeven te pielen met de instellingen van je hosting. Het is een volledige managed ervaring. Het enige wat je hoeft te doen is een pakket uit te kiezen aan de hand van je maandelijkse bezoekers, en je bent klaar om te gaan:

Kinsta snelle hosting pakketten

Dit zijn een paar van de features die Kinsta biedt:

 • Gratis SSL, CDN en testomgeving
 • Gratis website verhuizing
 • 29 server locaties wereldwijd (handig voor internationale websites)
 • Automatische dagelijkse backups én handmatige backups

Bedenk wel: met Kinsta kies je niet voor de meest prijsvriendelijke hosting. Het is een duidelijk geval van geld inwisselen voor peace of mind. Voor hobby projecten maakt dat Kinsta een minder logische keuze. Heb je echter een site waar veel geld mee gemoeid gaat, dan zijn er weinig betere hosting providers dan Kinsta.

Meer over Kinsta

Bezoek Kinsta      Lees onze Kinsta review

SiteGround – Snelste allrounder

SiteGround is een hosting provider die op geen enkel vlak tekort schiet. Het is makkelijk te gebruiken voor beginners, biedt uitstekende 24/7 klantenservice, heeft zeer goede uptime en is daarnaast zeer snel. Hun prijsstelling valt in het middensegment.

Dit is hoe ze scoorden op de snelheidstest:

 • Laadtijd (seconden): 0,70
 • TTFB (milliseconden): 80
 • First paint (seconden: 0,92

SiteGround’s snelheid is niet verwonderlijk. Het bedrijf maakt namelijk sinds 2020 gebruik van het Google Cloud Platform. Dit betekent dat je met SiteGround toegang krijgt tot “de snelheid van Google.”

Verder biedt SiteGround o.a. deze features:

 • Managed WordPress features
 • Gratis SSL en CDN
 • Dagelijkse backups

Let echter t goed op hun prijzen: deze verdrievoudigen bijna na de introductieperiode.

Meer over SiteGround

Bezoek SiteGround      Lees onze SiteGround review

Hostinger – Snelste budget hosting

Hostinger staat vooral bekend om hun likkebaardend aantrekkelijke prijzen. Voor hun goedkoopste pakket betaal je niet meer dan een paar euro per maand.

Deze provider, die onderhand tientallen miljoenen websites huisvest, staat echter ook bekend om haar snelheid. Dit is hoe ze scoorden op m’n test:

 • Laadtijd (seconden): 0,50
 • TTFB (milliseconden): 150
 • First paint (seconden: 0,98

Dit is ontzettend goed voor een internationale hosting provider binnen deze prijsklasse.

Met Hostinger krijg je onder anderen de volgende features:

 • Gratis domein (behalve bij hun allergoedkoopste pakket)
 • Gratis SSL
 • 24/7 klantenservice
 • Managed WordPress features

Hostinger is wel een budget webhost. Dit betekent dat hun uptime net ietsjes minder goed is dan die van de andere spelers in deze lijst (99,97%). Ook is hun klantenservice net iets minder goed.

Niettemin is het een razendsnelle, gemakkelijk te gebruiken en al met al uitstekende webhost die vooral geschikt is voor kleinere website projecten.

Meer over Hostinger

Bezoek Hostinger      Lees onze Hostinger review

Webhosting snelheid uitgelegd

Hieronder ga ik je uitleggen wat de verschillende snelheidsfactoren in dit overzicht precies inhouden.

Pagina laadtijd

De laadtijd van een pagina is de gemiddelde tijd die het duurt voordat een pagina op je scherm wordt weergegeven. Het wordt berekend vanaf het begin (wanneer je op een paginalink klikt of een webadres typt) tot voltooiing (wanneer de pagina volledig in de browser is geladen).

Time to first byte (TTFB)

Time to First Byte (TTFB) verwijst naar de tijd tussen het opvragen van een pagina door de browser en het ontvangen van de eerste byte aan informatie van de server. Deze tijd omvat DNS-lookup en het tot stand brengen van de verbinding met behulp van een TCP-handshake en SSL-handshake als het verzoek wordt gedaan via https.

First contentful paint

First Contentful Paint (FCP) is wanneer de browser het eerste stukje inhoud van de DOM weergeeft, waardoor de gebruiker de eerste feedback krijgt dat de pagina daadwerkelijk wordt geladen. De First Contentful Paint “tijdstempel” is wanneer de browser voor het eerst tekst, afbeeldingen (inclusief achtergrondafbeeldingen), niet-wit canvas of een SVG-bestand weergeeft.

Conclusie

En zo zijn we dan uitgekomen bij het einde van dit overzicht.

Hier zijn nogmaals de snelste webhosting providers van dit moment:

Met elk van deze providers heb je een uitstekende hosting provider te pakken. Cloud86 zal voor de meeste mensen de beste keuze zijn. De provider is Nederlands, zeer aantrekkelijk geprijsd en doet niet onder voor de internationale hosting providers.

Vond je dit artikel nuttig? Kijk dan ook naar ons stuk over hoe je je WordPress website sneller maakt.

Veel gestelde vragen

Wat is de snelste WordPress hosting?

Cloud86 scoort het beste onder de Nederlandse hosting providers. Eveneens verslaat de dienst internationale spelers zoals Kinsta.


Kan shared webhosting snel zijn?

Jazeker. Shared hosting staat er bekend om goedkoop te zijn en minder goed te presteren dan bijvoorbeeld dedicated hosting. Echter, goede hosting providers zorgen ervoor dat ze niet te veel websites op één server zetten en de juiste snelheidsoptimalisaties doorvoeren. Hierdoor kunnen websites alsnog prima presteren binnen een shared hosting omgeving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *