SiteGround kosten uitgelegd

Wanneer je je website host bij SiteGround kun je hoe dan ook rekenen op een goede ervaring. De dienst is betrouwbaar, veilig en snel. Voor beginnende webmasters biedt de dienst 3 shared hosting pakketten aan. Deze verschillen in prijs en in features. Het kan een uitdaging zijn het juiste pakket te kiezen voor jouw website.

Daarom heb ik dit artikel in het leven geroepen. Ik leg je in eenvoudige taal uit wat ieder hosting pakket van SiteGround inhoudt en wat de voordelen en nadelen zijn van ieder pakket.

Ook ga ik je meer vertellen over SiteGround als bedrijf.  

Laten we beginnen.

Een SiteGround introductie

SiteGround is in 2004 opgericht in Bulgarije door een groep studenten. Er werken op het moment zo’n 500 mensen voor, en de provider huisvest onderhand al meer dan 2.800.000 websites. Ze bieden zowel shared hosting als cloud hosting pakketten.

Je kunt op SiteGround verschillende Content Management Systems (CMS) installeren. Denk hier aan WordPress (lees hier hoe je een site met WordPress maakt), Joomla, Drupal en Prestashop. De hosting is echter vooral geoptimaliseerd voor WordPress: het bevat meerdere managed WordPress features zoals een 1-klik WordPress installatie, een WordPress Starter kit, de SG Optimizer plugin (een gratis plugin die je site veel sneller maakt) en de SG Security plugin (die je site beschermt tegen onder anderen brute force aanvallen).

SiteGround is sinds en jaar en dag een van de best beoordeelde hosting providers ter wereld:

SiteGround score TrustPilot

Dat gezegd hebbende is de dienst wel behoorlijk in prijs toegenomen de laatste jaren. Kijk daarom ook naar een van de SiteGround alternatieven hieronder die een stuk minder kosten.

Meer informatie over SiteGround vind je in onze SiteGround review.

SiteGround kosten uitgelegd: zo kies je het beste hosting pakket voor jouw behoeften

In dit onderdeel gaan we kijken naar de verschillende hosting pakketten die SiteGround aanbiedt. Ze hebben 3 shared hosting pakketten en 4 cloud hosting pakketten. Als je dit leest, dan zijn de shared hosting pakketten waarschijnlijk het meest interessant voor je. Hier ga ik dan ook de meeste focus op leggen.

Web Hosting, WordPress Hosting, WooCommerce hosting… wat zijn de verschillen?

Als je SiteGround’s website bezoekt, zal je misschien de indruk krijgen dat SiteGround nog veel meer pakketten aanbiedt dan degene die ik hierboven noemde:

SiteGround kosten verschillende hosting

Web hosting, WordPress hosting, WooCommerce hosting… Klik door op een van deze termen en vervolgens krijg je nog meer keuzes:

SiteGround WooCommerce pakketten

Dit is echter hoe de vork in de steel zit: deze verschillende noemers zijn niks anders dan marketing. Het maakt niets welke je kiest. De pakketten die ze bieden (StartUp, GrowBig en GoGeek) zijn allemaal exact hetzelfde. De zogenaamde WooCommerce hosting is niet meer geschikt voor WooCommerce webshops dan hun WordPress hosting.

Oké, nu dat duidelijk is, laten we gaan kijken naar SiteGround’s verschillende hosting pakketten.  

1. StartUp pakket (shared hosting)

We gaan beginnen met SiteGround’s goedkoopste optie: het StartUp pakket. Met dit pakket krijg je de meest simpele hosting service met de minste features.

Je kunt op dit pakket slechts één website draaien en je krijgt 10 GB schijfruimte. Deze hoeveelheid zal overigens meer dan genoeg zijn voor het gros van alle websites. Ter referentie: Start24, een site met honderden pagina’s, neemt slechts 2 GB in beslag.

StartUp kan pak en beet 10.000 maandelijkse bezoekers aan. Dit zijn er ongeveer 330 per dag. Het kost sites vele jaren om op dit aantal uit te komen, en de meeste sites zullen dit aantal bezoekers überhaupt nooit bereiken. Begin je dus net met een site, dan zal je je weinig zorgen hoeven maken dat je deze limiet snel zult overschrijden.  

Dit pakket biedt onder anderen de volgende features:

Zoals gezegd is StartUp een eenvoudig hosting pakket – geen hoogvlieger. Dat gezegd hebbende is het een prima keuze voor je eerste website. Zodra je behoeftes groeien, kun je namelijk altijd upgraden naar een luxer SiteGround pakket.

Denk er echter aan dat je op dit pakket slechts één website kwijt kan. Wil je direct al werken aan meerdere websites, kijk dan naar het GrowBig of GoGeek pakket.   

StartUp kost voor het eerste jaar €3.99 per maand. Daarna schiet de prijs omhoog naar €12.99.

2. GrowBig pakket (shared hosting)

Wil je direct hosting die wat meer paardenkracht biedt, dan is GrowBig een uitstekende optie. Voor een klein beetje meer geld, is GrowBig een behoorlijke stap vooruit ten opzichte van StartUp.

Het meest in het oog springende verschil: op GrowBig kun je een oneindig aantal websites hosten. Daarnaast krijg je 20 GB schijfruimte en kan het pakket om en nabij de 100.000 bezoekers per maand aan.

Hiernaast krijg je nog de volgende nogal aantrekkelijke features:

  • Maak backups wanneer je maar wilt (erg handig wanneer je een radicale verandering aan je site wilt doorvoeren)
  • 30% snellere PHP (dit leidt tot merkbaar sneller ladende websites)
  • Testomgeving (hier kun je je site aanpassen zonder dat je bezoekers dit zien)

Het GrowBig pakket is een uitstekende optie om mee te beginnen wanneer website snelheid belangrijk voor je is en je meerdere websites wilt starten. Daarbij zijn de testomgeving en on-demand backups ook super handig. Start24 is begonnen op het GrowBig pakket.  

Zo ziet het kostenplaatje eruit: voor het eerste jaar betaal je €6.99 per maand. Daarna betaal je €22.99 per maand.

3. GoGeek pakket (shared hosting)

GoGeek is een krachtpatser. Voor shared hosting biedt het beestachtige specificaties: je krijgt 40 GB schijfruimte en het kan bijna een half miljoen maandelijkse bezoekers aan.

Naast alle features die je krijgt bij StartUp en GrowBig, biedt GoGeek ook nog eens het volgende:

  • White-label functie (biedt hosting aan aan je eigen klanten)
  • Toegang tot de krachtigste server resources (voor de beste uptime en snelheid)
  • Priority support (toegang tot de meest ervaren klantenservice medewerkers)

Bouw je websites voor klanten, dan zou GoGeek de perfecte hosting voor je kunnen zijn. Het pakket kan meer dan genoeg maandelijkse bezoekers aan, en dankzij de white label feature kun je gewoon hosting aanbieden onder je eigen brand.  

Daarnaast is GoGeek ook perfect voor wanneer je je eigen portfolio van websites runt die zo goed mogelijk moeten draaien (bijvoorbeeld affiliate marketing websites).

Dan nog de kosten. Het eerste jaar betaal je €10.79 per maand. Daarna gaan de kosten omhoog naar €34.99 per maand.

4. Managed Cloud Hosting

SiteGround’s managed cloud hosting is een flinke stap omhoog ten opzichte van hun shared hosting. Dit type hosting is vooral geschikt voor snelgroeiende websites die baat hebben bij een zo goed mogelijke performance en veel resources vergen. Denk bijvoorbeeld aan ecommerce shops.

Managed hosting is een type hosting waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over server inhoud of server instellingen. Het kost meer dan unmanaged hosting, maar daar tegenover staat dat je jezelf vele uren per maand bespaard.

SiteGround’s managed cloud hosting kost behoorlijk wat meer dan hun shared hosting pakketten:

SiteGround cloud hosting pakketten

Je hoeft alleen maar naar deze hosting te kijken wanneer je shared hosting pakket uit z’n voegen barst. Het voegt niets tot weinig toe om een kleine, nieuwe website op een van deze cloud hosting pakketten te draaien.

SiteGround bezoekers limieten – hoe zit dit precies?

SiteGround’s bezoekers limieten zijn niet écht limieten. Het is niet zo dat bij SiteGround’s StartUp pakket de 10.001ste bezoeker je site niet meer op komt.

Hoeveel bezoekers je pakket precies aan kan hangt af van technische zaken zoals CPU uitvoeringen, inodes en memory per process.

Dit betekent dat bij een zeer zware site zoals een webshop je hosting mogelijk bij minder dan de aangegeven limiet begint te haperen. Terwijl bij een goed geoptimaliseerde content site je er makkelijk overheen kan.

Dit is wat er in de praktijk gebeurd als je SiteGround’s bezoekers limieten overschrijdt. Je krijgt email notificaties met een waarschuwing. Zo kun je tijdig je pakket upgraden. Het is niet zo dat je site offline wordt gezet. Is het doorbreken van je bezoekers limiet een eenmalige gebeurtenis, dan hoef je meestal niks te doen.  

SiteGround alternatieven

SiteGround is relatief prijzig. Kijk daarom ook naar de volgende hosting providers:

  • Cloud86. De best beoordeelde Nederlandse webhost. Betaalbaar, makkelijk te gebruiken en met telefonische Nederlandse support. Lees hier onze Cloud86 review.
  • Hostinger. Een fantastische internationale hosting provider met 24/7 support. Zeer aantrekkelijk geprijsd, snel en met een goede uptime. Lees hier onze Hostinger review.

Conclusie

SiteGround’s kosten kunnen een beetje lastig te begrijpen zijn. Ik hoop dat dit artikel hun prijsstelling en verschillende hosting pakketten duidelijk voor je heeft gemaakt.

Als je dit leest, zal hun StartUp of GrowBig plan waarschijnlijk de beste keuze voor je zijn. Kies StartUp als performance niet extreem belangrijk voor je is en je maar één site wilt bouwen. Kies GrowBig voor een zeer stevige performance of als je meerdere websites wilt runnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *