Sitechecker review

Sitechecker review

Sitechecker is een eenvoudig te gebruiken maar zeer uitgebreide SEO audittool. Het biedt in één oogopslag een blik op de SEO gezondheid van je site, houd je op de hoogte van SEO-gerelateerde veranderingen via email notificaties, en integreert gemakkelijk met Google Search Console en Google Analytics.

Sitechecker is niet de eerste tool die dit doet. Maar het tackelt deze kwesties wel op een manier die het extreem eenvoudig maakt om met de suggesties die het biedt aan de slag te gaan. Het laat je stap voor stap zien wat je moet doen en toont zelfs de problemen waar je site mee te maken heeft in de codering ervan.

De tool wordt gebruikt door gigantische bedrijven zoals Airbnb, Microsoft en Sony, maar is ook populair onder online marketing bureaus en ondernemers.

In deze review ga ik je alles vertellen wat je moet weten over Sitechecker.     

Sitechecker: wat het wel is en wat het niet is

Hoewel Sitechecker een zekere overlap heeft met software zoals Ahrefs en SEMRush, is het niet een all-in-one SEO tool. Je kunt er bijvoorbeeld geen zoekwoordenonderzoek mee doen, een content gap analyse uitvoeren, of een paginaverkeer schatting krijgen van de top 10 zoekresultaten.  

Sitechecker fungeert meer als een SEO gezondheidsanalyse. Zo krijg je te zien:

  • Hoe de rankings van verschillende zoekwoorden gedurende de maanden omhoog of omlaag gaan
  • Hoe je site scoort qua technische SEO zoals redirect fouten, interne verwijzingen naar HTTP-pagina’s, dubbele titels en de grootte van je HTML bestanden
  • Hoe snel je pagina’s laden dankzij een integratie met Google PageSpeed
  • Of je pagina’s te grote afbeeldingen gebruiken

En nog veel meer.

Het is een tool die je als aanvulling op je SEO software arsenaal dient te gebruiken – niet als een alleenstaande oplossing.

Echter, in de dingen waar Sitechecker zich in specialiseert, is het een stuk effectiever dan soortgelijke features binnen de all-in-one SEO tools.    

Sitechecker features

Dit zijn de meest interessante features die Sitechecker te bieden heeft.

Site Audit

Site Audit bied je binnen enkele minuten een 360 graden beeld van de SEO gezondheid van je site. Het identificeert gebroken links, missende ALT data op je afbeeldingen en HTTPS pagina’s die intern linken naar HTTP pagina’s. Deze Site Audit verdeelt de SEO problemen van je site onder in “Criticals,” “Warnings,” “Opportunities” en “Notices.”

Sitechecker Site Audit

De Site Audit heeft me gewezen op een nogal kritiek probleem op een van m’n sites wat ik tot dat punt een jaar lang compleet had gemist. Hoewel deze site liep via een beveiligde verbinding, had ik de site niet geforceerd iedere interne link via HTTPS te laten lopen. Het gevolg hiervan was dat een groot deel van m’n pagina’s intern linkte naar HTTP pagina’s, die vervolgens werden doorverwezen naar de HTTPS pagina.

Om het zacht uit te drukken: dit vindt Google niet leuk. Je slurpt hier crawl budget mee op en PageRank vloeit op deze manier niet soepel tussen je pagina’s.

Sitechecker wijst je niet slechts op dit soort problemen. Het vertelt je ook waarom het een probleem is en laat je zien wat je kunt doen om het op te lossen. Vaak met een bijbehorende video.

Sitechecker uitleg SEO probleem

Maar daarnaast kun je vaak zelfs zien waar het probleem ligt in de codering van je site.

Dit bespaart je ontzettend veel tijd en koortsachtig ge-Google om erachter te komen hoe je een belangrijk SEO probleem op kunt lossen.

Naast een audit van je complete site, kun je ook een audit uitvoeren op individuele pagina’s.

Hier kun je zien hoe groot een pagina is, in één oogopslag checken welke afbeeldingen ALT tekst missen en wat de ALT tekst van iedere afbeelding, en hoe snel de pagina laadt dankzij een integratie met Google PageSpeed.

Hoewel je dit alles ook zelf kunt uitvogelen, maakt Sitechecker maakt het hele proces veel sneller en eenvoudiger door alles wat je wilt weten samen te brengen op één plaats.   

Site Monitoring

Met de Site Monitoring functionaliteit van Sitechecker kun je de belangrijkste pagina’s van je website in de smiezen houden. Het laat de index status van je pagina’s zien. Vervolgens word je op de hoogte gesteld wanneer de pagina tegen indexering problemen aanloopt of er veranderingen in de codering optreden. Dit laatste kan, in het ergste geval, zo zijn wanneer je website geïnfecteerd is met malware.

Maar je kunt Site Monitoring ook gebruiken om je concurrentie in de smiezen te houden. Zo kun je zien wanneer en met welke frequentie een concurrent nieuwe pagina’s aan hun website toevoegt.  

Ook kun je gemakkelijk zien welke “orphan pages” je site heeft – pagina’s waar niet naar wordt gelinkt door andere pagina’s op je site.

Rank Tracker

Rank Tracker is een van m’n favoriete features van Sitechecker. Je krijgt een bijzonder gedetailleerd overzicht wat de veranderingen in je belangrijkste zoekwoorden laat zien. Zo zie je de veranderingen in rankings per dag, 7 dagen, 30 dagen of 90 dagen. Ook krijg je een grafiek te zien die de schommelingen van een zoekwoord gedurende een bepaalde periode laat zien.

Je kunt filters gebruiken om bijvoorbeeld alleen je top 10 rankings te bekijken.

Daarnaast kun je er lokale rankings mee volgen voor specifieke regio’s voor steden, zowel zoekwoorden rankings zien voor mobiel als voor desktop.  

En je kunt de data van dit rapport exporteren in een aantrekkelijk ogend PDF of Excel bestand. Dit rapport heeft een white label functie waardoor je je eigen logo eraan kunt toevoegen. Handig als je een SEO bureau runt en dit soort data op een gemakkelijke manier wilt delen met je klanten.

Backlink Tracker

Met de Backlink Tracker hou je in de gaten of je bepaalde backlinks bent kwijt geraakt gedurende een periode.

Deze backlinks moet je wel eerst handmatig toevoegen. Dat geldt ook voor de zoekwoorden hierboven. In dit geval is dit prima omdat je er veel interessante functionaliteit voor terugkrijgt.

Deze interessante functionaliteit mist echter bij de backlink tracker. Je kunt zien of een link do follow is of niet en of hij er nog is. Dit is echter iets wat andere tools uitgebreider en beter doen.   

Insights

Insights geeft je een overzicht van pagina’s waar je het eerste aan zou moeten werken om meer kliks, hogere conversies en meer omzet te genereren.

Je kunt hier per pagina zien wat de CTR is, maar kunt ook een stapje verder gaan en bekijken wat de CTR per zoekwoord voor de betreffende pagina is.

Gebruik deze feature om te bekijken welke pagina’s tekortschieten als het om CTR gaat, en identificeer je winnaars om zo te kunnen leren van je SEO titels en meta beschrijvingen die het beste presteren.

Overige features

Sitechecker heeft nog enkel andere features, waaronder de Website Safety Check en Link Strategy. Van deze overige features vind ik Link Strategy het meest interessant.

Het geeft een perfecte visuele weergave van hoeveel links je concurrentie erbij krijgt op een maandelijkse basis.

Je kunt op een maand klikken en vervolgens precies zien welke links er zijn binnengekomen en naar welke pagina’s ze wijzen.

Andere tools die dit doen maken de weergave hiervan lang niet zo overzichtelijk.

Bevind je je in een niche waar link building aan de orde van de dag is, dan is dit de meest praktische manier om een oog op je concurrentie te houden.    

Chrome extension

Met de Sitechecker Chrome extension kun je iedere pagina die je op het internet tegenkomt direct vanuit je browser analyseren met een enkele klik. Deze extensie wordt onderhand gebruikt door 90.000 mensen.

Het voordeel hiervan is dat je niet op en neer hoeft te springen tussen verschillende tabs, maar snel, op de pagina zelf, kunt zien wat er aan de hand is.

Deze extensie doet veel van de dingen die je ook via de Sitechecker site kunt doen waaronder:

  • URL indexatie checken
  • Link anchors bekijken
  • Anchors van backlinks bekijken
  • Zoekwoorden dichtheid in de gaten houden
  • Zien of je SEO titels en meta beschrijvingen de juiste lengte hebben
  • PageSpeed scores zien

En nog veel meer.

Online community

Sitechecker heeft een online community die zich actief mengt in de productontwikkeling. Dat is een van de voordelen van het zijn van een tool die slechts een paar jaar op de markt is.

Gebruikers kunnen via de Sitechecker Facebook groep en andere kanalen product features voorstellen. Andere gebruikers kunnen hier vervolgens op stemmen. Op die manier vormt het product zich direct aan de hand van de wensen van haar gebruikers.

Sitechecker pakketten en prijzen

Je kunt Sitechecker gratis voor 7 dagen uitproberen, zonder het geven van betaalgegevens.

Nadat deze 7 dagen voorbij zijn, kun je overstappen op een van de volgende pakketten:

Alle pakketten bieden alle cruciale features van Sitechecker (zoals email notificaties, Google Search Console en Google Analytics integraties en white label rapporten voor je klanten). Ook kun je zoveel gebruikers aan ieder pakket toevoegen als je maar wilt.

De verschillen tussen de pakketten zitten ‘m in hoeveel websites, pagina’s, keywords en backlinks je kunt tracken.

Het Basic pakket is vooral geschikt voor beginners. Het ondersteunt 3 websites, 1500 pagina’s, 150 zoekwoorden en 3000 backlinks. Het Startup pakket is geschikt voor gebruikers die al een tijdje bezig zijn, zoals affiliate marketers die meerdere sites runnen. Dit pakket ondersteunt 5 websites, 5000 pagina’s, 500 zoekwoorden en 5000 backlinks. Met het Growing pakket kom je terecht in het territorium voor kleine marketing bureaus of ZZP’ers met een klein aantal klanten werken. Hierbij krijg je ondersteuning voor 10 websites, 50000 pagina’s, 1000 zoekwoorden en 10000 backlinks.

Enterprise tot slot is voor de echt grote marketing bureaus. Je betaalt hier $499 per maand voor maar het ondersteunt dan ook miljoenen pagina’s en zoveel websites als je wilt.

Wanneer je jaarlijks betaalt krijg je 20% korting. Daarnaast is er nog een niet-goed-geld-terug garantie van 48 uur mocht de dienst toch niet bevallen.

Wat mij betreft biedt Sitechecker veel waar voor je geld. Combineer het met een tool als Ubersuggest (die een lifetime deal aanbiedt), en je hebt praktisch al je SEO hulpmiddelen gedekt voor een fractie van de prijs van, zeg, een Ahrefs of een SEMRush abonnement.    

Conclusie

Sitechecker is een SEO audit tool die gebruiksvriendelijkheid gecombineerd met veelzijdigheid. Je kunt er ontzettend diep mee graven in je website, en het maakt van je bewust van dingen die zonder deze tool een stuk lastiger om uit te vogelen en managen zijn.

Je krijgt een overzichtelijke, frisse lay-out, geavanceerde features, een Google Chrome extension en de mogelijkheid om SEO rapportages te genereren voor je klanten met je eigen logo.

Sitechecker is geschikt voor zowel bloggers, kleine ondernemers als marketing bureaus. De maandelijkse kosten liggen laag genoeg voor de meeste bedrijven, en daarnaast kun je het zonder gedoe 7 dagen lang gratis uitproberen.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *