Shared vs. VPS hosting

Goede webhosting komt in vele soorten en maten. Het kan overweldigend en verwarrend voelen om de juiste hosting voor jouw site te moeten kiezen. Zelfs wanneer je al de nodige ervaring met websites ontwikkelen op zak hebt, kan het lastig zijn een keuze te maken gezien de vele mogelijkheden die je hebt. 

In dit artikel leg ik twee veel voorkomende types hosting tegenover elkaar: shared en VPS (Virtual Private Server) hosting. Ik ga je precies vertellen wat deze types hosting inhouden, hoe ze van elkaar verschillen en welke jij nodig hebt voor je website.

Shared hosting

Bij shared hosting plaatst een hosting provider een groot aantal gebruikers op dezelfde server. Een server is eigenlijk niets anders dan een krachtige computer met geheugen, een processor en een harde schijf die 24/7 met het internet verbonden is.  

Doordat je met shared hosting een server deelt met zoveel andere gebruikers is shared hosting erg goedkoop. Een metafoor voor shared hosting: je huurt een kamer in een studentenhuis en deelt de badkamer, keuken en woonkamer met je huisgenoten.

In theorie kan dit leiden tot problemen. Bijvoorbeeld, als een andere website op de server ineens veel bezoekers tegelijkertijd krijgt, zou dit jouw site ook kunnen vertragen. Zonder dat je hier zelf iets aan kunt doen. Een probleem als dit is vooral aan de orde bij lage kwaliteit hosting providers die veel te veel websites op één server stoppen. Gebruik je goede shared hosting, dan zal zoiets in de praktijk nooit gebeuren.

Bij shared hosting verzorgt je hosting provider de instellingen van je server. Dit is in veel gevallen erg handig (bijvoorbeeld als je niet technisch bent ingesteld), maar het leidt wel tot bepaalde beperkingen. Zo kun je bijvoorbeeld niet je eigen web apps op shared hosting installeren.

Dit is geen probleem als je een populaire CMS zoals WordPress gebruikt. Een dergelijke webapplicatie kun je op iedere shared hosting provider installeren.  

Ikzelf draai al mijn nieuwe websites op shared hosting en upgrade ze pas naar een luxer type hosting wanneer ze pak en beet 20.000 bezoekers per maand ontvangen. Het kan vaak jaren duren voordat een site zover is – als het al gebeurd.

Cloud86 is een voorbeeld van een uitstekende hosting provider die goede, betaalbare shared hosting pakketten aanbiedt.

Cloud86 shared hosting pakketten.

Lees hier meer over shared hosting.

VPS hosting

Met VPS hosting deel je nog steeds een server met andere gebruikers. Echter, hier houden de overeenkomsten met shared hosting op.

Op deze server krijg je namelijk je eigen virtuele partitie die je naar je eigen smaak kunt configureren. Je zit niet vast aan de instellingen van je hosting provider. Deze server deel je ook nog eens met veel minder gebruikers dan een shared hosting server. Als shared hosting een kamer in een studentenhuis is, dan is een VPS als je eigen woning in een luxe appartementencomplex.  

Op een VPS kun je websites draaien met veel meer bezoekers dan bij shared hosting. Ook kun je er complexere web apps op draaien.

Dat je zelf een virtueel onderdeel van de server beheerd geeft je veel vrijheid, maar brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Zo moet je ervoor zorgen dat je webserver software (bijvoorbeeld Apache of Nginx) up-to-date is en moet je je bekommeren over de MySQL datebase server en de OS (zoals Linux of Windows) waar de server op draait.

Je kunt met een VPS jouw deel van de server zelf configureren, maar je moet wel weten wat je doet. Heb je weinig technische kennis, dan kan dit proces al snel in een hels karwij veranderen.  

Managed VPS of unmanaged VPS

VPS hosting komt in twee smaken: managed VPS en unmanaged VPS. Het laatste type is wat ik hierboven beschreef. Een managed VPS geeft je nog steeds de voordelen van een eigen server (flexibiliteit en meer capaciteit), maar de hosting provider neemt het onderhoud op zich.

Dit klinkt ideaal maar er gaan wel stevige kosten mee gepaard, zoals je kunt zien wanneer je bijvoorbeeld Cloud86’s normale VPS vergelijkt met hun managed VPS. Hun normale VPS kun je krijgen vanaf €25 per maand terwijl hun managed VPS ten minste over de €100 kost.

Cloud86 managed VPS pakketten

Lees hier meer over VPS hosting.

Shared hosting of een VPS: hoe maak je een keuze?

Nu is het tijd voor de hamvraag: is shared hosting of een VPS beter voor jouw website?

  • Websiteverkeer en resources. Afhankelijk van je hosting pakket en provider, kan je zo’n 20.000-50.000 bezoekers per maand op site ontvangen met shared hosting. Dat is ruimschoots voldoende voor het gros van de sites. Verwacht je dat je site zo nu en dan enorme bezoekersstoten zal gaan ontvangen, dan kan de flexibiliteit van een VPS uitkomst bieden.
  • Technische kennis. Heb je weinig zin om zelf je server up-to-date te houden of je te verdiepen in het optimaal instellen van je hosting, kies dan voor shared hosting. Ontvangt je site echt veel bezoekers, dan kun je ook kiezen voor een managed VPS. Hiermee zorg je dat je zo min mogelijk tijd kwijt bent aan je hosting en je je volledig toe kan leggen op je site zelf.
  • Extra features. Shared hosting komt vaak met een zwik aan extra features, zoals een SSL-certificaat, dagelijkse backups of een CDN. Bij een VPS krijg je dit soort zaken er vaak niet bij.
  • Website platform. Voor populaire webapplicaties zoals WordPress heb je meestal geen VPS nodig. WordPress sites draaien uitstekend op shared hosting. Wil je daarentegen je zelfgemaakte webapplicaties hosten, dan zal je meestal je eigen hosting omgeving moeten instellen. Dat betekent dat je een VPS nodig hebt.  
  • Beveiliging. De ene shared hosting is de andere niet, en gebruik je een premium aanbieder dan is shared hosting praktisch altijd 100% veilig om te gebruiken. Toch zal een VPS altijd net een tikkeltje veiliger zijn doordat die zich in “privé” omgeving binnen de server bevindt. Werkt je site met gevoelige data, dan is een VPS vaak een veiligere keuze.

Bedenk dat veel webhosting providers zowel shared hosting als VPS hosting aanbieden. Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt wilt dit niet zeggen dat je er vast aan zit. Wanneer bijvoorbeeld blijkt dat een VPS toch beter aansluit op je behoeftes, kun je altijd wisselen.

En cloud hosting dan?

De laatste jaren is een nieuw type hosting steeds populairder geworden: cloud hosting. Bij cloud hosting bevind je site zich niet op één server zoals bij shared hosting of een VPS, maar is hij uitgesmeerd over meerdere servers.

Vaak is cloud hosting efficiënter dan VPS hosting doordat je alleen maar voor de resources betaalt die je gebruikt. Daarnaast je is hosting meestal betrouwbaarder: als er één server in de cloud uitvalt kunnen andere servers in de bres springen.

Lees hier meer over cloud hosting.

Conclusie

Voor de meeste websites is shared hosting de beste optie. Het is goedkoper, eenvoudiger te gebruiken en je hebt er geen technische kennis voor nodig. Gebruik je een platform als WordPress, dan is meestal shared hosting de beste keuze.  

Een VPS is ideaal voor wanneer je technische kennis hebt, flexibiliteit in resources zoekt of custom-software wilt installeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *