De beste SEO hosting van 2022

De keuze van je webhosting kan een grote impact hebben op je site. Vooral als je een SEO-vriendelijke site wilt hebben waarvan je verwacht dat hij hoog in Google komt.

Net zoals geldt voor iedere andere keuze die je online maakt, is het kiezen van webhosting iets wat moet aansluiten bij je doelen, budget en know-how. Daarom bevat dit artikel een grote variëteit aan hosting providers die elk uitblinken binnen hun eigen categorie. Zo moet je hier hoe dan ook een hosting partij kunnen vinden die aansluit bij jouw behoeften.

Verderop in dit artikel ga ik je in detail uitleggen op welke manier webhosting impact heeft op de SEO van je site. Kort samengevat zijn dit de belangrijkste factoren: 1.) snelheid, 2.) uptime, 3.) server locaties en 4.) support.     

De beste SEO hosting van 2022

Cloud86 – Beste Nederlandse webhost

Ga je je met je SEO-gefocuste website oriënteren op een Nederlands publiek? Dan is Cloud86 met gemak een van de beste hosting providers voor je.

Cloud86’s hosting pakketten zijn snel, bieden uitstekende uptime, en draaien op Nederlandse servers. Bovendien staan ze bekend om hun klantenservice. Hun supportmedewerkers kun je gewoon telefonisch bereiken met praktisch geen wachttijd. Ook kun je per email je vragen aan hen stellen. Perfect voor een SEO-georiënteerde webmaster die z’n problemen zo snel mogelijk wilt kunnen oplossen.

Voor nieuwe websites zijn Cloud86’s shared hosting pakketten het meest geschikt.

Cloud86 SEO hosting pakketten

Als ik jou was zou ik minstens hun Webhosting Medium pakket kiezen, mogelijk zelfs hun Webhosting Unlimited pakket als je wilt dat je site écht snel laadt.

Hun goedkoopste pakket is voor SEO’s minder geschikt: de laadtijden zijn net wat minder goed en daarnaast krijg je geen toegang tot uitgebreide ondersteuning.

Zoals ik net zei is Cloud86 ideaal voor sites die een Nederlands publiek aantrekken. Wat nou als je internationale ambities hebt? Dan is Cloud86 (en iedere andere Nederlandse hosting provider) minder geschikt. Tenzij die internationale ambities zich beperken tot Europa. Dit komt omdat Cloud86 alleen servers in Nederland heeft staan. Bezoekers die zich ver van deze servers bevinden, zullen dat gaan merken aan de laadtijden van je site.

Voor een internationale site zou ik daaro een van de providers hieronder kiezen.

Meer over Cloud86

Bezoek Cloud86      Lees onze Cloud86 review

Kinsta – Beste managed WordPress hosting

Kinsta is een dijk van een WordPress webhost. Kies je voor Kinsta dan bevind je jezelf in goed gezelschap: ze kunnen onder anderen Ubisoft en General Electric tot hun klanten rekenen.

Kinsta is perfect voor SEO omdat er praktisch geen hosting provider is met betere performance of support. Bovendien draait Kinsta op het Google Cloud platform. Hierdoor hebben ze 27 verschillende server locaties over de hele wereld.

Naast grote bedrijven wordt Kinsta ook gebruikt door veel succesvolle bloggers die afhankelijk zijn van organisch verkeer via Google. Dit soort bloggers zijn vaak éénpitters. Daarom willen ze zo min mogelijk tijd aan hun hosting uitgeven. Met Kinsta kan dit: hun hosting is volledig gemanaged en je hoeft je dus nergens zorgen over te maken als je bijvoorbeeld rekent op een grote stoot aan extra bezoekers. Iets wat met meer technisch georiënteerde hosting zoals een VPS wel zo is.

Het grote nadeel van Kinsta: de kosten. Je betaalt voor hun goedkoopste pakket al $30 per maand. Dit maakt ze eigenlijk alleen een logische keuze voor websites die duizenden euro’s per maand omzetten – niet voor kleinere websites die net beginnen. Voor dat type websites kun je beter kiezen voor een van de andere providers in dit overzicht.

Meer over Kinsta

Bezoek Kinsta      Lees onze Kinsta review

Hostinger – Beste budget hosting

Hostinger biedt shared SEO hosting pakketten voor een prikkie. Je kunt al voor enkele euro’s per maand bij hen terecht. Echter, ondanks de zachte prijzen van hun diensten krijg je webhosting die uitstekend is voor SEO.

Hostinger is een hosting provider die op grote schaal opereert: ze hebben miljoenen klanten. Ze zijn actief over de hele wereld en hun servers zijn verspreid over 7 landen. Door deze grote schaal lukt het ze goede hosting aan te bieden voor erg weinig geld.

De provider heeft een server infrastructuur die leidt tot zeer snelle laadtijden en hoge uptime. Daarnaast is hun klantenservice 24/7 beschikbaar. Let wel, om met hun klantenservice te spreken heb je meestal wel een wachttijd van tussen de 30 en 40 minuten (zeg ik uit ervaring). Dit is niet zo bij de andere providers in dit overzicht. Echter, voor een paar euro per maand extra kun je bij Hostinger premium klantenservice aanvragen waar de wachttijd slechts enkele minuten is.

Welk hosting pakket moet je bij Hostinger kiezen als SEO top of mind voor je is?

Hostinger SEO hosting

Zelf zou ik kiezen voor hun business pakket. Naast dat dit het allersnelst is, biedt het ook praktische features zoals dagelijkse backups en een gratis CDN (handig voor wanneer je veel internationale bezoekers aantrekt).   

Meer over Hostinger

Bezoek Hostinger      Lees onze Hostinger review

Cloudways – Ideaal voor ervaren webmasters

Cloudways volkomen anders dan de andere providers in dit artikel. In van plaats van dat je een hosting pakket kiest, kies je eerst voor een bepaalde cloud hosting infrastructuur. Je kunt kiezen uit AWS (Amazon Web Services), Google Cloud platform, Vultr, DigitalOcean en Linode.

Vervolgens kies je bij een van deze providers het aantal resources dat je nodig hebt. Cloudways is een managed hosting provider wat betekent dat ze de server configuratie en andere technische zaken op zich nemen. Toch is Cloudways wat minder toegankelijk voor beginners. Je wordt net wat meer aan je lot overgelaten. Daarin verschilt het ook erg van een dienst als Kinsta. Beiden providers zijn zeer goed voor grotere, snelgroeiende websites, maar Cloudways is een beetje meer hands on.

Desondanks is Cloudways een zeer populaire hosting provider die perfect is voor SEO. Het is niet voor niets dat Cloudways een van de populairste providers is onder affiliate marketers. Je krijgt bij Cloudways – ongeacht de cloud provider die je kiest – razendsnelle hosting met praktisch perfecte uptime.

Daarnaast is het uitstekend voor snelgroeiende websites doordat de cloud technologie je in staat stelt extra resources aan je hosting pakket toe te voegen.

Sla Cloudways over wanneer je een beginner bent. Heb je echter meer ervaring met het runnen van websites, overweeg hen dan zeer serieus.

Meer over Cloudways

Bezoek Cloudways    

SiteGround – Beste allrounder

SiteGround is sinds jaar en dag een van de populairste hosting providers ter wereld. Dit is niet zonder reden. Deze Bulgaarse provider scoort goed op elk vlak. Ze maken gebruik van het Google Cloud platform en hebben server locaties op 7 plaatsen wereldwijd, ze bieden snelle laadtijden en ook qua uptime zal je site bij hen prima scoren.

Daarnaast heeft SiteGround 24/7 klantenservice die je binnen enkele minuten kunt bereiken. Hun hosting is zowel geschikt voor blogs als voor WordPress ecommerce shops.

Qua prijzen is SiteGround iets duurder dan Hostinger en Cloud86, maar het kost een stuk minder dan Kinsta.

Wijzelf draaien Start24 op SiteGround, en doen het op het gebied van SEO verre van slecht:

Start24 keyword groei

Kortom, SiteGround is een hosting provider die uitstekend is voor SEO-gefocuste sites.

Meer over SiteGround

Bezoek SiteGround      Lees onze SiteGround review

Hoe hosting impact heeft op SEO

Nadat je je website op iedere mogelijke manier hebt geoptimaliseerd, speelt webhosting de grootste rol wanneer het gaat om snelheid en uptime – twee kritieke SEO factoren. Ik heb deze twee dingen al veel genoemd hierboven, maar ga ze hieronder in meer detail bespreken.

Pagina- en website snelheid

Pagina laadtijden betekent hoelang het duurt voordat je site compleet geladen is nadat een bezoeker erop klikt vanuit de zoekresultaten.

Al meer dan een decennium straft Google langzame websites af in de zoekresultaten. En hoewel het niet correct is om te stellen dat snelle websites een SEO boost krijgen in de zoekresultaten, weten we wel dat het passeren van Google’s core web vitals kan leiden tot hogere rankings in sommige gevallen.

Google’s core web vitals zijn sinds 2021 een ranking factor die nauw samenhangen met hoe snel en hoe goed je website laadt. Naast je WordPress theme heeft ook je webhosting er een grote impact op. Zijn er twee sites die op ieder punt gelijk scoren, maar passeert de ene de core web vitals wel en de andere niet, dan zal degene die ze wel passeert hoger in Google komen. Op die manier werken ze dus als een tiebreaker.

SEO is een vaak een spel van centimeters. Eén of twee posities hoger komen in Google op een lucratief zoekwoord kan enorme impact hebben op je verdiensten. Goede hosting kan hier positief aan bijdragen.    

Uptime

Naast websitesnelheid heeft je hosting provider een enorme impact op de uptime van je website. Uptime betekent hoeveel tijd je site beschikbaar is en hoeveel tijd niet.

Regelmatige downtime heeft zowel directe als indirecte negatieve impact op SEO. Op een directe manier betekent downtime dat een bezoeker niet op je site kan komen waardoor je geen geld kan verdienen aan deze bezoeker. Indirect draagt downtime toe aan onprettige statistieken zoals een hogere bounce rate.

Bounce rate

Wanneer iemand op je site landt en zonder iets te doen weer weggaat, ziet Google dat als een “bounce.” Simpel gezegd vertelt dit aan Google dat je bezoeker niet kon vinden wat hij zocht. Wanneer je site offline is, of traag laadt, is de kans op een hogere bounce rate aanzienlijk groter.

Hoe hosting impact heeft op jezelf

Iets waar je misschien minder stil bij staat, is de impact die je hosting heeft op je gemoedsrust en tijd die je eraan besteed. Een slechte hosting partij kan veel meer tijd van je opslokken dan je lief is. Bijvoorbeeld door het hebben van een klantenservice die je van het kastje naar de muur stuurt.

Daarom is het vaak niet slim de goedkoopste hosting provider te kiezen (denk aan die deals die je tegen komst voor hosting onder een euro per maand). Het geld dat je je bespaard wordt dubbel en dwars tenietgedaan doordat een slechte provider zoveel van je tijd verspild.

Klantenservice

Vroeg af laten gaan er zich waarschijnlijk problemen met je site aandienen. Soms door je eigen fouten, andere keren door fouten van je provider. En soms door dingen die met geen van jullie beiden te maken hebben (zoals een malware aanval).

Hoe het ook zij, als er iets misgaat, verwacht je dat je probleem snel en adequaat wordt opgelost. Niks is frustrerender dan een klantenservice hebben die moeilijk te bereiken is of in de paniek schiet wanneer je hen een probleem aanreikt.

Beveiliging

Van een goede webhost verwacht je dat ze continue hun dienst in de gaten houden en nieuwe hosting features lanceren. Je verwacht dat ze de industrie door en door snappen en beveiligingsproblemen van hun dienst proactief te lijf gaan.

Je moet er ook op kunnen rekenen dat je provider hun system goed onderhoud en zorgt dat je site niet alleen vandaag, maar ook over een jaar nog snel laadt en goede uptime heeft.

Voldoet een hosting provider hier niet aan, dan zal je vroeg of laten moeten wisselen. Dit is iets wat altijd veel tijd en stress kost je wanneer het even kan wilt voorkomen.

Conclusie: kies hosting waar je op kunt vertrouwen

Als SEO belangrijk is voor je website, dan is het cruciaal dat je een provider kiest waar je op kunt vertrouwen.

Hier zijn nogmaals de beste SEO hosting providers van dit moment:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *