Het scrum artifact en de betekenis

Wanneer je je verdiept in scrum, dan kom je “artifacts” tegen. Het kan nog wel eens verwarrend zijn wat hier precies mee bedoeld wordt. Het korte antwoord: artifacts zijn vaste belangrijke informatiebronnen tijdens een scrum project, De belangrijkste zijn de Product Backlog, de Sprint Backlog en de Increments. In dit artikel leg ik je meer uit over artifacts en waarom ze belangrijk zijn.
Lets go!
Wat zijn scrum artifacts?
Het woord artifact komt van het latijnse Arsfactum en betekent kunstmatig gemaakt. Het wordt ook wel eens vrij vertaald als door mensen gemaakt of door mensen beïnvloed.
Artifacts zijn de bij elkaar gebrachte onderdelen binnen een scrum project door het team. Er is dus ook niet zoiets als één scrum artifact. Er zijn er meerdere.
Scrum artifacts zorgen er daarmee voor dat alle teamleden gecoördineerd kunnen werken aan het sprint doel.
Net als bij veel binnen scrum: het klinkt moeilijk en complex, maar het is in veel gevallen niet zo lastig.
Denk bijvoorbeeld aan de Product Backlog als belangrijke onderdeel van scrum.
De product backlog is de plek waar al je taken door heen stromen en geprioriteerd worden. Deze backlog vult en onderhoudt het team gedurende het project. Een artifact dus binnen scrum!
Binnen scrum is de Product Backlog ook meteen “één van de belangrijke” artifacts.
De andere belangrijke zijn de Sprint Backlog en Increments. Samen met de product backlog vormen ze de “backbone” van de scurm methodiek. Zonder backlogs is scrummen praktisch onmogelijk.
Je hebt veel meer artifacts dan deze drie. Die worden ook wel “extended artifacts” genoemd.
Deze kunnen zeker een grote impact hebben op de kwaliteit van jouw projecten (en daarmee nét het verschil maken), maar je kan – in theorie – ook een project draaien zonder deze artifacts.
Denk hierbij aan de Definition of Done “checklist”.
Laten we eerst even inzoomen op de belangrijkste artifacts, dan kijken we daarna naar de extended artifacts.
Artifact en artefact, wat is het verschil?
Zoals je leest schrijf ik het met een “i”. In scrum wordt het ook met een “i” gespeld. Zowel artifact als artefact zijn technisch gezien correct. Artefact staat in het Van Dale en wordt ook zo gespeld in het Brits-Engels. De Amerikanen spreken van artifact.
Product backlog
De product backlog is één van de belangrijkste artifacts van het scrum project.
Hier brengt het team precies in beeld wat er nog moet gebeuren om het project tot een succes te maken of om een succesvol product op te leveren.
Een Product Backlog wordt doorlopend aangevuld en netjes gehouden. Het bijwerken en controleren van de Product Backlog wordt ook wel backlog refinement genoemd.
Van het team is met name de Product Owner bezig met de Product Backlog. Deze rol binnen scrum voert de regie op de Product Backlog. Het team helpt de Product Owner hier natuurlijk wel bij.
De Sprint Backlog
Het kleinere, snellere broertje van de Product Backlog is de Sprint Backlog. Voordat er een spint gestart wordt, kijkt het team welke kaarten van de backlog men in de sprint wil gaan opnemen van de Product Backlog in de sprint.
Zodra het werk uit de product backlog is geselecteerd komen ze in een nieuwe lijst terecht: de “Sprint Backlog”.
Het idee is hetzelfde, al mag je verwachten dat wat er in de Sprint Backlog terechtkomt allemaal op orde is en klaar is om direct opgepakt te worden. Half uitgewerkte userstories en dergelijke zie je hier hopelijk nog minder dan bij de Product Backlog.
Ook zal je in de meeste gevallen taken uit de Product Backlog verder specificeren in kleinere taken.
Het aggregatieniveau waarop je taken uitwerkt is in veel gevallen net wat specifieker dan bij de Product Backlog.
Het inschatten van het juiste aggregatieniveau voor taken kan lastig zijn. Je wil taken niet te vaag en te algemeen maken. Daartegenover wil je ze ook niet zo klein maken dat je bij elke muisklik die je doet een taak moet kaartje op je Kanban bord moet verschuiven.
Geen zorgen, naar mate je het vaker doet, zal het steeds beter gaan.
De Sprint Backlog kan je vullen door een aantal rondes Scrum Poker of planningspoker te spelen met het team. Zo kies je een hoeveelheid werk of “efforts” uit die past bij de hoeveelheid werk die in een sprint verzet kan worden.
Mocht er wat over blijven na een sprint op de Sprint Backlog, is dit geen probleem. Deze kunnen dan mee naar de volgende sprint.
Mochten zaken minder belangrijk zijn (geworden), kan je deze taken zelfs terugsturen naar de Product Backlog en ze een lage prioriteit meegeven.
Increments
Een ander belangrijk door het team bij elkaar gebracht “blokje” binnen het project zijn “Increments”. Het is in principe de output van een sprint.
Een increment wordt door de Scrum Guide gedefinieerd als een concrete stap naar het “Product Goal”.
Elk increment is een vervolgstap op alle eerdere increments. Om een pluk werk echt als increment aan te merken moet het increment aansluiten op de het eerdere werk en moet het increment nuttig zijn.
Zo zal in dit artikel een kopje met een goed recept voor pasta bolognese geen increment zijn. Het sluit niet aan en is niet nuttig (tenzij je honger hebt en mijn killer pastasaus wil proberen ;-)).
Hier gaat het gezegde “The man who moves a mountain begins by carrying away small stones op. Elke batch stenen op dezelfde plek neergelegd kan je zien al zien increment.
Nougoed. Genoeg slappe voorbeelden. Binnen scrum is een increment dus het bruikbare resultaat van de sprint.
Andere artifacts
Naast de bovengenoemde drie worden er natuurlijk meerdere dingen door het team bij elkaar gebracht in een scrumproject. De bekendste zijn:
- De Burn down chart
- De Definition of Done
- Het Sprint doel
Hieronder stip ik ze kort aan.
Burn down chart
De burn down chart geeft aan hoeveel werk erin te doen is en hoeveel er al verzet is. Je kan er goed mee inzichtelijk maken hoe snel je door je project gaat en of er extra ruimte is voor taken of dat je er misschien een paar moet weg gaan laten.
De Definition of Done
Zodra het team zegt “het is af” heb je een checklist om te controleren of daadwerkelijk gemaakt is wat je met elkaar hebt afgesproken. Dit is de “Definition of done“
Deze checklist is gelijk voor alle taken en alle producten en zorgt voor een kwaliteitscontrole.
Zo is alles wat opgeleverd wordt door het scrum team van gelijke kwaliteit en goed uitgewerkt.
Bij softwareproductie kan een punt op de checklist bijvoorbeeld zijn “is de documentatie begrijpelijk beschreven?”.
Het sprint doel
Een sprint doel vat samen wat je in de sprint wil bereiken. Het helpt het team focussen en geef richting en duiding aan het team. Het hele team is ervoor verantwoordelijk, maar de Product Owner speelt hier een grote rol.
Deze rol heeft een unieke informatiepositie binnen het scrum team en kan alle informatie van alle partijen betrokken bij elkaar nemen en een goed doel opstellen.
De Product Owner doet het natuurlijk wel samen met het team.
Slim aan de slag met agile scrum artifacten
De beste manier om de artifacts goed en georganiseerd te gebruiken is met agile project management software.
Ik raad je aan om Wrike eens te proberen. Wrike werkt bijzonder intuïtie en je kan zonder veel moeite alles inrichten zoals jij dat wil.

Maak project planning en samenwerken gemakkelijk
✓ Goede takenmanager
✓ Gemakkelijk projecturen plannen
✓ Geen creditcard of aanbetaling nodig
Zo kan je de infrastructuur van jouw scrum project en alle artifacts goed bijhouden.
Wrike werkt op basis van een freemium model. Vaak krijg je dan bij de gratis versie wat karige software waarmee je niets kunt.
In het geval van Wrike krijg je gigantisch veel features gratis en kan je prima een klein project draaien met de gratis versie.
Mocht je meer willen? Dan heb je voor een paar euro per maand per teamlid één van de krachtigste tools om je te ondersteunen om van jouw scrum of agile project een succes te maken.
Wil je nog meer weten over Wrike? Lees dan onze review waarin we uitleggen wat we van Wrike vinden.
Tot slot over scrum artifact
Artifacts zijn dus belangrijke delen van scrum projecten die je samen met je team gedurende het project uitwerkt of vult.
De belangrijkste zijn de Product Backlog, de Sprint Backlog en de Increments. Het is belangrijk dat je hier met het team goed voor zorgt. Dit is de backbone van het project.
Laat gerust een berichtje achter met een vraag!