DGA: betaal je salaris of dividend? Hier ligt het optimum

Als Directeur Grootaandeelhouder (DGA) zal je er wellicht wel eens over gedacht hebben: jezelf dividend betalen in plaats van salaris. Of je vraagt je wellicht af vanaf welk punt dit mag of kan?

Sommige DGA’s zoals als Mark Zuckerberg krijgen een symbolisch salaris betaald van bijvoorbeeld $1. Als directeur grootaandeelhouder van een B.V. in Nederland verwacht de belastingdienst dat je jezelf een minimaal salaris betaald van € 46.000 bruto per jaar. Dit is de ondergrens. Heb je medewerkers die meer verdienen dan jij? Dat mag ook niet als DGA (afgezien van beperkte uitzonderingen). Je moet jezelf hetzelfde betalen als je bestverdienende medewerker maar ten minste € 46.000 bruto per jaar. Een symbolisch bedrag betalen als gevierde ondernemer en de rest als winst over laten boeken, dat gaat je in Nederland niet lukken.

Heb je net je B.V. opgericht en wil je juist zoveel mogelijk geld gebruiken in je organisatie? Dan kan je de eerste drie jaar ontheffing aanvragen bij de belastingdienst op dit minimale DGA salaris. Je kan dan zelf een verzoek tot ontheffing indienen bij de belastingdienst of je kan het je accountant laten doen. Ik zou je aanraden het laatste te doen.

Belasting tarieven voor loonbelasting

Wanneer je loonbelasting betaald (box 1) betaal je in 2020 over de eerste € 68.508 bruto salaris 37,35% belasting. Alles wat je verdient boven dit bedrag wordt met 49,05% belast (aangenomen dat je nog geen AOW ontvangt).

Je kan als eigenaar van de B.V. er ook voor kiezen om dividend uit te laten keren aan jou als aandeelhouder. Je moet dan eerst winst maken. In dat geval wordt deze winst belast via de vennootschapsbelasting. Dan betaal je eerst 16,5% tot € 200.000 en 25% voor bedragen boven de € 200.000 euro over de winst als bedrijf.

Het bedrag dat overblijft kan je als dividend laten uitkeren. Hier betaal je vervolgens nogmaals (als je privépersoon) 26,5% belasting over in 2020. De belasting verloopt dan via box 2 als “inkomen uit een aanmerkelijk belang”. In sommige gevallen kan je B.V. nog extra dividendbelasting moeten betalen, maar dit zal voor veruit de meeste DGA’s niet opgaan.

Wanneer je deze twee belastingen samen neemt (20% vennootschapsbelasting en daarna 26,5% dividendbelasting over het overgebleven bedrag) dan kom je uit op een belastingpercentage van 38,63%.

Wanneer stop je met salaris en start je met dividend?

Je wil jezelf graag een beloning geven voortkomende uit de goede resultaten van je bedrijf. Dan is tot het einde van belastingschijf 1, oftewel € 68.508, voordeliger om jezelf salaris uit te keren. 

Alles boven de € 68.508 kan je beter laten belasten als dividend dan als loon. De loonbelasting schiet dan namelijk omhoog van 37,35% naar 49,05%. Het totale belastingpercentage dat je kwijt bent aan het betalen van vennootschapsbelasting en dividendbelasting is met 38,63% aanzienlijk lager.

Voor elke € 1.000 boven deze € 68.508, betekent dit dat je € 117 euro voordeliger uit bent wanneer je het als dividend laat belasten in plaats van loon. Wel blijven de bovengenoemde spelregels van kracht: werkt er iemand in jouw organisatie die meer verdient dat dit bedrag? Dan zal het optimum hoger liggen.

Ik ben overigens geen accountant of financieel adviseur. Jouw situatie kan net anders zijn. Bespreek jouw specifieke situatie altijd met een accountant of financieel adviseur.

De takeaways:

  • Je bent verplicht jezelf als DGA een minimum salaris te geven van € 46.000 per jaar.
  • Je mag niet minder verdienen dan je best verdienende medewerker (op enkele uitzonderingen na)
  • Als starter kan je ontheffing vragen voor dit minimale salaris. Vraag je accountant dit te doen
  • Wanneer je winst laat uitkeren betaal je tot winsten van € 200.000 in totaal 38,63% belasting
  • Wanneer je jezelf loon geeft, zorg dat dit niet boven de € 68.508 uitkomt. Voor elke euro boven dit bedrag is het verstandiger om dit als dividend uit te keren. Dat scheelt je per €1.000 bruto dan € 117 netto ten opzichte van de loonbelasting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *