ProtonVPN: goede VPN, maar iets te duur

ProtonVPN is een super veilige VPN, wat het uitstekend maakt voor zakelijk gebruik. Daarnaast beschikt de VPN over veel geavanceerde features die aantrekkelijk zijn voor ervaren VPN-gebruikers. Voor streamen kan ik ProtonVPN niet aanraden: het werkt slechts sporadisch met diensten zoals Netflix.
Onze score:

ProtonVPN voordelen
ProtonVPN nadelen
ProtonVPN, in tegenstelling tot de meeste VPN’s, heeft een betaalde en een gratis versie. In deze review kijk ik naar de betaalde versie.
De dienst is een product van hetzelfde bedrijf wat het hooggewaardeerde ProtonMail heeft uitgebracht. ProtonVPN was in de eerste plaats een extraatje voor ProtonMail klanten, maar heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een zelfstandige service die zich kan scharen onder de betere VPN’s op de markt.
ProtonVPN is al met al een zeer degelijke VPN. Dankzij het OpenVPN protocol en hun AES-256 encryptie houdt de dienst je onlineverkeer veilig. Daarnaast is het gevestigd in een privacy-vriendelijk land, wordt het ondersteunt door het Secure Core server netwerk en slaat het minimale gebruikers logs op.
Dit maakt het een van de beste VPN’s voor als je je bezighoudt met gevoelige data of wanneer je vaak verbinding maakt met onveilige openbare WiFi netwerken.
Gelukkig is ProtonVPN ook een snelle VPN. Ze hebben recentelijk hun server netwerk op de schop gegooid wat heeft geleid tot veel betere laadtijden. Hierdoor is ProtonVPN zowel snel op nabij belegen servers als servers die zich ver weg van je bevinden.
Hoe goed ProtonVPN ook mag zijn op het gebied van veiligheid en snelheid, qua streaming schiet de dienst te kort. De Amerikaanse Netflix werkt er maar sporadisch op en daarnaast worstelt ProtonVPN met SSL negotiations en DNS lookups. Dit laatste betekent dat als de stream al werkt, je een minuut of meer moet wachten voordat de content laadt.
Dit is natuurlijk totaal geen nadeel als je van plan was ProtonVPN hoofdzakelijk voor serieuze doeleinden te gebruiken.
ProtonVPN: de belangrijkste feiten op een rij
Streaming en torrents
ProtonVPN’s streaming capaciteiten zijn beperkt. Met de Basic en gratis versie van hun dienst kun je Netflix in zijn geheel niet streamen. Het gaat beter wanneer je je inschrijft voor hun Plus plan of hun (nogal dure) Visionary plan, maar ook dan is het niet echt om over naar huis te schrijven.
ProtonVPN beweert dat je met hun duurdere abonnementen praktisch iedere Netflix bibliotheek kunt ontgrendelen. Echter, tijdens het testen zag dat het alleen werkt met de Amerikaanse, Zwitserse en Britse Netflix, en zelfs deze landen werkten niet altijd. Dit is een erg klein aantal, zeker als je het vergelijkt met andere VPN diensten.
Dan is er nog een probleem: zelfs wanneer Netflix werkt, is het erg traag. Je moet vaak een minuut wachten voordat een film of een serie begint te draaien. Dit wordt veroorzaakt door een gebrekkige configuratie aan de kant van ProtonVPN.
Bottom line: ProtonVPN is niet een goede VPN om mee te streamen.
Gelukkig doet de dienst het beter als het gaat om torrenten. Een VPN gebruiken met torrenten is extreem belangrijk. Wanneer je dit niet doet, kunnen anderen binnen je torrent netwerk je IP-adres zien en kan je internetprovider zien welke content je hebt gedownload.
ProtonVPN is een veilige optie om mee te torrenten. Ze bieden toegewijde servers voor het P2P delen van bestanden, en hebben een stevig pakket aan beveiliging features zoals een kill switch.
Echter, je kunt met ProtonVPN slechts torrenten in 12 landen. 8 van deze landen bevinden zich in Europa, twee in Noord-Amerika en twee in Azië. Ook hebben ze geen port forwarding. Om deze redenen zijn ze niet echt een goede VPN om mee te torrenten.
Snelheid
Ik heb ProtonVPN’s snelheid getest op een groot aantal servers. De conclusie: de VPN is snel, maar kan niet tippen aan concurrerende diensten zoals NordVPN of ExpressVPN.
Zoals te verwachten is, krijg je met ProtonVPN een snellere service wanneer je voor een van hun duurdere abonnementen kiest. Dit komt omdat die servers minder vol zitten maar ook omdat je kunt profiteren van betere hardware.
Wanneer je via ProtonVPN verbinding zoekt met nabijgelegen servers, daalt je internetsnelheid met pak en beet 5%. Dit is uitstekend.
Echter, wanneer je verbinding maakt met landen als Japan, de VS en Australië, dan kan de snelheid met 35-50% omlaag gaan. Dit is niet slecht, maar komt niet in de buurt bij de eerdergenoemde VPN-diensten.
Gebruiksvriendelijkheid
ProtonVPN is niet een hele goede VPN voor beginners. Hun apps zien er onaantrekkelijk en rommelig uit, en het is duidelijk dat het bedrijf functionaliteit boven gebruiksvriendelijkheid plaatst.
De app is in wezen niet heel lastig te gebruiken, maar het is vaak niet duidelijk wat de verschillende labels betekenen als je nog geen ervaring met VPN’s hebt.
Verder werkt ProtonVPN in grote lijnen zoals andere VPN’s. Er is een grote knop die je verbinding laat maken met een server, en de app toont je informatie over de server waar je op dat moment mee verbonden bent. Je ziet je nieuwe IP-adres, hoeveel data je hebt gebruikt gedurende je sessie en live informatie over hoe vol de server zit.
Beschikbare platforms
ProtonVPN heeft apps voor MacOS, Windows, iOS en Android. Daarnaast hebben ze ook een volwaardige app voor Linux.
De app voor Windows heeft de meeste functionaliteit van al hun apps. Het heeft alle geavanceerde features, zoals een kill switch en split tunneling. De Mac-versie biedt geen split tunneling, en heeft ook geen WireGuard.
De Android app van ProtonVPN is een stuk uitgebreider dan de iOS app, en heeft de meeste features die de Windows versie ook heeft. Echter biedt de app geen kill switch.
De iOS versie van ProtonVPN is de moeite niet waard: het mist de meeste features van de andere apps. Als Apple-gebruiker zou ik ProtonVPN overslaan.
ProtonVPN heeft geen Smart DNS feature waarmee je video content kunt deblokkeren op apparaten zoals Apple TV of de Playstation 5.
Server locaties en landen
ProtonVPN heeft een relatief groot server netwerk van meer dan 1.200 servers verspreid over 54 landen. Dit zijn allemaal fysieke servers (geen virtuele) en ProtonVPN huurt deze servers van derde partijen.
Het is altijd beter wanneer VPN’s hun eigen servers bezitten, of in elk geval zoveel mogelijk van hun eigen servers bezitten. De reden is dat dit de kansen vermindert dat er data wordt gelekt of een server in beslag wordt genomen.
ProtonVPN heeft echter een aantal servers wel in hun eigen bezit. Deze maken deel uit van hun Secure Core netwerk. Deze servers zijn extra veilig, maar een nadeel is dat ze wel veel trager zijn dan hun andere servers.
ProtonVPN vertegenwoordigt vooral West-Europa, Zuid-Amerika en Noord-Amerika bijzonder goed als het aankomt op servers. Andere locaties zijn iets minder goed vertegenwoordig.
Jurisdictie en logbeleid
ProtonVPN claimt dat ze een zero-log beleid hebben. Echter, ik ben erachter gekomen dat ze wel verbinding tijden bijhouden. Dit is echter een zeer minimale manier van loggen, en heeft geen negatieve impact op je online veiligheid heeft.
De VPN is gevestigd in Zwitserland, wat een goed land is voor VPN’s. Een stuk beter dan de meeste landen in de EU of de Verenigde Staten. Zwitserland wisselt echter wel meer data uit met de rest van de wereld dan landen als Panama en de Britse Maagdeneilanden doen. Die laatste twee landen zijn betere plekken voor een VPN-bedrijf.
Privacy en security features
ProtonVPN is een van veiligere en privacy-gerichte VPN’s op de markt. Je kunt met de dienst op een betrouwbare manier je IP-adres verbergen, je data vergrendelen en je onlineactiviteiten verborgen houden voor derde partijen.
De dienst is een van de weinige VPN’s die hun apps open source hebben gemaakt en zich door een onafhankelijk audit bedrijf hebben laten toetsen.
Dit zijn de beveiliging features die ProtonVPN biedt:
Protocollen
- IKEv2/IPSec
- OpenVPN (TCP/UDP)
Encryptie
- AES-256
Beveiliging
- DNS lekkage blokkering
- First-party DNS
- IPV6 lekkage blokkering
- VPN kills switch
Geavanceerde features
- Ad blocker
- Split tunneling
- TOR via VPN-server
Klantenservice ProtonVPN
Voor een dure dienst als ProtonVPN zou je iets betere klantenservice mogen verwachten. Ze hebben een uitgebreide kennisbank en zijn te bereiken via email, maar bieden geen 24/7 live chat ondersteuning. De meeste premium diensten bieden dit laatste wel. Het feit dat dit ontbreekt bij ProtonVPN is frustrerend.
Wanneer je hen een bericht stuurt via email, kan het soms wel 3 dagen duren voordat je een respons krijgt. Dit is dusdanig lang dat je meestal beter af bent met het uitpluizen van hun kennisbank, waar je mogelijk weinig zin in hebt.
Dat gezegd hebbende is ProtonVPN’s klantenservice team zeer vriendelijk en capabel. Hoewel het even duurt, kun je er dus wel vanuit gaan dat ieder probleem waar je op stuit eenvoudig voor je opgelost gaat worden.
Kosten en niet-goed-geld-terug-garantie
De kosten van ProtonVPN vallen ons een beetje tegen. Kijkende naar hun 1-jarige abonnement bieden ze het volgende aan:
- Free. 0 euro per maand
- Basic. 4 euro per maand
- Plus. 8 euro per maand
- Visionary. 24 euro per maandag
Sluit je een tweejarig abonnement af, dan betaal je ongeveer 10% minder dan dit.
Hun Basic pakket is nogal beperkt, dus je zult al snel uitkomen bij hun Plus pakket. De kosten hiervan maken ProtonVPN met gemak een van de duurdere VPN’s op de markt.
ProtonVPN heeft een 30-daagse niet-goed-geld-terug-garantie, maar hier schort het nodige aan. Zo krijg je alleen het geld terug van je ongebruikte dagen. In de praktijk betekent dit dus dat je de dienst stevig aan de tand moet voelen de eerste paar dagen, en dan al moet besluiten of je de dienst aan wilt houden of niet.
Conclusie
Als privacy de voornaamste reden is om een VPN te kiezen, is ProtonVPN een uitstekende keuze. Het bedrijf doet iets wat praktisch geen andere VPN doet: hun technologie is open source. Daarnaast is ProtonVPN afkomstig van een van de meest gewaardeerde bedrijven in cybersecurity.
Voor streamen is ProtonVPN ongeschikt, in tegenstellen tot wat de dienst claimt. Je krijgt tot niet veel streaming diensten toegang en daarnaast zijn de snelheden qua streamen ondermaats.
Verder is ProtonVPN ook erg duur. Daarnaast bieden ze geen 24/7 live support, en missen handige features als SmartDNS. Deze keerzijdes zorgen er voor dat ProtonVPN een goede, maar geen geweldige VPN-dienst is.
Alternatieven op ProtonVPN
NordVPN doet qua beveiliging en privacy weinig onder voor ProtonVPN. Daarnaast kun je met deze dienst wel streamen. Ook hebben ze 24/7 live chat support. Lees meer in onze NordVPN review.