Private Internet Access review (2022)

Private Internet Access (PIA) is een prima VPN om mee te streamen, torrenten en veilig mee te internetten. De VPN is snel, goed beveiligd en heeft een uitgebreid server netwerk. PIA bevindt zich in de Verenigde Staten, wat privacy-technisch gezien jammer is. Maar de VPN-service slaat geen logs op en heeft een goede reputatie als het gaat om het beschermen van gebruikers data. Daarnaast is de dienst aantrekkelijk geprijsd.


Onze score:


PIA voordelen

 • Geverifieerd no-logs privacy beleid
 • Zeer snel op korte afstanden
 • Je kunt torrenten met iedere server
 • Werkt met de Amerikaanse Netflix en BBC iPlayer
 • Groot en veilig server netwerk

PIA nadelen

 • Geen Smart DNS tool
 • Gevestigd in privacy-onvriendelijk land (de Verenigde Staten)

PIA heeft uitstekende snelheden met lokale servers. Hun apps zijn eenvoudig te gebruiken, bevatten een kill switch (op alle platformen) en staan torrents toe op hun 35.000+ servers. De dienst werkt uitstekend op zowel desktop (Windows, MacOS en Linux) als mobiele apparaten (Android en iOS).

Verder maakt de dienst gebruikt van AES-256 versleuteling, en heeft het Perfect Forward Secrecy. Daarbij maakt de dienst gebruikt van protocollen zoals OpenVPN.

Ook op het gebied van streaming scoort PIA uitstekend. Je kunt het gebruiken met diensten zoals de Amerikaanse Netflix, Disney+ en BBC iPlayer. Maar bedenk: PIA ontgrendeld slechts 5 Netflix bibliotheken. Dit is minder dan de hoogst gewaardeerde Netflix VPN’s.

Private Internet Access biedt geen Smart DNS tool. Dat maakt het deblokkeren van content platformen op apparaten zoals Apple TV een stuk uitdagender dan wanneer met sommige andere VPN’s.

In deze Private Internet Access review lees je alles wat je over deze VPN moet weten.

PrijsVanaf €1.94 per maand
SnelheidTot 90% van originele snelheid
Zakelijk pakketNee
Netflix USAJa
Gelijktijdige verbindingenOnbeperkt
Servers35.000+ servers in 77 landen
JurisdictieVS
Werkt opWindows, Mac, iOS, Android, Linux
VPN protocollenIKEv2/IPSec, L2TP/IPSec, OpenVPN, PPTP
Geld-terug garantie30 dagen

Netflix doet erg hun best om VPN’s te blokkeren, maar PIA weet goed de belangrijkste blokkades te omzeilen. De VPN-service geeft je toegang tot de Amerikaanse, Britse, Italiaanse, Franse, Duitse en Japanse Netflix bibliotheken. Voor de meest consistente ervaring, zorg dat je verbinding maakt met hun voor streaming geoptimaliseerde servers.

Hiernaast kun je met PIA ook toegang krijgen tot streaming diensten zoals Disney+ en BBC iPlayer.

Naast streaming leent PIA zich eveneens uitstekend voor torrenting. Doordat de VPN geen logs opslaat, snelle upload snelheden heeft en port-forwarding biedt, is het een populaire VPN onder torrent gebruikers. Je kunt PIA gebruiken met torrent clients zoals BitTorrent, uTorent, Transmission en Deluge.

Daarnaast staat PIA P2P en file-sharing toe op al hun servers. Dit geldt voor lang niet iedere VPN-service.

PIA blinkt qua snelheid vooral uit als het om servers gaat die dicht bij je zijn. Het snelheidsverlies ligt in de meeste gevallen dan tussen de 2 en 5%. Echter, de service begint enigszins te protesteren wanneer je met een server aan de andere kant van de wereld verbindt, zoals in Azië. In dat geval kunnen de snelheden met tussen de 50 en 90% afnemen.

Hoewel PIA’s verre afstand servers zeker niet tot de elite behoren, zijn ze in ieder geval wel snel en consistent.

Echter, is het belangrijk voor je een echt snelle VPN te hebben, dan is PIA waarschijnlijk niet de beste keuze. In dat geval is een VPN als NordVPN een betere optie.

De apps van Private Internet Access zijn eenvoudig te gebruiken voor beginners, zien er aantrekkelijk uit en bieden genoeg geavanceerde features voor de meer ervaren gebruikers.

Daarnaast bieden PIA’s apps een lichte en donkere modus, instellingen om de app te lanceren wanneer je je systeem aanzet en verschillende taalinstellingen.

PIA biedt native apps voor ieder groot platform. Denk aan Windows, MacOS, Linus, Android en iOS.

Daarnaast kun je PIA op 10 apparaten gelijktijdig gebruiken. Dit is twee keer zoveel als bij de meeste concurrerende VPN-diensten.

PIA biedt browser extensies voor Chrome, Firefox, Opera en een toegewijde app voor Amazon Fire Stick.

Een domper: PIA heeft geen Smart DNS tool. Dus als Apple TV-gebruiker zal je de VPN op je router moeten installeren. 

Er bestaat geen VPN die een groter server netwerk geeft dan PIA. In totaal beschikt de dienst over meer dan 35.000 servers in 100 steden in 77 landen.

Het grote voordeel hiervan is dat PIA gebruikers uitgesmeerd zijn over een groot aantal servers. Dit zorgt voor een consistente verbinding snelheid en een over het algemeen betere performance.

PIA is – in vergelijking met veel andere VPN’s – behoorlijk evenredig uitgespreid over de wereld:

 • Europa: 41 landen
 • Azië: 18 landen
 • Noord-Amerika: 6 landen
 • Afrika: 5 landen
 • Zuid-Amerika: 5 landen
 • Oceanië: 2 landen

In de praktijk betekent dit dat waar wereld je je ook bevindt, je altijd wel een PIA server moet kunnen vinden die in de buurt zit.

Private Internet Access slaat geen gebruikers logs op. Dit is meerdere keren in de praktijk bevestigd: bijvoorbeeld toen in Rusland een aantal van hun servers in beslag werden genomen.

Het enige wat PIA opslaat is je emailadres en betaalgegevens, wat gebruikelijk is onder VPN-providers.

PIA bevindt zich in de Verenigde Staten. Dit wordt gezien als een van de minst gunstige landen om een VPN te vestigen, gezien de schaamteloze schending van privacy-rechten.

Over het algemeen raad ik je af een VPN te kiezen die in een land als de VS bevestigd is. Echter, wat in PIA’s voordeel pleit is dat het een geverifieerd no-logs beleid heeft. Hierdoor kan de Amerikaanse overheid niets doen betreft de data van PIA – omdat deze data er simpelweg niet is.

PIA is een ontzettend veilige VPN. De protocollen waar het gebruik van maakt zijn:

 • IKEv2/IPSec
 • L2TP/IPSec
 • OpenVPN (TCP/UDP)
 • Wireguard

Daarnaast ondersteunt de dienst AES-128 en AES-256 versleuteling.

Onder hun beveiligings features vind je:

 • DNS lekkage blokkering
 • First-party DNS
 • Kill switch
 • IPV6 leak blocking
 • Ondersteunt TCP Port 443
 • WebRTC lekkage blokkering

Verder heeft de dienst geavanceerde beveiligings features zoals Ad Blocker en Split Tunneling.

De klantenservice van PIA doet niet veel onder voor die van duurdere VPN-diensten. Je krijgt toegang tot een uitgebreide kennisbank en 24/7 live chat ondersteuning. Live chat is te vinden rechtsonder in hun website.

Zodra je verbonden met een van medewerkers, zou het je niet langer dan een paar minuten moeten duren voordat je probleem opgelost is. Hun supportteam is goed opgeleid, competent en efficiënt.

Er hangt een zeer aantrekkelijk prijskaartje aan PIA. Het is een van de goedkopere VPN diensten op de markt. 

Je kunt maandelijks of jaarlijks betalen. Ik raad je maandelijks niet aan omdat dit vele malen duurder uitpakt dan wanneer je een jaarlijks contract afsluit.

PIA biedt een 30-daagse niet-goed-geld-terug-garantie.

PIA is een aantrekkelijk geprijsde VPN niet op geen enkel front echt tekortschiet. De dienst is snel (vooral op korte afstanden), biedt veel streaming mogelijkheden en is veilig te gebruiken. Ook kun je er goed mee torrenten.

Een aanmerking: de VPN bevindt zich in de Verenigde Staten. Niet een goed land als het gaat om privacy. Echter is het zo dat PIA geen logs opslaat.

Hoewel PIA een prima VPN is, is er binnen dezelfde prijsklasse een betere VPN te vinden.

Alternatieven op PIA

In dezelfde prijsklasse als PIA vind je Surfshark. Zoals je in onze Surfshark review kunt lezen, doet deze VPN op de meeste fronten net ietsje beter dan PIA. Zoek je een goede budget-VPN, kijk dan eerst nog even naar Surfshark.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *