Online geld verdienen: 8 bewezen manieren

geld verdienen online

Je kunt op talloze manieren online geld verdienen. Nu zijn deze sommige van deze manieren effectiever en sneller dan anderen. Je kunt online geld verdienen door een business te starten, werk te verrichten voor een opdrachtgever en alles daar tussenin.

Sommige manieren om online geld te verdienen zijn interessant als bijverdienste, terwijl anderen na verloop van tijd als fulltime inkomen kunnen dienen.

En dan zijn er ook nog manieren om geld te verdienen die nooit de moeite zijn (deze ga ik ook bespreken).

Laten we beginnen!  

1. Bied je diensten aan op een freelancer platform

Online geld verdienen met Fiverr

Een van de meest toegankelijke manieren om online geld te verdienen, is door je werk aan te bieden op een freelancer platform. Er zijn talloze bedrijven die freelancers zoeken om kleine opdrachten online voor ze op te knappen.

Hier zijn een aantal voorbeelden van platforms waar je online opdrachten kunt vinden:

 • Fiverr.com
 • 99designs.com (puur voor graphic design)
 • Freelance.nl
 • Freelancer.nl
 • Hoofdkraan.nl

Fiverr.com is ’s werelds grootste marktplaats voor digitale diensten. Je kunt hier geld verdienen als grafisch ontwerper, designer, programmeur, content schrijver of voice-over artiest. Je bepaalt zelf je tarieven.

Diensten die je kunt aanbieden

Als het je interessant lijkt online freelance werk te doen, is de vraag wat je precies gaat aanbieden. Als je een praktische opleiding volgt zoals grafisch ontwerp is het antwoord hier waarschijnlijk voor de hand liggend.

Maar laten we ervan uitgaan dat je uitgangssituatie totaal anders is. Wat nou als je in je studie of werk geen harde skills hebt opgedaan waar een online markt voor is?

Hoe vind je dan iets wat je kunt doen? Uiteindelijk wil je bij een vaardigheid uitkomen wat op het snijvlak valt van je natuurlijke talenten, interesses, en verdienpotentieel. Een goed startpunt zijn is te kijken welke diensten er op een platform al worden aangeboden en welke je aanspreken.

Pik er een handjevol uit en lees vervolgens blogs en bekijk YouTube filmpjes over het onderwerp om te bepalen welke vaardigheid (of vaardigheden) je wilt leren.

Hier zijn alvast een paar suggesties:    

 • WordPress development. Deze vaardigheid is betrekkelijk eenvoudig op te pikken. Het internet staat propvol met WordPress handleidingen. Je kunt er waarschijnlijk binnen een weekend achter komen of WordPress sites maken iets voor jou is.
 • Webdesign. Sluit goed aan bij de bovenstaande suggestie. Een goede introductie tot het onderwerp is deze handleiding.
 • Copywriting. Dit is ook een laagdrempelige vaardigheid die door de meeste mensen relatief gemakkelijk te leren is. In tegenstelling tot creatief schrijven, is copywriting onderhevig aan een stel redelijk vastgepinde regels. Die kan ieder mens leren. Als beginpunt, bekijk hier onze copywriting handleiding.    

Opstarttijd: Het kan eventjes duren voordat je je eerste klus te pakken hebt.
Moeilijkheidsgraad: Laag zolang je over de benodigde vaardigheden beschikt.
Verdienpotentieel: tot 4.000 euro per maand.  
Tijd tot eerste betaling: nadat je je eerste klus hebt afgerond krijg je je geld meestal binnen 10-14 dagen. Die eerste klus vinden kan echter een paar weken of een paar maanden duren.

Belangrijk om aan te denken:

 • Je diensten aanbieden op een online platform is competitief. De platforms zijn de laatste jaren dusdanig populair geworden dat het even kan duren voordat je je ertussen wurmt.
 • Wanneer je precies wordt uitbetaald kan per platform verschillen. Wees je er bewust van wat de exacte regels hieromheen zijn voordat je begint.

Benodigdheden:

 • Freelancer platforms hebben minimale leeftijdsvereisten. Fiverr is hier waarschijnlijk het meest coulant in: je moet minstens 13 zijn.

2. Start een blog

Het beginnen van een blog kan levens veranderend zijn. Dat was het in elk geval voor mij. Een paar jaar na het starten van een aantal blog projecten haal ik er een fulltime inkomen uit.  

Dat gezegd hebbende hoef je een fulltime inkomen niet als uitgangspunt te hebben. Talloze mensen runnen een blog in hun vrije tijd en verdienen er een paar 100 euro per maand mee als bijverdienste.

In deze blog handleiding laat ik je stap voor stap zien hoe een blog begint met WordPress. Niet alleen laat ik het technische gedeelte zien, maar ik bespreek ook hoe je geld kunt verdienen met bloggen en hoe je bepaalt waar je over moet schrijven. Je kunt een blog binnen een dagdeel online hebben staan.

Manieren om met een blog geld te verdienen

 • Affiliate marketing. Promoot producten en plaats links naar deze producten op je blog. Wanneer een bezoeker via een link van jou iets koopt, ontvang je een percentage van het aankoopbedrag. Meer over affiliate marketing in onze handleiding.   
 • Advertenties. Gebruik een advertentienetwerk zoals Google Ads om geautomatiseerde advertenties op je blog te plaatsen. In gunstige gevallen verdien je zo’n 30 euro per 1000 bezoekers.  
 • Gesponsorde artikelen. Veel bedrijven brengen hun producten aan de man via blogs. Neem contact op met een bedrijf wat producten verkoopt die aansluiten bij jouw doelgroep, en biedt ze aan een blog artikel aan hun product te wijden voor geld.

Voor meer ideeën om geld te verdienen met je blog, bekijk dit artikel.

Opstarttijd: een blog online krijgen kan je lukken binnen een dagdeel. Het toevoegen van de eerste artikelen kost je waarschijnlijk een week.
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld. Iedereen kan een blog beginnen, maar een blog tot een succes maken vereist veel doorzettingsvermogen en tijd.
Verdienpotentieel: tot 100.000 euro per maand. In heel zeldzame gevallen meer. Het mooie is dat er niet echt een plafond zit aan je verdienvermogen omdat je niet je tijd inwisselt voor geld (zoals je wel doet als freelancer bijvoorbeeld).
Tijd tot eerste betaling: voor je je eerste euro’s met bloggen verdient ben je meestal 3 tot 6 maanden verder. Vervolgens wacht je meestal een maand of meer tot de daadwerkelijke uitbetaling van het affiliate programma.  

Belangrijk om aan te denken:

 • Voor deze manier van online geld verdienen heb je geduld nodig. Meestal kan het met gemak een jaar kosten voordat je, zeg, 1.000 euro per maand met je blog verdient.
 • Consistentie is the name of game. Je enthousiasme om te blijven schrijven gaat meestal na enkele maanden aanzienlijk afzwakken. Vooral omdat het zolang duurt om resultaten te boeken. Het is zaak om door te blijven zwoegen, zelfs als het je op een punt tegen begint te staan.   

Benodigdheden:

3. Begin een webshop

Als je een webshop start neem je het op tegen giganten als bol.com en Amazon. Het is niet super eenvoudig er tussen te komen, maar het is mogelijk.

Het zal lastig worden te concurreren op prijs, maar je kunt je wel onderscheiden met een gespecialiseerd, kwalitatief hoogstaand aanbod.

Om je een voorbeeld te geven. Enkele jaren terug was ik zoek naar nieuw, luxe beddengoed. Sites als bol.com en Wehkamp boden geen soelaas. Toen stuitte ik na een tijd zoeken op Suite702.com, een kleine webshop gespecialiseerd in bed- en bad textiel.

Suite702 webshop

Dat was precies wat ik zocht. Sindsdien zijn ze m’n go-to webshop voor beddengoed.

Zo heb ik nog een andere kleine, gespecialiseerde webshops waar ik bij terug blijf komen voor specifieke producten.

Opstarttijd: 3-6 maanden.
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot moeilijk. In tegenstelling tot een blog moet je hier aan veel meer dingen denken: klantenservice, distributiekanalen, supply chain, etc. 
Verdienpotentieel: meerdere tonnen per maand, al kan dit vele jaren duren.
Tijd tot eerste betaling: je kunt binnen de eerste dagen van lancering al verkopen maken. Als je een dienst als Stripe gebruikt, moet je vervolgens 7 dagen wachten voordat het geld op je rekening wordt gestort.

Belangrijk om aan te denken:

 • Van alle manieren online geld te verdienen in dit overzicht, is een succesvolle webshop runnen waarschijnlijk het moeilijkst. Om je te helpen hebben we een paar handleidingen geschreven: begin een webshop en webshop maken met WooCommerce.
 • Het is slim om klein te beginnen. Voordat je tig verschillende producten in gaat kopen en proberen te verkopen, probeer het eerst met 2 of 3.

Benodigdheden:

 • Webshop software. Reken erop dat je aan het draaien van je webshop per maand 5 tot 30 euro kwijt bent, afhankelijk van de software die je gebruikt.
 • Het is handig je vrij snel na het lanceren van je webshop je in te schrijven bij de KvK.

4. Verkoop producten via bol.com of Amazon

Je kunt producten verkopen via de partner platforms van webshops zoals bol.com of Amazon. Je hoeft alleen commissiekosten te betalen voor je verkochte artikelen.

Het verkopen van producten via een bestaande webshop als bol.com of Amazon heeft een paar voordelen ten opzichte van het runnen van je eigen webshop:

 • Je hoeft je niet druk te maken over de techniek
 • Je krijgt direct toegang tot een bestaand publiek

Overigens kun je er ook altijd voor kiezen je producten zowel op een bestaand ecommerce platform als op je eigen webshop te verkopen.

Opstarttijd: een paar uur, afhankelijk van hoeveel producten je wilt verkopen.
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.
Verdienpotentieel: tot een ton per maand.  
Tijd tot eerste betaling: je zou je eerste product verkoop binnen een paar weken kunnen maken. Je wordt uitbetaald op de eerste dag van elke maand over de voorgaande maand.

Belangrijk om aan te denken:

 • Producten die je verkoopt moeten binnen een van de vastgestelde productcategorieën van het platform passen.
 • Producten die je verkoopt moeten voldoen aan bepaalde logistieke regels. Denk aan het hebben van een retail verpakking, dat artikelen niet gepersonaliseerd mogen zijn en dat levensmiddelen minstens 100 dagen houdbaar moeten zijn.

Benodigdheden:

 • Een bol.com Partner of Amazon seller account
 • Je moet minstens 18 jaar oud zijn.

5. Word een leraar online

Je kunt een 1-op-1 online leraar worden voor bijna alles. Een populaire mogelijkheid is om iemand een taal te leren, maar andere opties zijn online bijles geven in wiskunde of een instrument te leren bespelen.

Een voorbeeld van een platform waar je online Nederlands kunt geven is Lingoci. Hier verdien je €17 voor een les van 55 minuten.

TutorMe en Teacheron zijn voorbeelden van algemene leerplatformen.     

Opstarttijd: een paar uur.
Moeilijkheidsgraad: laag.
Verdienpotentieel: tot 3.000 euro per maand.  
Tijd tot eerste betaling: de meeste leerplatformen betalen één keer per maand uit.

Belangrijk om aan te denken:

 • De meeste leerplatformen vereisen een vorm van bewijs dat je gekwalificeerd bent om les te geven in het onderwerp waar je les in wilt geven. Dit bewijs komt meestal in de vorm van een test of een diploma.
 • Als je internationaal online les wil geven, houd dan rekening met verschillen in tijdzone.  

Benodigdheden:

 • Kennis in het onderwerp waar je les in wilt geven.
 • Bewijs dat je gekwalificeerd bent.

6. Online geld verdienen met YouTube

Het starten van een YouTube kanaal heeft veel overeenkomsten met het starten van blog. Je moet content weten te maken die vermaakt, informeert of beide doet, en het helpt enorm om een content planning te hebben.  

Veel online ondernemers doen overigens beiden: ze bieden hun content zowel in het geschreven woord aan als in video-formaat.

Het beste is om een YouTube kanaal op te zetten rondom één niche. Op die manier kun je een loyale groep fans aantrekken die zich op je kanaal abonneren, waardoor je geld kunt verdienen aan een steeds groter wordende groep fans. Je kunt video handleidingen maken, producten recenseren, maatschappelijke kwesties bespreken – de mogelijkheden zijn eindeloos.

Geld verdienen met YouTube

YouTube is een fantastische manier om geld te verdienen omdat de concurrentie relatief laag is. Hier bedoel ik relatief laag ten opzichte van het maken van een blog.

Terwijl ik deze woorden tik zit ik hier in m’n trainingsbroek, een oud t-shirt en een ongeschoren gelaat. Ik weet dat ik m’n online inkomen aanmerkelijk zou kunnen verhogen voor YouTube aan te boren. Maar ik vertik het. Ik ben te lui om te verdiepen in de juiste apparatuur (camera en microfoon), editing, presentatie vaardigheden en al het andere wat komt kijken bij het maken van goede YouTube video’s.

Ik weet dat veel andere bloggers hetzelfde in de race zitten. Ze weten dat er talloze kansen liggen binnen YouTube, maar zijn te laks om de sprong te wagen.

Er is bijna geen barrière tot het eruit rammen van een blog artikel – bij een goede video komt veel meer kijken.   

En daar liggen dus kansen voor zij die wel de moeite willen doen.

Opstarttijd: een paar uur.
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot hoog.
Verdienpotentieel: tot 100.000 euro per maand. In heel zeldzame gevallen meer – veel meer zelfs. Bijvoorbeeld, de 10-jari Ryan Kaji verdient tientallen miljoen per jaar (!) met het praten over speelgoed.  
Tijd tot eerste betaling: Het kan enkele maanden duren voordat je je eerste euro’s binnenhaalt. YouTube betaalt maandelijks.

Belangrijk om aan te denken:

 • Je hebt minstens 1.000 abonnees nodig voordat je geld kunt verdienen.
 • Net als met bloggen is ook geld verdienen met YouTube iets voor de lange adem. Je kunt ervan uit gaan dat je maandenlang zult moeten ploeteren zonder verdiensten of zelfs maar kijkersaantallen die ergens over gaan.
 • Naast advertenties, kun je ook affiliate links aan je video beschrijvingen toevoegen voor extra inkomsten.

Benodigdheden:

7. Verhuur een kamer op Airbnb

Als je een vrije kamer hebt, kun je die verhuren via Airbnb. Dit kan flink wat opleveren.

In Rotterdam betaal je als gast al tussen de 50 en 100 euro per nacht voor een kamer in iemands huis. Verhuur je extra kamer voor een week in de maand, en je vergroot je maandelijkse inkomen makkelijk met een paar 100 euro.

Bijkomend voordeel: je houdt er mogelijk nieuwe internationale vrienden aan over.  

Opstarttijd: wanneer je je kamer op Airbnb plaatst, duurt het 72 uur voordat hij online staat.
Moeilijkheidsgraad: makkelijk.
Verdienpotentieel: gemiddeld tot 3.000 euro per maand
Tijd tot eerste betaling: Airbnb betaalt je 24 uur nadat je gasten hebben ingecheckt.

Belangrijk om aan te denken:

 • Foto’s zijn alles. Zorg dat je kamer er zo aantrekkelijk mogelijk uit ziet.
 • Denk goed na over het annuleringsbeleid wat je wilt voeren en communiceer je huisregels duidelijk van tevoren.
 • Hou lokale wetgeving in de gaten qua het op korte termijn verhuren van een kamer. Zo heb je in Amsterdam sinds 2021 een vergunning en registratienummer nodig.
 • Je moet in de meeste gevallen belasting betalen over het huurinkomen dat je verkrijgt.

Benodigdheden:

 • Een Airbnb account.
 • Een kamer die je wettelijk mag verhuren.

8. Verkoop stock foto’s

Als fotografie je goed ligt, kun je foto’s verkopen op stock foto websites zoals Shutterstock of iStockPhoto.

Het aantrekkelijke is dat wanneer je je foto’s hebt geüpload, je er vervolgens nog maanden of jarenlang aan kunt verdienen. Kosten per verkochte foto zijn meestal rond de 10 cent.  

Een waarschuwing: voor de meeste fotografen is dit geen vetpot. Dit is een van de dingen die mensen eerder doen uit liefde voor de bezigheid, dan het verdienpotentieel.

Opstarttijd: een paar weken.
Moeilijkheidsgraad: hoog.
Verdienpotentieel: in de meeste gevallen een paar 100 euro per maand, hoewel een enkeling er een fulltime inkomen aan verdient.
Tijd tot eerste betaling: een paar maanden. Ieder platform heeft een ander beleid rondom betalingstermijnen, maar meestal word je maandelijks betaalt.

Belangrijk om aan te denken:

 • In stock fotografie gaat het allemaal om de aantallen. Verwacht niet dat je met een handjevol foto’s zoden aan de dijk gaat zetten. Je moeten honderden, zo niet duizenden foto’s uploaden om enigszins te kunnen verdienen.
 • Sommige fotografen vinden het verkopen van stock foto’s verschrikkelijk. En niet alleen vanwege de lage verdiensten (terwijl ze duizenden euro’s in apparatuur hebben gestoken). Een andere reden is dat stock foto’s meestal generiek en emotieloos van aard moeten zijn. Niet de leukste foto’s om te schieten.
 • Het uploaden van foto’s op meerdere platforms en de juiste keywords toevoegen kost veel tijd.
 • De concurrentie is moordend. Je moet echt een goede fotograaf zijn en daar bovenop massa’s aan foto’s uploaden.

Benodigdheden

 • Een spiegelreflexcamera. Telefoon foto’s worden meestal niet geaccepteerd.
 • Een account op Shutterstock, iStockPhoto en andere sites waar je je foto’s op kwijt wilt.

Nog 4 ideeën om online geld te verdienen

Mocht je met bovenstaande suggesties nog niet op het gouden idee voor jou zijn gestuit, dan zijn hier nog 4 manieren om online geld te verdienen. 

 1. Verkoop spullen op Marktplaats. Waarschijnlijk de aller makkelijkste methode. Kijk om je heen naar waardevolle spullen die je niet of bijna niet gebruikt. Vaak kun je er op Marktplaats nog een aardig bedrag voor krijgen.
 2. Wordt een TikTok consultant. Als je behoort tot Gen Z dan is de kans groot dat je een TikTok gebruiker bent. Bedrijven worden in de regel geleid door mensen die niks van TikTok snappen. Wel begrijpen deze (oude) mensen dat TikTok een waardevol marketing kanaal kan zijn. Spring in de bres en leg deze dinosaurussen uit hoe TikTok precies werkt en hoe ze het voor hun bedrijven in kunnen zetten.
 3. Start een Twitch stream. Als je aardig kunt gamen en je hebt een geestige persoonlijkheid, dan kun je geld verdienen door een Twitch stream te starten. Film jezelf terwijl je gamet en bouw een Twitch publiek op.
 4. Pas op de dieren van andere mensen. Denk bijvoorbeeld aan het uitlaten van honden, wat wordt gefaciliteerd door een platform als Hondjeuitlaten.nl. Dit platform brengt honden eigenaren die niet genoeg tijd hebben voor hun hond en dierenvrienden die een extra zakcentje willen verdienen bij elkaar.

Wat zijn géén goede manieren om online geld te verdienen?

Er zijn talloze manieren om online geld te verdienen die verre van optimaal zijn. Het komt er op neer dat ze te risicovol zijn, de concurrentie te groot is, of dat er simpelweg geen droog brood mee te verdienen is.

Crypto currency verhandelen

Het maakt niet uit of je gelooft dat crypto de toekomst van geld is, of dat je denkt dat het een piramidespel zo groot is dat het Bernie Madoff laat blozen. Maar dit zijn momenteel de feiten rondom crypto:

 • Als betaalmiddel kun je het (bijna) nergens voor gebruiken
 • Als asset klasse produceert het niets (waardoor de intrinsieke waarde op 0 ligt)
 • Ondanks dat crypto in de echte wereld geen doel of nut heeft behalve fungeren als speculatieve investering, verbruikt het meer stroom dan een groot Europees land

Daarnaast is Bitcoin (de grootste cryptomunt) is de laatste maanden in waarde gehalveerd waardoor de meeste mensen die er in zijn gestapt nu in het rood staan.

Bitcoin prijs

We zitten momenteel in wat je gerust een crypto crisis kunt noemen, met crypto currencies die naar beneden storten, stable coins die omvallen, en massaontslagen bij crypto trading platforms. 

Veel crypto influencers zullen je zeggen dat er geen beter moment is om in crypto te investeren dan nu. Ik en vele sceptici met mij zeggen dat dit zeer onverstandig is (zowel nu als in de toekomst).

Het is mogelijk geld te verdienen door in crypto te handelen. Het is eveneens mogelijk geld te verdienen door een casino binnen te lopen en een zak met geld op rood te wedden bij de roulette tafel. Dat het kan, wil niet zeggen dat het een goede manier is.

Als je het met alle geweld doen wilt, hou je verwachtingen dan laag. Stop alleen geld in crypto wat je bereid bent te verliezen (en niet, zoals sommigen, al hun spaargeld).

Online enquêtes invullen

Het klinkt aantrekkelijk: je vult enquêtes in online en wordt ervoor betaalt. Het enige wat je hoeft te doen is je mening te geven. Dit is iets wat ieder mens kan (en graag doet).

Het probleem is alleen dat online enquêtes praktisch niets opleveren.

Enquête platforms bedienen zich van handige psychologische trucjes zoals punten in plaats van geld aanbieden. Slim, want niemand wordt warm van een vergoeding van 5 cent voor het invullen van een enquête. Terwijl 1.000 “punten” onbewust toch als een aantrekkelijke vergoeding aanvoelt.  

Onderstaande review van Toluna spreekt wat dat betreft boekdelen:

Toluna review

Deze gebruiker heeft na jaren enquêtes invullen 125.000 punten verzamelt, die, jawel, precies 30 euro waard zijn. Vervolgens lukt het deze persoon ook nog niet eens deze punten te verzilveren.

Een blogger is enkele jaren terug met Toluna in de weer gegaan en kwam erachter dat het uurtarief uitkomt op 74 cent. Een 12-jarige krantenbezorger verdient gemiddeld meer dan 5 keer zoveel dan dat.

Het zou me verbazen als er een zowel saaiere als minder lucratieve manier van online geld verdienen bestaat dan enquêtes invullen.        

Geld verdienen met spelletjes

Tijdens de pandemie werd Axie Infinity een behoorlijke hit. Vooral in landen als de Filipijnen, waar mensen een fulltime inkomen wisten te trekken uit het spelen van dit op crypto-gebaseerde online spel.

Geld verdienen met online spelletjes klinkt aantrekkelijker dan enquêtes invullen. Het zou op z’n minst minder saai moeten zijn. En in theorie is het rendabeler: de beste Axie Infinity spelers verdienden in de hoogtijdagen van het spel rond de 4 euro per uur er mee.  

Maar uiteindelijk laten dit soort spellen, en andere spellen die in de toekomst gaan verschijnen, vroeg of laat dezelfde problemen zien:

 • De in-game economie in deze games is gebaseerd op gebakken lucht waardoor de boel vroeg of laat volledig inklapt
 • Om “veel” te kunnen verdienen (en let op, we hebben het hier nog steeds over 4 euro per uur) moet je tot de top behoren

De conclusie ook hier is duidelijk: the juice ain’t worth the squeeze.

Online casino’s/gokken

Deze spreekt voor zich.

Kijk, als het je het doet voor de lol en je ontspanning, neem dan gerust deel aan een van de vele online casino’s of goksites die het wereldwijde web rijk is.

Maar verwacht niet dat je er op den duur welvarender uit zal komen dan je erin ging.

Dropshipping

Begrijp me niet verkeerd: dropshipping is nog steeds zeer lucratief voor sommige ondernemers.

In Nederland wordt het door extra wet- en regelgeving echter steeds ingewikkelder om er nog een goede boterham mee te verdienen. Van de KvK:

Nederlandse dropshippers die verkopen aan particulieren moeten sinds 1 juli 2021 met de volgende wijzigingen rekening houden: Geen btw-vrijstelling. Voor pakketjes van buiten de EU met een waarde van maximaal 22 euro geldt geen btw-vrijstelling meer. Er is altijd btw verschuldigd in het EU-land van bestemming.

Daarnaast is het een model wat geen waarde toevoegt voor de eindconsument. Steeds meer mensen komen daarachter. Tel daar de intensievere wet- en regelgeving bovenop en ik voorspel geen rooskleurige toekomst voor dropshipping.

Hoe vind je de beste manier voor jou om online geld te verdienen?

Ik heb in dit artikel de (wat mij betreft) beste en (over het algemeen) meest toegankelijke manieren beschreven om online geld te verdienen. Misschien heb je er iets tussen kunnen vinden wat je aanspreekt, maar misschien twijfel je tussen een paar mogelijkheden.  

Het kan helpen jezelf dit soort vragen te stellen:

 • Verwacht je direct resultaat? Of een garantie op resultaat? Dan doe je er onverstandig aan een blog, webshop of YouTube kanaal te beginnen. Het kan maanden duren voordat je je eerste euro’s verdient. Bovendien zijn er talloze blogs en webshops die niet of bijna niet van de grond komen.
 • Sta je open voor het op doen van nieuwe vaardigheden? Voor de meeste methodes in dit overzicht moet je iets kunnen. Vaak betekent dit dat je nieuwe vaardigheden op moet doen of oude vaardigheden bij moet slijpen. Heb je hier geen zin in of tijd voor, dan worden je mogelijkheden beperkt. Je zal dan moeten kijken naar klusjes opknappen op Fiverr zoals data van het ene Excel bestand kopiëren naar een ander bestand. Wil je een succesvolle blog starten, dan moet je jezelf aan leren te schrijven voor het internet, je verdiepen in webdesign en SEO leren. Dit kost allemaal ontzettend veel tijd.
 • Hoeveel tijd ben je bereidt te investeren? Klusjes op Fiverr kun je sporadisch doen met een tijdsbesteding van een paar uur per week. Om een webshop te draaien is het realistisch te rekenen op 10-15 uur werk per week.
 • Ben je bereidt om geld te investeren? Zelf voor iets eenvoudigs als een blog ben je een paar euro per maand kwijt op z’n minst. Voor YouTube heb je meestal minstens een goede microfoon nodig.
 • Wat is je tolerantie voor risico? Wanneer je je tijd inruilt voor geld (zoals op Fiverr) is je risico miniem. Begin je echter een YouTube kanaal of webshop, dan heb je de kans maanden later dat de boel flopt en je met lege handen staat. Bij een YouTube kanaal heb je dan hooguit tijd verspilt, terwijl je met een gefaalde webshop duizenden euro’s armer kunt eindigen.

Hiernaast raad ik je aan goed te graven in jezelf en eerlijk te zijn over waar je natuurlijke interesses en talenten liggen.

Bijvoorbeeld, ik schreef al voor websites in m’n tienerjaren en heb me in m’n carrière onder andere met UX design beziggehouden. Daarnaast ben ik al jaren aan het ondernemen. Gooi die verschillende ingrediënten bij elkaar en je hebt een vruchtbaar uitgangspunt voor een blog zoals Start24.

Het was een natuurlijke stap voor me.

Als jij een extraverte persoonlijkheid hebt en geniet van, zeg, openbaar spreken, dan ligt iets als het starten van een YouTube kanaal je misschien uitstekend.  

Hoe zit het met passief inkomen verdienen online?

Google passief inkomen en je ziet 372.000 resultaten. Het is een concept wat duidelijk tot de verbeelding spreekt.

Simpel gezegd is passief inkomen een geldstroom waar je niet direct voor hoeft te werken. Bijvoorbeeld, als ik nu m’n laptop dicht klap en de rest van de week geen vinger meer uitsteek, zullen Start24 en m’n andere websites geld blijven verdienen.

Hiertegenover staat een actief inkomen. Zo deed ik in het verleden wel eens vertaalwerk waarvoor ik per uur betaald werd. Vertaalde ik niks, dan verdiende ik niks.

Je kan je indenken dat passief inkomen mijn voorkeur heeft, maar ik moet een aantal kanttekeningen zetten bij de term “passief.”

Allereerst zal je meestal jaren keihard ploeteren om een behoorlijke passieve inkomensstroom aan te boren – of dat nou via een blog is, een YouTube kanaal, of wat dan ook.

Maar het is niet zo dat je daarna op je lauweren kan rusten.

Passief inkomen strand
Dit is niet hoe het dagelijks leven van iemand die passief inkomen verdient eruit ziet…

Hoewel ik m’n laptop dicht kan doen en misschien een maand – of misschien een paar maanden – m’n inkomen vast zou kunnen houden, gaat het na verloop van tijd eroderen. Er is altijd concurrentie die zal proberen m’n posities in Google over te nemen. Daarnaast hecht Google minder aan (en dit is terecht) sites die niet up-to-date worden gehouden door hun eigenaren.

Ik kan misschien m’n voet iets van het pedaal afnemen met een succesvolle site in vergelijking met het begin, maar feit blijft dat je in een competitieve markt altijd hard zal moeten blijven werken. Doet dit niet, en je wordt vanzelf na verloop van tijd weggevaagd.

Niettemin is een passieve inkomstenstroom iets zeer aantrekkelijks om naar te streven. Bovendien kun je passieve inkomstenstromen altijd combineren met een actieve inkomstenstroom (zoals een vaste baan).

Laat je alleen niet misleiden door snel pratende YouTubers die je de sleutel tot passief inkomen beloven via een of andere cursus. Ze zullen de moeite die ermee gepaard gaat meestal onder het tapijt schuiven.

Conclusie

Hoewel er talloze manieren zijn om online geld te verdienen, zijn niet al deze manieren gelijk geschapen. Met sommige manieren kun je per direct geld verdienen, terwijl je met anderen een paar maanden of langer moet wachten. Bij de ene manier werk je voor een ander, en bij de andere werk je voor jezelf.

Sommige manieren om online geld te verdienen zijn waardeloos. Vul bijvoorbeeld online enquêtes in, en je komt uit op een uurtarief van minder dan een euro (minder dan een twaalfde van het minimum uurloon). Investeren in crypto kun je beter gokken met crypto noemen. Net als gokken in een casino komen de meeste mensen er uiteindelijk berooid van af.

Kies een manier van online geld verdienen die op het snijvlak ligt van je interesses, talenten en vraag vanuit de markt. Schroom je niet om met verschillende dingen te experimenteren.

Als je nog vragen hebt over geld verdienen online of je eigen ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een bericht achter.  

Veelgestelde vragen

Wat zijn de snelste manieren om online geld te verdienen?

De snelste manier om online geld te verdien online zijn: voer werk uit voor bedrijven op een platform als Fiverr, geef online les, verhuur een extra slaapkamer via Airbnb of verkoop spullen op Marktplaats.

Geld verdienen met YouTube, een blog of een webshop behoren tot de langzaamste manieren om online geld te verdienen.


Kun je online geld verdienen met spelletjes?

Het is mogelijk, maar niet op een manier die de moeite waard is. Bij de meeste online spelletjes klapt de ingame economie op een zeker moment compleet in. Daarnaast verdienen alleen de allerbeste spelers behoorlijk – en “behoorlijk” betekent hier in het beste geval een voltijdsinkomen in een ontwikkelingsland.


Kun je online geld verdienen als minderjarige?

Jazeker – hoewel niet alle manieren in dit artikel toegankelijk voor je zijn. Er zijn echter genoeg voorbeelden van jonge internetondernemers die miljonair zijn geworden. Een jaar of 20 terug was voor jonge mensen het maken en exploiteren van websites een effectieve manier om online goed te verdienen. Nu lijkt YouTube een effectieve manier te zijn.


Wat is de beste manier om online geld te verdienen?

De beste manier om online geld te verdienen ligt op het snijvlak ligt van je interesses, talenten en vraag vanuit de markt. Er bestaat niet zoiets als “de” beste manier. Wel zijn er manieren om geld te verdienen online waarvan het bewezen is dat ze ineffectief zijn. Of omdat het risico veel te groot is, of omdat het onmogelijk is om er een behoorlijk uurtarief uit te halen.


Hoe kun je online geld verdienen zonder te investeren?

Om dit te doen moet je je tijd inruilen voor geld. In andere woorden, je knapt werk voor iemand op. Je kunt bijvoorbeeld freelance werk oppikken of mensen online les geven.


Ik wil online geld verdienen als student, wat zou je me aanraden?

Ik kan je zeggen wat ikzelf had gedaan als ik nu student zou zijn. In m’n studententijd deed ik bijbaantjes. Dit verdiende aardig maar ik leerde er niets van en het leverde me uiteindelijk relatief weinig geld op.

Nu zou ik een online onderneming starten. Ik zou me richten op affiliate marketing door middel van een blog. M’n tweede keuze is het starten van een webshop waarin ik digitale producten zou verkopen (zoals online cursussen).

Zelfs als dit soort projecten gefaald zouden hebben, had ik er waardevolle vaardigheden mee op kunnen doen. Van de meeste bijbaantjes in je studententijd leer je niks en ze leveren bovendien weinig op. Sommige mensen zouden er verstandig aan doen iets meer bij te lenen en te experimenteren met ondernemerschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *