Moderne lettertypes voor je WordPress website

Moderne lettertypes

Website design wordt steeds meer minimalistisch.

Dit is (vind ik) een overwegend positieve tendens. Maar het zorgt er wel voor dat het lastiger wordt je website te onderscheiden van de eerste de beste concurrerende website.

Lettertypes zijn een van de beste manieren om je site vandaag de dag een uniek karakter te geven. Dat geldt vooral voor de moderne lettertypes in dit overzicht.

Ze zijn niet zo makkelijk te gebruiken als bijvoorbeeld de Google Fonts die al in je WordPress theme ingebakken zitten (hoe je ze installeert leg ik later uit), wat er voor zorgt dat er relatief weinig sites zijn die ze gebruiken. Een groot voordeel als je indruk wilt maken op je bezoekers door middel van het unieke lettertype wat je bezigt.

Hieronder deel ik mijn favoriete, gratis te gebruiken moderne lettertypes.   

10 gratis moderne lettertypes

1. Munich

Munich modern lettertype

Munich is een minimalistische uppercase font die aansluit bij een groot aantal design types. Het leent zich in het bijzonder voor titels en logos. Het is een sans serif lettertype ontworpen door Bang Toyib.

2. Kayak

Kayak lettertype

Kayak is een modern lettertype wat schittert in zijn eenvoud. Less is more met Kayak. Jack Harvatt, de ontwerper van dit lettertype, staat bekend om zijn focus op eenvoud en schoonheid. Iets waar dit lettertype volledig bij aansluit.  

3. Coves

Coves lettertype

Coves is ook een lettertype wat ontworpen is door Jack Harvatt. Alle ronde letters zijn gesneden uit perfecte cirkels wat dit lettertype een toegankelijk uiterlijk geeft. Een leuk detail is het streepje in de “e,” wat op Heineken-achtige wijze omhoog staat wat de letter een speel gevoel geeft.

4. Intro

Intro lettertype

Intro is perfect voor logos, titels en headers. Het lettertype is dik en robuust, en bestaat uit 72 individuele lettertypes met 8 verschillende diktes. Dit maakt de kans behoorlijk dat je er iets tussen vindt wat goed aansluit op jouw project.

5. Stoked

Stoked lettertype

Stoked is eveneens een lettertype wat goed werkt voor titels, headers en logo’s. Het is een uniek lettertype met dubbele lijnen, wat niettemin erg goed leesbaar blijft. Het oogt zowel retro als uitdagend.

6. Azonix

Azonix lettertype

Azonix is een geometrisch, minimalistisch lettertype wat er modern uit ziet op alle mogelijke manieren. Het is een uppercase lettertype wat ontworpen is door Mixo en (alweer) ideaal is voor titels en logo’s. De “A” mist het horizontale streepje, wat een unieke feel geeft aan Azonix.

7. MADE Gentle

Made Gentle lettertype

MADE Gentle oogt zacht en vriendelijk. Het is een “soft serif” lettertype geïnspireerd door het Cooper Black lettertype. Het lettertype is gloednieuw, maar heeft een retro gevoel wat doet denken aan titels op posters uit de vorige eeuw.  

8. Maddac

Maddac lettertype

Net als MADE Gentle heeft ook Maddac een retro-gevoel. Het is een sans serrif lettertype wat dik en grof is, maar tegelijkertijd speels aanvoelt dankzij de scheve hoeken.

9. Aqua

Aqua lettertype

Aqua is een mooi, modern lettertype met een tijdloos uiterlijk. Het is stevig maar minimalistisch, maar valt desondanks op dankzij de subtiele versieringen die het heeft.  

10. Koliko

Koliko

Koliko is een koddig ogend lettertype wat zich vooral leent voor website met een ietwat speelser karakter. Het komt in 3 variaties.

Hoe installeer je deze lettertypes op je WordPress website?

Er zijn twee manieren om deze lettertypes op je site te installeren:

  • Je kunt ze handmatig uploaden
  • Je kunt een plugin gebruiken

De eerste methode vereist wat technische handigheid, maar is niet echt ingewikkeld. Onderstaande video laat je binnen enkele minuten zien hoe je dit doet:

Als je niet wilt rommelen met de codering van je site, kun je een plugin gebruiken. De meest bekende plugin die je lettertypes op je site laat uploaden en installeren is Use Any Font.  

Conclusie

Moderne lettertypes kunnen je WordPress site een nieuw elan geven. Het is een perfecte manier om je site eruit te laten springen en een uniek karakter te bieden.

Het gebruiken van deze lettertypes is iets ingewikkelder dan een lettertype kiezen wat bij je theme inbegrepen zit. Dit kun je zien als een voordeel: het zal de eerste de beste website eigenaar ervan weerhouden ze te gebruiken. Hierdoor zal jouw site een van de weinigen zijn die een van deze lettertypes gebruikt.     

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *