MijnDomein review: vermijd deze prijsvechter (2022)

MijnDomein review

Hoewel MijnDomein zich in het verleden vooral richtte op het registreren van domeinnamen, biedt het bedrijf nu een volwaardige one-stop-shop ervaring rondom websites aan. In deze review ga ik me vooral toespitsen op hun webhosting aanbod.


Onze score:


MijnDomein voordelen

 • Webhosting is vrij goedkoop (ook na de introductieperiode)
 • Hun websitemaker is relatief goed

MijnDomein nadelen

 • De meest ondoorzichtige prijsvoering binnen de hele hosting industrie
 • Matige tot slechte website performance
 • Geen telefonische ondersteuning
 • Veel klanten hebben te kampen met onvoorziene facturen
 • Geen uptime garantie en relatief veel storingen
 • Klantenservice slecht bereikbaar en traag

Gratis websitemaker, gratis domeinnaam, gratis webhosting! Het codewoord bij MijnDomein is gratis. In de wereld van domeinnamen en webhosting is dat enigszins verdacht. Want servers runnen kost geld, en voor niets gaat de zon op.

MijnDomein richt zich op beginners. Het is een groot bedrijf (250.000+ klanten) wat stevig in marketing investeert. Je hebt waarschijnlijk hun reclameborden zien prijken in bushokjes en dergelijke.

Een flink marketing budget correleert in de wereld van webhosting echter niet altijd met een goede dienstverlening. Dit geldt helaas ook voor MijnDomein. Het bedrijf biedt een zeer karig hosting aanbod aan met matige prestaties en een ondoorzichtige prijsvoering.

In deze review ga ik je hier meer over vertellen. En aan het eind van dit stuk laat ik je weten welke webhosting providers wél goed zijn voor beginners.   

TIP: In onze Cloud86 test kun je zien dat deze host sneller en stabieler is dan MijnDomein en praktisch hetzelfde kost.

Bezoek Cloud86 nu en krijg 50% korting.

MijnDomein in één oogopslag

Uptime garantie
KlantenserviceTicket support met een dag wachttijd, live chat tussen 10:00 en 16:00 op werkdagen
Managed WordPress
Soorten hostingShared
Basis features20 GB opslag ruimte, email hosting, dagelijkse backups, SSL-certificaat via Let’s Encrypt
Meest geschikt voorBeginners met kleine sites
Server locatiesNederland
Prijs vanaf€4,21 per maand (eerste jaar gratis)

MijnDomein snelheid, uptime en klantenservice

Of je nou een beginner bent of al gepokt en gemazeld bent in de wereld van websites maken, de belangrijkste criteria van een goede webhost zijn snelheid, uptime en klantenservice. Hoe scoort MijnDomein op deze vlakken?

Snelheid

Snelle hosting zorgt ervoor dat je website snel laadt. Dit is goed voor je Google rankings en daarnaast leidt het tot betere conversies. Geen mens ter wereld houdt namelijk van een langzaam ladende site.

MijnDomein etaleert enkele websites van hun klanten op hun site. Deze heb ik door een aantal snelheidstesten gehaald. Hiervoor heb ik GTMetrix en PageSpeed gebruikt. GTMetrix is een onafhankelijke snelheidstester die de snelheid van een pagina op een zo breed mogelijke manier meet. PageSpeed is een tool van Google die je zeer concreet vertelt hoe je de snelheid van een bepaalde pagina kunt verbeteren.

De resultaten van de GTMetrix scores waren wisselend.

GTMetrix test MijnDomein
GTMetrix speed test MijnDomein

(Bedenk wel, webhosting is niet de enige factor op dit soort scores. De codering, WordPress theme en plugins hebben ook een impact.)

De Time to first Byte (TTFB) van deze sites schommelt tussen de 300-500 ms. Dit zijn matige scores. Vanaf 500 merkt Google een TTFB aan als problematisch.

TTFB wordt puur en alleen door je webhosting veroorzaakt. Het betekent simpel gezegd na hoeveel tijd een pagina begint te laden nadat je er op hebt geklikt. Je wilt eigenlijk dat de TTFB op z’n hoogst 200 ms is.  

De PageSpeed scores zien er nog beroerder uit:

MijnDomein PageSpeed
MijnDomein Google PageSpeed

Nu zijn deze sites niet goed in elkaar gezet (slechte codering), maar scores die zo laag zijn zie je niet bij een behoorlijke hosting provider.   

Uptime

Website downtime is een van de meest frustrerende dingen die er is. Klanten kunnen je website niet bereiken waardoor je inkomsten misloopt. Daarnaast kan langere downtime een negatieve impact hebben op je Google rankings.

MijnDomein heeft de laatste jaren last gehad van een aantal grootschalige storingen zoals deze.

MijnDomein storing Tweakerrs

Daarnaast doen ook behoorlijk wat MijnDomein klanten hun beklag via Allestoringen.

MijnDomein Allestoringen

MijnDomein biedt geen uptime garantie wat betekent dat je geen geld kunt terugkrijgen wanneer hun servers eruit liggen en je website offline is.

Klantenservice

MijnDomein biedt klantenservice aan via live chat en ticket support. Live chat kun je bereiken tussen 10 en 16:00 op werkdagen.

MijnDomein klantenservice

Gebruikers pakken de klantenservice van MijnDomein behoorlijk hard aan. Het grootste probleem is dat ze traag en lastig te bereiken zijn.

Gezien hun focus op beginners is het ook een nadeel dat ze niet telefonisch te bereiken zijn.

MijnDomein verder doorgelicht

Laten we nu gaan kijken hoe MijnDomein scoort op het gebied van dashboard, beveiliging en features en hosting extraatjes.

Gebruiksvriendelijkheid van het dashboard

MijnDomein biedt een zelfontwikkeld dashboard aan. Dit dashboard ziet er niet slecht uit en is vrij intuïtief. Wel wil het nog eens ontzettend traag laden.  

Beveiliging

MijnDomein maakt gebruik een van redundante infrastructuur. Dit betekent dat als er een bepaald onderdeel uitvalt, een backup onderdeel dit moet kunnen opvangen.

Daarnaast huurt MijnDomein “ethische hackers” in die ze helpen met het opsporen van zwakke plekken binnen hun systemen.

Al met al lijkt MijnDomein redelijk goed in veiligheid te investeren.

Hosting extra’s en features

De hosting van MijnDomein is vrij goedkoop. Daarom zijn hun features en extraatjes die ze aanbieden niet echt indrukwekkend. Dit is wat je bij hun hosting pakket krijgt:

Hier zijn een aantal dingen waar je niet op kunt rekenen:

 • Staging site (testomgeving)
 • Gratis verhuisservice
 • CDN
 • Meerdere websites installeren op één pakket

MijnDomein Websitemaker

MijnDomein biedt “normale” hosting aan waarop je zelf een app als WordPress of Joomla kunt installeren. Je kunt echter ook kiezen voor hun Websitemaker pakket.

MijnDomein websitemaker

Dit is handig voor beginners die zo min mogelijk tijd en moeite in hun website willen steken. De websitemaker van MijnDomein is degelijk maar het is niet hun specialiteit. Ik zou je eerder een optie als JouwWeb aanraden waar je meer over kunt lezen in onze review.

Ontzettend ondoorzichtige prijsvoering

Gedurende de laatste jaren heb ik tientallen hosting providers grondig onderzocht en getest. MijnDomein is veruit de provider met de meest verwarrende en minst transparante prijsvoering die ik ben tegengekomen. Zeker voor beginners.

Wanneer je op de homepage van MijnDomein landt, zou je bijna denken dat je met een filantropische instelling te maken hebt. Het meest gebruikte woord op die homepage is gratis.

MijnDomein gratis

Nu is het altijd verstandig op scherp te staan wanneer een op winst gericht bedrijf er alles aan doet om hun prijzen zoveel mogelijk te verdoezelen.

Behoorlijk wat klanten zijn tegen de lamp gelopen omdat ze ineens na die “gratis” periode onverwacht hoge facturen naar zich geslingerd gekregen.

MijnDomein hoger factuur
MijnDomein onverwachte factuur

Toegegeven, deze lieden zouden zelf ook beter mogen opletten. Toch blijft het kwalijk wanneer een bedrijf verwacht dat je zelf in de kleine lettertjes gaat graven om te weten hoe het zit, in plaats van gewoon op een transparante manier te laten zien wat ze aanbieden en wat het kost.

Even een paar voorbeelden.

Kijken we naar de hosting pakketten van MijnDomein dan zien we dit:

MijnDomein hosting pakketten

0 euro in grote letters en daaronder bijna niet zichtbaar een maandelijks bedrag (met niet eens een euro teken ervoor). Nu is het echter niet zo dat MijnDomein een maandelijks bedrag in rekening brengt. Je betaalt een vol jaar vooruit bij ze.

Na dat gratis jaar bij MijnDomein krijg je dus de volgende rekening gepresenteerd:

 • Email – €36
 • Webhosting – €50,52
 • Websitemaker – €75,72
 • Webshop – €191,88

In alle eerlijkheid: MijnDomein is niet het enige bedrijf binnen de hosting industrie wat maandelijkse prijzen laat zien terwijl je per jaar betaalt. Echter, door een gratis jaar aan te bieden, komen buitensporig veel mensen voor een onaangename verrassing te staan na afloop.

Met hun domeinnamen is het hetzelfde verhaal.

MijnDomein domein registratie

De werkelijke domeinprijzen zijn praktisch niet te zien. Daarnaast betaal je nooit per maand voor een domeinnaam. Je registreert een domeinnaam altijd voor minstens een jaar. Aan de online reviews zijn veel beginnende gebruikers hierop nat gegaan. Ze denken een goede deal te krijgen op een stel domeinnamen met obscure extensies, en zijn het jaar erop tientallen euro’s kwijt.  

De conclusie luidt: buyer beware. In een industrie waar het al ontbreekt aan transparantie, is MijnDomein heer en meester. Let altijd goed op wat je precies koopt en wees scherp op aanbiedingen die te goed lijken om waar te zijn.

MijnDomein alternatieven

Na het lezen van deze review is het goede nieuws dat er meer dan zat hosting providers zijn die wel een goede dienst leveren. Deze diensten zijn een stuk duidelijker in hun prijsvoering, bieden betere klantenservice, betere performance, en een veel breder scala aan hosting pakketten om uit te kiezen.

 • Cloud86. Een Nederlandse hosting provider wiens goedkoopste pakketten evenveel kosten als dat van MijnDomein. Groot voordeel: je kunt bij hen per maand betalen en zit niet vast aan een jaarlijks abonnement. Verder hebben ze een klantenservice die je telefonisch kunt bereiken. Zonder wachttijden. Ze gebruiken LiteSpeed servers waardoor je site zeer snel laadt bij hen. Mocht je hun goedkoopste pakketten ontgroeien (doordat je site groeit qua bezoekers), dan kun je makkelijk upgraden naar een hun luxere pakketten. Meer over Cloud86 in onze review.
 • Hostinger. Dit is een internationale webhosting partij. Je krijgt dus geen Nederlandse klantenservice maar kunt hun klantenservice wel 24/7 bereiken via live chat (bedenk wel: je kunt meestal rekenen op een wachttijd van 30-40 minuten). Net als Cloud86 gebruikt Hostinger LiteSpeed servers waardoor je site zeer snel bij hen zal laden. Het is een budget host en dus kun je al voor enkele euro’s maand hosting bij ze op de kop tikken. Meer over Hostinger in onze review.

Conclusie

Ik heb eigenlijk geen enkele goede reden kunnen vinden om MijnDomein aan te bevelen. Het is een bedrijf wat excelleert in ondoorzichtige prijsvoering en wat een vrij matige dienst aanbiedt. Hun hosting is goedkoop maar niet zo snel, hun uptime is niet fantastisch en ook hun klantenservice laat te wensen over. Hun websitemaker is niet slecht, maar er zijn betere opties.  

Het is een bedrijf wat vooral erg goed is in marketing.

Kort samengevat: ik raad je aan naar een van de diensten te kijken die ik je hierboven aanraad en MijnDomein te laten voor wat het is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.