Landingspagina’s: een handleiding voor beginners

In deze handleiding ga ik je laten zien hoe je een landingspagina bouwt die bezoekers transformeert in klanten.
Ik ga je tips geven voor het in elkaar zetten van een goede landingspagina, voorbeelden laten zien van succesvolle landingspagina’s en je vertellen hoe ikzelf landingspagina’s maak.
Alles wat je wilt weten over landingspagina’s ga je in dit artikel vinden.
Laten we beginnen.
Landingspagina’s uitgelegd
Laten we eerst gaan kijken naar wat een landingspagina precies is, waarom ze zo goed converteren en op welke manier ze verschillen van normale webpagina’s.
Wat is een landingspagina?
Een landingspagina is een pagina die specifiek is ontworpen om je bezoeker één enkele actie uit te laten voeren. Denk hier aan het kopen van een product of dienst, het inschrijven voor een nieuwsbrief of het invullen van een formulier.
De term landingspagina is in het leven geroepen omdat het de pagina is waar een bezoeker “landt” na het klikken op een Google-advertentie, een Facebook bericht, een nieuwsbrief of een andere bron.
Op welke manier verschilt een landingspagina van een normale pagina?
Landingspagina’s verschillen van normale pagina’s omdat ze de bezoeker één specifieke actie willen laten uitvoeren.
Op andere pagina’s, zoals een homepagina, zijn er (meestal) meerdere call to actions (CTA’s) die om de aandacht van je bezoekers vragen.
Kijk bijvoorbeeld naar de homepagina van Start24:

Inschrijven voor een nieuwsbrief, artikelen die binnen tig verschillende categorieën vallen… Er zijn allerlei dingen gaande en we hopen niet één specifieke actie te bereiken wanneer bezoekers op deze pagina landen. Dit geldt voor veel websites.
(Overigens zijn er websites wiens homepage wél een landingspagina is. Denk bijvoorbeeld aan SaaS-bedrijven die maar één product verkopen. De gewenste actie op deze pagina’s is meestal dat je je inschrijft voor hun free trial.)
Ook blog artikelen, over ons pagina’s en de meeste andere pagina’s op je site zijn vaak geen landingspagina’s. Deze pagina’s vragen bijna allemaal verschillende dingen van je bezoekers.
Om die reden zal je naar dit soort pagina’s ook vaak geen betaald verkeer sturen.
Op een landingspagina daarentegen is het zonneklaar wat je van je bezoekers verwacht. Er is maar één duidelijke CTA (die vaak meerdere keren herhaald wordt op de pagina).

Wat maakt dat landingspagina’s zo goed converteren?
Het codewoord hier is “focus.”
Landingspagina’s hebben slechts één CTA en mikken bovendien op een zeer specifieke doelgroep.
Wat ik net al noemde is dat landingspagina’s één specifieke CTA bevatten. Maar daarnaast kun je precies uitvogelen bij welk klantsegment deze CTA het beste aansluit, en vervolgens dit segment naar je pagina leiden. Bijvoorbeeld via targeted Facebook-advertenties.
Met bijvoorbeeld een breed ingestoken shoppagina met talloze productcategorieën kun je dit niet doen.
Landingspagina voorbeelden
Als je voor het eerst een landingspagina ontwerpt, laat je dan vooral inspireren door de besten in het vak.
Onderstaande landingspagina’s behoren tot mijn persoonlijke favorieten.
De homepagina van Slack

Slack’s homepage is beeldschoon. Het is een vrij eenvoudige pagina, met een in het oog springende achtergrondkleur, aanlokkelijke tekst en aantrekkelijke afbeeldingen.
De pagina bevat bovenaan een video die binnen een paar minuten super helder uiteenzet wat Slack zo goed maakt. 68% van de mensen prefereren video over tekst wanneer het gaat om het uitleggen van een nieuw product of dienst.
Door zowel hun product in videovorm als in geschreven vorm uit de doeken te doen, voldoen ze dus aan ieders behoeften.
Kies je als bezoeker voor de geschreven vorm, dan zie je een perfecte mengeling van prachtige, duidelijke afbeeldingen en spaarzame tekst die het product beschrijft. Ze laten hier op subtiele wijze ook social proof zien door te tonen hoe grote multinationals als Target Slack gebruiken.
Wanneer je onderaan de pagina bent gekomen zie je dezelfde CTAs die je ook bovenaan de pagina zag.
De productpagina van Bony to Beastly

Er zijn een paar dingen die me erg aanspreken aan de productpagina van Bony to Beastly.
Zo wordt er direct duidelijk gemaakt voor wie precies dit product geschikt is, met een vleugje humor. Ook bevat het een heel duidelijke, catchy belofte (“We’ll teach you how to gain 20 pounds in 20 weeks”).
Wanneer je begint te lezen wordt direct de opleiding van het team medegedeeld, evenals een niet-goed-geld-terug garantie. Beiden wekken vertrouwen op.
Scrol nog iets verder naar beneden, en je ziet een video waarin een de oprichters het woord tot de bezoekers richt.
Daarna wordt het programma in detail uiteengezet en zie je de resultaten van een aantal van hun cliënten.
Bony to Beastly niet kan steunen op een grote merknaam en enorme marketingmachine. Toch komt deze landingspagina meteen legitiem over, zet het een goede waarde propositie neer en converteert daardoor uitstekend.
De homepagina van Pipedrive

De homepage van Pipedrive is een landingspagina zonder fratsen. Hij is kort en heeft een eenvoudige structuur:
- Above the fold zie je een afbeelding van het product en een knop die je aanstuurt om het gratis uit te proberen
- Een stel tabs die veel gestelde vragen over Pipedrive behandelen (bijv. “is Pipedrive ook nuttig voor grote teams?”)
- Een vergelijking met grotere, concurrerende CRM-systemen
- Reviews van gebruikers
- Product statistieken
- En tot slot dezelfde CTA-knop als bovenaan die je vraagt het product gratis uit te proberen
Ook bevat de pagina een video van 60 seconden die het product laat zien.
Het is een uitstekende pagina die je zonder al te veel moeite weet te overtuigen.
6 tips voor een succesvolle landingspagina
Hieronder vind je 6 tips voor het maken van beter converterende landingspagina’s.
1. Voeg alle cruciale elementen van een goed converterende landingspagina toe
De meeste landingspagina’s zijn opgebouwd uit dezelfde bouwstenen. Zorg dat je deze allemaal toevoegt aan de landingspagina. Verlaat de gebaande paden niet.
- Een hoofdtitel en (optioneel) een subtitel
- Een korte beschrijving van je aanbod wat duidelijk de waarde communiceert
- Minstens één duidelijke afbeelding van het product of de dienst
- (Wanneer mogelijk) vertrouwenwekkende elementen zoals testimonials van klanten, statistieken (bijv. “91% van hun gebruikers voelt dat…”) en een niet-goed-geld-terug garantie
- Een duidelijke CTA of contactformulier
2. Zorg dat de titel van landingspagina en je aanbod aansluit bij de advertentie
Wanneer iemand via een Google-advertentie op je landingspagina terecht komt, zorg dan dat de titel van de landingspagina en je aanbod hier naadloos op aansluit.
Wanneer mensen klikken op een advertentie voor een gratis deal en vervolgens op je pagina erachter komen dat er een addertje onder het gras zit, dan zal je direct hun vertrouwen verliezen.
Daarbij komt dat wanneer de titel van je landingspagina anders is dan die van je advertentie, dit tot verwarring leidt bij je bezoekers. Ze zullen zich afvragen of ze wel op de juiste pagina zijn.
Voorkom dit alles door ervoor te zorgen dat je advertenties, titels en aanbod naadloos op elkaar aansluiten.
3. Less is more
Zoals met website design altijd geldt: less is more. Een landingspagina die bomvol zit met afleidingen, onnodige franjes en anderzijds doelloze elementen converteert slechter dan een eenvoudig ogende, overzichtelijke pagina.
Hier zijn een paar tips om het design van je landingspagina eenvoudig en overzichtelijk te houden:
- Gebruik veel witruimte (korte zinnen, veel paragrafen, genoeg ruimte om je afbeeldingen heen)
- Gebruik een makkelijk leesbaar lettertype (minimaal 18 pixels)
- Voeg functionele afbeeldingen toe (bijvoorbeeld van je product of dienst), geen afbeeldingen die enkel ter decoratie dienen
4. Benadruk de waarde van je aanbod – focus op je gebruiker
Mensen zijn meer geïnteresseerd in de waarde die je aanbod hen biedt, dan in een rits aan productspecificaties. Bijvoorbeeld, in plaats van alleen te schrijven “dit product bevat XYZ” is het voor een geïnteresseerde bezoeker interessanter om te lezen “dankzij dit product kun je X vergroten met Y%.”
Communiceer de waarde van je aanbod superduidelijk. Ga er niet vanuit dat je bezoeker instinctief begrijpt waarom je product haar leven beter maakt.
5. Maak een fantastische CTA
Call to actions zijn ontzettend belangrijk. Ze kunnen het verschil betekenen tussen iemand die je site verlaat en een conversie. Toch besteden veel adverteerders veel te weinig aandacht aan hun CTA’s.
Zo zie je vaak dat CTA-knoppen er nauwelijks uitspringen doordat ze geen contrasterende kleur gebruiken, of de tekst niet tot de verbeelding spreekt.
Bijvoorbeeld, in plaats van een CTA-knop met “Aanmelden” aan een emailformulier toe te voegen, kun je ietwat speelsere tekst gebruiken zoals “Probeer het.” Hiermee onderscheid je je direct van 99% van de websites op het wereldwijde web.
6. Testen, testen en testen
Zelfs de beste copywriters en grafisch ontwerpers kunnen vaak niet voorspellen welke tekst of afbeeldingen leiden tot de beste conversies. Wat jezelf aanspreekt rijmt niet altijd met de acties die je bezoekers ondernemen.
Zorg daarom dat je je landingspagina’s test.
Je kunt dit doen door te A-B testen (stuur verkeer naar twee versies van dezelfde pagina’s in parallel). Zorg dat je per test maar één variabele aanpast (bijvoorbeeld, eerst de titel, en daarna je afbeeldingen). Zo kun je langzaamaan helder krijgen welk type landingspagina voor jou het beste converteert.
Grote bedrijven zoals Slack en AirBnB voeren een eindeloos aantal testen uit op hun landingspagina’s. Je zult vaak ook zien dat binnen een jaar veel van hun pagina’s onherkenbaar zijn.
Uiteindelijk liegt de harde data niet. Blijf dus testen (zij het wellicht op een kleinere schaal dan de grote jongens).
Waarmee kun je een landingspagina bouwen?
Mocht je niet heel ervaren zijn met web development, dan kun je gelukkig nog steeds met gemak een landingspagina in elkaar zetten. Zonder technische kennis.
Landingspagina maken met WordPress
Heb je je site gemaakt met WordPress, dan kun je gebruik maken van een paginabouwer zoals Divi of Elementor. Deze drag-and-drop tools zijn twee van de populairste manieren om een landingspagina te maken met WordPress. Je kunt beide tools installeren als plugin.
Je kunt je landingspagina ook direct te bouwen met WordPress Gutenberg. Dit is wat ikzelf doe. Het voordeel hiervan is de performance van je pagina’s een stuk beter is dan met een paginabouwer. En als je gebruik maakt van een plugin als Kadence Blocks, heb je even veel ontwerp mogelijkheden als met Divi of Elementor.
In dit artikel laat ik je zien hoe je een WordPress website met Kadence maakt. In het laatste hoofdstuk vind je precies welke plugins ik geïnstalleerd heb om zelf pagina’s te kunnen bouwen.

Afsluitend
Ik hoop dat deze landingspagina handleiding je op weg heeft geholpen.
Zoals je kunt zien de basisprincipes van het maken van een goede landingspagina niet super ingewikkeld. Toch kun je erop rekenen dat het wel even kan gaan duren voordat je de optimale landingspagina in elkaar gedraaid hebt – vooral als je gaat A/B-testen.
Als je nog vragen hebt over landingspagina’s, laat dan hieronder een bericht achter.