Kinsta vs SiteGround – wat is de betere webhost?

SiteGround en Kinsta zijn twee veelgebruikte hosting providers. SiteGround opereert binnen het middensegment terwijl Kinsta zich richt op high-end gebruikers.

Je vraagt je waarschijnlijk af welke van de twee het meest geschikt is voor jouw website. Het antwoord op die vraag ga ik in dit artikel uit de doeken doen. We gaan kijken naar het verschil in snelheid, uptime en de kwaliteit van de klantenservice. Verder vergelijken we de kosten met elkaar, kijken we naar wat gebruikers over de diensten te zeggen hebben, en nemen we de extraatjes die beide diensten aanbieden onder de loep.

Laten we gaan beginnen.

Kinsta vs SiteGround: een directe vergelijking

SiteGroundKinsta
SnelheidSnelExtreem snel
UptimeUitstekendPraktisch perfect
KlantenserviceUitstekendUitstekend
BeveiligingUitstekendPraktisch perfect
Cache pluginSG OptimizerMust Use
CDNCloudflareCloudflare
DashboardSite ToolsKinsta custom dashboard
BackupsDagelijksDagelijks
Datacentrums629
KostenRelatief duurZeer duur
TrustPilot score4,7/54,5/5
ConclusieSiteGround is een uitstekende webhost die het op veel vlakken net aflegt tegenover Kinsta. Gezien de prijsverschillen tussen de twee is dit niet verwonderlijk.Kinsta is net iets beter dan SiteGround op bijna ieder front. Je betaalt er echter de hoofdprijs voor. Dit maakt de dienst ongeschikt voor de meeste websites.

Snelheid

Voor deze test heb ik SiteGround’s GoGeek hosting pakket het laten opnemen tegen Kinsta’s Starter pakket. Beide pakketten kosten per maand ongeveer evenveel (na verlenging – SiteGround biedt een aantrekkelijk instaptarief aan voor een jaar).

Zo heb ik dit gedaan: ik heb een lege WordPress site gebouwd met het Kadence theme. Ik heb geen verdere snelheidsoptimalisaties uitgevoerd. Vervolgens heb ik de snelheid van beiden getest via GTMetrix.

Dit waren de snelheidsresultaten voor SiteGround:

  • Laadtijd (seconden): 0,70
  • TTFB (milliseconden): 80
  • First paint (seconden: 0,92

En dit is hoe Kinsta scoorde:

  • Laadtijd (seconden): 0,55
  • TTFB (milliseconden): 70
  • First paint (seconden: 0,80

Beide hosting providers zijn zeer snel, maar Kinsta trekt net aan het langste eind. Dat de snelheidsresultaten elkaar niet veel ontlopen is niet verwonderlijk: beide hosting providers maken gebruik van het Google Cloud platform.

Winnaar: Kinsta

Uptime

Met het testen van de uptime van Kinsta en SiteGround kwam ik uit op de volgende resultaten: 100% voor Kinsta en 99,99% voor SiteGround.

Echter, om een goed idee te krijgen van de uptime van een hosting provider doe je er het beste aan online fora en gebruikersreviews door te spitten. Het heeft niet zoveel zin om de resultaten te testen van een enkele server.

Aan de hand hiervan kan ik zeggen dat ik van beide hosting providers praktisch geen berichten heb aangetroffen van gebruikers dat hun site offline was.

Niettemin is het aannemelijk dat Kinsta net iets beter scoort op dit front, aangezien het bedrijf geen shared hosting aanbiedt.   

Winnaar: Kinsta

Klantenservice

Dit was een nek-aan-nek race. Beide providers scoren erg goed qua klantenservice. SiteGround heeft echter een paar steken laten vallen de afgelopen jaren. Zo zit hun live chat functie een stuk dieper in hun website verstopt en doen ze er alles aan je van hun kennisbank gebruik te laten maken. Wanneer je met Kinsta in contact wilt komen hoef je niet een dergelijke speurtocht te ondernemen.

Kwalitatief is Kinsta net iets beter dan SiteGround: hun medewerkers lijken over het algemeen iets capabeler, hoewel het verschil minimaal is.

Qua wachttijd ontlopen de twee elkaar niet veel. Je wordt bij beiden binnen enkele minuten geholpen.

Winnaar: Kinsta

Beveiliging

Op het gebied van beveiliging doen beide partijen weinig voor elkaar onder. Beide zorgen dat hun servers ten alle tijden goed worden onderhouden, hebben de juiste firewalls opgezet, en checken hun systeem continue op mogelijke hacks en aanvallen.

Toch zal je site bij Kinsta net iets veiliger zijn, omdat ze geen traditionele shared hosting aanbieden en zich enkel op WordPress sites richten. Hierdoor kunnen ze gerichter te werk gaan op het gebied van beveiliging.

Winnaar: Kinsta

Cache plugin

Kinsta en SiteGround hebben allebei hun eigen caching plugin: Must Use (Kinsta) en SG Optimizer (SiteGround).

Tussen deze twee wint SG Optimizer het. Deze plugin biedt simpelweg veel meer functionaliteit. Denk aan het omzetten van afbeeldingen in WebP formaat, lazy loading en het verkleinen van JavaScript en CSS bestanden.

Winnaar: SiteGround

CDN

Voorheen had Kinsta hun eigen CDN, maar sinds 2021 maken ze gebruik van het populaire Cloudflare. Dat geldt ook voor SiteGround.

Winnaar: Gelijkspel

Dashboard

Zowel Kinsta als SiteGround hebben een zelfontwikkeld dashboard. Beide dashboards zijn mooi ontworpen, intuïtief en bevatten alle features en functionaliteit die je nodig hebt. De een is niet beter of slechter dan de ander.

Winnaar: Gelijkspel

Backups

SiteGround en Kinsta bieden allebei dagelijkse backups. Een belangrijk verschil: bij hun goedkoopste pakketten biedt Kinsta slechts een backup opslag van 14 dagen aan. SiteGround biedt bij ieder pakket 30 dagen aan, iets wat Kinsta enkel doet bij hun duurdere pakketten.

Winnaar: SiteGround

Datacenters

Zoals gezegd draaien zowel Kinsta als SiteGround op het Google Cloud Platform. Echter, SiteGround maakt gebruik van 6 van hun datacenters terwijl Kinsta gebruik maakt van 29 datacenters. Een behoorlijk verschil.

Maakt dit in de praktijk veel uit voor jou als site eigenaar? Dat hangt ervan af. Richt je je hoofdzakelijk op een Nederlands publiek dan maakt het niks uit. Beide providers hebben namelijk een datacentrum in Nederland. Richt je je echter op bezoekers van over de hele wereld? Dan heb je als Kinsta gebruiker wel een voordeel.

Winnaar: Kinsta

Kosten

Kinsta en SiteGround zijn beiden niet echt goedkoop, maar Kinsta bevindt zich echt in klasse apart. Hun goedkoopste pakket kost al $30 per maand. Voor SiteGround’s goedkoopste pakket betaal je €3.99 per maand en na verlenging €12.99 per maand.

Het mogelijke duidelijk zijn: Kinsta is absoluut niet geschikt voor beginnende websites of webmasters met een klein budget.

Winnaar: SiteGround

TrustPilot score

SiteGround scoort op TrustPilot een 4,7/5. Kinsta komt op een net iets lagere score uit: een 4,5/5. SiteGround is een stuk meer mainstream en heeft zo rond de 9.000 reviews. Kinsta heeft er om en nabij de 500.

Kinsta TrustPilot score

Winnaar: SiteGround.

Conclusie

Nu ben je vast benieuwd:

Welke hosting provider is overall de winnaar?

Zoals je hebt kunnen zien scoort Kinsta net iets beter op de meeste parameters dan SiteGround. Dat gezegd hebbende kost de dienst echt een smak met geld.

Het antwoord is hierom dus… Dat het ervan af hangt. Voor de meeste mensen zal SiteGround de meer geschikte dienst zijn. SiteGround biedt veel waar voor je geld en doet het over de gehele linie erg goed.

Echter, heb je een snelgroeiende site en ben je op zoek naar het beste van het beste op het gebied van WordPress hosting, kies dan voor Kinsta.

Winnaar: SiteGround

Voor meer details over beide hosting providers, lees onze SiteGround review en Hostinger review.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *