Jimdo review: een verrassend slechte websitemaker

Jimdo review

Jimdo is inconsistent, lastig onder de knie te krijgen, beperkt en duur. Het is een product wat zo hard voorbij is gestreefd door hun concurrentie dat ik me erover verbaas dat ze nog bestaan.  


Onze score:


Jimdo voordelen

 • Je kunt het gratis uitproberen
 • Je krijgt er snel een site mee online

Jimdo nadelen

 • Templates en designs zien er onaantrekkelijk en achterhaald uit
 • De editor voelt niet intuïtief
 • Klantenservice reageert traag en is onbekwaam
 • Veel duurder dan concurrerende partijen
 • Je wordt extreem beperkt qua design en functionele mogelijkheden
 • Geen app store voor extra functionaliteit

Het voordeel van een websitemaker is dat je er zeer gemakkelijk een website mee kan bouwen. Dat geldt deels voor Jimdo. Het kost je waarschijnlijk niet meer dan 5 minuten om een opzetje voor je site te hebben staan.  

Waar het mis gaat is bij het bewerken van je site er content aan toevoegen. Of je nou gebruik maakt van Jimdo Dolphin of Jimdo Creator (later meer over de verschillen tussen die twee), het bouwen aan je site voelt onhandig en tegelijkertijd nodeloos beperkt.

Daardoor biedt Jimdo het slechtste van twee werelden: het is niet makkelijk te gebruiken en daarnaast kun je er geen kant mee op.

De designs waar je uit kunt kiezen (of die je worden aangemeten) zien er daarnaast meestal niet goed uit.

En, als laatste spijker in de doodskist: Jimdo kost meer dan de concurrentie. In sommige gevallen zelfs een stuk meer.

In deze Jimdo review ga ik op dit alles in en meer.  

Ik kan Jimdo aan geen mens ter wereld aanbevelen. In plaats daarvan raad ik je aan te kijken naar JouwWeb (meer over hen in onze JouwWeb review) of Wix gratis te proberen (zie onze Wix review).

Jimdo: geen pijl op te trekken

Knap genoeg weet Jimdo al verwarring te zaaien nog voordat je account goed en wel aangemaakt is.

Je krijgt allereerst de keuze uit twee manieren op je site te maken: een optie voor beginners en een optie voor “programmeurs.”

Jimdo site maken

Intern wordt de beginners optie Jimdo Dolphin genoemd en de geavanceerde optie Jimdo Creator (hoewel je deze termen op de site nauwelijks tegenkomt).

Beide zijn compleet verschillende producten met een totaal verschillende manier van website editing en designs. Kies voor de een, en je kunt later niet overstappen op de ander. Het is dus zeer belangrijk dat je goed kiest. Maar gek genoeg doet Jimdo geen enkele moeite om de verschillen tussen de twee duidelijk te maken.

Ik gok dat de meeste mensen zullen kiezen voor Jimdo Dolphin. Begrijpelijk, want je moet blijkbaar een programmeur zijn voor Jimdo Creator en code begrijpen.

Alleen, dit is niet zo. Sterker nog, er komt bij Jimdo Creator geen enkele regel code kijken. Het maakt ook gebruik van een drag-and-drop site editor, net als Jimdo Dolphin.

Zoals je je kunt voorstellen leidt dit alles tot de nodige pissige klanten:

Negatieve gebruiker ervaring Jimdo

Ongerelateerd aan dit alles, maar niettemin interessant te vermelden: Jimdo stroomt over van de pretenties. Op hun website kom je een “Manifest voor ondernemers” tegen wat leest als een slechte parodie van de Think Different Apple reclame campagne uit de jaren ‘90:

Jimdo manifest

In één woord: bizar.

Vanaf hier wordt dit nu al tragische narratief helaas niet veel rooskleuriger. We gaan nu dieper duiken in de twee verschillende Jimdo websitemakers: Jimdo Dolphin en Jimdo Creator.  

Een site maken met Jimdo: Jimdo Dolphin of Jimdo Creator

Jimdo Dolphin

Volgens Jimdo is hun Dolphin product de toekomst van websitemakers. Normaal gesproken kies je bij een websitemaker een template en ga je zelf aan de slag met het in elkaar zetten van pagina's en het schrijven van teksten. Jimdo Dolphin wil je dit werk uit handen nemen door middel van Artificial Intelligence (AI).

Je komt uit bij Jimdo Dolphin wanneer je bij het aanmaken van je account kiest voor Bouw een prachtige website – zonder te programmeren.

Je wordt eerst blootgesteld aan een barrage aan vragen waarna vervolgens de AI z’n werk gaat doen en een beginnetje voor een website uitspuwt. Inclusief tekst en afbeeldingen.

Onder de vragen die je moet beantwoorden bevinden zich:

 • Voor wie is je site bedoelt? (één persoon of een groep mensen)
 • Waar is je site voor bedoelt? (een project of hobby, een project waar je misschien een bedrijf van wil maken, etc.)
 • Wat is je stijl? (modern, minimalistisch etc.)
 • En meer
Jimdo voor wie is je site

Je hoeft deze vragen niet allemaal te beantwoorden, maar door dit te doen zou de kans groter moeten worden dat je een site krijgt die past bij wat je wilt.

Vervolgens krijg je een tweetal keuzes voorgeschoteld.

Wat je hier krijgt staat overigens niet in steen gebeiteld: je kunt de inhoud en stijl van je site later nog aanpassen.

Daarna biedt Jimdo je nog aan om een domeinnaam te kopen, en “helpt” je met enkele suggesties. Sommige van deze suggesties zijn zo tenenkrommend slecht, dat m’n nekharen ervan overeind gingen staan.

Jimdo domeinnaam suggesties

Zodra een dienst met droge ogen beweert dat iets als start24-tech-it-services.nl een goede keuze is voor een domeinnaam omdat het “vertrouwen wekt,” is het waarschijnlijk tijd jezelf achter de oren te krabben. En jezelf misschien af te vragen of AI anno nu in staat is om een behoorlijke site voor je te bouwen.

Het antwoord is nee. De site die de AI voor me maakte voelde generiek. De afbeeldingen zagen er niet goed uit, de tekst was holle, nikszeggende marketing praat en de lay-out was niet wat ik zocht.

De bottom line was dat ik alsnog met de site editor in de weer zou moeten om de site om te vormen in iets waar ik waar ik wel wat aan zou hebben.

Wilde dat een beetje?

De Dolphin site editor

Laten we eerst kijken naar de leercurve. De editor is niet heel lastig te gebruiken, maar ik kan ‘m niet intuïtief noemen. In tegenstelling tot de editors van Wix, JouwWeb en Webnode, voelt het knullig en niet goed doordacht.

Jimdo Dolphin editor

Het grootste probleem is echter hoe weinig je kan en hoe je onnodig wordt beperkt qua lay-out en design. Zo kun je afzonderlijke elementen zoals tekst, afbeeldingen en knoppen niet oppakken en slepen.

Sterker nog, je kunt niet eens losse elementen zoals knoppen of titels toevoegen aan je pagina. In plaats daarvan kun je alleen complete “lay-out blokken” aan je pagina’s toevoegen. Kies je voor een knop, dan krijg je bijvoorbeeld ook een titel, tekst en afbeelding erbij.

Dit is fantastisch onhandig en werkt beperkend op een manier die ik nooit eerder bij een websitemaker heb gezien. Het is alsof je bij IKEA niet een losse bureaulamp, maar alleen een bureaulamp die vast gesoldeerd zit aan een bureau kunt aanschaffen.  

Ik snap het idee erachter. Jimdo wil het gebruikers zo eenvoudig mogelijk maken en beginners zoveel mogelijk in de kaart spelen. Maar dit is niet eenvoudig. Deze aanpak werkt super frustrerend en belemmerend en maakt het maken van de site die je wil hebben praktisch onmogelijk.

Het gaat er bij mij niet in dat dit de “toekomst van websites maken is,” zoals Jimdo je wilt doen geloven.

Jimdo Creator

De Jimdo Creator optie (hiervoor kies je Het systeem voor programmeurs) komt meer overeen met wat je van andere websitemakers gewend bent.

En nee, in tegenstelling tot wat Jimdo suggereert, komt er ook aan deze optie geen programmeerkennis of codering te pas. Het is gewoon een good ol’ codeer-vrije websitemaker, zij het dat je iets meer vrijheid krijgt dan bij Jimdo Dolphin.

(Je kunt als je wilt je eigen HTML en CSS code toevoegen, maar dit is totaal niet nodig en ook niet iets waar de nadruk op ligt binnen de editor.)

Bij het opzetten van een website met de Jimdo Creator krijg je enkele vragen, waaronder in welke business industrie je actief bent.

Jimdo industrie kiezen Jimdo Creator

Daarna worden je een aantal designs voorgesteld (met hun eigen kleurvariaties), maar je kunt ook iets kiezen wat weinig met je gekozen industrie en type website te maken heeft.

Jimdo designs

Geen van deze designs zijn echt mooi. Veel zien er zelfs achterhaald uit.

De Jimdo Creator is de oude websitemaker van Jimdo. Ik vermoed dat ze ervan af willen op den duur en zich puur op Dolphin willen richten. Dit verklaart misschien ook waarom Jimdo beweert dat Jimdo Creator voor “programmeurs” is: dit kan een manier zijn om nieuwe gebruikers ervan te weerhouden het te kiezen.

De Creator site editor

Net als de Dolphin site editor valt ook de Creator site editor tegen. Het voelt simpelweg niet eenvoudig en intuïtief. En het voelt, ondanks de leeftijd van de tool, niet af. Alsof het nog in bèta-modus zit.  

Jimdo Creator site editor

De editor heeft geen duidelijke visuele hiërarchie, waardoor je steeds twee of drie keer moet kijken om te zien waar je nou moet klikken. Je moet ieder element afzonderlijk opslaan (hoogst ongebruikelijk: auto-save is dezer dagen standaard) wanneer je er iets aan verandert. Knoppen (zoals “delete,” of de sleepknop) zitten niet waar je ze verwacht. Als je een verandering in een element ongedaan wilt maken, moet je op een knop drukken die “negeren” wordt genoemd – wat binnen de context nergens op slaat.

Kortom, het is een complete zooi.

Jimdo Creator editor

Daar bovenop komt dat wanneer je een ander design voor je site kiest, dit ervoor kan zorgen dat de lay-out van je site verpest wordt.

De Jimdo Creator site editor is met gemak een van de allerslechtste op de markt, en ik voel sympathie voor zij die hun site er op draaien (ook omdat ik sterk vermoed dat Jimdo het product op een zeker punt dumpt of niet meer verder zal ondersteunen).

Andere overwegingen

Bovenstaande zou een helder genoeg beeld moeten schetsen waarom je Jimdo nooit zou moeten gebruiken. Maar in het kader van volledigheid, ga ik het hieronder hebben over de klantenservice en hoeveel Jimdo kost.

Klantenservice

Jimdo heeft een kennisbank en een (Nederlands) support ticket systeem. Ze bieden geen telefonisch contact aan of live chat.  

Hun kennisbank steekt redelijk goed in elkaar. De artikelen zijn vrij beknopt maar doen wat ze moet doen.

Met hun ticket systeem kun je er op rekenen dat je een dag mag wachten op een antwoord. Ik was zelf niet onder de indruk van Jimdo’s support. Het komt er meestal op neer dat je naar de kennisbank wordt doorverwezen en als je er dan niet nog niet uitkomt, kun je weer een dag wachten op een antwoord. Op die manier kan een simpel probleem zich uitsmeren over dagen of weken.

De klantenservice van Jimdo wordt ook het hardste aangepakt door gebruikers (hierover later meer).    

Betaalde pakketten en de extreme limieten

Jimdo is verre van goedkoop. Daarnaast zijn hun allergoedkoopste pakketten tot op het bot uitgekleed en missen ze cruciale features.

Dit zijn de 5 pakketten waar je uit kunt kiezen:

 • Play (gratis)
 • Start (€9 per maand)
 • Grow (€15 per maand)
 • Grow Legal (€20 per maand)
 • Unlimited (€39 per maand)
Jimdo pakketten

De meest pijnlijke beperkingen liggen ‘m in de support en het aantal pagina’s.

Het Start pakket, wat €9 per maand kost, heeft een limiet van 10 webpagina’s. Als je hier overheen gaat moet je over op het Grow pakket wat bijna 2 keer zo duur is (en ook weer een pagina limiet heeft, nu van 50 pagina’s).

Nu heeft een beetje website al snel meer dan 10 pagina’s, dus je kunt er bijna vergif opnemen dat je vroeg of laat op een veel duurder pakket moet overstappen. Geen enkele websitemaker die ik ken heeft een soortgelijk limiet.

Daarnaast moet je bij het Start pakket ook 1-2 werkdagen wachten op een respons van de klantenservice. Dit is onacceptabel lang.

Een ander euvel is dat je alleen per jaar kan betalen, terwijl op de site de prijzen per maand staan aangegeven.

Jimdo ervaringen: wat vinden hun gebruikers?

Gebruikers online zijn gemiddeld genomen ontevreden met Jimdo.

De kritische reviews gaan meestal over een van de volgende zaken:

 • Technische problemen zoals klanten die geen producten kunnen afrekenen op Jimdo webshops (zie screenshot hieronder)
 • Slechte klantenservice
 • Stilzwijgende verlengingen en een incassobureau op je dak krijgen als je niet betaald (!)
 • Enorme prijsverhogingen door de jaren heen

Natuurlijk zijn er ook tevreden klanten. Zo geven redelijk wat positieve reviews aan dat ze het makkelijk vinden om met Jimdo een website te bouwen.

Maar het algehele sentiment is negatief.  

Conclusie

Voordat ik met deze review begon had ik eigenlijk niet echt van Jimdo gehoord. Maar ik kwam er met het onderzoek doen voor deze review achter dat 30 miljoen websites gebouwd zijn met het platform. Het is een indrukwekkend aantal.

Ik raad je stellig aan je niet tot deze groep van 30 miljoen te voegen. Jimdo – zowel hun Dolphin als hun oudere Creator product – schieten op ieder vlak te kort. Beide tools voelen niet intuïtief en zijn hevig beperkt op het gebied van functionaliteit, design en controle.

Daarnaast is Jimdo ontzettend duur en hebben hun pakketten belachelijke restricties zoals pagina limieten. Dit voelt niks anders dan je reinste geldklopperij.

Het goede nieuws is dat er talloze websitemakers zijn die wél goed zijn. Voorbeelden hiervan zijn Wix en JouwWeb. Je kunt beiden gratis uitproberen.  

Ben je bereid net wat meer tijd in het maken van je site te steken, dan raad ik WordPress aan. Dat is waar ik al m’n eigen sites mee maak. In deze WordPress handleiding laat ik je precies zien wat mijn proces is voor het maken van een WordPress site.

Veelgestelde vragen

Is Jimdo gratis?

Jimdo heeft een gratis pakket. Maar bedenk dat dit slechts 5 pagina’s ondersteunt. Dus het is alleen handig voor het testen van de tool.  


Is Jimdo makkelijk te gebruiken?

Niet echt. De tool voelt ongemakkelijk en niet intuïtief. Dit is verbazingwekkend als je bedenkt hoe weinig je er mee kunt. Daarmee presteert Jimdo het om het slechtste van twee werelden samen te brengen: je ziet met hun platform in een verstikkend keurslijf geperst, en het is ook nog eens niet makkelijk te gebruiken.  


Wat is beter, WordPress of Jimdo?

WordPress. Geen twijfel mogelijk. Aangezien Jimdo een van de slechtste manieren is om een website te bouwen, was dit een makkelijke vraag om te beantwoorden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *