In vier jaar van “nul tot beursgang”: Een gesprek over pivots en productiviteit

Onlangs werd ik aan de tand gevoeld door Rachel van Hackernoon (een van de grootste tech blogs ter wereld). Ik deel in dit interview onder anderen mijn gedachten over hoe om te gaan met COVID-19, m’n bedrijf naar de beurs brengen, werken als nomade en productiviteit. Hieronder vind je de Nederlandstalige versie van dit interview. Hier kun je de originele Engelstalige variant lezen.  

Hallo Joost! Het is alweer een paar maanden geleden dat we elkaar voor het laatst zagen op het Eiland van de Goden. Waar hou je je mee bezig dezer dagen?

Ha Rachel, het is een inderdaad een tijd geleden! Vanwege de pandemie leek het me wijs Bali te verlaten en terug te keren naar Nederland. Ik arriveerde halverwege maart en ben erg tevreden hier. Vrienden, familie en lekker weer zijn slechts een paar van de factoren die ervoor zorgen dat ik het uitstekend naar m’n zin heb. 

Momenteel ben ik hard met m’n team aan het werken om BigDish, een restaurant reserveringsplatform, aan te passen op een COVID-19 wereld. Zoals je je kunt voorstellen moest iedereen die in restaurant tech zit – net als de restaurantindustrie zelf – razendsnel van koers veranderen. 

Hiernaast ben ik met een stel nieuwe projecten aan de slag gegaan, waaronder Start24, een content platform dat beginnende ondernemers in Nederland helpt. 

Het klinkt alsof je zowel jezelf als je onderneming aan het heruitvinden bent. 

Dat kun je inderdaad zeggen. Ik denk dat zowel vanuit het oogpunt van organisaties als het oogpunt van individuen je moet bepalen: ga ik deze pandemie gebruiken als “dode tijd,” of als “levende tijd” (zoals Robert Greene het noemt). 

Robert Greene quote about dead and alive time

Je kunt mopperen en klagen en ervoor kiezen om de komende maanden uit te gaan zitten, of je kunt naar deze crisis kijken en denken, waar liggen de kansen? Hoe kan ik waarde toevoegen? 

Als je kijkt naar sommige van de grote spelers in de restaurant reservering industrie, dan zeggen die: weer je wat, we doen niks, en kijken wel hoe de wereld er na 2020 uit ziet. Terwijl bijvoorbeeld een kleinere speler als Nick Kokonas’ Tock binnen zes dagen een afhaalsysteem in elkaar heeft gedraaid. En wij bij BigDish hadden een thuisbezorgd service online staan binnen twee weken. 

Hoe is het jullie gelukt deze bezorgservice zo snel live te krijgen?

We hebben een drastisch simpele aanpak genomen. We hebben de product scope en ambities in toom gehouden om maar zo snel mogelijk iets te kunnen lanceren. Nu zijn we alweer met een sterk verbeterde versie hiervan bezig, die heel interessante dingen bevat die geen van de grote bezorgdiensten aanbieden. 

Ik blijf er graag op de hoogte van! Het heeft jullie 4,5 of 5 jaar geduurd om BigDish van start tot beursgang te krijgen? 

Het duurde ongeveer vier jaar. Wat achteraf een beetje te snel was. Het gedaan krijgen van een beursgang kost ontzettend veel werk. En het is zeer afleidend. Ik vind het gaaf dat we nu een beursgenoteerd bedrijf zijn, maar ben ook erg blij dat ik ben afgetreden als CEO en nu de CPO ben.

De omgang met investeerders kost ontzettend veel tijd. Dit soort zaken nemen tijd weg van het inhoudelijk bezig zijn met je onderneming, of het nou gaat om marketing, sales of productontwikkeling. Als ondernemer moet je jezelf afvragen of je hier echt zin in hebt. 

Ik denk dat het de droom van elke ondernemer is om een beursgang gedaan te krijgen, en jullie deden het in slechts vier jaar. Dat is een geweldige prestatie! 

Ik denk dat dat ervan afhangt. Vraag dit aan bijvoorbeeld de heren van Basecamp en ik kan met redelijke zekerheid stellen dat die nooit een beursgang willen doen. 😉 Het punt is dat media zoals TechCrunch buitengewoon veel neigen naar verhalen over bedrijven die enorme geldbedragen ophalen, beursgangen doen etc. Dit geeft misschien een ietwat verstoord beeld over het opzetten van een onderneming, in de zin dat veel geld ophalen het hoogste goed lijkt. Ik weet in elk geval dat dit mijn eigen beeld over ondernemen redelijk verstoord heeft. 

Daarentegen kunnen bijvoorbeeld eenmanszaken met weinig of geen startkapitaal tot geweldige ondernemingen uitgroeien. En dit soort bedrijven zullen inhoudelijk een stuk beter passen bij veel ondernemers. 

Je deed een persoonlijke pivot – een verandering in functie – na de beursgang

Van CEO werd ik CPO. Dit stelde me in staat me te focussen op de zaken waar ik echt plezier in heb. Wat cruciaal is in ieder werk. Als je je te lang bezighoudt met taken die je niet veel interesseren, dan ga je uitbranden.

En je maakte een verandering door in zowel je baan als je locatie?

Dat klopt. Als CPO kon ik locatie-onafhankelijk werken. Ik wilde altijd al op Bali verblijven voor een langere periode, dus ik ben daar voor een jaar gaan wonen. Iets wat me ook spiritualiteit en chakra’s beter liet begrijpen. 😉 Nee hoor, hoewel ik me heb beziggehouden met wat yoga sessies her en der, zou ik je na een jaar nog niet kunnen vertellen wat een chakra is. In plaats daarvan was ik meer geïnteresseerd in het mooie weer, de cultuur, en de boeiende mensen die je op zo’n plek treft. 

Een bestaan als digitale nomade is erg in trek dezer dagen. En ik ben blij dat ik op deze manier heb kunnen leven, maar ik zou dit bestaan niet jaar in jaar uit willen doormaken. Een stabiele thuisbasis vind ik echt belangrijk voor m’n gemoedstoestand.

Bali biedt inderdaad een geweldige ontsnappingsmogelijkheid. Ook voor mij, ik kom er graag voor een paar weken elke zoveel maanden, op zoek naar boeiende projecten. Wat spreekt je nog meer aan betreft Bali? 

Wat Bali geweldig maakt is de prijs-kwaliteit verhouding. Dit is de reden dat het zoveel expats aantrekt. Het eten is er waanzinnig, er zijn prachtige bezienswaardigheden, er zijn stranden, bergen en vulkanen. Het internet is er de afgelopen jaren ook een stuk sneller geworden, en zijn er zijn talloze co-working kantoren waar je gelijkgestemden kunt vinden.

Ik denk wat je eerder zei over het veranderen van je rol voordat je uitbrandt resoneert met veel mensen in tech startups. 

Ik denk dat in het leven het goed is in te spelen op onze krachten en interesses. Identificeer dingen waar je een natuurlijke aanleg voor hebt, waar je wat affiniteit mee hebt, en wat op waarde wordt geschat in de markt. Blijf je bezighouden met deze dingen, ga de diepte er mee in, en blijf door de jaren heen vaardigheden ontwikkelen die hier goed op aansluiten. Naarmate de jaren verstrijken zul je een T-vormige kennis set tot je beschikking gaan hebben: een breedte van vaardigheden en onderwerpen, gecombineerd met de nodige diepte om er waarde mee te kunnen toevoegen. 

Als je daarentegen dingen blijft doen die echt niet bij je passen, lijkt dat een beetje op het stoppen van vierkant stuk in een rond gat. Misschien krijg je het er ooit wel in, maar niet zonder brute kracht en niet zonder iets te breken. Natuurlijk moeten we allemaal wel eens dingen doen waar we niet heel goed in zijn of niet veel interesse in hebben. Maar het punt is deze dingen niet het leeuwendeel van je dag beslaan.

Daar ben ik het mee eens. Ik geloof in de 10.000 uren regel, en dat je in de beginfase van je onderneming misschien 16 uur per dag erin moet pompen. Maar dit kun je hooguit volhouden voor een paar maanden, niet meer. Ik vat dit meestal samen als “weet wat je limieten zijn” voor jongen ondernemers. Is dit ook waarom je Start24 hebt opgericht? 

Het idee achter Start24 is dat ondernemers in Nederland kunnen leren van mijn (en m’n partner’s) fouten – waarvan we er nogal wat hebben gemaakt. Je kunt hier denken aan dingen als de juiste rechtsvorm kiezen voor je onderneming, hoe je de beste webhosting of WordPress theme kiest, en welke zakelijke bankrekening de beste keuze is. Maar we nemen ook “zachtere” onderwerpen onder de loep, zoals je grenzen leren te begrijpen, en snappen dat je lichaam en geest geen machine zijn. Hoe vaak krijg je nou die geniale ingeving nadat je er al 16 uur op een dag op hebt zitten?

Hierom besteden we ook ruimschoots aandacht aan onderwerpen zoals het creëren van een ochtendroutine, je dopamine productie onder controle houden, en het belang van goede nachtrust. Dit laatste is in het bijzonder een fascinerend onderwerp waarover veel mensen – waaronder ikzelf tot ongeveer een jaar terug – helemaal niets van afweten. Wat absurd is, gezien we pak en beet een derde van ons leven slapend doorbrengen (of slapend zouden moeten doorbrengen). 

Het oude cliché dat het bouwen van een bedrijf een marathon is, niet een sprint, is echt waar. Zij die in staat zijn een duurzaam en regelmatig tempo aan te houden hebben een veel betere kans succes te bereiken – of zullen zichzelf op z’n minst gezond kunnen houden.

Inderdaad. 

Het woord “crisis” in het Japans bestaat uit de kanjis “gevaar” en “kans.” Dat vind ik interessant.

Toen Malcolm X naar de gevangenis moest, heeft hij zoveel gelezen dat hij een bril nodig had tegen de tijd hij weer op vrije voeten was. Maar wat je ziet is dat hij het beste heeft gemaakt van een verschrikkelijke situatie. Hij focuste zich op die dingen waar hij controle over kon uitoefenen. 

Als ondernemer probeer ik dit iedere dag in ogenschouw te nemen. Hoewel deze pandemie een slechte situatie is, voel ik me uitstekend. Dit is omdat ik me concentreer op datgene waar ik controle over heb en de rest blokkeer. Dat betekent in de praktijk dat ik constant actief ben te zoeken naar de kansen die deze crisis met zich meebrengt. 

Bedankt voor het gesprek Rachel! 

Heel veel dank voor je tijd, en veel succes met je nieuwe projecten Joost!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *