iDEAL betalingen ontvangen op je WooCommerce webshop

Voor Nederlandse webshops is het belangrijk om betalingen via iDEAL te kunnen ontvangen.

Heb je een webshop gemaakt met WooCommerce, dan is het ontvangen van iDEAL betalingen gelukkig een relatief eenvoudig proces. Het enige wat je hoeft te doen is een payment provider te kiezen en de bijbehorende WordPress plugin van deze payment provider te activeren op je website.  

Dan, afhankelijk van de payment provider die je gekozen hebt, volgen nog enkele stappen om iDEAL betalingen te laten werken.

In dit artikel laat ik je stap-voor-voor stap zien hoe je iDEAL betalingen inschakelt met Stripe – wat mij betreft de beste payment provider op de markt. Vervolgens vergelijk ik een aantal payment providers met elkaar die ook uitstekend zijn voor het verwerken van iDEAL betalingen.

iDEAL betalingen instellen in WooCommerce

Hieronder laat ik je zien hoe je iDEAL betalingen in WooCommerce instelt via Stripe. Stripe is een van ’s werelds meeste gebruikte payment providers. Het biedt ondersteuning voor talloze betaalsystemen – van iDEAL, creditcards, PayPal tot Bancontact.

Stripe kan onder anderen Booking.com, Felyx en Ticketswap tot hun klanten rekenen. Zelf gebruik ik Stripe voor m’n Affiliate24 project, een webshop waar ik affiliate marketing WordPress templates verkoop.

HOE JE STRIPE LAAT WERKEN OP JE WORDPRESS SITE: Nadat je een gratis Stripe account hebt aangemaakt, moet je deze koppelen aan WooCommerce via een plugin. Er zijn meerdere goede opties. Zelf gebruik ik WooCommerce Stripe Payment Gateway, de officiële Stripe plugin van WooCommerce zelf. Deze plugin wordt redelijk afgeslacht in de gebruikersreviews, maar ik gebruik hem al meer dan een jaar en bij mij draait ‘ie als een zonnetje.

Om iDEAL te activeren via Stripe,log allereerst in op je Stripe account. Klik daarna op het tandwieltje links bovenaan om naar instellingen te gaan, en vervolgens op de link Payment methods.

Stripe instellingen

Klik vervolgens op de link the manual settings page.  

Stripe betalingen managen

Nu zie je een lange lijst van verschillende betaalmethodes. Selecteer iDEAL, en activeer het.

iDEAL integreren Strip WooCommerce

Om te checken of iDEAL nu werkt met Stripe, navigeer vanuit Payment Methods naar het tabje Active. Hier zou je nu als het goed is iDEAL moeten zien staan.

iDEAL actief als betaling in Stripe

Je kunt vanaf nu iDEAL betalingen ontvangen, maar dat betekent niet dat de iDEAL betaaloptie wordt aangeboden aan de bezoekers op je webshop.

Om dit te doen, log in op je WordPress dashboard. Klik onder het kopje WooCommerce op Settings, en ga naar Payment Methods. Vink in de lijst die je hier ziet iDEAL aan.

iDEAL activeren voor WooCommerce in WordPress dashboard

That’s it: je iDEAL WooCommerce integratie is nu een feit, en je kunt betalingen accepteren op je webshop via iDEAL.  

iDEAL kosten per payment provider

Om betalingen via iDEAL op je webshop te kunnen activeren heb je altijd een payment provider (betaalprovider) nodig. Dit wordt ook wel een Payment Service Provider (PSP) genoemd.

Het goede nieuws is dat je de meeste van deze payment providers gratis kunt gebruiken. Het enige waar je voor betaald zijn (vrij bescheiden) transactiekosten.

Je gebruikt deze payment provider niet alleen voor je iDEAL betalingen, maar kunt er ook (Europese) creditcard betalingen, Bancontact betalingen en Klarna betalingen mee ontvangen. Evenals een waslijst aan andere, veelal obscure, betaalmethodes.

Hieronder zet ik verschillende payment providers op een rijtje die kunt overwegen voor je Nederlandse WooCommerce webshop.

Stripe

Stripe is een Iers-Amerikaanse payment provider wat zowel een hoofdkantoor in de VS als een hoofdkantoor in Ierland heeft.

Het bedrijf bestaat sinds 2009 en heeft een omzet van meer dan $12 miljard. Het is een reus van een bedrijf.

Hun interface werkt fantastisch en hun transactiekosten zijn te overzien. Maar kies hen niet als je het een ongemakkelijk idee vindt om je betalingen via een niet-Nederlandse partij te laten lopen.

BetaalmethodeKosten
iDEAL€0,29
Bancontact€0,35
Creditcards en debitcards (Europa)1,4% + €0,25
Creditcards en debitcards (buiten Europa)2,9% + €0,25
Klarna (betaal later)2,99% + €1.00
Klarna (betaal nu)1,4% + €0,25

Mollie

Mollie is een Nederlandse PSP die al sinds 2004 bestaat. Het bedrijf is onder Nederlandse webshop eigenaren de meest populaire optie.

Aardig om te weten: draai je meer dan €50.000 omzet of heb je ontzettend veel transacties, dan kun je volumekorting krijgen op hun tarieven.

Een ander voordeel van Mollie is dat je zelf kunt weten wanneer je wordt uitbetaald: dagelijks, wekelijks of maandelijks.

BetaalmethodeKosten
iDEAL€0,29
Bancontact€0,35
Creditcards en debitcards (Europa)1,8% + €0,25
Creditcards en debitcards (buiten Europa)2,9% + €0,25
Klarna (betaal later)€0,29
Klarna (betaal nu)€0,35

Buckaroo

Buckaroo is nog een Nederlandse Payment Service Provider.

Het is een slag goedkoper dan Mollie, maar krijgt over de algehele linie minder positieve gebruiker reviews doordat hun interface niet geweldig goed ontworpen is, hun WooCommerce plugin wat steken laat vallen en hun klantenservice niet fantastisch is.

BetaalmethodeKosten
iDEAL€0,25
Bancontact€0,35
Creditcards en debitcards (Europa)1,2%-1,8% + €0,25
Creditcards en debitcards (buiten Europa)2,8% + €0,20
Klarna (betaal later)€0,25
Klarna (betaal nu)€0,35

Pay.

Pay. is een relatief nieuwe payment provider die hierdoor iets minder bekend is dan de andere opties in dit overzicht.

Het interessante aan hen is dat je ze gratis kunt proberen, maar je kunt op een gegeven moment upgraden naar hun betaalde pakket (voor 25 euro per maand) waardoor de transactiekosten een flinke slag lager worden.

 Pay. (gratis)Pay. (Professional)
iDEAL€0,25€0,19
Bancontact€0,35€0,25
Creditcards en debitcards (Europa)1,75% + €0,151,5% + €0,15
Creditcards en debitcards (buiten Europa)2,8% + €0,152,8% + €0,15
Klarna (betaal later)Op aanvraagOp aanvraag
Klarna (betaal nu)Op aanvraagOp aanvraag

Payment provider kosten vergelijken

Vergelijk hieronder de kosten van alle payment providers met elkaar:

 StripeMollieBuckarooPay. (gratis)Pay. (Professional)
iDEAL€0,29€0,29€0,25€0,25€0,19
Bancontact€0,35€0,35€0,35€0,35€0,25
Creditcards en debitcards (Europa)1,4% + €0,251,8% + €0,251,2%-1,8% + €0,251,75% + €0,151,5% + €0,15
Creditcards en debitcards (buiten Europa)2,9% + €0,252,9% + €0,252,8% + €0,202,8% + €0,152,8% + €0,15
Klarna (betaal later)2,99% + €1.002,99% + €1.001,8% + €0,25Op aanvraagOp aanvraag
Klarna (betaal nu)1,4% + €0,251,45% + €0,25Op aanvraagOp aanvraagOp aanvraag

Naast de koude harde tarieven zijn er natuurlijk meer factoren die mee spelen in het kiezen van een payment provider voor je WooCommerce webshop.

Denk hier aan klantenservice, gebruiksvriendelijkheid van het platform en waar de payment provider gevestigd is. Zelf vind ik dat Stripe de alternatieven verslaat op deze eerste 2 fronten, maar ik kan me voorstellen dat voor sommige mensen het niet een prettig idee is dat ze in het buitenland gevestigd zijn.

Werk je liever met een Nederlandse provider, dan is Mollie waarschijnlijk de beste optie voor je.

Veelgestelde vragen

Welke payment provider is het beste voor iDEAL betalingen in Nederland?

Stripe is de beste payment provider voor iDEAL betalingen (als je bereid bent met een buitenlandse partij samen te werken). Wil je per se met een Nederlands bedrijf werken, kies dan voor Mollie.

Wat zijn de kosten van WooCommerce?

WooCommerce is helemaal gratis om te gebruiken. Om de plugin op te graden echter, zal je vaak gebruik moeten maken van betaalde extensies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *