HTML leren: dit zijn de beste opties

In veel van onze artikelen beschrijven hoe gemakkelijk het vandaag de dag is om een website te maken. Je hoeft geen HTML of CSS meer te leren. Je installeert simpelweg WordPress en een handig thema als Kadence en binnen de kortste keren heb je een website draaien.

Toch kan basiskennis van HTML en CSS je helpen. Begrijp je deze talen, dan begrijp je ook sneller hoe de websitebouwers werken en wat er kan en wat er niet kan.

Ook wanneer je geen website wil bouwen of carrière beoogt in web development is basiskennis HTML en CSS een nuttige en gewaardeerde skill. Het zal je in veel banen vandaag de wel eens van pas komen.

Daarom is het de hoogste tijd om de beste plekken om zelfstandig de basis van HTML en CSS te leren op een rijtje te zetten.

HTML, on afgekort “Hypertext Markup Language is eigenlijk de standaardtaal om webpagina’s mee te maken. Een webbrowser, zoals Chrome of Firefox kan HTML begrijpen en het op een visuele manier presenteren. HTML zorgt ervoor dat alles staat waar het moet staan en wordt praktisch op elke website gebruikt in min of meerdere mate.

HTML pagina zonder CSS
Een voorbeeld van een HTML webpagina zonder gebruik van CSS (via)

CSS, on afgekort “Cascading Style Sheets” zorgt ervoor dat je de opmaak van HTML-documenten verder kan vormgeven. Zo herkent HTML geen lettertypes. Met CSS kleur je dus eigenlijk jouw “kale” HTML-document in.

HTML pagina met CSS
Een voorbeeld van een HTML webpagina met CSS (via)

Online HTML en CSS leren met een cursus

Internet staat vol met online cursussen voor het leren van HTML en CSS. Toch is het vinden van een goede gratis plek om HTML en CSS te leren soms nog even zoeken. Ik kies hiervoor zonder enige twijfel W3schools als favoriete optie uit. Lees hieronder waarom.

Gratis HTML en CSS leren met W3Schools

W3Schools bestond al toen ik mijn eerste websitejes maakte 15-20 jaar geleden. Het is de plek om snel even wat HTML-code op te zoeken. Ze hebben een gigantisch grote en duidelijke bibliotheek met alles wat met HTML en CSS te maken heeft.

Naast deze grote gratis schat aan informatie bieden ze tientallen gratis lessen in die je de basis leren van allerlei programmeertalen. Voor beginners die de basis willen begrijpen heb je aan deze cursussen meer dan genoeg en zal je hier vaak terug blijven komen.

Eindeloos veel materiaal beschikbaar op W3schools

Ook zijn er tientallen betaalde cursussen waarna je een certificaat krijgt. Maar gaat het je puur om de kennis, dan is zijn de gratis cursussen toereikend.

Het onderscheidende van W3Schools is dat ze erg veel gratis bieden en van goede kwaliteit.

Veel gratis materiaal bij andere websites is “Freemium”. Dat wil zeggen, het is gratis, totdat je echt wat wil of de smaak te pakken hebt. Dan moet je betalen.

Bij W3schools zijn er wel bepaalde dingen die je kan kopen, maar van een freemium salesfunnel is geen sprake.

Een hele sterke gratis resource dus. Voor je eerste stappen en voor later als de cursussen voorbij zijn.

Ook heeft W3school een hele goede “playground” waarin je code direct kan proberen. Deze is overzichtelijk en gemakkelijk te gebruiken.

Nadeel: de cursus is vooral lezen en proberen. Er zijn geen video's en dergelijke.

Video cursus van developers van grote bedrijven bij Frontend masters

Frontend Masters biedt enorm veel video's en uitleg voor beginners.

Bij Frontend masters leer je van de beste frontend developers

Het toffe van frontend masters is dat je van bekende developers leert van bekende bedrijven. Bijvoorbeeld van frontend developers van Microsoft, Netflix of Adobe.

Je moet wel zelfstandig meedoen met de video’s. Er is geen playground beschikbaar waar je direct de opdrachten in kan doen zoals bij bijvoorbeeld W3School. Ik raad je aan JSFiddle erbij te pakken of de editor van Codepen. Dit is een krachtige en goede playground om HTML en CSS te testen

Frontend masters is wel redelijk prijzig in vergelijking met de meeste online cursus aanbieders. Toch hebben ze een goede hoeveelheid aan gratis materiaal om te testen.

Mocht je hun aanpak en video’s pakkend vinden, dan kan je daarna altijd nog kiezen om een meer diepgaande betaalde cursus van hen te doen.

Gratis alles leren over programmeren bij FreeCodeCamp

Een andere favoriet van mij is FreeCodeCamp.

Duizenden gratis programmeer cursussen bij FreeCodeCamp

Dit is een online platform met in totaal meer dan 4.000 vrijwilligers die gezamenlijk meer dan 7.000 programmeer cursussen aanbieden. Je kan er verschillende (gratis) certificaten mee halen na het afronden van een cursus.

Veel verschillende gratis HTML en CSS cursussen op FreeCodeCamp


Het grote voordeel: er is een grote levendige community. Het grote nadeel, de kwaliteit per cursus kan nogal verschillen. Dit is ook het grote nadeel van de meeste MOOC’s in mijn ogen.

Soms zal je dus een topcursus hebben met een topleraar en in andere gevallen zal het minder aansluiten bij wat je zoekt. Maar hey, het is gratis!

FreeCodeCamp heeft een playground die je direct laat zien wat er gebeurt met code wanneer jet het tijdens de lessen, maar ik vind deze redelijk onrustig en onoverzichtelijk.

Tip: zorg ook dat je niet verdrinkt in de cursussen. Met 7.000 cursussen kan je snel al je geplande leertijd vullen met rondklikken. Ga er even voor zitten, kies er een paar uit, blok de tijd in je agenda en negeer de rest.

Gratis HTML en CSS cursus bij Code Academy

Wanneer je wel eens gegoogled hebt naar “HMTL of CSS leren” dan ben je ongetwijfeld Code Academy tegengekomen.

Code Academy heeft meer dan 50 miljoen cursisten gehad

Code Academy biedt ondertussen een gigantische hoeveelheid goede programmeer cursussen aan.

Met het gratis plan van Code Academy leer je de basis van HTML en CSS

Voorheen waren nagenoeg alle cursussen betaald, maar nu kan je met een gratis account veel van de basiscursussen doen. Dat is voor de meeste beginners meer dan genoeg. Met het gratis plan kan je dus de basis van van HTML en CSS leren.

Mocht je daarna meer willen, kan je de betaalde varianten overwegen.

Zelf puzzelen met HMTL en CSS met Codepen

Een andere site die ik nog wel eens aanslinger is codepen. Sommige mensen leren erg goed wanneer iemand ze stap-voor-stap uitlegt wat er gebeurt. Andere mensen puzzelen liever hun kennis bij elkaar. Dat kan met Codepen.

Met Codepen kan je zelf met html en css puzzelen

Bij Codepen kan je zelf HTML en CSS invoeren en kijken wat er gebeurt in hun heldere playground.

Het tofste is dat andere mensen webpagina’s programmeren in Codepen en deze publiceren. Je kan vervolgens deze code en hun resultaat inzien en aanpassen.

Met Codepen kan je spelen met projecten van anderen

Zo krijg je heel snel een idee van de onderlinge samenhang van alle code gebruikt.

Waar moet je nu beginnen met het leren van CSS en HTML?

Welke van de bovenstaande opties het beste bij je past hangt van jou af. Hoe serieus ben je? hoe is je basiskennis? Hoeveel tijd heb je? En nog duizend andere dingen.

Sommige mensen zullen gebaat zijn bij een boek en dit stap voor stap willen doorlezen. Iemand anders leert het beste via een seminar en weer iemand anders het beste via een do-it-yourself project waarbij je op ontdekking gaat.

Waarom zou je willen betalen voor een cursus wanneer het ook gratis kan? Tja, het zorgt in veel gevallen voor meer commitment. Geef je er geld aan uit, is het zonde om het niet te doen. Bij gratis cursussen is het gemakkelijk om te stoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *