HostPapa review: ooit innovatief, nu verouderd (2022)

Hoewel HostPapa eens een innovatieve hosting provider was, is het lastig de dienst nu aan te bevelen. HostPapa maakt gebruik van verouderde technologie, heeft weinig bijzondere features en is relatief traag. Er zijn tig hosting bedrijven te vinden die meer waar je voor je geld bieden.


Onze score:


HostPapa voordelen

 • 24/7 klantenservice
 • Overzichtelijk aanbod hosting pakketten
 • Gratis SSL-certificaat

HostPapa nadelen

 • Relatief trage hosting
 • Klantenservice is van wisselende kwaliteit
 • Vrij veel upselling

Het Canadese HostPapa heeft in Nederland vrij weinig tractie. Toch is het een naam je zo nu en dan tegenkomt wanneer je je op internationale websites begeeft.

De dienst doet het nog steeds erg goed aan de andere kant van de oceaan. Ook hebben ze servers in Amsterdam waardoor het voor Nederlanders een goede optie zou kunnen zijn. Op hun site maakt HostPapa het zeer duidelijk op wie ze zich richten: kleine ondernemingen en freelancers, niet zozeer bloggers.

Ze hebben shared hosting, VPS hosting, reseller hosting en een websitemaker.

HostPapa heeft een vrij ongewone naam en branding. Ze proberen duidelijk nostalgische gevoelens bij je los te maken, hoewel het op sommige mensen waarschijnlijk eerder als stoffig en oud zal overkomen.

Het bedrijf is onafhankelijk en etaleert dit feit met trots. In tegenstelling tot hosting brands als GoDaddy, Bluehost en Hostgator maakt het niet deel uit van een gigantisch conglomeraat.  

HostPapa maakt al decennia deel uit van de hosting industrie, maar ze lijken hun beste tijd te hebben gehad. Ze scoren middelmatig op performance, features en klantenservice. Ze hebben vrij goede prijzen, maar dit hebben andere hosting providers die een stuk beter zijn (hierover later meer) ook.

In deze HostPapa review vind je alles over deze hosting dienst wat je moet weten.

HostPapa in één oogopslag

Uptime garantie
KlantenserviceEmail, fax, post en 24/7 telefonisch, via live chat en ticket support
Managed WordPress
Soorten hostingShared, VPS, reseller
Basis featuresTwee site installaties, 100 GB opslag, Jetpack, SSL-certificaat
Meest geschikt voorKleine zakelijke websites
Server locatiesLos Angeles, Toronto, Amsterdam
Prijs vanaf€2,95 per maand (na verlenging €9,99 per maand)

HostPapa snelheid, uptime en klantenservice

Snelheid

HostPapa gebruikt onderhand een vrij verouderde server-infrastructuur. Er zijn zat tragere hosting providers op de markt, maar HostPapa kan zich bij lange na niet meten met de echt snelle webhosters.

Uptime

HostPapa biedt een uptime garantie van 99.9%. Dit is niet erg hoog, maar het is fijn dat er überhaupt een uptime garantie is.

Het objectief bepalen van de uptime van een hosting provider kan lastig zijn. Het is meestal een kwestie van gebruikers reviews doorspitten om te zien hoe een hosting provider het echt doet. Sommige hosting providers bieden transparantie hieromheen via een storing pagina. HostPapa doet dat gelukkig ook.

HostPapa uptime

Ik kwam hier en daar wel wat klachten tegen van gebruikers en zag daarnaast op HostPapa’s eigen onderhoud pagina een bovengemiddeld aantal storingen.

HostPapa storingen

Klantenservice

HostPapa heeft 24/7 klantenservice die je kunt bereiken via telefoon, post (!), email en, jawel, fax. In alle eerlijkheid, deze contactmethodes sluiten allemaal feilloos aan op het ouwelijke karakter dat HostPapa heeft.

HostPapa klantenservice

Gelukkig kun je hen ook bereiken via live chat en ticket support.

De kwaliteit van hun support is wisselend. Sommige medewerkers zijn vrij vriendelijk en bekwaam, anderen zijn minder capabel. Vervelend is dat het af en toe voelt alsof je met een sales medewerker te maken hebt. In plaats van een probleem voor je op te lossen, proberen ze je een duurder pakket of betaalde add-ons aan te smeren. Dit is een slijmerige manier van werken die je met een slechte smaak in je mond achterlaat.

Verder heeft HostPapa een behoorlijk uitgebreide en best goede kennisbank met hosting en website handleidingen. Deze kennisbank is het hoogtepunt van hun klantenservice. Hiermee doen ze het beter dan de meeste andere hosting providers.

Andere belangrijke overwegingen

Dashboard

HostPapa maakt gebruik van twee dashboards. Het eerste is een zelfgemaakt dashboard dat ietwat oud en stoffig oogt (wederom perfect aansluitend bij hun merk). Hier kun je domeinen managen, je services upgraden of downgraden en support bereiken.

Voor je server instellingen gebruik je cPanel. Hier in principe weinig mis mee, zij het dat het anno 2022 enigszins verouderd voelt en veel andere providers onderhand modernere oplossingen bieden.

Beveiliging

Beveiliging voor HostPapa lijkt voor een groot deel te bestaan uit het je willen verkopen van een dure add-on.

“Small business sites are at risk!” Vertellen ze je met veel bombast.

HostPapa hack waarschuwing

Dat is misschien wel zo, maar veel hosting providers bieden onderhand een dusdanig goede standaard beveiliging dat het niet nodig is nog eens 10 euro extra per maand neer te leggen.

HostPapa ProtectionPower

Gelukkig biedt HostPapa wel een gratis SSL-certificaat (wat onderhand standaard is bij de meeste providers) en lijkt hun server infrastructuur ook relatief veilig opgezet te zijn.

Hosting features en extra’s

HostPapa richt zich voor op eigenaren van kleine ondernemingen. Je zou daarom denken dat hun features en extraatjes hier op zijn toegespitst. Dit is niet echt zo. Hun features zijn vrij gemiddeld en onderscheiden zich op geen enkele manier van andere hosting providers.

Dit is waar je o.a. op kunt rekenen:

 • Gratis SSL-certificaat via Let’s Encrypt
 • 100 email adressen
 • Websitebouwer (hoewel deze niet echt denderend is)
 • Ingebouwde CDN (gratis versie van Cloudflare)
 • Je kunt 400+ verschillende web apps installeren (dit is wel indrukwekkend, zij het behoorlijk onnodig)

Je krijgt standaard geen automatische dagelijkse backups, tenzij je 20 euro per jaar extra betaalt. Vrij bizar, want voor een zakelijke website is dit een van de belangrijkste features.

HostPapa hosting pakketten en tarieven

Hostpapa biedt shared hosting, reseller hosting en VPS hosting aan. Ze staan het meest bekend om hun shared hosting. Hierop deel je een server met andere websites, wat de kosten drukt en het eenvoudig te gebruiken maakt. Shared hosting is de beste oplossing voor het gros van de websites en gebruikers.

De WordPress hosting op hun site is precies hetzelfde als hun shared hosting. Het enige verschil is dat WordPress al voor geïnstalleerd is.

HostPapa shared hosting

De prijs van deze pakketten is acceptabel in verhouding tot wat je ervoor krijgt. De pakketten zijn vooral genereus op het gebied van schijfruimte – bij het goedkoopste pakket krijg je al 100 GB.

HostPapa biedt een niet-goed-geld-terug-garantie van 30 dagen.

HostPapa alternatieven

Er is eigenlijk geen goede reden te bedenken om voor HostPapa te kiezen. Heb je een kleine onderneming of ben je ZZP’er, dan kun je je site beter onderbrengen bij een van de volgende hosting providers.

 • Cloud86. Cloud86 is een Nederlandse hosting provider met moderne LiteSpeed servers, nagenoeg perfecte uptime, en klantenservice die je telefonisch kunt bereiken. In het Nederlands. Bekijk hier onze Cloud86 review.
 • Kinsta. Kinsta is premium managed WordPress hosting. De dienst is een stuk duurder dan de gemiddelde webhost, maar voor ondernemers met een behoorlijk budget is het een van de beste diensten op de markt. Bekijk hier onze Kinsta review.

Conclusie

HostPapa heeft z’n beste tijd gehad. Wat eens een uitstekende hosting provider was, schittert nu in middelmatigheid. HostPapa is niet bijzonder snel, heeft geen geweldige klantenservice en biedt geen noemenswaardige features aan.

Kijk als eigenaar van een kleine onderneming naar een van de providers die ik hierboven noem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *