Hostinger vs SiteGround – wat is de betere webhost?

Hostinger en SiteGround zijn twee zeer populaire webhosts. Misschien twijfel je je welke van de twee je moet kiezen voor jouw website.

In dit artikel geef ik je het antwoord op deze vraag. Ik vergelijk de twee providers op snelheid, uptime, klantenservice en meer.

Laten we gaan beginnen.

Hostinger vs. SiteGround: een vergelijksingstabel

SiteGroundHostinger
SnelheidSnelSnel
UptimeUitstekendZeer goed
KlantenserviceUitstekendGoed
BeveiligingUitstekendGoed
Cache pluginSG OptimizerGeen
CDNCloudflareCloudflare
DashboardSite ToolshPanel
BackupsDagelijksWekelijks / dagelijks
Datacentrums610
KostenRelatief duurZeer goedkoop
BetaalmethodesCreditcard, iDeal en PayPaliDeal, creditcard, PayPal, BitCoin en meer
TrustPilot score4,7/54,3/5
ConclusieSiteGround wint het op veel vlakken van Hostinger. Wel is de dienst een stuk duurder geworden de laatste jaren. Dit maakt het minder geschikt voor hobby sites. Ook heb je minder betaalmethodes.Hostinger scoort uitstekend op de meeste fronten. Het biedt meer waar voor je geld dan SiteGround, maar legt het net af op gebieden als klantenservice en beveiliging. Niettemin is het een topkeuze voor de meeste websites.

Snelheid

Voor deze test heb ik SiteGround’s GrowBig Plan vergeleken met Hostinger’s Premium Plan. Ik heb hun Nederlandse servers gebruikt. Vervolgens heb ik een kale WordPress website met het Kadence theme geïnstalleerd.

Dit waren de snelheidsresultaten voor SiteGround:

  • Laadtijd (seconden): 0,70
  • TTFB (milliseconden): 80
  • First paint (seconden: 0,92

En dit is hoe Hostinger scoorde:

  • Laadtijd (seconden): 0,50
  • TTFB (milliseconden): 150
  • First paint (seconden: 0,98

Zoals je ziet ontlopen de twee elkaar niet veel. Hostinger wint het op laadtijd terwijl SiteGround een betere TTFB heeft.  

Winnaar: Gelijkspel

Uptime

Ik heb een test website opgezet bij beide hosting providers en hun uptime in de gaten gehouden via Pingdom. Na een jaar was de gemiddelde uptime bij SiteGround 99,99% en bij Hostinger 99,97%.

Dit is echter natuurlijk maar het resultaat van één server. Niet echt representatief dus voor de volledige dienst van de twee. Hierom heb ik ook door Facebook groepen en TrustPilot reviews gegraven om te zien wat gebruikers te zeggen hebben. Over Hostinger lijken zich meer downtime klachten voor te doen dan over SiteGround.

Winnaar: SiteGround

Klantenservice

SiteGround’s klantenservice is de laatste jaren iets achteruit gegaan. Daar waar hun support voor meer dan een decennium bekend stond als het neusje van de zalm, is te zien dat ze er nu wat minder aandacht aan geven. Case in point: het kost veel meer klikken dezer dagen om bij hun klantenservice uit te komen. Daarbij doen ze er ook alles aan je door te sturen naar hun kennisbank.

Begrijp me niet verkeerd, SiteGround’s klantenservice team bestaat nog steeds uit zeer capabele mensen. Bovendien reageren ze ook nog steeds binnen slechts enkele minuten. Niettemin voelt het ongemakkelijk om zoveel moeite te moeten doen om in contact te komen met de klantenservice van een hosting provider waar je toch behoorlijk veel voor betaald.

Hostinger’s klantenservice is makkelijker te vinden op hun site. Wel zijn hun medewerkers gemiddeld minder kundig dan die van SiteGround. Ook bedraagt de wachttijd tussen de 30 en 40 minuten, tenzij je een paar euro extra per maand betaald voor hun priority support.  

Winnaar: SiteGround

Beveiliging

SiteGround investeert ontzettend veel in de beveiliging van hun dienst. Ze zorgen dat websites van elkaar gescheiden zijn bij shared hosting, hebben de beste firewalls, ModSecurity etc. Ook bieden ze sinds kort de SG Security plugin aan.

SG Security plugin

Hostinger heeft een paar jaar terug aardige steken laten vallen op dit gebied: ze hadden een flinke beveiligingslek. Ze zeggen dat ze sindsdien hun beveiliging aangescherpt hebben, maar de winnaar in deze categorie zal je niet verbazen.  

Winnaar: SiteGround

Cache plugin

Bij SiteGround krijg je een fantastische caching plugin genaamd SG Optimizer. Deze is even goed en op sommige vlakken zelfs beter dan WP Rocket, een premium plugin waar je zo’n 50 euro per jaar voor betaald.

SiteGround Optimizer dashboard

Met SG Optimizer kun je je afbeeldingen omzetten in WebP, hij biedt lazy loading, je kunt de WordPress heartbeat instellen en nog veel meer.

Het is een fantastische plugin die enigszins compenseert voor het feit dat SiteGround een vrij prijzige hosting provider is.

Hostinger heeft geen caching plugin.

Winnaar: SiteGround

CDN

Zowel SiteGround als Hostinger bieden de gratis versie van de Cloudflare CDN aan. Let op: Hostinger doet dit niet bij hun twee goedkoopste pakketten.

Winnaar: Gelijkspel

Dashboard

Zowel Hostinger als SiteGround hebben hun eigen zelfgemaakte dashboard. Bij SiteGround heet dit Site Tools en bij Hostiger hPanel.

De een heeft niet echt een streepje voor op de ander. Beiden bieden de features die je verwacht en beiden zijn eenvoudig te gebruiken.

Winnaar: Gelijkspel

Backups

Hostinger’s twee goedkoopste hosting pakketten bieden wekelijkse backups in plaats van dagelijkse. Hun daarop volgende pakket (wat ongeveer even duur is als SiteGround’s goedkoopste pakket) biedt echter wel dagelijkse backups.  

Winnaar: Gelijkspel

Datacenters

SiteGround heeft 6 datacenters verspreid over 4 continenten. Hostinger heeft 10 datacenters verspreid over 3 continenten.  

Hier bevinden de datacenters van SiteGround zich (ze maken gebruik van het Google Cloud Platform):

SiteGround datacentrums kaart

En hier zijn de datacenters van Hostinger:

Hostinger datacentrums

Richt je site zich overigens vooral op een Nederlands publiek dan hoef je hier niet echt op te letten. Beide hosting bedrijven hebben namelijk een datacenter binnen Nederland.

Winnaar: Hostinger

Kosten

Daar waar SiteGround enkele jaren nog bekend stond als een zeer aantrekkelijk geprijsde hosting provider, zijn ze dit nu absoluut niet meer. Voor het eerste jaar betaal je nog een aantrekkelijk instaptarief, maar daarna schieten de kosten omhoog. We hebben het hier over bijna een verdrievoudiging. De dienst is erg goed, maar eerlijk is eerlijk, deze kosten staan niet volledig in verhouding meer tot wat je krijgt.

En dat zeg ik als iemand die al jaren klant van SiteGround is.

Hostinger daarentegen biedt belachelijk lage prijzen aan. De dienst kost zo weinig dat je je afvraagt hoe ze nog steeds de kwaliteit kunnen bieden die ze hebben. Het sommetje komt nog steeds uit echter, gezien het feit dat de kosten al jaren zo laag zijn.

SiteGround’s goedkoopste pakket kost €3.99 per maand en gaat daarna omhoog naar €12.99. Hostinger’s goedkoopste pakket kost €1.99 per maand en gaat daarna omhoog naar €2.99.

Winnaar: Hostinger

Betaalmethodes

Bij SiteGround kun je betalen met creditcard, PayPal of iDeal.

Bij Hostinger kun je echter betalen met iDeal, creditcard, PayPal, BitCoin en nog meer.

Winnaar: Hostinger

TrustPilot score

Op TrustPilot scoort Hostinger een 4,3/5 en SiteGround een 4,7/5. Beide bedrijven hebben duizenden reviews. Onder de gemiddelde gebruiker doet SiteGround het dus beter dan Hostinger.

Winnaar: SiteGround

Conclusie

En nu de hamvraag:

Welke hosting provider komt als winnaar uit de bus?

Het flauwe antwoord is dat het er een beetje van afhangt. SiteGround is over de gehele linie net iets beter dan Hostinger. Dat gezegd hebbende zijn ze wel een stuk duurder.

Voor de meeste websites zal Hostinger daarom een logischere keuze zijn. Zijn kosten echter minder belangrijk voor je, kies dan SiteGround.

Winnaar: Hostinger (bekijk hier hun laatste deals)

Voor meer details over beide hosting providers, lees onze SiteGround review en Hostinger review.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *