Hoasted review: snel, stabiel en gebruiksvriendelijk (2022)

Hoasted review

Hoasted krijgt bijna niets anders dan perfecte (5/5) klantreviews op sites zoals TrustPilot en kan Oxfam Novib en de Rijksoverheid tot hun klanten rekenen. Is deze hosting provider echt zo goed als het lijkt?  

Hoasted review overzicht

Snelheid

De nieuwste LiteSpeed servers voor top snelheid.

Uptime

Praktisch perfecte uptime en uptime garantie.

Support

Email support op bijna ieder uur van de dag.

Eenvoud

Soepele onboarding en gebruiken het cPanel dashboard.

Features

Gratis verhuisdienst, backups (tot 180 dagen), gratis SSL.

Kosten

Over de gehele linie een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Onze score:

5 / 5

Voordelen

 • Behoort tot de Nederlandse én wereldwijde top qua snelheid
 • Investeert continue in nieuwe technologie
 • Goede onboarding en zeer makkelijk te gebruiken voor beginners
 • Dankzij cPanel alle instelmogelijkheden en features die ervaren gebruikers nodig hebben
 • Gratis verhuisservice
 • Uitstekende klantenservice die iedere dag tot half 11 beschikbaar is

Nadelen

 • Kunt een beperkt aantal hoofddomeinen aan een pakket koppelen

Hoasted is een in 2011 opgerichte hosting provider gevestigd in Amsterdam. De provider maakt boude claims over de kwaliteit van hun dienstverlening (“gegarandeerd het snelst,” “geweldige support”).

Dit is niets nieuws onder de zon. Iedere hosting provider beweert de “snelste,” “beste,” “meest voordelige” enzovoorts te zijn. Wat hier meestal op volgt is 13 in een dozijn hosting.

Maar wat schetst mijn verbazing: Hoasted voegt de daad bij woord. De provider is spectaculair op ieder vlak: absurd snel, extreem betrouwbaar en ze hebben een super capabel support team wat je ten alle tijden rugdekking biedt. Tel daar bovenop dat hun hosting zeer eenvoudig te gebruiken en er een aantrekkelijk prijskaartje aan hangt, en je hebt een hosting provider die mee kan met de wereldtop (dit is geen slappe hyperbool).

In deze Hoasted review doe ik alles wat je over deze provider moet weten uit de doeken – inclusief redenen om ze niet te gebruiken.  

Hoasted in één oogopslag

Uptime garantie
KlantenserviceIedere dag bereikbaar tot 22:30 via support tickets (enkele minuten wachttijd)
Managed WordPress
Soorten hostingShared, VPS, reseller
Basis features10-50 GB opslag, 512mb-GB RAM, tot 8 backups per dag, verhuisservice
Meest geschikt voorAlle soorten websites (bedrijfs site, ecommerce, blog)
Server locatiesAmsterdam
Prijs vanaf€6,99 per maand

Hoasted snelheid, uptime en klantenservice

Voor mij zijn de 3 belangrijkste componenten van een hosting provider snelheid, stabiliteit (uptime) en klantenservice.

Hoe scoort Hoasted op deze vlakken?

Snelheid

Qua snelheid kan ik het kort houden: Hoasted behoort tot de absolute top van Nederland (en zelfs de wereld).

Het bedrijf gebruikt LiteSpeed servers en claimt dat ze investeren in de nieuwste server technologie (en dit ieder jaar vernieuwen). Mijn testresultaten bevestigen dit, maar ook zonder snelheidstest tools merk je dat Hoasted belachelijk snel is.

Klik door het dashboard van je WordPress site, laadt een willekeurige pagina van je site op de front end, of upload een groot bestand op je site – alles voelt 3-4 keer sneller dan de eerste de beste hosting provider.

Maar goed, voor jou als lezer zijn de harde cijfers natuurlijk interessanter dan mijn subjectieve sentimenten, dus laten we gaan kijken naar de snelheidstestresultaten.

Ik heb Hoasted’s Webhosting Professional pakket (€13,99 per maand) aangeschaft en hier de volgende WordPress test website op geïnstalleerd:

 • WordPress theme: Kadence (deze theme gebruiken we ook voor Start24)
 • Plugins: Block Navigation, Kadence Blocks, Post Duplicator
 • SSL-certificaat (Let’s Encrypt)
 • Geen snelheid of caching optimalisaties

Deze site is dus geen “kale” WordPress installatie. Hij bevat een multifunctionele theme en meerdere plugins. Daarnaast heeft de site afbeeldingen, tekst en verschillende grafische elementen. Dat maakt de site qua snelheid representatief voor een kleine zakelijke site of blog.

Om de snelheid van de test site te meten heb ik GTMetrix gebruikt. Dit is de meest bekende website snelheidstool die een compleet 360 graden beeld geeft van de snelheid van een website. Dit is hoe Hoasted het doet volgens GTMetrix:

Hoasted GTMetrix

Even los van het feit dat Hoasted met alles in het groen staat, zijn er een paar dingen hier die in het oog springen.

Allereerst is er de Time to First Byte (TTFB). Die komt uit op 148ms, wat voor een niet-geoptimaliseerde website belachelijk goed is.

Even een korte uitleg over wat TTFB precies is. Simpel gezegd is TTFB de responstijd van de server. Dus stel je klikt op een link en de TTFB is 500ms, dan duurt het een halve seconde voordat je webpagina überhaupt begint met laden. Hierom wil je dat deze score zo laag mogelijk is. Volgens Google moet je je zorgen gaan maken wanneer je TTFB boven de 500ms uitkomt. Alles wat onder de 200ms valt beschrijven ze als “zeer goed.”

Toen ik mijn testwebsite vervolgens met de gratis LiteSpeed Cache plugin optimaliseerde, kwam ik uit op een TTFB van tussen de 40-50ms. Dit is dusdanig snel dat het voor het menselijk oog voelt alsof de site direct inlaadt.

Snelheid vergeleken met bekende Nederlandse hosting providers

Net als veel andere onafhankelijke hosting partijen, wordt Hoasted qua naamsbekendheid overschaduwt door grote providers als TransIPYourhosting, Hostnet en Vimexx. Dit soort partijen behoren tot grote conglomeraten zoals team.bue, en beschikken over een bijbehorend marketing budget.

Het is interessant om te bekijken hoe Hoasted zich qua performance verhoudt tot dit soort grote bedrijven. Om hierachter te komen heb ik hun Webhosting Professional pakket vergeleken met hosting pakketten van TransIP, Yourhosting, Hostnet en Vimexx die binnen dezelfde prijsklasse vallen. Op deze pakketten heb ik dezelfde test website geïnstalleerd als bij Hoasted voor een eerlijke vergelijking.

Ik heb GTMetrix gebruikt. Dit zijn de resultaten:

ProviderTTFBLCPTBTCLSLaadtijd
Hoasted148m645ms0ms0ms645ms
TransIP942ms1,8s100ms0ms2,2s
Yourhosting472ms903ms26ms0ms904ms
Hostnet604ms1,2ms49ms0ms1,5ms
Vimexx406ms1,2s106ms0ms1,4ms

Zoals je kunt zien kunnen geen van deze grote hosting providers tippen aan de scores van Hoasted. Ze komen niet eens in de buurt. Kijken we bijvoorbeeld naar TransIP, dan zien we dat de TTFB een factor 7 (!) hoger ligt dan die van Hoasted.

Uptime

In de regel heb je weinig aan uptime tests in hosting reviews. Meestal loopt de test niet langer dan een maand en wordt er slechts één server onder de loep genomen. Dit geeft niet een betrouwbaar beeld van hoe het zit met de uptime van een hosting provider jaar in jaar uit.

Daarom heb ik een andere aanpak. Ik ga op zoek naar grootschalige storingen die een provider in het verleden heeft gehad (en wil weten hoe ze hier mee omgingen), spit honderden klanten reviews door en onderzoek de status pagina (als die er is) van de provider.

Ik heb geen meldingen kunnen vinden over grootschalige Hoasted storingen, noch een significante hoeveelheid meldingen van klanten dat hun website er uit lag.

Hoasted heeft een storingspagina die ietwat onhandig te navigeren is omdat je per pagina slechts de resultaten van 2 dagen ziet. Maar na me een ongeluk geklikt te hebben heb ik kunnen zijn dat het aantal storingen van Hoasted verwaarloosbaar is.

Hoasted status

De conclusie? Hoasted heeft een uitstekende uptime.

Klantenservice

De klantenservice van Hoasted is 7 dagen per week via support tickets te bereiken. Ze zijn beschikbaar tussen 9:00 en 22:30. Meestal krijg je binnen een kwartier antwoord op je vraag.

Hoasted heeft verder een uitgebreide en goed gestructureerde kennisbank waar je waarschijnlijk het antwoord op je meeste vragen kunt vinden.

Hoasted kennisbank

Hoasted biedt geen telefonische ondersteuning. Is dit een probleem? Wat mij betreft niet, maar dit is iets persoonlijks. Ik geef de voorkeur aan geschreven ondersteuning omdat het in de regel sneller is en je het terug kunt lezen ter referentie.

Wil je per se telefonische ondersteuning, kijk dan naar Cloud86 (lees onze Cloud86 review hier).

Om de support van Hoasted te testen heb ik een aantal vragen op ze afgestuurd:

 • Wat is het verschil tussen de normale hosting en WordPress hosting?
 • Ik heb een site template geïnstalleerd en de site voelt al erg snel. Maar zijn er manieren om de site nog sneller te maken?
 • Tot hoelang gaan de backups terug en hoeveel automatische backups worden er per dag gemaakt?
 • Ik zie staan dat website verkeer onbeperkt is voor ieder pakket, maar als ik 1 miljoen bezoekers per maand binnentrek met m’n pakket gok ik dat jullie wel aan de bel trekken? Wat is voor een statische site (als in, geen ecommerce, alleen content) als de mijne het aantal bezoekers die ik max. kan ontvangen per maand?

Het antwoord wat ik kreeg was duidelijk, bondig en goed gestructureerd.

Verder wordt de klantenservice van Hoasted in praktisch iedere gebruikersreview genoemd (en geroemd).

Andere belangrijke overwegingen

Hoe eenvoudig is het om hosting op te zetten bij Hoasted, hoe steekt hun dashboard in elkaar en hoe zit het met features en extraatjes die je bij een Hoasted hosting pakket krijgt?

Hosting opzetten bij Hoasted

Hosting opzetten bij Hoasted is een moeiteloos proces wat niet meer dan een paar minuten duurt.

Wat ik waardeer aan hun onboarding is hun duidelijke communicatie. Zo laten ze je duidelijk weten hoelang het duurt voordat je toegang krijgt tot je domein en website. Dit lijkt voor de hand liggend, maar de meeste hosting providers laten je gissen op dit gebied.

Hoasted welkom email

Ook maak je direct tijdens de onboarding direct een eigen wachtwoord aan. En krijg je niet te maken met de vreemde (en onveilige) gewoonte van veel Nederlandse providers om je een login en wachtwoord per email toe te sturen (*kuch* KeurigOnline en bHosted).

Tijdens het aanschaffen van een hosting pakket worden je extraatjes aangeboden zoals een betaalde SSL en betaalde CDN.

Hoasted hosting extraatjes

Ik raad je aan deze over te slaan. Hier leg ik je uit waarom een betaald SSL-certificaat overbodig is. Een betaalde CDN is ook niet nodig omdat Hoasted draait op LiteSpeed en je toegang krijgt tot de uitstekende gratis QUIC.cloud CDN.

Dashboard

Hoasted heeft een super duidelijk zelfontwikkeld dashboard waar je o.a. je persoonlijke gegevens, hosting pakket en domeinnaam kunt managen.

Hoasted dashboard

Voor specifieke hosting zaken (WordPress installeren, PHP versie aanpassen, een SSL-certificaat installeren, etc.) maken ze gebruik van cPanel.

Hoasted cPanel

Ben je een ervaren website bouwer die al wat jaartjes meedraait, dan zal je hier waarschijnlijk blij mee zijn.

Maar ook als je net begint werkt cPanel prima. Ze hebben hun prehistorische looks ingeruild voor een modern design wat overzichtelijk en makkelijk te navigeren is. Tegelijkertijd is het dusdanig uitgebreid gebleven dat je er alle geavanceerde features kunt vinden die je nodig hebt.

Bottom line is dat Hoasted voor zowel ervaren gebruikers als beginners super eenvoudig te gebruiken is.

De kleine dingetjes

Het zijn vaak de kleine dingen die het verschil maken tussen een hosting provider die “premium” aanvoelt en een waar je niet warm of koud van wordt.

Een paar voorbeelden.

Ik heb meer dan 30 hosting providers getest. Ik installeer telkens dezelfde test website via een plugin genaamd All-In-One-WP. Het probleem is dat deze test site 64mb groot is en de upload grootte bij de meeste hosting providers standaard staat ingesteld op 8mb of 10mb. Dit betekent dat ik eerst met de server instellingen mag gaan klooien of (in het ergste geval) eerst met de klantenservice contact op moet nemen om de limiet te verhogen.

Bij Hoasted staat de maximale upload grootte standaard ingesteld op 512mb.

Iets kleins als dit scheelt me irritatie en tijd en laat zien dat een provider daadwerkelijk rekening houdt met haar gebruikers.

Een ander voorbeeld zijn de plugins die na installatie op je WordPress site worden geïnstalleerd. Veel providers installeren automatisch een batterij aan troep plugins op je site die je vervolgens kan gaan verwijderen. Hoasted installeert enkel het fantastische LiteSpeed cache op je website.

Hosting features en extra’s

Hoasted blinkt uit op het gebied van features en extraatjes. Even een kleine greep uit het aanbod:

 • Automatische dagelijkse backups (180 dagen bewaartijd – de meeste providers bewaren je backups niet meer dan 30 dagen)
 • Gratis SSL
 • Staging/testomgeving (waar je veranderingen aan je site kunt doorvoeren zonder dat je bezoekers dit zien)
 • Gratis verhuisdienst (vanaf het Webhosting Professional pakket)
 • Gratis optimalisatie (vanaf het Webhosting Business pakket)
 • Premium malware, virus en DDoS bescherming
 • Super veel geavanceerde instelmogelijkheden dankzij cPanel

Op het gebied van features biedt Hoasted alles wat een site eigenaar nodig heeft.

Het enige nadeel is dat het maximale aantal sites per pakket op 4 ligt.

Beroemde klanten

Het is vaak een goed teken als een hosting provider bekende namen tot hun klantenbestand kan rekenen.

Onder de bekende klanten van Hoasted bevinden zich onder anderen Oxfam Novib, Rijksoverheid en TimeChimp.

Hoasted klanten

Hoasted hosting pakketten en tarieven

Hoasted biedt shared hosting, WordPress hosting, WooCommerce hosting, WooCommerce VPS en reseller hosting aan.

Hun shared hosting en WordPress hosting zijn qua specificaties hetzelfde, alleen staat op hun WordPress hosting WordPress al voor geïnstalleerd en krijg je er een premium WordPress thema bij plus een paginabouwer: Astra en Elementor Pro.

Ook beweert Hoasted dat hun WordPress pakketten beter geconfigureerd zijn om WordPress websites te draaien. Hierdoor kost hun WordPress hosting ietsjes meer per maand.

Laten we eerst kijken naar hun shared hosting:

Hoasted pakketten

Hun goedkoopste pakket kost €6,99 p/m. Je krijgt hier 10GB opslag (wat meer dan voldoende is voor de meeste sites: Start24 met z’n 300+ pagina’s neemt minder dan 2GB in beslag) bij en kunt er een enkele website op installeren.

Het duurste pakket kost €56,99 p/m. Hierbij krijg je 50 GB en je kunt er 4 sites op installeren. Ook draait dit pakket tot 8 backups per dag en krijg je er onbeperkte email-adressen bij.

Dit pakket is perfect voor grotere (statische) websites, maar als je veel kleine sites runt is het niet een verstandige keuze omdat je er maar 4 sites kunt installeren.

Hun WooCommerce hosting komt in 3 smaken en is perfect ingesteld op de zwaardere behoeftes van WooCommerce webshops.

Hoasted biedt ook nog managed WooCommerce VPS hosting aan voor als je écht het beste van het beste wilt voor je webshop. Hiervoor betaal je echter wel flink: minstens €80 p/m.

Al met al biedt Hoasted een prima prijs-kwaliteitverhouding. Voor beginnende, kleine sites is hun goedkoopste pakket perfect, en zodra je dit ontgroeid kun je altijd makkelijk overstappen op hun zwaardere pakketten.

Wat zeggen gebruikers online over Hoasted?

Je vindt praktisch geen negatieve reviews online over Hoasted. Dit was te verwachten.

Conclusie

Hoasted kan zich met gemak tot de top van de Nederlandse hosting industrie meten. Sterker nog, het doet niet eens onder voor de hosting top op internationaal niveau.

Ik ben extreem onder de indruk van de focus die het bedrijf legt op technologie en innovatie en van de concrete resultaten die dit oplevert. Je website draait op een Hoasted pakket als een zonnetje – en niet alleen voor je bezoekers maar ook voor jezelf als je met de backend van je site bezig bent.

Qua stabiliteit, features en gebruikersgemak scoort Hoasted ook uitstekend. De klantenservice is spectaculair, met een ervaren team wat iedere dag tot half 11 ’s avonds beschikbaar is.

Hoasted is niet de allergoedkoopste webhoster, maar de prijzen zijn zeer goed voor wat je krijgt.

De enige zwakte die Hoasted wat mij betreft heeft is dat je maar vier hoofddomeinen kunt koppelen op z’n meest per pakket.

De enige reden om hen niet te kiezen is als je een enkele, kleine persoonlijke site wilt draaien met een minimale hoeveelheid bezoekers. In dit geval kun je beter terecht bij mijn.host of het eerder genoemde Cloud86, waar het goedkoopste pakket rond de 2 euro per maand kost.

Voor de rest ik Hoasted aanraden aan (bijna) iedereen die een betrouwbare webhost zoekt die uitblinkt qua performance, support en features.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *