GreenGeeks review: de beste duurzame webhosting van 2022

Wil je direct weten wat we denken van GreenGeeks? Dit is de samenvatting: GreenGeeks is de allerbeste duurzame webhosting en is een uitstekende keuze voor kleine bedrijfs- en hobby websites.

GreenGeeks bestaat sinds 2008 en host inmiddels meer dan 500.000 websites. Het bedrijf is gevestigd in Californië, maar heeft datacenters in Chicago, Phoenix, Toronto, Montreal en Amsterdam. Hun medewerkers zijn verspreid over de hele wereld.

Deze feiten zijn niet zo bijzonder. Ik kan een dozijn hosting bedrijven opnoemen met een soortgelijk profiel. 

Dus wat maakt GreenGeeks speciaal?

Zoals hun naam verraad gaat het bij GreenGeeks allemaal om duurzaamheid. Voor alle energie die het bedrijf gebruikt, geeft het 3 keer zoveel terug in de vorm van duurzame energie. Windenergie om precies te zijn.

Dat is natuurlijk geweldig. Maar hoe scoort GreenGeeks op het zijn van een goede webhosting dienst voor jouw site?

Dat ga je lezen in deze review.    

De beste groene webhosting

De belangrijkste elementen van een goede webhosting zijn uptime, snelheid en klantenservice. Hoe scoort GreenGeeks op deze vlakken?

Uitstekende uptime

Bij hosting valt en staat alles met uptime. Bij een site die offline is zijn snelheid en andere hosting kenmerken volstrekt irrelevant. 

GreenGeeks garandeert een uptime van 99.9%. Bereiken ze dit ook in de praktijk?

Grotendeels wel. Maar kijkende naar de Pingdom cijfers van een testwebsite in 2020 kun je zien dat deze in mei en juni een klein beetje lager uitkwam dan 99.9%. Het is echter goed mogelijk dat dit kwam door het sterk verhoogde internetgebruik in verband met COVID-19. 

Overzicht van snelheid en uptime GreenGeeks 2020.

Zoals je verwacht van een betrouwbaar bedrijf, word je wel gecompenseerd wanneer dit gebeurt. Je zult credits ontvangen die je kunt gebruiken om toekomstige rekeningen te betalen.

In vergelijking met andere hosting partijen is GreenGeeks’ uptime overigens uitstekend. Van de laatste 24 maanden hadden 10 maanden een uptime van 100%. Dat zie je niet vaak bij andere webhosting bedrijven.   

Snelle laadtijden

Zodra je site er langer dan 2 seconden over doet om te laden zullen de meeste bezoekers wegklikken. Daarbij komt dat trage webpagina’s lagere posities in Google krijgen.

Je kunt zelf invloed uitoefenen op je snelheid van je website door middel van snelheidsoptimalisatie plugins, afbeeldinggroottes en goede caching. Maar uiteindelijk valt en staat alles met je hosting. Trage hosting = trage website.

Zoals je op bovenstaande afbeelding kunt zien schommelt GreenGeek’s snelheid tussen de 327 en 558 milliseconden. Ter vergelijking, de gemiddelde webhosting dienst biedt laadtijden van 800-900 milliseconden.

Dit betekent dat GreenGeeks makkelijk behoort tot een van de snelste 10 hosts die we hebben onderzocht. 

Sterke klantenservice 

Ik dacht dat SiteGround met een responsetijd van een paar minuten razendsnel was. Dat was tot ik GreenGeeks’ klantenservice probeerde, die met een wachttijd van een paar seconden SiteGround op een schildpad doet lijken.

GreenGeeks klantenservice.

Naast dat de support je vliegensvlug te woord staat, zijn hun medewerkers technisch competent, beleefd en empathisch.

Voor het eerst een site ontwikkelen kan een overweldigend proces zijn. En je gaat geheid tegen zaken aanlopen die je niet begrijpt. Iemand die je binnen anderhalve seconde kan helpen het balletje weer rollende te krijgen, is in dat geval zeer welkom.

Ik heb de klantenservice aan de tand gevoeld over hoe ik WordPress moest installeren, hoe cPanel precies werkt en hoe ik m’n site sneller kon maken. Ik heb ze gevraagd waar hun servers staan, hoe hun niet-goed-geld terug garantie werkt en waarom ze voor mij de beste hosting zouden zijn. Elke vraag werd snel en bevredigend beantwoord.

Hiernaast beschikt GreenGeeks over een uitgebreide kennisbank met handleidingen over WordPress, cPanel en praktisch iedere websitebouwer die je je kunt bedenken. 

GreenGeeks kennisbank.

Let op: de klantenservice en documentatie is volledig Engelstalig.   

De meest duurzame webhosting

Volgens het Web Neutral Project is het internet is verantwoordelijk voor 10% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik en stoot meer CO2 uit dan de luchtvaartindustrie. Datacentra van hosting bedrijven gebruiken tienduizenden high-end computers. Deze staan permanent aan en stoten zoveel hitte uit dat ze gigantische koeling systemen nodig hebben.

Stel je het volgende voor. Volgens Web Neutral Project oprichter Jack Amend stoot de gemiddelde website 2000 kg CO2 per jaar uit. Dit staat ongeveer gelijk aan 16.000 km rijden in een gemiddelde nieuwe auto. Wat Amend exact bedoeld met “gemiddelde website” is niet helemaal duidelijk, maar de achterliggende boodschap is dit wel: webhosting is een enorme vervuiler.

Zoals de naam GreenGeeks verraad zijn ze zich bewust van dit probleem. Het bedrijf is in 2008 opgericht met de missie om ’s werelds duurzaamste webhosting bedrijf te worden – en dit zijn ze nu ook. Voor alle energie die GreenGeeks consumeert steken ze een drievoud terug in windenergie via de Bonneville Environmental Foundation. 

Lees hier meer over GreenGeek’s duurzame filosofie.     

GreenGeeks dashboard, kosten en andere overwegingen

Uptime, laadtijden en snelheid zijn de belangrijkste ingrediënten voor goede webhosting. En daarbij slaagt GreenGeeks met vlag en wimpel. 

Maar hoe staat GreenGeeks ervoor als het aankomt op gebruikersgemak, de extraatjes die je ontvangt en de kosten?

Dashboard

Het accountonderdeel van je dashboard (pakketten, facturen, klantenservice) is ontworpen en ontwikkeld door GreenGeeks zelf. Het ziet er strak uit, is makkelijk te navigeren en je hebt het binnen een paar minuten onder de knie. Dit is bij lang niet ieder hostingbedrijf het geval dat ervoor kiest dit zelf te ontwerpen. 

Alle je andere hosting-benodigdheden lopen via cPanel. Als je cPanel eerder hebt gebruikt weet je precies wat je kunt verwachten. Maar maak je geen zorgen als cPanel nieuw voor je is: er zijn overal handleidingen te vinden, waaronder in de GreenGeeks kennisbank.  

Je webapplicaties installeer je via Softaculous. Als je bijvoorbeeld WordPress wilt installeren, kun je dit eenvoudig doen binnen enkele klikken.

Gratis domeinnaam, website migratie, SSL-certificaat en backups

Alle GreenGeeks pakketten bieden een gratis domeinnaam voor 1 jaar, een SSL-certificaat, CDN en dagelijkse backups.

De dagelijkse backups in het bijzonder is een geweldige feature. Misschien veroorzaak je op een gegeven moment zelf een probleem, of het lukt iemand je site te hacken. Hoe het ook zij, met GreenGeeks is de laatste backup van je site nooit meer dan een dag oud. Op die manier kun je rustig slapen, wetende dat zelfs als er iets fout gaat de schade beperkt zal blijven.

Ook website migratie is een heerlijk extraatje. Zit je al bij een andere hosting partij, dan kan GreenGeeks je gratis helpen met je website verhuizing.

Het is een groot voordeel dat al GreenGeek’s pakketten deze extra’s aanbieden bij alle pakketten en niet alleen bij de duurdere.. Zo weet je zeker dat je nooit je website op een zwaar uitgekleed hosting pakket bouwt waar je voor van alles en nog wat je portemonnee moet trekken.

Kosten

Je vraagt je misschien af of GreenGeek’s duurzaamheid leidt tot hogere kosten dan gemiddeld. Het antwoord is gelukkig nee: alle GreenGeeks pakketten zijn voordelig geprijsd. 

Maandelijkse kosten

Net als de meeste hostingbedrijven heeft ook GreenGeeks instaptarieven. Je ziet dus een behoorlijk prijstoename na het eerste jaar (of de eerste 2 of 3 jaar, als je vooruit betaalt).

Dit is hoe het kostenplaatje voor GreekGeeks’ shared hosting pakketten er per maand uitziet:

 • Lite. $2.95 (instaptarief), $9.95 (bij verlenging)
 • Pro. $5.95 (instaptarief), $14.95 (bij verlenging)
 • Premium. $11.95 (instaptarief), $24.95 (bij verlenging)

Gezien de snelheid, uptime en kwaliteit van de klantenservice zijn deze prijzen ontzettend schappelijk.

Niet-goed-geld-terug garantie

Mocht je niet tevreden zijn met GreenGeeks, kun je binnen 30 dagen je geld terugkrijgen via hun niet-goed-geld-terug garantie. 

Deze garantie geldt echter niet voor de gratis domeinnaam die je registreert. Dit is wat er staat in de kleine lettertjes:

Domeinnaam kosten krijg je niet terug bij GreenGeeks.

De kosten van een .nl domein bedragen $13.95. Dat bedrag zul je dus niet terugkrijgen. Is dit een issue? Ik vind van niet. Uiteindelijk bezit je namelijk nog steeds wel deze domeinnaam. Je kunt hem dus gebruiken bij een andere hostingdienst.

GreenGeeks Hosting pakketten

GreenGeeks biedt shared hosting, VPS hosting en Reseller hosting aan. Laten we kijken wat deze verschillende opties te bieden hebben.

Shared hosting

GreenGeeks biedt shared hosting en managed WordPress hosting apart op hun site aan. In werkelijkheid zijn dit exact dezelfde diensten. 

Managed WordPress hosting is een conciërgeservice waar alle technische aspecten van het runnen van een WordPress site worden geregeld door het webhosting bedrijf. Hieronder valt beveiliging, snelheid, WordPress updates, dagelijkse backups, website uptime en speciale plugins die je WordPress site versnellen. 

Alle shared hosting diensten van GreenGeeks bevatten zijn gelukkig deze managed WordPress service.

Lite

 • Vanaf $2,95 per maand (€9,95 bij verlenging)
 • 1 website
 • Onbeperkt aantal email accounts
 • Onbeperkte bandbreedte
 • Gratis SSL-certificaat en domein
 • Standaard performance
 • Dagelijkse backups

Pro

 • Vanaf $5,95 per maand (€14,95 bij verlenging)
 • Onbeperkt aantal websites
 • Onbeperkt aantal email accounts
 • Onbeperkte bandbreedte
 • Gratis SSL-certificaat en domein
 • 2x performance
 • Dagelijkse backups

Premium

 • Vanaf $5,95 per maand (€14,95 bij verlenging)
 • Onbeperkt aantal websites
 • Onbeperkt aantal email accounts
 • Onbeperkte bandbreedte
 • Gratis SSL-certificaat en domein
 • 4x performance
 • Dagelijkse backups
 • Gratis dedicated IP

Wat je ziet is dat elk pakket redelijke overeen komt op het gebied van features en extra’s. De verschillen zitten hem er in hoeveel websites je kunt draaien op je pakket (1 bij Lite, zoveel als je wilt bij Pro en Premium) en de performance.

De duurdere pakketten hebben meer toegewezen resources (RAM, CPU) wat gemiddeld leidt tot meer snelheid en betere uptime. 

Tenzij je website een hobbyproject is waarmee je geen inkomen wil genereren, raad ik je aan minimaal het Pro pakket te kiezen vanwege de betere performance. 

VPS hosting en reseller hosting

Naast shared hosting, biedt GreenGeeks ook VPS hosting en reseller hosting aan. 

Een VPS is simpel gezegd een server in een server. Je deelt de fysieke server met andere websites, maar binnen die server heb je je eigen virtuele server die geïsoleerd is van de anderen.

Met reseller hosting kun je je eigen hosting bedrijf beginnen of eenvoudig hosting aanbieden aan je cliënten. 

Voor beide opties zijn er echter betere hosting bedrijven te vinden. Ik zou GreenGeeks dus alleen voor hun shared hosting diensten gebruiken.

Hoe zit het met cloud hosting en dedicated hosting?

GreenGeeks is enigszins beperkt in hun hosting aanbod. Ze bieden namelijk geen cloud hosting en dedicated hosting aan. 

Cloud hosting is de logische vervolgstap voor wanneer je shared hosting ontgroeid bent. Meestal gebeurt dit nadat je 50.000 bezoekers per maand trekt. 

Als je dus van plan bent een website van flink formaat te krijgen en je hebt geen zin om op een gegeven moment van hostingbedrijf te wisselen, dan is GreenGeeks niet de beste oplossing voor je.

Voor een hosting bedrijf wat zowel goede shared hosting als cloud hosting pakketten heeft, kun je beter naar SiteGround kijken. 

Conclusie

GreenGeeks is een geweldige webhosting partij die geschikt is voor een groot aantal websites.

GreenGeeks was een van de eerste hosting bedrijven dat actief op duurzaamheid toelegde. En in plaats van te streven voor CO2-neutraal opereren, zijn ze direct 2 stappen verder gegaan: als GreenGeeks gebruiker zorg je er niet slechts voor dat je moeder aarde niet schaadt, maar dat ze er zelfs beter af komt.  

Ondanks GreenGeek’s duurzame aanpak zijn de kosten van hun diensten niet onder druk komen te staan. GreenGeek’s pakketten kunnen prima concurreren met die van andere hosting partijen. Daarbij behoort GreenGeeks tot een van de top partijen als het gaat om uptime, snelheid en klantenservice. 

Dit alles heeft ertoe geleid dat GreenGeeks een van de beste webhosting bedrijven op de markt is.

Echter, als je van plan bent een grote site te bouwen (meer dan 50.000 bezoekers per maand) dan is GreenGeeks niet de beste keuze omdat ze geen cloud hosting of dedicated servers bieden.

Voor alle andere websites is GreenGreeks echter een uitstekende webhosting dienst. 

2 reacties

 1. Ik ben al 2 jaar een zeer tevreden klant bij GreenGeeks. M’n site is nog nooit offline geweest en wanneer ik vragen heb worden ze inderdaad in minder dan een minuut beantwoord. Hun duurzame aanpak is ook mooi meegenomen. Veel andere webhosting diensten lukt het niet eens CO2 neutraal te zijn, wat ik belachelijk vind gezien de vervuiling die hosting bedrijven veroorzaken. GreenGeeks is echt met stip de koploper qua duurzaamheid.

  1. Hi Marco, je hebt gelijk. Veel webhosting bedrijven lopen de kantjes er vanaf als het gaat om duurzaamheid. GreenGeeks doet het geweldig op dat vlak.

   Goed te horen dat je een tevreden klant bent bij ze. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *