Gratis WordPress thema’s: waar moet je op letten?

Een goed gratis WordPress thema is multifunctioneel, goed gecodeerd, snel en wordt continue onderhouden. Meestal heeft een goed gratis WordPress thema ook een betaalde versie: dit vergroot de kans aanzienlijk dat de ontwikkelaars het thema niet op een gegeven moment stof laten verzamelen.
Hoewel er duizenden gratis WordPress thema’s beschikbaar zijn, zijn er maar iets meer dan een handjevol die het predicaat “uitstekend” verdienen.
De 5 beste uit dit aanbod vind je terug in dit overzicht. Of je nou een eenvoudige zakelijke site wilt maken, een blog wilt starten, of een WordPress webshop wilt beginnen – de thema’s die ik hier beschrijf bieden wat je nodig hebt.
De 5 beste gratis WordPress thema’s
1. Kadence

Actieve installaties: 100.000+
Gebruikersscore: 5/5 (170+ reviews)
Kadence is het eerste gratis WordPress thema in dit overzicht en met een goede reden. Ik gebruik het sinds 2021 voor al m’n websites (inclusief Start24) en ben er praktisch unaniem tevreden over.
Maar goed, wat is Kadence precies en waarom steek ik er de loftrompet over af? Kadence is een WordPress thema dat wordt ontwikkeld door Ben Ritner en zijn team. Ben is al jaren WordPress thema’s aan het ontwikkelen, maar sinds 2020 focust hij zijn aandacht 100% op Kadence en onderhoudt hij zijn andere thema’s niet meer.
De reden hiervoor is dat Kadence een multifunctionele WordPress theme waarmee je ieder type website in elkaar kunt zetten wat je maar kunt bedenken.
En omdat het thema rondom de WordPress Gutenberg editor is gebouwd, heb je er niet eens een page builder zoals Elementor voor nodig (die je site aanmerkelijk vertraagd). In plaats daarvan kun je de eveneens gratis plugin Kadence Blocks gebruiken waarmee je volledige vrijheid hebt over de lay-out van de pagina’s en berichten.
Ook hebben ze een uitstekend YouTube kanaal wat je van A tot Z uitlegt hoe het thema werkt:
Naast Start24 zelf, kun je op Affiliate24 in het shop onderdeel een voorbeeld zien van een site die ik met de gratis versie van Kadence heb gemaakt.
(Voor Start24 gebruik ik overigens Kadence Pro – waar ik extreem blij mee ben – maar dit zie je niet direct in het design terug.)
Ook kun je kijken naar de Kadence starter templates (die je eveneens gratis kunt installeren) om een idee te krijgen van wat je allemaal met Kadence kunt doen.
2. GeneratePress

Actieve installaties: 500.000+
Gebruikersscore: 5/5 (1.300+ reviews)
GeneratePress was het eerste WordPress thema wat rondom de WordPress Gutenberg Editor gemaakt werd en het blok-systeem volledig heeft omarmd.
Het thema is jaren later nog steeds onverminderd populair, met meer dan 500.000 actieve installaties en een perfecte 5/5 score na meer dan 1.300 gebruiker reviews.
GeneratePress biedt nog net een slagje meer flexibiliteit dan Kadence, alleen is het wel iets moeilijker op te pikken. In plaats van het aanbieden van een brede variëteit aan verschillende blokken, biedt GeneratePress er maar een handjevol. Deze blokken gebruik je via de gratis GenerateBlocks plugin.

Hiermee kun je vervolgens ieder type lay-out in elkaar zetten wat je maar kunt bedenken.
GeneratePress is lichtgewicht, ziet er goed uit en heeft betrouwbare developers achter zich. Probeer het uit om te kijken of het goed aansluit op jouw behoeftes.
3. Blocksy

Actieve installaties: 90.000+
Gebruikersscore: 5/5 (700+ reviews)
Blocksy is iets minder bekend dan Kadence en GeneratePress, maar bevindt zich kwalitatief zonder twijfel op dezelfde hoogte.
Kijk je naar de Customizer van Blocksy dan zie je dat deze nogal lijkt op die van Kadence (of eigenlijk omgekeerd – Blocksy bestond net iets eerder). Je kunt er eenvoudig mee globale kleuren instellen voor je website, een standaard pagina layout kiezen voor je berichten en er zeer eenvoudig een header en footer mee in elkaar zetten.
Blocksy komt met de gratis plugin Blocky Companion, welke je nodig hebt om het meeste uit dit gratis WordPress thema te halen.
Daarnaast raadt Blocksy je aan om de Stackable plugin te installeren, welke een grote hoeveel blokken toevoegt aan je website en daarmee functioneert als een volwaardige page builder. Stackable is voor Blocksy wat Kadence Blocks is voor Kadence.

Deze combinatie van Blocksy + Blocksy Companion + Stackable is ontzettend krachtig en uitgebreid. Zou ik geen gebruik maken van Kadence, dan zou dit waarschijnlijk de basis van m’n WordPress websites vormen.
4. Twenty Twenty Three

Actieve installaties: 90.000+
Gebruikersscore: 3,6/5 (5+ reviews)
Twenty Twenty Three is het gloednieuwe WordPress thema van WordPress zelf. WordPress lanceert ieder jaar een thema wat de nieuwe features van WordPress laat zien, en Twenty Twenty Three is hier geen uitzondering op.
Het thema omarmt FSE (Full Site Editing) volledig – volgens WordPress moet dit de toekomst van het platform gaan volgen.
Het idee achter Full Site Editing is dat je ieder element op je pagina (header, content, footer) vanuit dezelfde plek kunt aanpassen. Hierdoor maakt dit thema geen gebruik meer van de WordPress Customizer.
Ik vind dat Full Site Editing – en daarmee Twenty Twenty Three – nog niet echt klaar is voor live websites. Het voelt nog niet iets te ruw.
Dat gezegd hebbende is dit een interessant thema om uit te testen, gezien dit is waar WordPress naar toe moet gaan bewegen.
5. Astra

Actieve installaties: 1+ million
Gebruikersscore: 5/5 (5+ reviews)
Astra is een beest van een gratis WordPress thema. Met meer dan een miljoen actieve installaties is het veruit een van de populairste WordPress thema’s allertijden.
Wat ik bijzonder vind eraan is dat het al jaren bestaat, maar sinds die tijd nog steeds de nummer 1 keuze is van talloze hardcore WordPress ontwikkelaars. Dit is indrukwekkend. De top bereiken is één ding. Aan de top blijven staan, jaar in jaar uit, is iets heel anders.
Sinds kort heeft Astra ook een Gutenberg blocks editor plugin. Deze heet Spectra (niet te verwarren met SPECTRE, de organisatie waar James Bond het al decennialang tegenop neemt) en kun je gratis downloaden van de Astra website.
Waar Astra het meest in uitblinkt zijn hun starter websites. Dit zijn er aanmerkelijk meer dan de andere thema’s in dit overzicht hebben.
Doe je er wel goed aan om een gratis WordPress thema te gebruiken?
Veel websites geven de indruk dat gratis thema’s niet geschikt zijn voor complexere of zakelijke websites en dat je moet betalen voor de beste WordPress thema’s.

Dit idee is al meerdere jaren achterhaald. Dezer dagen bieden de betere WordPress themes een gratis versie die de meeste (of zo niet alle) “premium” themes in het stof doen bijten.
Neem bijvoorbeeld Kadence. Dit thema heeft een betaalde Pro versie waar je logischerwijs meer mee kan dan met hun gratis variant. Maar de gratis versie heeft al meer functionaliteit dan het meest gebruikte betaalde WordPress thema ter wereld, Divi.

Hoewel je met de gratis versie van Kadence geen toegang krijgt tot hun premium support tickets, kun je wel je vragen stellen op hun forum en Facebook groep. Beiden zijn erg actief en zullen je helpen je probleem binnen een dag of minder op te lossen.
Je kunt altijd natuurlijk met een van de gratis thema’s in dit overzicht beginnen en op een later punt upgraden naar de betaalde versie, mocht dit nodig zijn.
Als een gratis WordPress thema wat je wilt gebruiken geen betaalde versie heeft echter, is dit wel een rode vlag (met uitzondering van de gratis thema’s die door WordPress zelf ontwikkeld worden). De reden is dat deze thema’s vaak niet goed onderhouden worden en in veel gevallen slecht gecodeerd zijn. Ook zal support ontbreken.
Hoe kies je een goed gratis WordPress thema voor je website?
Allereerst raad ik je sterk aan een van de 5 thema’s in dit overzicht te kiezen. Het zijn allemaal multifunctionele WordPress thema’s waar je praktisch ieder type website mee in elkaar kunt zetten. Andere gratis thema’s zijn vaak een slagje beperkter.
Daarnaast zijn al deze thema's compatible met Gutenberg en razendsnel.
Wat het beste gratis thema voor jouw site is komt aan op persoonlijk smaak en de functionaliteit die je wilt.
Kijkende naar deze top 5, zou ik niet willen zeggen dat Kadence per se beter is dan GeneratePress of Blocksy. Maar het is het theme wat ikzelf het fijnst vind werken en wat de functionaliteit biedt die ik zoek.
Ik raad je aan een paar van de thema’s in dit overzicht zelf uit te proberen en te kijken welke je het meeste aanspreekt.
Voor meer over het kiezen van een WordPress thema voor jouw site, bekijk dit artikel.
TIP: Een snel WordPress thema bepaald in grote mate hoe snel je WordPress site uiteindelijk wordt. Maar met alleen een snel thema ben je er nog niet. Je hebt ook goede WordPress hosting nodig om ervoor te zorgen dat je site optimaal draait.
Conclusie
De gratis WordPress thema’s in dit overzicht zijn aanmerkelijk beter en uitgebreider dan de meeste premium thema’s zonder gratis versie.
Daar waar je voorheen beter niet moest beginnen aan een gratis WordPress thema voor een serieuzere website, zijn de beste WordPress thema’s dezer dagen freemium. Dit houdt in dat ze naast een betaalde versie ook een gratis versie hebben.
In het geval van bijvoorbeeld Kadence is deze gratis variant zó uitgebreid, dat de meeste mensen nooit zullen hoeven over te stappen op de betaalde versie.
Heb je nog vragen over het kiezen van een gratis WordPress thema? Laat dan hieronder een bericht achter.