Gratis domeinnaam: zo krijg je er één

Gratis domeinnaam

Op zoek naar een gratis domeinnaam? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ik ga je laten zien wat de mogelijkheden zijn.

Ik zal er geen doekjes om winden. Er is geen manier om een opzichzelfstaande domeinnaam waar je op de lange termijn iets aan hebt gratis te krijgen. Denk hier aan een .nl, .com of .org domeinnaam.

Maar dit is wat wél mogelijk is:

  • Registreer een obscure, maar gratis .tk (of soortgelijke) domeinnaam
  • Gebruik webhosting waar je voor een jaar een gratis domeinnaam bij krijgt
  • Maak een site met websitemaker JouwWeb: in de prijs van hun pakketten zit één domeinnaam inbegrepen  

Laten we gaan kijken.

Manieren om een “gratis” domeinnaam te krijgen

Registreer een .tk domein (waarschuwing: doe dit NOOIT voor een serieuze site)

De website Freenom biedt gratis .tk, .ml, .ga, .cf en .gq domeinnamen aan. Nooit gehoord van dit soort domeinnamen? Dat is niet verwonderlijk. Het zijn de meest obscure domeinextensies op het wereldwijde web. Ze worden vooral worden geassocieerd met en gebruikt worden door spam websites.

Om even .tk als voorbeeld te nemen. Dit is afkomstig van het eiland Tokelau, een plek met zo’n 1.500 inwoners wat praktisch afgesneden is van de rest van de wereld. In totaal zijn er 31 miljoen .tk websites. Je snapt dat deze niet allemaal in het bezit zijn van de Tokelaunse bevolking.  

Freenom heeft zeggenschap over deze domeinen en “verhuurt” ze gratis aan haar gebruikers. Het probleem is dat je hier geen rechten aan kan ontlenen. Freenom kan op elk moment het domein van je afpakken, of je site – zodra het wat verkeer begint te krijgen – doorverwijzen naar een andere website.

En dan kan iets zoals dit gebeuren:

Je kunt dit soort domeinen niet kunt gebruiken voor een site met een serieuze insteek, of zelfs een hobby project.

Het enige legitieme gebruik is voor een tijdelijke demo site. Of iets anders waarvan het je niets uitmaakt als het na verloop van tijd wordt gekaapt en doorverwezen naar onkuis beeldmateriaal (of iets soortgelijks).

Hosting providers met een tijdelijke aanbieding

Sommige hosting providers bieden een gratis domeinnaam aan. Een legitieme domeinnaam, met een extensie zoals .nl of .com. Let op: je krijgt dit gratis domein voor meestal niet langer dan een jaar. Daarna betaal je het volle pond.

Voorbeelden van dit soort providers zijn:

Hostinger gratis domeinnaam

Dit zijn overigens twee internationale providers. Hoewel er Nederlandse providers zijn die een gratis domeinnaam aanbieden voor een jaar, kan ik je geen hiervan aanraden vanwege het gebrek aan kwaliteit van deze partijen.

Gebruik websitemaker JouwWeb

Websitemaker JouwWeb biedt voor de gehele duur van je abonnement een gratis domeinnaam. Je kunt onder andere kiezen uit een .nl, .de, .be, .uk of .com domain.

JouwWeb richt zich op beginners. Het is vooral geschikt voor eenvoudige sites zonder complexe functionaliteit. Denk een webshop “voor erbij” of een simpele site waar je als ZZP’er je dienstverlening op etaleert. Als je in zo kort mogelijke tijd een site de lucht in wil krijgen en er zo min mogelijk tijd in wil steken (zowel in het maken ervan als in het onderhoud), is JouwWeb een uitstekende keuze.

Lees onze JouwWeb review voor meer informatie.  

Een ander idee: registreer een domeinnaam voor zo weinig mogelijk geld

Er is natuurlijk nog een optie. En dat is een domeinnaam registreren voor een zo laag mogelijk bedrag.

Bij het zojuist genoemde Hostinger kun je een .nl domein registreren voor 6 euro per jaar. Bij Google Domains betaal je 12 euro per jaar voor een .com domainnaam.

Beide plekken zijn perfect voor het parkeren van domeinnamen omdat ze goedkoop maar betrouwbaar zijn.

Zelf beschik ik over een rits aan .org en .com domeinnamen die ik allemaal heb ondergebracht bij Google Domains. Maar voor Nederlandse domeinnamen ben je goedkoper uit bij Hostinger.

Zie ons artikel over het kopen van een domeinnaam voor tips voor het kiezen van een goede domeinnaam voor jouw project.

Gratis website maken: hoe doe ik dit precies?

Een gratis website maken is eenvoudiger dan je handen krijgen op een legitieme, gratis domeinnaam.

Met een gratis website krijg je een sub-domein toegewezen. Bij bijvoorbeeld JouwWeb ziet dit er zo uit: naamvanjesite.jouwweb.nl.  

Het is een goede manier om een websitemaker uit te proberen en om uit te testen of het runnen van je eigen website iets voor jou is.

Afsluitend

De opties voor het krijgen van een gratis domeinnaam zijn beperkt. Het komt er op neer dat je een gratis domein kan krijgen via een schimmige boevenpartij als Freenom (maar niet het type domein waar je iets aan hebt), als welkomstdeal bij bepaalde hosting partijen, en bij websitemaker JouwWeb wanneer je hun betaalde pakketten gebruikt.

Ga je voor die eerste optie, houd je verwachtingen dan laag. Je domein kan gekaapt worden en doorverwezen naar een site waar Freenom wél geld mee kan verdienen. Gebruik dit soort gratis domeinen alleen voor tijdelijke demo projecten.

Een gratis domeinnaam krijgen bij je webhosting is leuk, maar bedenk dat je na een jaar de volle mep betaalt.

JouwWeb kan een goede optie voor een gratis domein zijn als je van plan bent je site met een websitemaker te bouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *